Teneryfa to wyspa niezwykła, jeden z wiodących kierunków wakacyjnych wśród turystów. Chętnie wybierana ze względu na piękną przyrodę, liczne atrakcje, świetny serwis, ale również przyjaznych mieszkańców. Ważny aspekt stanowi również gastronomia, doceniana przez odwiedzających za jej smak i różnorodność.
Zróżnicowany klimat i krajobrazy wyspy mają wpływ na jej znakomitą gastronomię. Jej kuchnia jest prosta, ale pyszna, przyrządzana z produktów pochodzących z ziemi. Jest bogata w tropikalne owoce, warzywa z egzotycznymi odmianami oraz świeże ryby, mięso i ziemniaki.
Teneryfa słynie również z różnorodnych win. Podawane są one od ponad 400 lat, przy każdej okazji i w różnych kombinacjach. Wulkaniczne pochodzenie sprawia, że są wyjątkowe i pyszne, cieszące się uznaniem wśród odwiedzających turystów.
W kanaryjskiej kuchni na szczególną uwagę zasługują takie składniki jak: sery, ryby, gofio, banany, kasztany, miód, mięso i ziemniaki – czyli to za czym tęsknimy najbardziej po powrocie z Teneryfy. To właśnie one kształtują pyszną kuchnię i tworzą te niesamowite smaki.
SERY
Wyspy Kanaryjskie słyną z bardzo dużej ilości spożywanego sera – na 1 osobę przypada ok. 14-16 kg w ciągu roku.
Teneryfa produkuje sery wysokiej jakości. Mimo iż duża część produkcji ma charakter lokalny to objęta jest ścisłą kontrolą i przepisami.
Najczęściej spożywany ser to „fresco” (świeży), ma zaledwie kilka dni, bez zbytniego tłoczenia i samoczynnie odsączany. Ma lekki, przyjemny smak, lekko słony z aromatem świeżego mleka.
Ser towarzyszy wielu potrawom, zwłaszcza „potajes” (zupy i buliony warzywne), a w przeszłości ser jadano z owocami, takimi jak winogrona, figi , banany itp., a także z doskonałym miodem z Teneryfy. Najczęściej stosowanym przepisem jest „queso asado” (ser smażony) lub „queso a la plancha” (ser grillowany), gdzie zwykle towarzyszy mu „mojo” (sos) prawie zawsze z jasnej lub „zielonej” kolendry lub natka pietruszki, chociaż czasami używa się czerwonych sosów.
Arico-Fasnia, Anaga, Teno i El Tanque to jedne z najbardziej znanych obszarów produkcji sera na wyspie. Ostatnio kilka serów z wyspy zdobyło szereg międzynarodowych wyróżnień.
RYBY
Lokalizacja Teneryfy i dzięki temu bogate życie morskie oceanu przejawia się także w kulinarnym życiu mieszkańców wyspy, którzy słyną z wyśmienitych przepisów. Praktycznie w każdym miasteczku nadmorskim jest szansa na zakup świeżych ryb i skosztowania niesamowitych smaków. Szczególnie popularne w tym regionie są takie gatunki jak : sardynki, wraki atlantyckie (znane również jako okoń kamienny), mintaje, graniki, ostroboki, mątwy i makrele. W kuchni kanaryjskiej najczęściej podaje się je duszone lub smażone, z sosem mojo lub ziemniakami, tworząc idealne danie rybne.
Popularne, szczególnie na północy wyspy, są zapiekanki przy których powszechnie stosowana jest ryba „wreckfish”. Rosół rybny służy również do przygotowania potraw takich jak „escaldón”, niezwykle popularny przepis na bazie mąki gofio (z prażonych płatków zbożowych), zwinięty w ciasto.
GOFIO
Gofio jest jednym z kluczowych składników kuchni kanaryjskiej. Jest to rodzaj mąki zrobionej z prażonych ziaren, przeważnie z jęczmienia, pszenicy i kukurydzy, oraz niektórych roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca i fasola. Istnieje wiele rodzajów gofio, różne może być też zastosowanie.
Gofio można spożywać na śniadanie z mlekiem, ale także z bulionem rybnym w daniu nazwanym „escaldón” , z miodem i migdałami jako słodki przysmak lub aperitif. Często stosuje się go również jako dodatek do gulaszu i zup, jest to więc składnik powszechny dla każdego mieszkańca wyspy. Jednymi z najbardziej nowoczesnych metod na wykorzystanie mąki gofio są desery, takie jak lody , musy czy nugaty gofio.
Co roku najlepsi szefowie kuchni i cukiernicy zaskakują nowymi przepisami z wykorzystaniem gofio w połączeniu z innymi produktami lokalnymi lub zagranicznymi. Oprócz walorów smakowych gofio jest bogate w minerały i węglowodany, dzięki czemu jest doskonałym pokarmem dla sportowców.
BANANY
Smak kanaryjskich bananów – głównej uprawy na Teneryfie i pozostałych Wyspach Kanaryjskich, jest niespotykany, o bardzo wysokiej jakości. Banany są uprawiane w najlepszych warunkach pogodowych i wysokościowych, a także na wulkanicznej glebie. Wyspiarze lubią jeść świeże banany, ale używa się ich również do potraw takich jak „arroz a la Cubana” (ryż, kiełbaski, jajko i smażony banan) i wielu innych. Z bananów robi się również marmolady, dżemy i likiery.
KASZTANY
Kasztany występują prawie wszędzie na wyspie, zwłaszcza w regionie Acentejo, na północy wyspy, gdzie uprawia się 20 różnych odmian, oraz w okręgu Arafo na południu.
Kasztany nadal są używane jako dodatek do wielu tradycyjnych potraw. Gdy nadejdzie jesień, łatwo natknąć się na sprzedawców kasztanów, a ich stoiska wypełniają ulice słodkim zapachem. Podczas obchodów San Andres kasztany odgrywają ważną rolę. Do wina dodatkiem zawsze są gotowane w wodzie kasztany, sól i zielony anyż, podawane z dobrym sosem, soloną rybą i lokalnym słodkim ziemniakiem.
MIÓD
Na Teneryfie możemy znaleźć pyszne, wielokwiatowe miody z wybrzeża, wzgórz i gór, a ponieważ nie dominuje tu żaden konkretny gatunek botaniczny, miody pochodzą z kombinacji kwiatów o zaskakujących właściwościach. Wśród wielu rodzajów miodu jest miód z Teide, który produkowany jest w okresie od wiosny do lata na wysokości ponad 1500 metrów. Miód ten ma klarowny, bursztynowy kolor z żółtymi tonami i delikatnym aromatem i smakiem. Do tego miód z rośliny Wieża Klejnotów o delikatnym smaku kasztanów i awokado. Ma ciemny kolor i charakterystyczny zapach karmelu, dojrzałych owoców, wrzosowisk itp.
MIĘSO
Pomimo wieloletniej i dobrze znanej tradycji rybackiej na Teneryfie popularne jest również wysokiej jakości mięso. Najbardziej popularne są wieprzowina i wołowina, które zwykle są pieczone lub duszone, jednak najbardziej popularne wśród mieszkańców i turystów są dania z królika i kozy. Wieprzowina pozyskiwana z rodzimych gatunków czarnych świń jest faworytem ze względu na swój wspaniały smak.
Wiele lokalnych dań mięsnych jest podawanych z innymi typowymi produktami, takimi jak ziemniaki lub słodka kukurydza (lokalnie znana jako kukurydza ananasowa). Najlepsze miejsca na spróbowanie dobrego mięsa to restauracje na północy wyspy lub na południowych zboczach. Na specjalne okazje najczęściej zamawianymi daniami mięsnymi są najczęściej żeberka z ziemniakami lub królikiem w sosie salmorejo. Inne bardziej popularne przepisy, to ziemniaki z mięsem lub gulasz z ciecierzycy.
Jakość mięsa na Teneryfie jest w dużej mierze zasługą troski i życzliwości, jaką poświęca się hodowli zwierząt oraz starannemu doborowi ich pasz, wytwarzanych lokalnie z najlepszych surowców, w tym z kanaryjskich bananów, które są zbyt małe, aby je wyeksportować. Pogoda ma również wpływ na różnorodność mięs, które można znaleźć na tak małej wyspie.
ZIEMNIAKI
Ziemniak jest popularnym składnikiem diety na Archipelagu Wysp Kanaryjskich. Na wyspach ziemniak jest mały, okrągły i bardzo smaczny, dlatego jest powszechnie stosowany w kuchni tradycyjnej. Zwykle towarzyszy większości dań, a także jest spożywany samodzielnie, jak w przypadku „papas arrugadas con mojo”, czyli „pomarszczonych” ziemniaków (ziemniaków w mundurkach gotowanych w soli) podawanych z tradycyjnym sosem. Obecnie istnieje ponad dwadzieścia odmian, wśród których szczególnie wyróżnia się „papas bonitas” (ładne ziemniaki), „papas negras” (czarne ziemniaki), „papas Quineguas lub Chineguas” (ziemniaki Króla Edwarda) oraz „papas up to date”.
Zapraszamy na Teneryfę!