cellphone

Z nami zaplanujesz udane wakacje!Blisko 240 000 zadowolonych klientów od 2004 roku!

  • Jesteśmy Członkiem Polskiego Związku Touroperatorów
  • money
  • PIT

Infolinia i rezerwacja pon.-pt. 8:30-20:00; sob. 10:00-16:00; nd. 10-18

Lato 2018 - First minute
  • Hotel Mermaid, Sri Lanka
  • Hotel Mermaid, Sri Lanka
  • Hotel Mermaid, Sri Lanka
  • Hotel Mermaid, Sri Lanka
  • Hotel Mermaid, Sri Lanka
  • Hotel Mermaid, Sri Lanka
  • Hotel Mermaid, Sri Lanka
  • Hotel Mermaid, Sri Lanka
  • Hotel Mermaid, Sri Lanka
  • Hotel Mermaid, Sri Lanka
  • Hotel Mermaid, Sri Lanka
1 / 11
Udogodnienia hotelu Mermaid
  • Fitness/Siłownia
  • Tenis
  • Basen odkryty
  • Animacje dla dorosłych
  • Polska animacja
  • Klimatyzacja
  • Dostęp do Internetu
  • Przy plaży
  • Dla rodzin z dziećmi

Hotel Mermaid
star 3

Sri Lanka
Ocena hotelu Mermaid:
4.9 / 5
Średnia z 1 opinii
Szczegóły oceny hotelu Mermaid:
  • Lokalizacja
    5.0
  • Hotel
    5.0
  • Pokoje
    5.0
  • Wyżywienie
    5.0
  • Atrakcje
    i sport
    4.0
  • Jakość
    do ceny
    5.0
Ocena hotelu:
4.9 / 5
Średnia z 1 opinii
Najbliższy termin
  • Termin:
  • 16 sierpnia 2018
Najtańszy termin
  • Termin:
  • 06 maja 2019

Hotel Mermaid w ofercie Biura podróży:

Rainbow
  • Standard
    star
  • Lokalizacja

ok
SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

NASZYM ZDANIEM:

Bardzo dobre położenie, przemiła obsługa to główne atuty tego hotelu. Wzdłuż rozciąga się szeroka, piaszczysta plaża - idealne miejsce na długie spacery. Polecam!

Szukasz wakacji na Sri Lankę?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Kategoria

****

Opis oferty

 

Położenie:

Ten urokliwy hotel otoczony palmowym gajem, położony jest w przytulnej rybackiej wiosce Mahawaskaduwa, ok. 4 km od centrum miejscowości Kalutara. Ok. 39 km od centrum Colombo oraz ok. 72 km od lotniska.



Plaża:

Obiekt usytuowany bezpośrednio przy złotej, szerokiej i piaszczystej plaży. Brak serwisu plażowego.



Do dyspozycji gości:

Teren hotelowy składa się z dwóch 2 części: hotelowej oraz sportowej Mermaid Club (wyremontowanych zimą 2017/18). Recepcja, kantor, restauracja z widokiem na ocean, 2 bary: przy basenie i bar główny obok restauracji, 2 baseny: główny z tarasem słonecznym, drugi w części Mermaid Club przeznaczony do aktywnego spędzania czasu, bezpłatne leżaki i ręczniki. Pokój zabaw dla dzieci. Ponadto: sklep z pamiątkami i biżuterią.


Pokoje:

81 nowocześnie wyposażonych pokoi. Pokoje standardowe - (pow. ok. 27 m2) - mogące zakwaterować max. 3 osoby (możliwość dostawki w formie normalnego lub rozkładanego łóżka) lub 2+2, przy założeniu, że 1 z dzieci śpi z rodzicami. Wyposażone w: łazienkę (prysznic, suszarka do włosów), centralnie sterowaną klimatyzację, TV-Sat., bezpłatny sejf, mini bar za opłatą, zestaw do przygotowywania kawy i herbaty. Wszystkie pokoje posiadają częściowy widok na morze oraz balkon lub taras. Na zapytanie i potwierdzenie łóżeczko dla dziecka do 2 roku życia.
Na potwierdzenie dostępne są:
- Pokoje superior - dodatkowo posiadają odtwarzacz DVD, centralny widok na ocean, szlafrok i klapki kąpielowe.

- Pokoje deluxe - (pow. ok. 42 m2) - położone są w oddzielnej części hotelu, przestronne i luksusowe, oferują wyższy poziom komfortu. Elegancko zaprojektowane, wyposażone są w: łazienkę (dużą wanna i oddzielna, luksusowa kabina prysznicowa, suszarka do włosów, przybory toaletowe, szlafrok oraz klapki kąpielowe), indywidualnie sterowaną klimatyzację, TV-Sat., odtwarzacz CD, telefon, mini bar oraz sejf za opłatą, zestaw do przygotowywania kawy i herbaty. Wszystkie pokoje deluxe posiadają widok na ocean, balkon lub taras z meblami ogrodowymi.


Wyżywienie:

All Inclusive: śniadanie, lunch i obiadokolacja w formie bogatego bufetu, przekąski w ciągu dnia (10:30-12:00, 15:30-17:30). Świeże owoce oraz soki (10:30-17:30), lokalne napoje bezalkoholowe i alkoholowe (10:00-24:00). Wina oraz koktajle za dodatkową opłatą.


Program sportowy i animacyjny:

Hotel prowadzi program animacyjny dla dzieci i dla dorosłych w ciągu dnia i wieczorami, m.in.: muzyka na żywo, pokazy kulturalne, pokazy magii. Szeroki wybór atrakcji sportowych i rekreacyjnych w Mermaid Club: aqua aerobik, gra w piłkę wodną oraz innych aktywnych zajęć, dobrze wyposażona siłownia, aerobik, joga, siatkówka, squash, badminton, tenis stołowy, boccia, krykiet, rzutki oraz gry planszowe. Stół bilardowy w jednym z barów. Za dodatkową opłatą: sala gier, centrum SPA.


Internet:

Bezpłatny Internet Wi-Fi - w lobby, pokojach i centrum konferencyjnym. Kącik komputerowy z dostępem do Internetu.



Kategoria lokalna:

Na Sri Lance nie istnieje oficjalna kategoryzacja hoteli.



Strona www:

www.mermaidhotelnclub.com



Naszym zdaniem:

Przytulny hotel w spokojnej, bajkowej okolicy o typowo wakacyjnym klimacie, cieszący się bardzo pozytywnymi opiniami wśród Gości. Niewątpliwymi atutami tego hotelu są piękna, szeroka plaża oraz eleganckie pokoje. Dodatkowo, dzięki rozdzieleniu części hotelowej i rekreacyjnej - każdy może w pełni oddać się swoim ulubionym zajęciom.



Opinie klientów:

Klienci oceniają ten hotel na 5.5/6. Sprawdź opinie:


Program

Dzień 1
Zbiórka przy stanowiskach odpraw Rainbow na 2 godz. przed wylotem samolotu na poszczególnych lotniskach. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na . Międzylądowanie techniczne w jednym z portów Zatoki Perskiej (ok. 45 min., bez wysiadania z samolotu).

Dzień 2
Transfer do wybranego hotelu, zakwaterowanie.

Dzień 11 lub 12
Czas na wypoczynek, kąpiele słoneczne i morskie, udział w wycieczkach lokalnych.

Dzień 12 lub 13
Wykwaterowanie z hotelu wraz z końcem ostatniej doby hotelowej, transfer na lotnisko, powrót do Polski.

Wizy
Wiza lankijska:


Przy wjeździe na terytorium Republiki Sri Lanki od obywateli Polski wymagana jest wiza turystyczna. Oferujemy możliwość wizowania za pośrednictwem Rainbow. Wiza obowiązuje przez 6 miesięcy od daty zarejestrowania. Wiza upoważnia do dwukrotnego wjazdu po 30 dni każdy. Powrót ze Sri Lanki musi nastąpić w terminie obowiązywania wizy. Powyższe warunki wizowe obowiązują obywateli Polski. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt ze sprzedawcą w celu weryfikacji.

Wizy - informacje dla sprzedawców
Wiza lankijska:


Przy wjeździe na terytorium Republiki Sri Lanki od obywateli Polski wymagana jest wiza turystyczna. Oferujemy możliwość wizowania za pośrednictwem Rainbow. Wiza obowiązuje przez 6 miesięcy od daty zarejestrowania. Wiza upoważnia do dwukrotnego wjazdu po 30 dni każdy. Powrót ze Sri Lanki musi nastąpić w terminie obowiązywania wizy. Powyższe warunki wizowe obowiązują obywateli Polski. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z Działem Wiz Rainbow w celu weryfikacji.

Świadczenia
Cena podstawowa obejmuje:
przelot samolotem czarterowym z międzylądowaniem, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie w wybranym hotelu (10 lub 11 rozpoczętych dób hotelowych), transfery lotnisko-hotel-lotnisko, wyżywienie jak w opisach hoteli, opiekę polskiego rezydenta, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP, Assistance i bagaż).

Cena podstawowa nie obejmuje:
wizy lankijskiej, wycieczek lokalnych, zwyczajowych napiwków oraz innych wydatków osobistych.

Uwaga!
Powyższe ceny wiz oraz wysokość opłat za pakiet uczestnictwa w programie podane zostały na dzień 01.02.2018 r. i mogą ulec zmianie.

Inne
Sri Lanka - informacje ogólne


Waluta
1 rupia lankijska (LKR) = 100 centów. Aktualny przelicznik: 100 LKR = 2,50 PLN 1 USD = 120 LKR. W obiegu są zarówno monety jak i banknoty. Nominały monet: 5, 10, 25 i 50 centów, 1, 2 i 5 rupii. Nominały banknotów: 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 i 5000 rupii. Ważniejsze karty kredytowe są powszechnie akceptowane.

Szczepienia
Nie ma obowiązku szczepień ochronnych, ale zaleca się wcześniejsze szczepienie przeciwko żółtaczce typu A i B oraz tężcowi.

Transport
Pomimo, iż odległości są niewielkie, pokonuje się je nieproporcjonalnie długo do liczby przejechanych kilometrów z uwagi na chaotyczny ruchu drogowy na Sri Lance. Na drogach panuje duży tłok (piesi, rowerzyści, tuk tuki, lokalne autobusy), a przepisy traktowane są raczej umownie. Jednak mimo chaosu na drogach jest bezpiecznie. Średnia prędkość podróżowania to ok. 35 km/ h. Obowiązuje ruch lewostronny.

Godziny pracy
Godziny otwarcia sklepów: 10:00-20:00 z wyjątkiem niedziel i świąt. Banki czynne są od poniedziałku do piątku 9:00-15:00.

Święta
Dzień Poya - przypada raz w miesiącu, w pełnię księżyca. To buddyjskie święto upamiętniające oświecenie Buddy. Obowiązuje wtedy zakaz sprzedaży i spożywania alkoholu, także w barach hotelowych. W sezonie Zima 2018/2019 Poya przypada: 24.10.2018, 22.11.2018, 22.12.2018, 20.01.2019, 19.02.2019, 20.03.2019, 19.04.2019
Czas
+ 4,5 h w stosunku do czasu polskiego w okresie zimy.

Orientacyjne ceny
Obiad - ok. 10 USD. Woda w sklepie - ok. 0,5 USD. Piwo - ok. 2 USD. Wino - ok. 4 USD. Kawa - ok. 2 USD.

Napiwki
Przyjęte jest dawanie napiwków kelnerom, kierowcom i przewodnikom ok. 10 do 15% wartości usługi. Bagażowy powinien otrzymać nie mniej niż 50 LKR za jedną sztukę bagażu, pokojówka ok. 500 LKR tygodniowo.

Elektryczność
220 V/ 50 Hz standard angielsko-hinduski. Na Sri Lance i Malediwach używa się innych typów gniazdek niż w Polsce. Zazwyczaj występują gniazdka typu A, z trzema dziurkami usytuowanymi na wierzchołkach trójkąta. Pasują do nich polskie cienkie wtyczki (jak od ładowarki do telefonu). Natomiast nie pasują okrągłe grube wtyczki (jak od suszarki do włosów czy zasilacza do laptopa). W takich przypadkach konieczne jest używanie adaptera (przejściówki). Dostępne są one w hotelowych recepcjach (bezpłatnie), można także zakupić je w Polsce w supermarketach budowlanych (ok. 20 zł).

Telefony
Do Polski 00 48 + numer kierunkowy miasta (bez zera) + numer abonenta. Z Polski 00 94 + numer kierunkowy miasta (bez zera) + numer abonenta.

Ważne telefony i adresy:
Ambasada RP: Brak placówki dyplomatycznej na terenie Sri Lanki. Najbliższy Ambasador RP w New Delhi (Indie) akredytowany jest również w Demokratycznej Socjalistycznej Republice Sri Lanki. Ambasada RP w Indiach. 50-M Shantipath, Chanakyapuri, 110021 New Delhi tel. 0-09111 688 92 11, 467 91 61, 467 91 58. Konsulat RP w Colombo Konsul Honorowy: Mr Desamanya Kandiah Balendra (Ken) adres: C/o Deputy Chairman's Office Phoenix Ventures Ltd. 2nd Floor, 409 Galle Rd. Colombo 03 Sri Lanka nr tel. +94 112 565612, 693307 e-mail: kenbalendra@hotmail.com

Przelot
Zbiórka na lotnisku im. F. Chopina w Warszawie przy stanowisku odpraw Rainbow na 2 godz. przed wylotem samolotu. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na . Międzylądowanie techniczne w jednym z portów Zatoki Perskiej (ok. 45 min., bez wysiadania z samolotu).

W regionie


Negombo:
tętniąca życiem turystyczna miejscowość, która dawniej była typową wioską rybacką. O niegdysiejszym charakterze miasta przypominają targi rybne, kolorowe łodzie rybackie oraz menu lokalnych restauracji pełne wyśmienitych potraw z owoców morza.

Kalutara:
Urocze, turystyczne miasteczko z szerokim wyborem barów, lokalnych restauracji oraz sklepików. Na osoby zainteresowane historią czeka stupa Gangatilaka, która jest jedną z największych stup na Sri lance oraz zamek Richmond inspirowany architekturą pałaców Maharadżów.

Bentota:
niewielkie, turystyczne miasteczko, będące lankijską stolicą sportów wodnych. Malowniczo rozciąga się nad niewielką zatoką, nad którą znajduje się wiele barów i restauracji kuszących zapachami lokalnej kuchni.

Tangalla:
To jedna z najpopularniejszych miejscowości turystycznych, zlokalizowana na południowym wybrzeżu wyspy. Jest bramą do bezkresnych wód oceanu gdzie skrywa się podwodne życie. Region znany z obecności wielu wspaniałych zwierząt morskich np. delfiny lub wieloryby które można podziwiać w tkacie rejsów.

Wycieczki lokalne
SRI LANKA TOP FAKULTETY

Rejs rzeką Madu i farma żółwi
Z portu w okolicy miejscowości Balapitiya, wypłyniemy w relaksujący rejs po rozlewiskach rzeki Madu, który umilą ciekawe przystanki i piękne widoki. Na tym obszarze żyje około 46 gatunków ptaków, w tym 14 odmian wodnych, kolorowe motyle oraz ogromne lilie wodne. Odwiedzimy piękną ponad 200 letnią świątynie i lokalne uprawy cynamonu. Wpłyniemy w mangrowce, a fakultatywnie można skorzystać z usług Doctor Fish - rybek które swymi bezzębnymi dziąsłami potrafią robić przyjemny pedicure. Warto spróbować! W drodze powrotnej zwiedzimy farmę żółwi.
Cena ok. 40 USD.


Kandy i ogrody herbaciane (2 dni)
Pierwszy dzień wycieczki rozpoczniemy od wizyty w sierocińcu dla słoni, gdzie nowy dom znalazły słonie porzucone lub chore, a także młode urodzone już w sierocińcu. Następnie zwiedzimy ogród przypraw w ok. Matale. To świetna okazja do kupienia wybranych przypraw i kosmetyków. Następnie przejedziemy do Kandy, gdzie odwiedzimy m.in. Świątynię Zęba. Późnym wieczorem zobaczymy pokaz tradycyjnych tańców ludowych, połączony z tzw. próbą ognia, czyli chodzeniem po rozżarzonych węglach. Drugiego dnia przejedziemy w wyższe partie wyspy, gdzie zobaczymy przepiękne plantacje herbaciane, układające się malowniczo na stokach wzgórz, pośród krajobrazów gór, dolin, wodospadów. Odwiedzimy oczywiście fabrykę herbaty, aby zapoznać się z procesem produkcji jednej z najsłynniejszych herbat na świecie.
Cena od ok. 140 USD.


FAKULTETY POZOSTAŁE

White Water Rafting
Po przyjeździe do Kitulgala wyruszymy w ekscytujący spływ pontonami po rzece Kelani. Podczas spływu doświadczymy kontaktu z przepiękną i dziką naturą. Przepłyniemy również przez teren, który posłużył jako scenografia do filmu "Most nad rzeką Kwai".
Cena od ok. 180 USD


Park Narodowy Yala (2 dni)
Park Narodowy Yala to jeden z największych parków na Sri Lance. Stanowi naturalne środowisko dla około 32 gatunków ssaków: słoni, dzików, bawołów, lampartów, niedźwiedzi, małp, jeleni. Żyje tu prawie 130 gatunków migrujących i osiadłych ptaków, między innymi: pelikany, ibisy, kormorany, bażanty, czaple. Niezwykle ciekawym mieszkańcem parku jest waran bengalski. W programie oprócz podziwiania fascynującej przyrody, jeep safari po parku zwiedzanie Galle - fortu holenderskiego wpisanego na Listę UNSCO (ok. 1,5 godz.).
Cena od ok. 175 USD.


Sigiriya i Dambula
Weźmiemy udział we wspinaczce na słynną Skalistą Fortecę Sigiriya (ok. 3 - 3,5 godz.), która jest prawdopodobnie najwspanialszym miejscem na wyspie. Po zwiedzaniu fortecy. Przejazd do Dambulli i zwiedzanie unikatowej świątyni składającej się z pięciu jaskiń - również zabytek chroniony przez UNESCO. Wieczorem powrót do hotelu.
Cena od ok. 95 USD.


Masaż ayurwedyjski
(podczas wybranych objazdów) Ayurweda - jako koncepcja zdrowia i terapii jest uznawana przez Światową Organizację Zdrowia. Narodziła się w Indiach w starożytności, a na Sri Lance jest niezwykle popularna i stosowana w codziennym życiu. Do masaży wykonywanych tą techniką stosowane są specjalne olejki na bazie unikatowych mieszanek ziół. Masaż trwa ok. 1 godziny, obejmuje głowę i całe ciało.
Cena od ok. 40 USD.


Rejs - Wieloryby
Sri Lanka staje się wiodącą destynacją, gdzie można podziwiać wieloryby. Dondra na południu Sri Lanki jest głównym portem do oglądania tych zwierząt w okresie zimowym. Od grudnia do kwietnia mamy aż 95% szans na spotkanie kaszalotów i płetwali błękitnych, gdyż ich ścieżka migracji przebiega nieopodal Dondry. Rejs potrwa ok. 3-5 godzin.
Cena od ok. 100 USD.


Szczyt Adama
Dla każdej z religii na Sri Lance jest to miejsce święte i ma związek ze znajdującym się tutaj odciskiem stopy interpretowanym jako odcisk Buddy, Siwy, Adama lub Świętego Tomasza. Setki pielgrzymów wchodzą na szczyt nocą, by powitać wschód słońca i pomodlić się w świątyni. O wschodzie słońca Szczyt Adama rzuca cień w kształcie trójkąta, mimo że sam jest dość nieregularny. Wspinaczka na górę odbywa się po ok. 5800 kamiennych schodach nocą, a zejście jest rano po śniadaniu. Wycieczka realizowana od grudniowej pełni księżyca do majowej pełni księżyca.
Cena od ok. 75 USD.


Rejs - Delfiny
Sri Lanka, to również doskonałe miejsce do spotkania z delfinami. Delfiny najlepiej obserwować podczas ok 2 godzinnego rejsu w okolicach miejscowości Kalpitiya. Tam dosłownie dziesiątki tych pięknych zwierząt, stadami pluska się w wodzie, dając czasem niezwykły pokaz wspólnych zabaw i skoków.
Cena od ok. 95 USD


Park Narodowy Wilpattu
Największy na Sri Lance. Na jego terenie znajduje się ok. 60 naturalnych jezior lub zbiorników z wodą deszczową. Obecnie można tu spotkać wiele gatunków zwierząt, m.in.: słonia, niedźwiedzia wargacza, sambarę, krokodyla, bawoła, lamparta oraz liczne ptaki i gryzonie. Wielka Kronika Mahavamsa mówi, że to właśnie tutaj protoplasta rodu Syngalezów Vijaya, poślubił Kuweni, co dało początek królestwu.
Cena od ok. 95 USD.


Uwaga!
Zamieszczone tutaj opisy wycieczek lokalnych są podane wyłącznie informacyjnie i nie stanowią oferty handlowej. Nie gwarantujemy, że będą one wszystkie realizowane. Pełny wykaz dostępnych atrakcji lokalnych wraz z ich aktualnymi cenami jest dostępny u naszych rezydentów.

"

Świadczenia

Cena podstawowa obejmuje:
przelot samolotem czarterowym z międzylądowaniem, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie w wybranym hotelu (10 lub 11 rozpoczętych dób hotelowych), transfery lotnisko-hotel-lotnisko, wyżywienie jak w opisach hoteli, opiekę polskiego rezydenta, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP, Assistance i bagaż).

Cena podstawowa nie obejmuje:
wizy lankijskiej, wycieczek lokalnych, zwyczajowych napiwków oraz innych wydatków osobistych.

Uwaga!
Powyższe ceny wiz oraz wysokość opłat za pakiet uczestnictwa w programie podane zostały na dzień 01.02.2018 r. i mogą ulec zmianie.

Wycieczki lokalne

SRI LANKA TOP FAKULTETY

Rejs rzeką Madu i farma żółwi
Z portu w okolicy miejscowości Balapitiya, wypłyniemy w relaksujący rejs po rozlewiskach rzeki Madu, który umilą ciekawe przystanki i piękne widoki. Na tym obszarze żyje około 46 gatunków ptaków, w tym 14 odmian wodnych, kolorowe motyle oraz ogromne lilie wodne. Odwiedzimy piękną ponad 200 letnią świątynie i lokalne uprawy cynamonu. Wpłyniemy w mangrowce, a fakultatywnie można skorzystać z usług Doctor Fish - rybek które swymi bezzębnymi dziąsłami potrafią robić przyjemny pedicure. Warto spróbować! W drodze powrotnej zwiedzimy farmę żółwi.
Cena ok. 40 USD.


Kandy i ogrody herbaciane (2 dni)
Pierwszy dzień wycieczki rozpoczniemy od wizyty w sierocińcu dla słoni, gdzie nowy dom znalazły słonie porzucone lub chore, a także młode urodzone już w sierocińcu. Następnie zwiedzimy ogród przypraw w ok. Matale. To świetna okazja do kupienia wybranych przypraw i kosmetyków. Następnie przejedziemy do Kandy, gdzie odwiedzimy m.in. Świątynię Zęba. Późnym wieczorem zobaczymy pokaz tradycyjnych tańców ludowych, połączony z tzw. próbą ognia, czyli chodzeniem po rozżarzonych węglach. Drugiego dnia przejedziemy w wyższe partie wyspy, gdzie zobaczymy przepiękne plantacje herbaciane, układające się malowniczo na stokach wzgórz, pośród krajobrazów gór, dolin, wodospadów. Odwiedzimy oczywiście fabrykę herbaty, aby zapoznać się z procesem produkcji jednej z najsłynniejszych herbat na świecie.
Cena od ok. 140 USD.


FAKULTETY POZOSTAŁE

White Water Rafting
Po przyjeździe do Kitulgala wyruszymy w ekscytujący spływ pontonami po rzece Kelani. Podczas spływu doświadczymy kontaktu z przepiękną i dziką naturą. Przepłyniemy również przez teren, który posłużył jako scenografia do filmu "Most nad rzeką Kwai".
Cena od ok. 180 USD


Park Narodowy Yala (2 dni)
Park Narodowy Yala to jeden z największych parków na Sri Lance. Stanowi naturalne środowisko dla około 32 gatunków ssaków: słoni, dzików, bawołów, lampartów, niedźwiedzi, małp, jeleni. Żyje tu prawie 130 gatunków migrujących i osiadłych ptaków, między innymi: pelikany, ibisy, kormorany, bażanty, czaple. Niezwykle ciekawym mieszkańcem parku jest waran bengalski. W programie oprócz podziwiania fascynującej przyrody, jeep safari po parku zwiedzanie Galle - fortu holenderskiego wpisanego na Listę UNSCO (ok. 1,5 godz.).
Cena od ok. 175 USD.


Sigiriya i Dambula
Weźmiemy udział we wspinaczce na słynną Skalistą Fortecę Sigiriya (ok. 3 - 3,5 godz.), która jest prawdopodobnie najwspanialszym miejscem na wyspie. Po zwiedzaniu fortecy. Przejazd do Dambulli i zwiedzanie unikatowej świątyni składającej się z pięciu jaskiń - również zabytek chroniony przez UNESCO. Wieczorem powrót do hotelu.
Cena od ok. 95 USD.


Masaż ayurwedyjski
(podczas wybranych objazdów) Ayurweda - jako koncepcja zdrowia i terapii jest uznawana przez Światową Organizację Zdrowia. Narodziła się w Indiach w starożytności, a na Sri Lance jest niezwykle popularna i stosowana w codziennym życiu. Do masaży wykonywanych tą techniką stosowane są specjalne olejki na bazie unikatowych mieszanek ziół. Masaż trwa ok. 1 godziny, obejmuje głowę i całe ciało.
Cena od ok. 40 USD.


Rejs - Wieloryby
Sri Lanka staje się wiodącą destynacją, gdzie można podziwiać wieloryby. Dondra na południu Sri Lanki jest głównym portem do oglądania tych zwierząt w okresie zimowym. Od grudnia do kwietnia mamy aż 95% szans na spotkanie kaszalotów i płetwali błękitnych, gdyż ich ścieżka migracji przebiega nieopodal Dondry. Rejs potrwa ok. 3-5 godzin.
Cena od ok. 100 USD.


Szczyt Adama
Dla każdej z religii na Sri Lance jest to miejsce święte i ma związek ze znajdującym się tutaj odciskiem stopy interpretowanym jako odcisk Buddy, Siwy, Adama lub Świętego Tomasza. Setki pielgrzymów wchodzą na szczyt nocą, by powitać wschód słońca i pomodlić się w świątyni. O wschodzie słońca Szczyt Adama rzuca cień w kształcie trójkąta, mimo że sam jest dość nieregularny. Wspinaczka na górę odbywa się po ok. 5800 kamiennych schodach nocą, a zejście jest rano po śniadaniu. Wycieczka realizowana od grudniowej pełni księżyca do majowej pełni księżyca.
Cena od ok. 75 USD.


Rejs - Delfiny
Sri Lanka, to również doskonałe miejsce do spotkania z delfinami. Delfiny najlepiej obserwować podczas ok 2 godzinnego rejsu w okolicach miejscowości Kalpitiya. Tam dosłownie dziesiątki tych pięknych zwierząt, stadami pluska się w wodzie, dając czasem niezwykły pokaz wspólnych zabaw i skoków.
Cena od ok. 95 USD


Park Narodowy Wilpattu
Największy na Sri Lance. Na jego terenie znajduje się ok. 60 naturalnych jezior lub zbiorników z wodą deszczową. Obecnie można tu spotkać wiele gatunków zwierząt, m.in.: słonia, niedźwiedzia wargacza, sambarę, krokodyla, bawoła, lamparta oraz liczne ptaki i gryzonie. Wielka Kronika Mahavamsa mówi, że to właśnie tutaj protoplasta rodu Syngalezów Vijaya, poślubił Kuweni, co dało początek królestwu.
Cena od ok. 95 USD.


Uwaga!
Zamieszczone tutaj opisy wycieczek lokalnych są podane wyłącznie informacyjnie i nie stanowią oferty handlowej. Nie gwarantujemy, że będą one wszystkie realizowane. Pełny wykaz dostępnych atrakcji lokalnych wraz z ich aktualnymi cenami jest dostępny u naszych rezydentów.

Inne

Sri Lanka - informacje ogólne


Waluta
1 rupia lankijska (LKR) = 100 centów. Aktualny przelicznik: 100 LKR = 2,50 PLN 1 USD = 120 LKR. W obiegu są zarówno monety jak i banknoty. Nominały monet: 5, 10, 25 i 50 centów, 1, 2 i 5 rupii. Nominały banknotów: 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 i 5000 rupii. Ważniejsze karty kredytowe są powszechnie akceptowane.

Szczepienia
Nie ma obowiązku szczepień ochronnych, ale zaleca się wcześniejsze szczepienie przeciwko żółtaczce typu A i B oraz tężcowi.

Transport
Pomimo, iż odległości są niewielkie, pokonuje się je nieproporcjonalnie długo do liczby przejechanych kilometrów z uwagi na chaotyczny ruchu drogowy na Sri Lance. Na drogach panuje duży tłok (piesi, rowerzyści, tuk tuki, lokalne autobusy), a przepisy traktowane są raczej umownie. Jednak mimo chaosu na drogach jest bezpiecznie. Średnia prędkość podróżowania to ok. 35 km/ h. Obowiązuje ruch lewostronny.

Godziny pracy
Godziny otwarcia sklepów: 10:00-20:00 z wyjątkiem niedziel i świąt. Banki czynne są od poniedziałku do piątku 9:00-15:00.

Święta
Dzień Poya - przypada raz w miesiącu, w pełnię księżyca. To buddyjskie święto upamiętniające oświecenie Buddy. Obowiązuje wtedy zakaz sprzedaży i spożywania alkoholu, także w barach hotelowych. W sezonie Zima 2018/2019 Poya przypada: 24.10.2018, 22.11.2018, 22.12.2018, 20.01.2019, 19.02.2019, 20.03.2019, 19.04.2019
Czas
+ 4,5 h w stosunku do czasu polskiego w okresie zimy.

Orientacyjne ceny
Obiad - ok. 10 USD. Woda w sklepie - ok. 0,5 USD. Piwo - ok. 2 USD. Wino - ok. 4 USD. Kawa - ok. 2 USD.

Napiwki
Przyjęte jest dawanie napiwków kelnerom, kierowcom i przewodnikom ok. 10 do 15% wartości usługi. Bagażowy powinien otrzymać nie mniej niż 50 LKR za jedną sztukę bagażu, pokojówka ok. 500 LKR tygodniowo.

Elektryczność
220 V/ 50 Hz standard angielsko-hinduski. Na Sri Lance i Malediwach używa się innych typów gniazdek niż w Polsce. Zazwyczaj występują gniazdka typu A, z trzema dziurkami usytuowanymi na wierzchołkach trójkąta. Pasują do nich polskie cienkie wtyczki (jak od ładowarki do telefonu). Natomiast nie pasują okrągłe grube wtyczki (jak od suszarki do włosów czy zasilacza do laptopa). W takich przypadkach konieczne jest używanie adaptera (przejściówki). Dostępne są one w hotelowych recepcjach (bezpłatnie), można także zakupić je w Polsce w supermarketach budowlanych (ok. 20 zł).

Telefony
Do Polski 00 48 + numer kierunkowy miasta (bez zera) + numer abonenta. Z Polski 00 94 + numer kierunkowy miasta (bez zera) + numer abonenta.

Ważne telefony i adresy:
Ambasada RP: Brak placówki dyplomatycznej na terenie Sri Lanki. Najbliższy Ambasador RP w New Delhi (Indie) akredytowany jest również w Demokratycznej Socjalistycznej Republice Sri Lanki. Ambasada RP w Indiach. 50-M Shantipath, Chanakyapuri, 110021 New Delhi tel. 0-09111 688 92 11, 467 91 61, 467 91 58. Konsulat RP w Colombo Konsul Honorowy: Mr Desamanya Kandiah Balendra (Ken) adres: C/o Deputy Chairman's Office Phoenix Ventures Ltd. 2nd Floor, 409 Galle Rd. Colombo 03 Sri Lanka nr tel. +94 112 565612, 693307 e-mail:

Wizy - informacje dla sprzedawców

Wiza lankijska:


Przy wjeździe na terytorium Republiki Sri Lanki od obywateli Polski wymagana jest wiza turystyczna. Oferujemy możliwość wizowania za pośrednictwem Rainbow. Wiza obowiązuje przez 6 miesięcy od daty zarejestrowania. Wiza upoważnia do dwukrotnego wjazdu po 30 dni każdy. Powrót ze Sri Lanki musi nastąpić w terminie obowiązywania wizy. Powyższe warunki wizowe obowiązują obywateli Polski. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z Działem Wiz Rainbow w celu weryfikacji.

Wizy

Wiza lankijska:


Przy wjeździe na terytorium Republiki Sri Lanki od obywateli Polski wymagana jest wiza turystyczna. Oferujemy możliwość wizowania za pośrednictwem Rainbow. Wiza obowiązuje przez 6 miesięcy od daty zarejestrowania. Wiza upoważnia do dwukrotnego wjazdu po 30 dni każdy. Powrót ze Sri Lanki musi nastąpić w terminie obowiązywania wizy. Powyższe warunki wizowe obowiązują obywateli Polski. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt ze sprzedawcą w celu weryfikacji.


Hotel pochodzi z oferty Biura Podróży Rainbow, które obecne jest na polskim rynku turystycznym od 1990 roku. To jeden z czołowych polskich touroperatorów oraz nasz bardzo ważny kontrahent, z którym prowadzimy wieloletnią współpracę. Jest członkiem Polskiej Izby Turystyki oraz uczestnikiem programu Rzetelna Firma.

Najmocniejszą stroną Biura Podróży Rainbow są jedni z najlepszych na rynku piloci i rezydenci – wyróżniający się nie tylko wiedzą i doświadczeniem płynącym z wieloletniej praktyki ale również pasją do podróżowania i chęcią pokazywania najpiękniejszych zakątków świata. Biuro Podróży Rainbow oferuje swoim klientom ogromną bazę atrakcyjnych wycieczek objazdowych w każdy zakątek świata, jak również posiada bogatą bazę wakacji pobytowych all inclusive w Europie i nie tylko. Aby zagwarantować najwyższą jakość świadczonych usług, Biuro Podróży Rainbow stale monitoruje i sprawdza swoją ofertę pod kątem zadowolenia klientów. Nowością na sezon 2017 są Polskie Strefy - przygotowane zarówno dla dzieci jak i dorosłych centra animacyjne, prężnie działające w popularnych miejscowościach turystycznych.

Starania biura zostały dostrzeżone przez wiele poważanych instytucji, a sukces poparty licznymi nagrodami, takimi jak: Brązowe Effie w kategorii Usługi w konkursie Effie Awards 2015, Diament Forbesa, czy Róża Kolumba 2014.

ok
Hotel SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

Bardzo dobre położenie, przemiła obsługa to główne atuty tego hotelu. Wzdłuż rozciąga się szeroka, piaszczysta plaża - idealne miejsce na długie spacery. Polecam!


Itaka
  • Standard
    star
  • Lokalizacja

ok
SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

NASZYM ZDANIEM:

Bardzo dobre położenie, przemiła obsługa to główne atuty tego hotelu. Wzdłuż rozciąga się szeroka, piaszczysta plaża - idealne miejsce na długie spacery. Polecam!

Szukasz wakacji na Sri Lankę?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Sri Lanka

Wyspa rozkoszy, kraina o trzech obliczach. Ta tropikalna wyspa na Oceanie Indyjskim łączy w sobie starą Azję z jej bogatą kulturą, europejskie wpływy oraz nowoczesność. Piękno, dostatek i kultura wyspy zawsze wywoływały u odwiedzających ją podziw i zachwyt. Dawni mauretańscy kupcy Sri Lankę nazywali wyspą rozkoszy. Dla kupców arabskich była krainą szczęśliwych niespodzianek, zaś średniowieczny podróżnik Marco Polo nazwał ją najwspanialszą wyspą świata. Amerykański powieściopisarz Mark Twain uważał ją za "piękną i wspaniale tropikalną". Mahatma Ghandi był przekonany, że naturalne piękno Sri Lanki było niedoścignione na całej kuli ziemskiej. Dzisiaj również piękno, bogactwo oraz różnorodność i magia tego miejsca oczarowują zwiedzających. To, co najbardziej przyciąga tu turystów to przepiękne złote plaże oraz bujna tropikalna roślinność. Natomiast bardzo życzliwa turystom miejscowa ludność sprawia, iż pobyt tutaj pozostawia niezapomniane wspomnienia. Zachęcamy wszystkich, którzy przyjadą na Sri Lankę do wyjścia poza mury hoteli i poznanie okolicy. Sri Lanka bowiem to nie tylko piękne plaże. Posiada ona bardzo bogatą historię, na której ślady napotykamy na każdym kroku. Na południowym wybrzeżu można zwiedzić Galle z jej kolonialnymi budowlami pozostawionymi przez Holendrów, Portugalczyków i Anglików. Najciekawsza jest jednak historyczna stolica wyspy, Kandy. Jest ona równocześnie duchową stolicą mieszkańców tego kraju. Tutaj znajduje się relikwia czczona przez buddystów - ząb Buddy. Niespotykaną atmosferę wyspy polecamy poznawać podczas wycieczek lokalnych. Oszałamiające krajobrazy, szerokie złote plaże oraz atrakcyjna kultura tworzą ze Sri Lanki idealne miejsce do wypoczynku.

 

POŁOŻENIE:

 w miejscowości KALUTARA, bezpośrednio przy pięknej, szerokiej, piaszczystej plaży; 77 km od portu lotniczego, 58 km od stolicy Sri Lanki, Kolombo; w pobliżu olbrzymiej buddyjskiej stupy znajdującej się w sercu miejscowości Kalutara.

HOTEL:

 trzygwiazdkowy, 72 pokoje, restauracja serwująca zarówno dania kuchni lokalnej jak i międzynarodowej; bar, pokój gier, Coffee Shop, SPA, salon piękności, centrum fitness, całodobowy room-service, kort tenisowy, sala do gry w squasha.

POKÓJ:

2-os. (możliwość 1 dostawki), przestronny, bardzo wygodny, urządzony ze smakiem, indywidualnie sterowana klimatyzacja, łazienka (prysznic, wc), telefon, balkon lub taras z widokiem na ogród lub morze.

SPORT I ROZRYWKA:

2 baseny: jeden bezpośrednio przy głównym budynku, drugi - przy centrum SPA, tenis stołowy, badminton, sporty wodne na plaży (windsurfing, parasailing); centrum SPA, animacje przy basenie, bary na plaży, kort tenisowy, boisko do squasza, centrum fitnes.

ALL INCLUSIVE:

3 posiłki dziennie w formie bufetu, przekąski pomiędzy posiłkami, lokalne napoje alkoholowe i bezalkoholowe bez ograniczeń.

Cena zawiera:

  • przelot
  • transfery lotnisko - hotel - lotnisko
  • zakwaterowanie
  • wyżywienie - all inclusive
  • opiekę rezydenta
  • ubezpieczenie KL i NW

 


Hotel pochodzi z oferty Biura Podróży Itaka. Nowa Itaka sp. z o.o. jest jednym z naszych kluczowych partnerów i głównym kontrahentem, z którym od lat spełniamy turystyczne marzenia naszych wspólnych klientów. Wysoki standard obsługi, wykwalifikowani rezydenci i przewodnicy oraz szeroki wybór atrakcyjnych ofert na wakacje dopracowanych w każdym szczególe zapewniają wieloletni sukces jakim może poszczycić się to biuro.

W swojej ofercie Itaka posiada wiele sprawdzonych hoteli położonych w dogodnej lokalizacji, z wysokiej klasy obsługą i kompleksowo wyposażonymi pokojami. Biuro posiada szeroki wachlarz destynacji turystycznych i może spełnić oczekiwania najbardziej wymagających klientów. Ponad to, do swojej oferty sukcesywnie wprowadza oryginalne kierunki takie jak Bośnia i Hercegowina, Albania, Madera czy kierunki egzotyczne - Wyspy Zielonego Przylądka, Zanzibar i wiele, wiele innych.

Itaka posiada bogatą ofertę wycieczek objazdowych, zarówno autokarowych jak i samolotowych. Ich programy są bardzo zróżnicowane i dostosowane do wymagań różnych klientów, dlatego każdy może znaleźć wyjazd zgodny z jego preferencjami. Biuro podrózy Itaka posiada także jeden z największych wyborów ofert w promocji last minute, co pozwala klientom z każdym budżetem na spełnienie swoich wakacyjnych marzeń.

Biuro Podróży Itaka w ciągu swojej dotychczasowej działalności otrzymała wiele prestiżowych nagród i wyróżnień, takich jak tytuł Superbrands i Created in Poland Superbrands 2014/15 przyznawany najsilniejszym markom na polskim rynku, Touroperator Roku 2014, Konsumencki Lider Jakości 2014, czy Wielka Perła Polskiej Gospodarki 2012.

ok
Hotel SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

Bardzo dobre położenie, przemiła obsługa to główne atuty tego hotelu. Wzdłuż rozciąga się szeroka, piaszczysta plaża - idealne miejsce na długie spacery. Polecam!


Ecco Travel
  • Standard
    star
  • Lokalizacja

ok
SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

NASZYM ZDANIEM:

Bardzo dobre położenie, przemiła obsługa to główne atuty tego hotelu. Wzdłuż rozciąga się szeroka, piaszczysta plaża - idealne miejsce na długie spacery. Polecam!

Szukasz wakacji na Sri Lankę?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Kategoria

***

Region

Sri Lanka

Opis

Lokalizacja przy złotej plaży Mahawaskaduwa, w miejscu dawnej wioski rybackiej, Hotel podzielony na dwie części - mieszkalną - przeznaczoną do wypoczynku w ciszy oraz klubową - dla miłośników rozrywek, Przytulne, gustownie urządzone pokoje posiadające ekologiczne meble wykonane z naturalnych materiałów, 2 odkryte baseny o różnym przeznaczeniu,

Lokalizacja

w Kalutara, przy plaży, ok. 4 km od centrum, 70 km od lotniska.

Wyposażenie

liczba pokoi - 72, restauracje - 2, bary - 4, baseny odkryte - 2, bar na plaży, bar przy basenie, room service (płatny), lobby, pralnia/czyszczenie chemiczne (płatne), internet (płatny), recepcja, sklep z pamiątkami, taras słoneczny, ogród, wymiana walut, jubiler, opieka lekarska (płatna), parasole przy basenie, leżaki przy basenie, ochrona hotelowa (24h), centrum konferencyjne, brak udogodnień dla osób o ograniczonej sprawności ruchowej.

Pokoje

klimatyzacja centralnie sterowana, telewizja satelitarna, sejf (płatny), mini bar (płatny), telefon, taras/balkon, DVD, suszarka do włosów, łazienka z wanną lub prysznicem. Typ pokoju - W cenie zakwaterowanie w pokojach typu Standard dla max 3 osób dorosłych albo 2 osób dorosłych i 2 dzieci ( UWAGA - jedno z dzieci nie ma dostawki i śpi z rodzicami). Za dopłatą pokoje - Superior Sea View, Deluxe Sea View.

Plaża

prywatna, piaszczysta, szeroka, łagodne zejście, przy hotelu.

Sport na plaży

siatkówka, sporty wodne (płatne).

Sport i fitness

siatkówka, wodny aerobik, tenis ziemny, tenis stołowy, badminton, squash (płatny), masaże (płatne), joga (płatna), jacuzzi (płatne), aerobik, SPA (płatne), sauna (płatna), rzutki, bilard (płatny), boule, waterpolo, siłownia, łaźnia parowa (płatna), zabiegi lecznicze (płatne).

Rozrywka

muzyka na żywo, dyskoteka, program artystyczny.

Dla dzieci

brodzik, łóżeczko dziecięce.

Wyżywienie

pakiet All Inclusive.

All Inclusive

śniadanie, lunch i obiadokolację w formie bufetu; przekąski po śniadaniu i po południu; świeże owoce i soki, kawę/herbatę; lokalne alkohole (z wyjątkiem wina) i napoje w ciągu dnia; program rozrywkowy i animacje; szeroki wybór sportów z usługami instruktorów. Uwaga - zakaz podawania alkoholu w niektóre święta państwowe i religijne.

Cena zawiera

przelot na trasie Warszawa - Colombo - Warszawa z przesiadkami, opłaty lotniskowe, ubezpieczenie KL, NNW, transfery lotnisko - hotel, hotel - lotnisko, zakwaterowanie w hotelu zgodnie z wybraną ofertą,

Cena nie zawiera

dopłaty do wylotu z lotniska lokalnego, dopłaty do pokoju pojedynczego, dopłat do pokoi o wyższym standardzie, wycieczek fakultatywnych, w przypadku rezerwacji dla 2 osób dorosłych i 2 dzieci - jedno z dzieci nie ma dostawki i śpi z rodzicami, Informacja o możliwych dopłatach dostępna w formularzu rezerwacji.

Obsługa na miejscu

Ograniczona obsługa miejscowego agenta Ecco Travel - w jęz. polskim przez cały rok. Obsługa zawiera - spotkanie, kontakt telefoniczny. Dane kontaktowe agenta podajemy na dowodzie rezerwacji.

Informacje wizowe

Przy wjeździe na Sri Lankę wymagana jest wiza. Wizy turystyczne wydawane są na lotnisku w Kolombo, na okres do 30 dni, w cenie 40 USD/os. Należy przedstawić paszport ważny 6 miesięcy od daty powrotu. (Konieczne jest posiadanie biletu powrotnego. Każdy cudzoziemiec powinien posiadać środki finansowe w wysokości minimum 30 USD na dzień pobytu.) Wizy na pobyt do 48 h i tranzytowe, a także wizy dla dzieci do 12 roku życia - bez opłat. Wizę można również uzyskać za pośrednictwem strony internetowej http.//www.eta.gov.lk - w cenie 35 USD/os. Ecco Travel nie pośredniczy w uzyskaniu wiz wjazdowych na Sri Lankę.


Wycieczka pochodzi z oferty Biura Podróży Ecco Travel, które jest jednym z największych w Polsce organizatorów egzotycznych wakacji. Wraz z Biurem Podróży Ecco Holiday od kilku lat spełnia turystyczne marzenia swoich klientów.

Biuro Podróży Ecco Travel specjalizuje się w szczególności w organizacji wycieczek objazdowych do Chin, Japonii, Tajlandii, Indonezji, Emiratów Arabskich, Meksyku i na Kubę. Ich programy zawsze cieszą się ogromną popularnością wśród klientów. Profesjonalni piloci, doskonała obsługa klienta zarówno przed wylotem jak i w trakcie wyjazdu, a także doskonale skonstruowane wycieczki objazdowe sprawiły, że dziś biuro ma mnóstwo świetnych opinii. Wszystkie oferty oparte są wyłacznie na przelotach rejsowych by zapewnić komfort transportu i doskonałe wspomnienia z podróży.

Możliwe jest także przygotowanie wyjazdu wypoczynkowego w popularnej formule all inclusive. Biuro Podrózy Ecco Travel jest w stanie spełnić wszystkie marzenia klientów, nawet w zakresie organizacji malowniczych ślubów i innych nietypowych imprez.

ok
Hotel SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

Bardzo dobre położenie, przemiła obsługa to główne atuty tego hotelu. Wzdłuż rozciąga się szeroka, piaszczysta plaża - idealne miejsce na długie spacery. Polecam!


Neckermann
  • Standard
    star
  • Lokalizacja

ok
SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

NASZYM ZDANIEM:

Bardzo dobre położenie, przemiła obsługa to główne atuty tego hotelu. Wzdłuż rozciąga się szeroka, piaszczysta plaża - idealne miejsce na długie spacery. Polecam!

Szukasz wakacji na Sri Lankę?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Kategoria

***

Region

Sri Lanka, Sri Lanka

Położenie

do centrum miejscowości ok. 5 km. Za hotelem przebiega linia kolejowa, która nie zakłóca spokoju gości. Transfer z lotniska w Colombo ok. 2,5 godz.

Plaża

bezpośrednio przy piaszczystej plaży Kalutara. 

Wyposażenie

kameralny hotel dysponuje łącznie 81 pokojami. Recepcja z lobby, restauracja z tarasem, 4 bary, sklep z pamiątkami. W zadbanym kompleksie ogrodowym basen. Przy basenie leżaki i ręczniki kąpielowe bezpłatnie. Obok hotelu znajduje się Mermaid Club, który oferuje wiele atrakcji sportowych, różne formy rozrywki oraz dodatkowy basen. www.mermaidhotelnclub.com.

Kategoria lokalna

3 gwiazdki.

Zakwaterowanie

Pokoje dwuosobowe (A1-3A): nowocześnie urządzone z klimatyzacją, telefonem, TV satelitarną, odtwarzaczem CD, sejfem, minibarem. Balkon lub taras z bocznym widokiem na morze. Prysznic, suszarka, WC. Pokoje de luxe (A2-3B): przestronniejsze i bardziej elegancko urządzone; poza tym wyposażone jak pokoje dwuosobowe.

Rozrywka

animacja w Mermaid Club, okazjonalnie wieczorny program animacyjny.

Dostęp do internetu

WIFi w lobby bez opłaty.

Sport

siłownia, siatkówka plażowa, squash, tenis stołowy, boccia.

Wellness

za opłatą sauna, łaźnia parowa, whirlpool, masaże, aromaterapia oraz zabiegi w centrum spa.

All Inclusive

trzy posiłki (część posiłków w formie bufetu). Wybrane lokalne napoje alkoholowe (oprócz wina) i bezalkoholowe w godz. 10.00.-24.00. Przekąski w godz. 10.30-12.30 oraz ok. 15.00-17.00.

Uwagi

Uwaga! Brak transferu i opieki rezydenta!


Hotel pochodzi z oferty Biura Podróży Neckermann, należącego do najstarszego i jednego z największych koncernów turystycznych w Europie – Thomas Cook Group, szczycącego się ponad 172-letnią tradycją. Na rynku polskim Neckermann zadebiutował 20 lat temu i od samego początku zajmuje stanowisko jednego z liderów wśród organizatorów zagranicznej turystyki wyjazdowej.

Głównymi założeniami biura przy tworzeniu ofert jest innowacyjność i oferowanie usług wysokiej jakości, spełniających oczekiwania najbardziej wymagających klientów na polskim rynku. Letnia oferta Biura Podróży Neckermann obejmuje głównie kraje z regionu Basenu Morza Śródziemnego: Grecję, Hiszpanię, Turcję, Bułgarię, Włochy i Chorwację. Dostępna jest także bardzo bogata baza hoteli i apartamentów na dojazd własny praktycznie w każdym zakątku świata, także w Polsce. Zimowa oferta jest równie bogata - klienci mają do wyboru wiele atrakcyjnych alpejskich regionów narciarskich z dojazdem własnym, a oprócz tego mogą udać się na wakacje samolotem w najbardziej egzotyczne miejsca świata - Kuba, DOminikana, Meksyk, Jamajka, karaiby i wiele, wiele innych.

Wśród zróżnicowanej oferty biura warto zwrócić uwagę na aquamanię (grupę hoteli z parkami wodnymi), hotele z polskimi animacjami dla dzieci, parki rozrywki, rejsy statkami oraz ofertę fly & drive.

ok
Hotel SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

Bardzo dobre położenie, przemiła obsługa to główne atuty tego hotelu. Wzdłuż rozciąga się szeroka, piaszczysta plaża - idealne miejsce na długie spacery. Polecam!


Wezyr
  • Standard
    star
  • Lokalizacja

ok
SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

NASZYM ZDANIEM:

Bardzo dobre położenie, przemiła obsługa to główne atuty tego hotelu. Wzdłuż rozciąga się szeroka, piaszczysta plaża - idealne miejsce na długie spacery. Polecam!

Szukasz wakacji na Sri Lankę?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

KATEGORIA

3*

REGION

Kalutara

Położenie

Hotel znajduje się we zachodniej części wyspy, bezpośrednio przy plaży Mahawaskaduwa. Oddalony 72 km od lotniska w Colombo.

Hotel

Hotel oferuje Gościom całodobową recepcję, lobby, Wi-Fi w czytelni (bezpłatne), restaurację, 3 bary, 2 baseny, taras słoneczny, centrum SPA, centrum fitness, kawiarenka internetowa, kantor, przechowalnia bagaży, parking.

Pokoje

W hotelu łącznie znajduje się 81 pokoi. Pokoje Standard i pokoje Deluxe z widokiem na morze. Wszystkie wyposażone są w klimatyzację, łazienki (wanna/prysznic, suszarka do włosów), TV sat, telefon, odtwarzacz CD, Wi - Fi (płatne), sejf, zestaw do kawy/herbaty.

Wyżywienie

Hotel oferuje wyżywienie w opcji HB (2 posiłki dziennie) i All Inclusive 3 posiłki dziennie w formie bufetu w restauracji głównej (dania kuchni międzynarodowej); Savor - restauracja a la carte. Napoje dostępne są w trzech barach.

Sport i Wellness

W hotelu znajduje się centrum SPA Sahana oferujący zabiegi na twarz i ciało, masaże, terapie relaksacyjne i ayurwedyczne i w pełni wyposażona siłownia. Zajęcia sportowe: siatkówka wodna i plażowa, łucznictwo, mini golf, aqua aerobic, yoga, badminton, tenis ziemny i stołowy, krykiet, rzutki, squash, szachy, boccia, siłownia, bilard i snooker (płatne).

Dla dzieci

Zajęcia dla dzieci, brodzik.

Rozrywki

Animacje dzienne i wieczorne, muzyka na żywo, przedstawienia.

Strona internetowa

www.mermaidhotelkalutara.com KATEGORIA LOKALNA 3***


Hotel pochodzi z oferty Biura Podróży Coral Travel Wezyr Holidays, które działa na polskim rynku od roku 1999. W tym czasie zdobyło grono stałych i zadowolonych klientów. Biuro Podróży Coral Travel Wezyr Holidays specjalizuje się w wyjazdach do Turcji, jednak z roku na rok wzbogaca swoją ofertę o nowe kierunki. Jedną z najchętniej wybieranych przez klientów destynacji jest Grecja. Dodatkowo możemy wybrać ofertę spośród takich krajów jak Hiszpania, Bułgaria czy Egipt. Ciągły rozwój biura i pozycja jednego z największych touroperatorów w Europie zaowocował stale poszerzającą się ofertą egzotycznych wakacji, hitem są takie kierunki jak Dominikana, Kuba, Meksyk, Tajlandia, Mauritius czy Zjednoczone Emiraty Arabskie. Biuro podrózy Coral Travel Wezyr Holidays oferuje także atrakcyjne wakacje dla rodzin - w swoich najlepszych hotelach uruchomili bowiem polskojęzyczne animacje. Wybierać można spoód wielu ofert last minute i all inclusive.

Biuro Podróży Coral Travel Wezyr to gwarancja udanych wakacji. Jako jeden z nielicznych touroperatorów na polskim rynku wdrożył system zarządzania jakością i posiada certyfikat na zgodność z normą ISO 9001:2008. Jest laureatem nagród Fair Play Turystyki Polskiej 2012, Jakość Roku 2009 i 2010, a także szczególnego wyróżnienia Jakość Roku Srebro.

ok
Hotel SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

Bardzo dobre położenie, przemiła obsługa to główne atuty tego hotelu. Wzdłuż rozciąga się szeroka, piaszczysta plaża - idealne miejsce na długie spacery. Polecam!


BestReisen
  • Standard
    star
  • Lokalizacja

ok
SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

NASZYM ZDANIEM:

Bardzo dobre położenie, przemiła obsługa to główne atuty tego hotelu. Wzdłuż rozciąga się szeroka, piaszczysta plaża - idealne miejsce na długie spacery. Polecam!

Szukasz wakacji na Sri Lankę?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Naszym zdaniem

Urokliwie położony hotel, przyjemny, czysty, stylowy. Uprzejma i kompetentna obsługa, bogaty program rekreacyjny, klimatyczne wnętrza, system all inclusive.

Położenie

Przy piaszczystej, pięknej plaży Mahawaskaduwa w Kalutara, pośród tropikalnego ogrodu, 40 km od stolicy.

Wyposażenie

Restauracja główna (bufety i a' la carte, dania kuchni lankijskiej i międzynarodowej), bar przy plaży, bar przy basenie.

Pokoje

72 komfortowych pokoi w słonecznych, jasnych barwach, z meblami wykonanymi przez lokalnych rzemieślników; klimatyzacja, TV sat (10 kanałów), telefon, sejf, minibar, odtwarzacz CD, zestaw do kawy/herbaty, łazienka z wanną lub prysznicem i suszarką do włosów, balkon/taras z widokiem na ogród, basen lub ocean. Maksymalnie jedna dostawka w pokoju, przy zakwaterowaniu 4 osób w jednym pokoju dziecko śpi z rodzicami.

Wyżywienie

All Inclusive: Śniadania w formie bufetów, obiady i kolacje w formie bufetów lub (w zależności od sezonu) dania z menu, przekąski, koktajle, soki ze świeżych owoców (10.30 - 17.00), kawa, herbata, lokalne napoje i alkohole (prócz wina) do północy.

Sport i rozrywka

2 baseny, kort tenisowy, tenis stołowy, siłownia, badminton, joga, boccia, siatkówka, areobik (także w wodzie), sauna, łaźnia, jacuzzi, Sahana Spa (rytuały pielęgnujące, kosmetyka, masaże), nauka gry w krykieta, wieczorny program rozrywkowy, występy folklorystyczne i magika.

Dla dzieci

Łóżeczko, fotelik.

Uwagi

Podane ceny obliczone są dla uśrednionych taryf biletów lotniczych, obowiązujących w okresie ważności cennika. W przypadku braku możliwości rezerwacji biletów lotniczych w przyjętych taryfach cena ostateczna imprezy może ulec zmianie. Ewentualna dopłata podlega akceptacji klienta. Wylot możliwy jest w dowolnej dacie oraz z dowolnego portu lotniczego, również zagranicznego. Przy wyjazdach na Sri Lankę wymagana jest wiza. Wizę wukupić można bezpośrednio na lotnsku na Sri Lance lub poprzez złożenie wniosku wizowego poprzez system ETA (Electronic Travel Authorisation). W tym celu należy zalogować się na stronie www.eta.gov.lk (zakładka Apply). Klienci muszą wypełnić wszystkie wymagane pola. Pasażer posiadający kopię zatwierdzenia ETA uprawniony jest do wjazdu na teren Sri Lanki w ciągu 90 dni od daty jego wystawienia. Pasażer na podstawie zatwierdzenia ETA otrzymuje - na lotnisku na Sri Lance, wizę dwukrotnego wjazdu, ważną 30 dni od daty przekroczenia granicy. Opłaty wizowe - przy rejestracji i wykupie przez system ETA - 30 USD za osobę (wymagana rejestracja w systemie ETA, płatności dokonuje się kartą kredytową poprzez system ETA) - przy rejestracji i wykupie na lotnisku na Sri Lance - 35 USD za osobę (rejestracja w systemie ETA nie jest wymagana, płatności dokonuje się gotówką na lotnisku na Sri Lance) Wszyscy podróżujący na Sri Lankę zobowiązani są do przełożenia w porcie lotniczym na Sri Lance - ważnego paszportu (minimum 6 miesięcy od daty powrotu) - kopii zatwierdzenia ETA (tylko w przypadku rejestracji i płatności poprzez system ETA) - biletu powrotnego - odpowiednich środków finansowych (gotówka, karty kredytowe, czeki podróżne)

Cena zawiera

Bilet lotniczy z opłatami lotniskowymi, transfer lotnisko-hotel-lotnisko, zakwaterowanie wg oferty, wyżywienie wg oferty, opiekę anglojęzycznego rezydenta, ubezpieczenie od KL, NNW, bagażu i chorób przewlekłych, VAT.

Cena nie zawiera

Wiz, wycieczek fakultatywnych, napiwków, wydatków własnych, dodatkowych ubezpieczeń: od kosztów rezygnacji i pakiet SPORT.


Hotel pochodzi z oferty Biura Podróży Best Reisen działającego w Polsce już od 22 lat. Biuro zdobyło uznanie znacznej grupy klientów i agencji turystycznych, z którymi ma przyjemność współpracować. Jest członkiem międzynarodowej grupy Flash Tours, która prężnie działa w zakresie promocji i rozwoju turystyki. Biuro Podróży Best Reisen może poszczycić się certyfikatem rzetelna firma, oraz tytułem BIURO PODRÓŻY 2012 przyznanym przez Centralne Biuro Certyfikacji Krajowej

Dzięki wsparciu w działaniach i wieloletniemu doświadczeniu, Best Reisen oferuje wyjazdy na wysokim poziomie i dostosowane do oczekiwań swoich klientów. Specjalizuje się w organizacji wakacji w Egipcie, Tunezji i Zjednoczonych Emiratach Arabskich, choć stale poszerza swoją ofertę o doskonałe hotele w Grecji czy Bułgarii. Biuro Podróży Best Reisen jest także ekspertem w organizacji luksusowych wyjazdów egzotycznych - ich wakacje na Malediwach, Seszelach, Sri Lance czy w Tajlandii to gwarancja najwyższej jakości wypoczynku.

ok
Hotel SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

Bardzo dobre położenie, przemiła obsługa to główne atuty tego hotelu. Wzdłuż rozciąga się szeroka, piaszczysta plaża - idealne miejsce na długie spacery. Polecam!


Mapa Hotelu Mermaid
Zdjęcia lokalizacji (Sri Lanka)
wakacje na pięknych plażach Sri Lanki - Beruwala, Bentota, Negombo, Unawatuna
Wakacje na Sri Lance, słonie w Pinnawali
Kolorowe rybackie łodzie rybackie na plażach Sri Lanki
Atrakcja turystyczna Sri Lanki czyli rybacy na palach
Wakacje na Sri Lance, plantacje cejlońskiej herbaty
Wycieczka na Sigiriya czyli Lwią Skałę na Sri Lance
Tradycyjne lankijskie maski produkowane w Galle na Sri Lance
Gwarna promenada i fort w Galle - wakacje na Sri Lance

Opinie o Hotelu Mermaid

warto jechać! negocjować ceny ! np.do Kalutary tuk-tuk na 2 osoby 225 rupii ale z innego hotelu !!! dobry jest kierowca z hotelu-niedrogi(100$ do Gale za 4 osoby na jeden cały dzien) jedzie powoli ale sie nie wtraca w zwiedzanie. Omijac miejscowych 'PRZEWODNIKÓW"ciagna do swoich z goy upatrzonych i drogich sklepow a idac samemu mozna kupic o wiele tansze rzeczy !!!

POLECAM:
singlom, na romantyczne wakacje, osobom ceniącym spokój
Podsumowanie: zdecydowanie polecam
4.9

Mermaid - możliwości zakwaterowania:

dbl premium sea view
pokoj delux (na potwierdzenie)
DBL Standard
Pokoj dwuosobowy dla jednej osoby prysznic WC klimatyzacja balkon lub taras boczny widok na morze
1 os. pokoj standardowy
Pokoj dwuosobowy dla jednej osoby lazienka prysznic de Luxe WC klimatyzacja balkon lub taras widok na morze
Pokoj jednoosobowy prysznic WC klimatyzacja balkon lub taras boczny widok na morze
Pokoj dwuosobowy dla jednej osoby prysznic WC klimatyzacja balkon lub taras widok na morze
1 os. Pokój Standardowy z widokiem na morze (na potwierdzenie)
1 os. pokój superior (na potwierdzenie)
2 os. pokoj delux (na potwierdzenie)
2 os. pokoj standardowy
Pokoj dwuosobowy prysznic WC klimatyzacja balkon lub taras boczny widok na morze
2 os. Pokój Standardowy z widokiem na morze (na potwierdzenie)
Pokoj dwuosobowy lazienka prysznic de Luxe WC klimatyzacja balkon lub taras widok na morze
Pokoj dwuosobowy prysznic WC klimatyzacja balkon lub taras widok na morze
2 os. pokoj superior (na potwierdzenie)
Pokoj dwuosobowy prysznic WC klimatyzacja balkon lub taras widok na morze
Pokoj dwuosobowy dla 3 osob prysznic WC klimatyzacja balkon lub taras boczny widok na morze
Pokoj dwuosobowy dla 3 osob lazienka prysznic de Luxe WC klimatyzacja balkon lub taras widok na morze
Pokoj dwuosobowy dla 3 osob prysznic WC klimatyzacja balkon lub taras widok na morze
Pokoj dwuosobowy dla 3 osob prysznic WC klimatyzacja balkon lub taras widok na morze
Pokój jednoosobowy
Pokój dwuosobowy
DPS
Standard
Premium Deluxe Sea View
Premium Sea View
Sea View
Single Room
SSV
TPS
TRP
TSV

Mermaid - Możliwości wyżywienia:


Mermaid - miasta wylotu:


Masz pytania o Hotel Mermaid? Zadzwoń lub napisz!

Pn-pt 8:30-20:00 sob 10:00-16:00 nd 10:00-18:00