Kuchnia Maroko – tysiące smaków i zapachów

Specyficzne położenie Maroko na skraju dwóch kontynentów sprawiło, że jest to miejsce przeplatania się kultury europejskiej i arabskiej.
Kraj wiele na tym zyskał – wpływy europejskie można zobaczyć w ubiorze tubylców, architekturze, a także kuchni. Marokańskie dania są idealnym odzwierciedleniem tego bogactwa. Smak przewodni tutejszym specjałom nadają tradycje berberyjskie oraz arabskie, choć napotkać można składniki charakterystyczne dla kuchni regionu Morza Śródziemnego.

W kuchni Maroko pełno jest różnych kolorów, smaków i zapachów. Dania bazują głównie na mięsie, w zależności od regionu kraju jest to drób, wołowina i jagnięcina oraz ryby i owoce morza. Intensywny smak i zapach nadają im różnorakie przyprawy – cynamon, imbir, czosnek, oregano, mięta i kolendra, a także bardziej ekskluzywne jak szafran czy kardamon. Z tradycji kuchni śródziemnomorskiej zapożyczone zostały oliwki i oliwa, bakłażany i cukinie, pomidory oraz orzechy. Beduini do potraw marokańskich wnieśli mleko, kaszę (najpopularniejsza to kuskus), chleb oraz świeże i suszone daktyle.

Zarówno z mięs, jak i z kaszy, przyrządza się najpopularniejszą, znaną już na całym świecie potrawę marokańską – tadżin. Jej nazwa pochodzi od charakterystycznego naczynia, w którym jest przyrządzana; to gliniana miska ze spiczastym nakryciem. Głównym składnikiem tej potrawy jest duszone mięso i warzywa, choć Marokańczycy chętnie sięgają też po wersje wegetariańskie. Do innych popularnych dań można zaliczyć harirę, gęstą, pożywną zupę z mięsa, warzyw, licznych przypraw i ciecierzycy. Z tej ostatniej robi się także pastę hummus, serwowana głównie do pieczywa lub jako przekąska. Innym typowym smakołykiem są małe pierożki briwats wypełnione są nadzieniem z mięsa mielonego, ryb, orzechów i ryżu gotowanego na mleku. Można się także natknąć na pastillę – danie z mięsa gołębiego, jajek, migdałów, szafranu i cukru z kawałkami ciasta. Uważana jest za niezwykle skuteczny afrodyzjak!

Marokańczycy bardzo lubią mięso, podają je pieczone, duszone czy grillowane. Często na ulicznych straganach można kupić apetyczne szaszłyki i inne kąski.

W Maroko można też spróbować doskonałych deserów. Oprócz świeżych, słodkich owoców podaje się naleśniki z miodem i ciastka kaab el ghzal – rogaliki z masą migdałową obficie polane lukrem. Do tego pija się mocną, czarną kawę i aromatyczną herbatę z miętą i dużą ilością cukru.

Marokańczycy to ludzie niezwykle gościnni i otwarci, więc często można spotkać się z zaproszeniami na wspólne spożywanie posiłku i częstowanie najlepszymi przysmakami. Zapraszamy do Maroko na prawdziwą ucztę smaków i zapachów! Wszystkie oferty wypoczynku znajdują się tutaj:
https://www.traveligo.pl/wakacje/maroko,od-30.09.2017,6-28-dni,touropertor-rainbow,osoby-2_0___

Polecamy


Last Minute Turcja

Dodaj komentarz