Z nami zaplanujesz udane wakacje!Spełniamy wakacyjne marzenia od 2004 roku!

Infolinia i rezerwacja pon.-pt. 8:30-20:00; sob.-nd. 10:00-18:00

Tunezja - między morzem i pustynią, Przewodnik po Kuchnia Tunezji - flaga

Przewodnik po Kuchnia Tunezji

Wszystkie przewodniki
Pozycja submenu
Przewodnik po Kuchnia Tunezji

Tunezyjska kuchnia, choć niezbyt sławna, łączy w sobie francuską subtelność  z pikantnością afrykańską. Najbardziej charakterystycznym składnikiem potraw jest harissa, bardzo ostry sos sporządzany z ziaren czerwonego pieprzu angielskiego z oliwą z oliwek. Zwykle podaje się go osobno, więc rzadko dania serwowane turystom, nawet w autentycznych tunezyjskich restauracjach, będą zbyt ostre. Można również zaznaczyć, że danie ma być sans piquant, a harissa nie zostanie podana. Najpopularniejsze mięsa to drób i baranina, rzadko trafia się wołowina. Słodka papryka, pomidory, ogórki oraz czarne oliwki, skropione oliwą z oliwek, to podstawowe składniki sałatek.

 

Specjalności kuchni tunezyjskiej to:

Baklava – płaty ciasta nasączone miodem i przekładane masą orzechową.

 

Brik – najbardziej popularny jest brik á l’oeuf – żółtko jajka na miękko w smażonym, chrupiącym trójkącie z ciasta; są też nadzienia ze szpinakiem, tuńczykiem lub sardelą.

 

Kaftaji – ostre, smażone kotleciki z siekaną wątróbką, pieprzem, dynią i cebulą.

 

Kamunia – przyprawione kminkiem mięso gotowane lub gulasz z wątróbki.

 

Knef – przyprawione rozmarynem mięso jagnięce z kością.

 

Kuskus – jest to danie narodowe z kaszy pszenicznej. Ziarna pszenicy podgotowuje się, po czym rozciera na drobną kaszkę i gotuje na parze, zanurzając w oleju. Podaje się ją obłożoną warzywami i kawałkami mięsa. Królewski kuskus zawiera mięso jagnięce, kurczaka oraz pikantne kiełbaski.

 

Machrud – ciastko z grysiku nasączone miodem, z daktylem w środku.

 

Marcassin – mięso z dzika serwowane tylko w czasie zimowego sezonu polowań, w ostrym ciemnym sosie. Jest to jedyny rodzaj wieprzowiny spożywanej w Tunezji.

 

Mechoui – mięso z grilla, zwykle jagnięce.

 

Mechouia (meszuja) – warzywa z rusztu: cebula, pieprz, pomidory skropione oliwą, przybrane tuńczykiem i gotowanym jajkiem.

 

Mergez – kiełbaski z baraniny przyprawione ostrą papryką.

 

Mermez – gulasz z baraniny.

 

Ojja – jajecznica ze smażoną cebulą, papryką, pomidorami, baranimi kiełbaskami i harissą.

 

Szakszuka – gulasz warzywny z pomidorów, pieprzu angielskiego i cebuli, jajek oraz niewielkiej ilości mięsa.

 

Szorba tunezyjska – zupa pomidorowa zwykle z makaronem, cebulą i harissą.

 

Palce Fatimy, okra (piżmian jadalny) – zielone warzywo w kształcie palca, zwykle duszone.

 

Tajine – danie z jagnięcia, jajek i sera, zapiekane w dużej formie, pocięte na równe kawałki i podawane na zimno jako przekąska w barach z jedzeniem na wynos.

 

Źródło: Tunezja - Przewodniki Thomasa Cooka - Wiedza i Życie