Tunezyjska kuchnia, choć niezbyt sławna, łączy w sobie francuską subtelność z pikantnością afrykańską. Najbardziej charakterystycznym składnikiem potraw jest harissa, bardzo ostry sos sporządzany z ziaren czerwonego pieprzu angielskiego z oliwą z oliwek. Zwykle podaje się go osobno, więc rzadko dania serwowane turystom, nawet w autentycznych tunezyjskich restauracjach, będą zbyt ostre. Można również zaznaczyć, że danie ma być sans piquant, a harissa nie zostanie podana. Najpopularniejsze mięsa to drób i baranina, rzadko trafia się wołowina. Słodka papryka, pomidory, ogórki oraz czarne oliwki, skropione oliwą z oliwek, to podstawowe składniki sałatek.
Specjalności kuchni tunezyjskiej to:
Baklava – płaty ciasta nasączone miodem i przekładane masą orzechową.
Brik – najbardziej popularny jest brik á l’oeuf – żółtko jajka na miękko w smażonym, chrupiącym trójkącie z ciasta; są też nadzienia ze szpinakiem, tuńczykiem lub sardelą.
Kaftaji – ostre, smażone kotleciki z siekaną wątróbką, pieprzem, dynią i cebulą.
Kamunia – przyprawione kminkiem mięso gotowane lub gulasz z wątróbki.
Knef – przyprawione rozmarynem mięso jagnięce z kością.
Kuskus – jest to danie narodowe z kaszy pszenicznej. Ziarna pszenicy podgotowuje się, po czym rozciera na drobną kaszkę i gotuje na parze, zanurzając w oleju. Podaje się ją obłożoną warzywami i kawałkami mięsa. Królewski kuskus zawiera mięso jagnięce, kurczaka oraz pikantne kiełbaski.
Machrud – ciastko z grysiku nasączone miodem, z daktylem w środku.
Marcassin – mięso z dzika serwowane tylko w czasie zimowego sezonu polowań, w ostrym ciemnym sosie. Jest to jedyny rodzaj wieprzowiny spożywanej w Tunezji.
Mechoui – mięso z grilla, zwykle jagnięce.
Mechouia (meszuja) – warzywa z rusztu: cebula, pieprz, pomidory skropione oliwą, przybrane tuńczykiem i gotowanym jajkiem.
Mergez – kiełbaski z baraniny przyprawione ostrą papryką.
Mermez – gulasz z baraniny.
Ojja – jajecznica ze smażoną cebulą, papryką, pomidorami, baranimi kiełbaskami i harissą.
Szakszuka – gulasz warzywny z pomidorów, pieprzu angielskiego i cebuli, jajek oraz niewielkiej ilości mięsa.
Szorba tunezyjska – zupa pomidorowa zwykle z makaronem, cebulą i harissą.
Palce Fatimy, okra (piżmian jadalny) – zielone warzywo w kształcie palca, zwykle duszone.
Tajine – danie z jagnięcia, jajek i sera, zapiekane w dużej formie, pocięte na równe kawałki i podawane na zimno jako przekąska w barach z jedzeniem na wynos.
Źródło: Tunezja - Przewodniki Thomasa Cooka - Wiedza i Życie