Obce wpływy odgrywają znaczącą rolę w maltańskiej kuchni. Bliskość Włoch spowodowała rozpowszechnienie na Malcie potraw z makaronu, po Brytyjczykach zostały steki, szarlotka i smażona ryba z frytkami. Autentyczne maltańskie potrawy należą do kuchni śródziemnomorskiej.
Maltańskie potrawy może nie zadowolą smakoszy, jednak ich ceny są umiarkowane, a wybór lokali duży. Oprócz licznych pizzerii, lokali wyspecjalizowanych w daniach z makaronu i barów przekąskowych, bywają też restauracje dla znawców dobrego jedzenia. Dużo jest także restauracji z owocami morza. Te ostatnie są bardzo różne - od rodzinnej nadbrzeżnej kafejki po elegancką restaurację ze zbiornikiem wodnym wypełnionym żywymi homarami.
Jadłospisy są prawie wszędzie tłumaczone na angielski.
Aljotta - zupa rybna, przyprawiona cebulą i ziołami
Brodu - bulion wołowy z dodatkiem selera, kabaczka i rzepy
Kawlata - jarzynowa z wieprzowiną lub maltańskimi kiełbaskami
Minestra - zupa jarzynowa, podobna do włoskiej minestrone, lecz gęściejsza
Soppa tal-armla - jarzynowa podawana z kozim serem
Ravjul - maltańskie ravioli nadziewane serem ricotta
Ross fil-forn - ryż z siekaną wołowiną, jajami, pomidorami i szfranem
Timpana - zapiekanka z makaronu, mięsa, warzyw, sera i jaj
Potrawy z miejscowych warzyw są często nadziewane farszem z mielonego mięsa, cebuli, pietruszki, oliwek, czerstwego pieczywa, ziół i pomidorów.
Brungiel - nadziewane bakłażany
Kapunata - bakłażany, pomidory, zielona papryka i czosnek
Qagoc c mimli - nadziewane karczochy
Qara'bali mimli - nadziewany kabaczek
Świeże ryby są drogie i nie zawsze dostępne, zwłaszcza zimą. "Świeże" w jadłospisie oznacza, że rybę zamrożono natychmiast po złowieniu.
Accola - seriola
Awwija - homar
Calamari - kałamarnica (nadziewana, smażona lub duszona)
Cerna - granik
Clamar - kałamarnica
Dott- wrakoń
Gamblu - wielka krewetka
Granc - krab
Merluzzo - morszczuk
Qarnita - ośmiornica (często smażona w czosnku lub duszona w sosie z czerwonego wina)
Tamar - omułek
Tunnagg - tuńczyk (często gotowany z pomidorami, zieloną papryką i cebulą)
Bragioli - zrazy wołowe z nadzieniem z mielonego mięsa, oliwek, jaj, bekonu, czerstwego pieczywa i pietruszki
Fenek biz-Zalza - potrawka z królika z dodatkiem cebuli, ziół i wina
Torta tal-fenek - pasztet z królika
Gbejna - owczy ser, który podaje się świeży, podsuszony lub przyprawiony. Jest to specjalność Gozo.
Maltański chleb (hobz) ma chrupiącą skórkę i delikatny miękisz. Badania przeprowadzone przez gazetę o krajowym zasięgu wykazały, że Maltańczyk zjada dziennie średnio kilogram chleba! Po spróbowaniu tradycyjnego chleba łatwo zrozumieć przyczynę.
Nalezy unikać najtańszych win lokalnej produkcji. Natomiast trochę droższe gatunki (wciąż znacznie poniżej poziomu cen importowanych win włoskich) sprawiają miłe zaskoczenie. Dwaj najwięksi miejscowu producenci to Marsovin i Emmanuel Delicata. Z produkcji Marsovinu warto spróbować czerwonych win Cabernet Sauvignon i Merlot Noir, z białych - Chardonnay, Pinot Grigio i Sauvignon Blanc. Również Delicata produkuje Sauvignon Blanc, a także wyśmienite Chardonnay i Trebbiano. Należy uważać na mocne wina z Gozo, gdyz zawartość alkoholu może w nich wynosić nawet 14%, choć rzadko podaje się to na etykiecie.
Piwa Farson's Blue Label i Hopleaf, warzone z brytyjskiego chmielu i przez długie lata pite przez brytyjskich żołnierzy, są wyśmienite.
Żródło: Malta - przewodniki Wiedzy i Życia
Zdjęcie: www.visitmalta.com