Wszystkie tunezyjskie wina pochodzą z północnych regionów kraju, położonych wokół Tunisu i na przylądku Bon. Z win różowych najbardziej popularne gatunki to Château Mornag Rosé i Gris de Tunisie. Z win białych trzeba spróbować Blanc de Blanc lub Muscat de Kelibia (nie należy mylić z likierem o tej samej nazwie). Z win czerwonych niezłe są Magon i Château Mornag.
Jedynym gatunkiem piwa produkowanym w Tunezji jest Celtia (w butelkach lub puszkach) – lekkie piwo typu lager. Zimne - doskonale ugasi pragnienie każdego turysty.
Produkuje się cztery gatunki: Boukha – czysta biała wódka z fig; Thibarine (pierwotnie wytwarzana przez mnichów w posiadłości Thibar) – brązowy, słodki likier; Muscat Sec de Kebilia – słodkawy aperitif, koloru pomarańczowego, oraz Laghmi – sfermentowany sok z palmy daktylowej. Wystarczy spróbować go tylko raz, choć cieszy się sławą napoju Zjadaczy Lotosu.
Miętowa herbata jest narodowym napojem w Tunezji, podaje się ją zawsze mocno schłodzoną w szklance na spodku i małą łyżeczką. Kawę podaje się po turecku – od bardzo słodkiej do prawie gorzkiej lub po arabsku – z dodatkiem kardamonu. Jedynie kawiarnie i restauracje w stylu zachodnim posiadają ekspresy do kawy.
Źródło: Tunezja - Przewodniki Thomasa Cooka - Wiedza i Życie