cellphone

Z nami zaplanujesz udane wakacje!Blisko 240 000 zadowolonych klientów od 2004 roku!

  • Jesteśmy Członkiem Polskiego Związku Touroperatorów
  • money
  • PIT

Infolinia i rezerwacja pon.-pt. 8:30-20:00; sob. 10:00-16:00; nd. 10-18

Wakacje Last Minute
  • Wycieczka objazdowa Smaki Węgier, Węgry
  • Wycieczka objazdowa Smaki Węgier, Węgry
  • Wycieczka objazdowa Smaki Węgier, Węgry
  • Wycieczka objazdowa Smaki Węgier, Węgry
1 / 4
Ocena
hotelu:
0.0 / 5
Najbliższy termin
30.05 - 02.06
już od 1124 zł / os
Sprawdź
Najtańszy termin
05.09 - 08.09
już od 1124 zł / os
Sprawdź

Wycieczka objazdowa Smaki Węgier
star 2

Węgry
Ocena wycieczki objazdowej Smaki Węgier:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Najbliższy termin
  • Termin:
  • 30 maja 2019
Najtańszy termin
  • Termin:
  • 05 września 2019

Wycieczka objazdowa Smaki Węgier w ofercie Biura podróży:

Almatur

Szukasz wakacji na Węgry?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Opis

Tokaj - Hortobagy - Hajduszoboszlo - Egerszlok - Plinka, Tokaj, Unicum - Halszle czyli zupa rybna - Wino lodowe i Egerska Bycza Krew - Salami, bogracsgulys i lecsó - Desery Gundel palacsinta, Dobos torta, Somlói galuska

Program

1 dzień Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Słowację na Węgry. Przyjazd do Tokaju - miasta regionu winiarskiego, którego tradycja sięga 290 roku naszej ery. Miasto leży u zbiegu rzek Bodrog i Cisa, u południowych podnóży wulkanicznej góry Tokaj. Położenie to sprawia, że są tutaj idealne warunki do uprawy winorośli, z której produkuje się słynne węgierskie wino. Po krótkim spacerze po miasteczku zapraszamy na lunch i degustację produkowanego tu wina - będzie okazja, aby przekonać się, dlaczego Król Ludwik XIV zachwycony Tokajem Aszu nazwał go "winem królów i królem win", a żona cara Piotra Wielkiego nie mogła przeżyć bez Aszu ani jednego dnia. Przejazd do Hajduszoboszlo, zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg. 2 dzień Po śniadaniu czas wolny, dla chętnych objazd Hajduszoboszlo lokalnym "ekspresem". Przejazd autokarem do Parku Narodowego Hortobgy - wpisanego na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO ze względu na ochronę specyficznej kultury pasterskiej. Wyprawa na pusztę to niezapomniane przeżycie i wielka atrakcja. Dzięki pokazom będziemy świadkami, do czego może być zdolny koń i jeździec. Zobaczymy oryginalne pierwotne gatunki zwierząt, jak szare bydło węgierskie, węgierska owca racka, czy też świnia magalica, których geny pozostały w pierwotnym składzie, a ponownie odkryto te gatunki dzięki ich zdrowemu mięsu. Głównym punktem jest dziewięcioprzęsłowy most położony nieco na zachód od miejscowości Hortobgy. Jest to najdłuższy most kamienny na Węgrzech, ma 167,3 m długości, a kamienie budowlane transportowane były z Tokaju. Most był zawsze na ważnym szlaku handlowym z Pest do Transylwanii. Lunch w pobliskiej csardzie. Czas wolny. Przejazd do gospodarstwa Tuba Tanya. Gospodarze powitają nas palinką - węgierską wódką owocową. Tradycyjna węgierska kolacja. Dania przygotowywane są tutaj według oryginalnych receptur pasterzy zamieszkujących te tereny. Poznamy smaki potraw o ponad 100-letniej tradycji oraz miejscowy folklor. Powrót do hotelu na nocleg. 3 dzień Po śniadaniu wizyta na miejscowym targu - możliwość dokonania zakupów lokalnych specjałów. Relaks na kąpielisku miejskim - to największy kompleks kąpielowy w Europie! W porze lunchu proponujemy lngos - charakterystyczny, pieczony na oleju placek, stanowiący bardzo popularną węgierską przekąskę. Dawno temu przyrządzano go z kawałka ciasta na chleb, pieczonego nad ogniem tradycyjnego pieca w wiejskich chałupach. Gdy zwyczaj samodzielnego wyrobu chleba zaniknął, lngose zaczęto wyrabiać na bazie ciasta z dodatkiem ziemniaków, które używane jest aż do dziś. Lngose powinno się jeść ciepłe, odsączone, polane śmietaną lub sosem czosnkowym, ewentualnie posypane tartym żółtym serem. Wieczorne Gulys Party rozpoczniemy kieliszeczkiem Zwak Unicum - to jeden ze sztandarowych produktów węgierskich wytwarzanych na bazie alkoholu. Gorzki ziołowy wywar, traktowany przez Madziarów jako najlepsze lekarstwo na przeziębienie i doskonały... aperitif. Oprócz tytułowego gulysu, kolejne regionalne przysmaki. Nie obejdzie się też bez wina, bo "nie masz wina nad węgrzyna", na deser - słodka niespodzianka. A wszystko przy muzyce i tańcach. Nocleg. 4 dzień Po śniadaniu przejazd przez barokowy Eger do miejscowości Egerszlok. Region winiarski Egeru to kolebka najsłynniejszego węgierskiego czerwonego wina Egri Bikaver (Egerska Bycza Krew). Początki uprawy winorośli na tych terenach sięgają XI wieku. Miejscowi winiarze najwięcej energii poświęcają na komponowanie Byczej Krwi. Wizyta w Winnicy Petreny. Rodzina Petreny od pokoleń zajmuje się uprawą winogron i wytwarzaniem wina. Plantacja prowadzona jest z wykorzystaniem nowoczesnych technologii, zachowując jednocześnie tradycyjne metody. Istnieje wiele legend mówiących o tym słynnym węgierskim winie, a wszystko to opowie nam sam właściciel winnicy - Pan Attila Petreny. Tutaj będzie można dowiedzieć się, co to jest Furia, Big Band czy Niebieski Franek. Lunch z degustacją wina. Możliwość zakupu. Wyjazd w drogę powrotną. Powrót do Polski w godzinach wieczornych.

Świadczenia

Zakwaterowanie: 3 noclegi w hotelu*** w Hajduszoboszlo. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami. Wyżywienie: 3 śniadania w formie bufetu, 1 kolacja - bufet, 1 kolacja regionalna z programem folklorystycznym, 1 Gulys Party z muzyką. Transport: Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem. Ubezpieczenie: Signal Iduna S.A. Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.

Informacje praktyczne

Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu. Przejazd Katowice - Tokaj (420 km) - ok. 8 godz. Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 1100 km.

Uwagi

Cena podstawowa nie zawiera - kosztów realizacji programu turystycznego (bilet wstępu na kompleks basenów, przejażdżka "ekspresem", 3 x lunch, degustacje w Tokaju i Egerszalok, przewodnicy lokalni) - orientacyjny koszt ok. 21.000 HUF (ok. 70 EUR), - kosztów opłaty klimatycznej ok. 4,80 EUR, - dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy. Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Bielska - Białej i Cieszyna. Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu. Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych. Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.


Opis hotelu Smaki Węgier według Traveligo.pl

Prezentowany poniżej opis nie jest integralną częścią oferty Touroperatora i nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Jest to jedynie dodatkowa, pomocnicza informacja dla klientów Traveligo.pl

Kraj

WEGRY

Opis

Eger - Egersalok - Tokaj - Hortobagy - Hajduszoboszlo - Kolacja w węgierskiej csardzie - Region winiarski Egeru - Halászlé czyli zupa rybna - Pálinka, Tokaj, Unicum - Salami, gulasz i lángos - Desery: gundel palacsinta, dobos torta, somlói galuska

Program

1 dzień: Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Słowację na Węgry. Przyjazd do Egeru – najpiękniejszego barokowego miasta Węgier. Krótkie zwiedzanie: zamek, bazylika, liceum. Przejazd do Doliny Pięknej Pani, gdzie składowane są najlepsze wina regionu egerskiego. Kolacja w typowej węgierskiej csardzie i pierwsze spotkanie z kuchnią węgierską: zupa gulaszowa, pieczeń cygańska z piklami i ziemniakami, a na deser gundel palacsinta. Nie zabraknie także wina i cygańskiej muzyki! Przejazd do hotelu na nocleg. 2 dzień: Po śniadaniu wizyta na egerskiej hali targowej, pełniej lokalnych specjałów, w tym różnych rodzajów papryki i salami oraz tego konieczne co do przygotowania węgierskich potraw. Przejazd do Egerszálok. Region winiarski Egeru to kolebka najsłynniejszego węgierskiego czerwonego wina Egri Bikavér (Egerska Bycza Krew). Początki uprawy winorośli na tych terenach sięgają XI wieku. Miejscowi winiarze najwięcej energii poświęcają na komponowanie Byczej Krwi, co zobaczymy podczas wizyty w winnicy rodziny Petrény, która od pokoleń zajmuje się uprawą winogron i wytwarzaniem wina. Istnieje wiele legend mówiących o tym słynnym węgierskim winie, a wszystko to opowie nam sam właściciel winnicy. Będzie można dowiedzieć się, co to jest Furia, Big Band czy Niebieski Franek. Na lunch czeka nas gulasz z dziczyzny oraz degustacja wina. Przejazd do Tokaju – miasta kolejnego regionu winiarskiego, którego tradycja sięga 290 roku naszej ery. Miasto leży u zbiegu rzek Bodrog i Cisy, u południowych podnóży wulkanicznej góry Tokaj. Położenie to sprawia, że panują tutaj idealne warunki do uprawy winorośli. Po krótkim spacerze po miasteczku zapraszamy na kolację i degustację produkowanego tutaj wina - będzie okazja, aby przekonać się, dlaczego Król Ludwik XIV zachwycony Tokajem Aszú nazwał go „winem królów i królem win”, a żona cara Piotra Wielkiego nie mogła przeżyć bez Aszú ani jednego dnia… Na kolację tradycyjna węgierska zupa rybna – halászlé. Podstawą prawdziwej zupy rybnej jest dobra gatunkowo ryba, papryka i duża ilość cebuli. Spróbujemy także pogácsa - czyli węgierskiej bułeczki. To tradycyjny wypiek, spotykany w różnych postaciach i smakach. Świetnie sprawdza się jako chrupiąca przekąska. Degustacja wina, a na deser wegierskie specjały - dobos torta lub somlói galuska. Przejazd do Hajduszoboszlo, zakwaterowanie w hotelu, nocleg. 3 dzień: Po śniadaniu relaks na basenach hotelowych lub spacer po uzdrowisku. W porze lunchu proponujemy lángos - charakterystyczny, pieczony na oleju placek, stanowiący bardzo popularną węgierską przekąskę. Dawno temu przyrządzano go z kawałka ciasta na chleb, pieczonego nad ogniem tradycyjnego pieca w wiejskich chałupach. Gdy zwyczaj samodzielnego wyrobu chleba zaniknął, lángose zaczęto wyrabiać na bazie ciasta z dodatkiem ziemniaków, które używane jest aż do dziś. Lángose powinno się jeść ciepłe, odsączone, polane śmietaną lub sosem czosnkowym, ewentualnie posypane tartym żółtym serem. Po posiłku warto spróbować unikum – słynnego węgierskiego likieru ziołowego, o którym Węgrzy mówią, że jest „lekiem na wszystko”. Około godz. 13:00 przejazd autokarem do Parku Narodowego Hortobágy – wpisanego na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO ze względu na ochronę specyficznej kultury pasterskiej. Wyprawa na pusztę to niezapomniane przeżycie i wielka atrakcja. Dzięki pokazom będziemy świadkami, do czego może być zdolny koń i jeździec. Czas wolny przy moście dziewięcioprzęsłowym – znajdującym się na szlaku handlowym z Pest do Transylwanii. Przejazd do gospodarstwa Tuba Tanya. Gospodarze powitają nas palinką – węgierską wódką owocową. Tradycyjna węgierska kolacja. Dania przygotowywane są tutaj według oryginalnych receptur pasterzy zamieszkujących te tereny. Poznamy smaki potraw o ponad 100-letniej tradycji m. in.: placek chlebowy, mięso pieczone w piecu chlebowym, ciasta wg lokalnej tradycji. Podczas kolacji zapoznamy się także z miejscowym folklorem. Nie obejdzie się też bez wina, bo „nie masz wina nad węgrzyna”. Powrót do hotelu na nocleg. 4 dzień: Po śniadaniu wyjazd w drogę powrotną. Powrót do Polski w godzinach wieczornych.

Zakwaterowanie

3 noclegi w hotelach o standardzie **/***: 1 w okolicy Egeru, 2 w Hajduszoboszlo. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.

Wyżywienie

3 śniadania w formie bufetu, 3 kolacje – regionalna kuchnia węgierska.

Transport

Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.

Ubezpieczenie

Signal Iduna S.A. Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.

Uwagi praktyczne

Cena podstawowa nie zawiera: - kosztów realizacji programu turystycznego, 2 x lunch, degustacje w Tokaju i Egerszalok, przewodnicy lokalni) - orientacyjny koszt: ok. 15.000 HUF (ok. 50 EUR), - kosztów opłaty klimatycznej ok. 5 EUR, - dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy. Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Bielska - Białej i Cieszyna. Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu. Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników. We wszystkich winnicach i składach istnieje możliwość zakupu wina. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych. Kolejność realizacji programu może ulec zmianie. Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu. Przejazd: Katowice – Eger (420 km) - ok. 8 godz. Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 1100 km. Filmy: