Maroko jest niesamowitym krajem, pełnym kontrastów, smaków, zapachów i inspirujących ludzi. Połączenie zróżnicowania położenia geograficznego i mozaiki kulturowej, okraszone nutką baśniowej egzotyki na wyciągniecie ręki sprawi, że pobyt w nim będzie przeżyciem, które na długo zapadnie nam w pamięci.
Maroko i jego czar
Nie dziwi fakt, że Maroko z roku na rok jest coraz częściej wybieranym kierunkiem turystycznym. Dzieje się tak zarówno ze względu na taniejące koszty przelotu, jak i atrakcje połączone z egzotycznym czarem.
Przepiękne plaże, piasek pustyni, wielbłądy, miasta wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO, orientalna kuchnia z tysiącem zapachów i potraw, niczym magnes przyciągają miłośników arabskiego świata. Starożytne budowle sąsiadujące z nowoczesnymi osiedlami, noclegi w miejscowych Riadach, zróżnicowany krajobraz – od wysokich gór po wąwozy, doliny i przepiękne, niekończące się atlantyckie plaże – czaruje i nie daje o sobie zapomnieć. W Maroko wszystko wydaje się być jedyne w swoim rodzaju, a wręcz niezwykłe.
Tutejsi ludzie zaskakują serdecznością, gościnnością oraz zamiłowaniem do targowania się. Warto odwiedzić północną część Maroka w której głównie spotkamy Berberów, najdawniejszych marokańskich mieszkańców. Kontakt z nimi bardzo przybliży odmienną, arabską kulturę i pozwoli ją zrozumieć.
Warto wiedzieć, że na dziesiąty miesiąc muzułmańskiego kalendarza przypada Ramadan, największe święto wyznawców islamu. Jako, że większość Marokańczyków, to niezwykle gorliwi wyznawcy Allaha, sumiennie przestrzegają zasad, którymi owe święto się rządzi. W dzień ściśle poszczą, aby najeść się do syta po zachodzie słońca. Jeśli więc pojawimy się w tym czasie w Maroko, miejmy na uwadze owe zwyczaje i obchodźmy się z jedzeniem z grzecznością.
Spotkanie z marokańską kuchnią
Ferria barw i zapachów w którym dominują nuty korzenne – tak w telegraficznym skrócie można określić potrawy, które zagoszczą na naszych talerzach w czasie pobytu w Maroko. Tutejsza kuchnia stanowi kolebkę całej arabskiej. Marokańczycy są niezwykle gościnni, więc zdziwmy się, jeśli zaproszą nas do wspólnego zjedzenia posiłku.
Marokańskie ulice pachną tysiącem przypraw, tętnią życiem i muzyką. A co zjemy? Głównie potrawy mięsne, chociaż nie tylko. Tutejsi smakosze rozkochali się przede wszystkim w baraninie, jednak nie pogardzą również wołowiną oraz drobiem. Bardzo pożądana jest tu także ciecierzyca, a kroku dotrzymuje jej soczewica w towarzystwie wszelkiego rodzaju kasz.
Do najbardziej popularnych potraw można zaliczyć harirę, tadżin oraz kuskus. Pierwsza, to zupa z soczewicy (mocno przyprawiona). Pod nazwą tadżin kryje się duszone mięso w towarzystwie jarzyn. Nie można przejść także obojętnie obok znanej na całym świecie marokańskiej herbaty, która kryje w sobie nie tylko niesamowity smak, ale także bukiet zapachów, który będziemy czuli długo po jej wypiciu.
Maroko, to mekka dla amatorów orientalnego świata, który spotyka się z nowoczesnością. To miejsce do przeżycia niesamowitej przygody w egzotycznym stylu, która sprawi, że szybko będziemy chcieli ją powtórzyć.
MAROKO – https://www.traveligo.pl/wakacje/maroko,od-04.10.2018,6-12-dni,touropertor-tui,osoby-2_0___