Z nami zaplanujesz udane wakacje!Spełniamy wakacyjne marzenia od 2004 roku!

Infolinia i rezerwacja pon.-pt. 8:30-20:00; sob.-nd. 10:00-18:00

Malta - historia i romantyka, Jedzenie i picie - flaga

Jedzenie i picie

Wszystkie przewodniki
Pozycja submenu
Jedzenie i picie

Obce wpływy odgrywają znaczącą rolę w maltańskiej kuchni. Bliskość Włoch spowodowała rozpowszechnienie na Malcie potraw z makaronu, po Brytyjczykach zostały steki, szarlotka i smażona ryba z frytkami. Autentyczne maltańskie potrawy należą do kuchni śródziemnomorskiej.

 

Maltańskie potrawy może nie zadowolą smakoszy, jednak ich ceny są umiarkowane, a wybór lokali duży. Oprócz licznych pizzerii, lokali wyspecjalizowanych w daniach z makaronu i barów przekąskowych, bywają też restauracje dla znawców dobrego jedzenia. Dużo jest także restauracji z owocami morza. Te ostatnie są bardzo różne - od rodzinnej nadbrzeżnej kafejki po elegancką restaurację ze zbiornikiem wodnym wypełnionym żywymi homarami.

Jadłospisy są prawie wszędzie tłumaczone na angielski.

 

Zupy

Aljotta - zupa rybna, przyprawiona cebulą i ziołami

Brodu - bulion wołowy z dodatkiem selera, kabaczka i rzepy

Kawlata - jarzynowa z wieprzowiną lub maltańskimi kiełbaskami

Minestra - zupa jarzynowa, podobna do włoskiej minestrone, lecz gęściejsza

Soppa tal-armla - jarzynowa podawana z kozim serem

 

Pasta

Ravjul - maltańskie ravioli nadziewane serem ricotta

Ross fil-forn - ryż z siekaną wołowiną, jajami, pomidorami i szfranem

Timpana - zapiekanka z makaronu, mięsa, warzyw, sera i jaj

 

Jarzyny

Potrawy z miejscowych warzyw są często nadziewane farszem z mielonego mięsa, cebuli, pietruszki, oliwek, czerstwego pieczywa, ziół i pomidorów.

Brungiel - nadziewane bakłażany

Kapunata - bakłażany, pomidory, zielona papryka i czosnek

Qagoc c mimli - nadziewane karczochy

Qara'bali mimli - nadziewany kabaczek

 

Ryby i owoce morza

Świeże ryby są drogie i nie zawsze dostępne, zwłaszcza zimą. "Świeże" w jadłospisie oznacza, że rybę zamrożono natychmiast po złowieniu.

Accola - seriola

Awwija - homar

Calamari - kałamarnica (nadziewana, smażona lub duszona)

Cerna - granik

Clamar - kałamarnica

Dott- wrakoń

Gamblu - wielka krewetka

Granc - krab

Merluzzo - morszczuk

Qarnita - ośmiornica (często smażona w czosnku lub duszona w sosie z czerwonego wina)

Tamar - omułek

Tunnagg - tuńczyk (często gotowany z pomidorami, zieloną papryką i cebulą)

 

Potrawy z mięsa

Bragioli - zrazy wołowe z nadzieniem z mielonego mięsa, oliwek, jaj, bekonu, czerstwego pieczywa i pietruszki

Fenek biz-Zalza - potrawka z królika z dodatkiem cebuli, ziół i wina

Torta tal-fenek - pasztet z królika

 

Sery

Gbejna - owczy ser, który podaje się świeży, podsuszony lub przyprawiony. Jest to specjalność Gozo.

 

Pieczywo

Maltański chleb (hobz) ma chrupiącą skórkę i delikatny miękisz. Badania przeprowadzone przez gazetę o krajowym zasięgu wykazały, że Maltańczyk zjada dziennie średnio kilogram chleba! Po spróbowaniu tradycyjnego chleba łatwo zrozumieć przyczynę.

 

Napoje

Nalezy unikać najtańszych win lokalnej produkcji. Natomiast trochę droższe gatunki (wciąż znacznie poniżej poziomu cen importowanych win włoskich) sprawiają miłe zaskoczenie. Dwaj najwięksi miejscowu producenci to Marsovin i Emmanuel Delicata. Z produkcji Marsovinu warto spróbować czerwonych win Cabernet Sauvignon i Merlot Noir, z białych - Chardonnay, Pinot Grigio i Sauvignon Blanc. Również Delicata produkuje Sauvignon Blanc, a także wyśmienite Chardonnay i Trebbiano. Należy uważać na mocne wina z Gozo, gdyz zawartość alkoholu może w nich wynosić nawet 14%, choć rzadko podaje się to na etykiecie.

Piwa Farson's Blue Label i Hopleaf, warzone z brytyjskiego chmielu i przez długie lata pite przez brytyjskich żołnierzy, są wyśmienite.

 

Żródło: Malta - przewodniki Wiedzy i Życia

Zdjęcie: www.visitmalta.com