cellphone

Z nami zaplanujesz udane wakacje!Blisko 240 000 zadowolonych klientów od 2004 roku!

  • Jesteśmy Członkiem Polskiego Związku Touroperatorów
  • money
  • PIT

Infolinia i rezerwacja pon.-pt. 8:30-20:00; sob. 10:00-16:00; nd. 10-18

Wakacje Last Minute
  • Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami, Gambia
  • Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami, Gambia
  • Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami, Gambia
  • Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami, Gambia
  • Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami, Gambia
  • Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami, Gambia
  • Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami, Gambia
  • Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami, Gambia
  • Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami, Gambia
  • Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami, Gambia
  • Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami, Gambia
  • Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami, Gambia
  • Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami, Gambia
  • Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami, Gambia
  • Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami, Gambia
1 / 15

Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami
star 3

Gambia
Ocena wycieczki objazdowej Senegambia - spacer z lwami:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Ocena hotelu:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Najbliższy termin
  • Termin:
  • 02 listopada 2018
Najtańszy termin
  • Termin:
  • 14 grudnia 2018

Wycieczka objazdowa Senegambia - spacer z lwami w ofercie Biura podróży:

Rainbow

Szukasz wakacji do Gambii?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Kategoria

***

Opis oferty

 

Zakwaterowanie:

Hotele ***

Pokoje: wygodnie urządzone, 2 - osobowe z łazienką (prysznic lub wanna, wc, ręczniki).


Wyżywienie:

w restauracjach hotelowych serwowane są śniadania i obiadokolacje podobne do europejskich, oczywiście można też zamówić regionalne potrawy



Program

Dzień 1
Zbiórka na lotnisku, na stanowiskuRainbow, przelot samolotem czarterowym do Banjul. Przylot, transfer do hotelu, obiadokolacja, nocleg w Banjul. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na: r.pl/rozklady.

Dzień 2
Po śniadaniu czas na odpoczynek i aklimatyzację. Plażowanie, kąpiele wodne i słoneczne oraz poznawanie okolicy. Kolacja i nocleg w jednej z turystycznych miejscowości leżącej nad oceanem.

Dzień 3
Po śniadaniu przejazd do Rezerwatu przyrody - świętego lasu - Makasutu. Wycieczka łodzią po namorzynowych zaroślach odkryje przed nami niesamowite bogactwo tego ekosystemu. Spacer po lesie będzie okazją do poznania drzew i krzewów oraz ich przydatności do celów leczniczych. Poznamy również sposób pozyskiwania soku palmowego, z którego produkowane jest wino. Każdy będzie miał okazję skosztować tego specjału podczas degustacji, a odważni będą również mogli spróbować swoich sił we wspinaczce na palmę. Odwiedzimy miejscowego czarownika Marabouta, który za niewielką opłatą znajdzie rozwiązanie dla wszystkich naszych trosk i problemów. Podczas lunchu składającego się z lokalnych potraw odbędzie się pokaz afrykańskich tańców. Po południu zwiedzanie stolicy Banjul. Przejazd przez miasto, następnie postój przy Łuku Triumfalnym, skąd rozpościera się wspaniały widok na miasto. Wizyta na pełnym życia, kolorowym, afrykańskim targu - Albert Market. Handel i wymiana towarów trwa tu praktycznie przez cały czas, ciągle pojawiają się świeże produkty: owoce, ryby, skóry, meble i wszystkie artykuły codziennego użytku. Kolacja, nocleg. (Trasa ok. 130 km).

Dzień 4
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu, przejazd do portu, skąd popłyniemy do Albredy, która była kiedyś francuskim punktem handlowym na rzece Gambia. Zwiedzimy muzeum niewolnictwa, kościół (jeden z pierwszych w Gambii), zobaczymy flagę wolności. W dalszej części rejsu udamy się do Juffureh, wsi, w której znajduje się dom słynnego niewolnika Kunta Kinteh. Następnie rejs łodzią na wyspę St.James dzisiaj nazywaną wyspą Kunta Kinteh będącej w XVII w. Kolonią Kurlandzką. Znajduję się tu fort James, który wraz z całą wyspą został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Wody Gambii to ważne miejsce transportu (eksport orzeszków ziemnych), a także dom wielu zwierząt. W wodach Gambii żyją hipopotamy, krokodyle, delfiny. W trakcie wycieczki klienci otrzymaja lunch na statku. Po zakończeniu rejsu przejazd w kierunku Senegalu, zakwaterowanie w hotelu w dorzeczu rzeki Saloum, kolacja, nocleg. (Trasa ok. 100 km).

Dzień 5
Po śniadaniu rejs łódką motorową po rzece Saloum, wśród lasów namorzynowych. Popłyniemy oglądać skupiska mangrowców, które żyją w środowisku słonym filtrując wodę systemem korzeni, na których z kolei żyją kolonie ostryg. Wpłyniemy do jednej z odnóg rzeki Saloum, żeby przyjrzeć się mangrowcom z bliska. Następnie udamy się na słynącą z wiekowych drzew Wyspę Baobabów, skąd roztacza się piękna panorama rzeki Saloum. Na koniec popłyniemy się na wyspę ptaków, odizolowaną od reszty lasu, gdzie na nocleg zlatują się czaple białe, czaple refowe, kormorany, zimorodki. Po południu zwiedzanie Parku Fathala, który oferuje safari (dostępne sezonowo), podczas którego będziemy mogli zobaczyć zwierzęta w ich naturalnym środowisku. Przy odrobinie szczęscia spotkamy zebry, żyrafę, guźca, antylopę, nosorożca, gerezy rude, koczkodany zielone oraz wiele gatunków ptaków zamieszkujących duże drzewa mahoniowe. Największą atrakcją parku jest ekscytujący spacer z lwami. Senegal to jedno z pięciu miejsc na świecie, które oferuje taką możliwość. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg. (Trasa ok. 90 km).

Dzień 6
Śniadanie, wykwaterowanie z hotelu. Przejazd w kierunku miejscowości Barra w Gambii, przeprawa promowa do Banjul. Przeprawa promowa stanowi niezwykle ważny trakt komunikacyjny między Senegalem północnym a południowym, przecinając terytorium Gambii. W dalszą drogę wyruszymy w kierunku Giborroh do przejścia granicznego z Senegalem Płd. Prowincja Casamance zwana też "spichlerzem Senegalu" obfituje w liczne pola ryżowe, olbrzymie baobaby, lasy palmowe, drzewa kapokowe, mangowce i drzewka nerkowca. Po drodze zatrzymamy się w Ziguinchor, stolicy prowincji Casamance. Miasto zamieszkałe dziś głównie przez plemię Diola było kiedyś jednym z głównych portów, gdzie chwytano i przemycano niewolników. Dziś jest ważnym miejscem skąd eksportuje się orzeszki ziemne. Tutejsze uprawy plasują Senegal w gronie największych, światowych producentów. Postój na relaks w jednej z restauracji nad rzeką. Pobliskie skupiska drzew kapokowych to miejsce lęgu licznych rodzin dławigadów afrykańskich. Przejazd w kierunku bajecznego Cap Skirring, zakwaterowanie, kolacja i nocleg w hotelu na wybrzeżu Atlantyku. (Trasa ok. 280 km).

Dzień 7
Po śniadaniu wycieczka na Wyspę Ehidje gdzie żyją ostatni czystej krwi Diolowie. Przepłyniemy łódką po dzikim dorzeczu rzeki Casamance tzw. Bolongu Zobaczymy min. Święte drzewo Kapokowe które stanowi miejsce sakralne dla mieszkańców wyspy. Tam składane są dary duchom opiekuńczym. Dowiemy się jaką rolę pełnią duchy w życiu mieszkańców Afryki czym jest fetyszyzm i animizm. Skosztujemy upieczonych ostryg poławianych przez lud Diola w pobliskich namorzynach. Czas na odpoczynek, kolacja, nocleg.(Trasa ok.80 km)

Dzień 8
Śniadanie, transfer w kierunku Gambii . Po przyjeździe istnieje możliwość wynajmu pokoju hotelowego z prysznicem (za dodatkową dopłatą ok. 20 EUR/para) w jednym z hoteli w Banjul, jeżeli hotel będzie dysponował wolnymi miejscami. Transfer na lotnisko, powrót do Polski. Dla klientów, którzy wybrali dodatkowy tydzień pobytu w Gambii transfer do wybranego hotelu (trasa ok. 210km)

Dzień 9
Przylot do Polski.

Uwagi do programu
Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu.

Wizy
W roku 2013 został zniesiony obowiązek wyrabiania wiz gambijskich dla obywateli Polski. Od połowy roku 2015 obywatele polscy podróżujący do Senegalu na okres nie dłuższy niż 90 dni nie potrzebują wizy. Dokumentem uprawniającym do przekroczenia granicy jest polski paszport. Mimo zniesienia obowiązku wizowego konieczne jest uzupełniene danych paszportowych w rezerwacji(numer i data ważności paszportu), ponieważ jest to niezbędne do przygotowania list granicznych.

Wymagana ważność paszportu min. 6 miesięcy od daty powrotu. Potrzebna 1 wolna strona w paszporcie.

Wizy - informacje dla sprzedawców
W roku 2013 został zniesiony obowiązek wyrabiania wiz gambijskich dla obywateli Polski. Od połowy roku 2015 obywatele polscy podróżujący do Senegalu na okres nie dłuższy niż 90 dni nie potrzebują wizy. Dokumentem uprawniającym do przekroczenia granicy jest polski paszport. Mimo zniesienia obowiązku wizowego konieczne jest uzupełniene danych paszportowych w rezerwacji(numer i data ważności paszportu), ponieważ jest to niezbędne do przygotowania list granicznych. Wymagana ważność paszportu min. 6 miesięcy od daty powrotu. Potrzebna 1 wolna strona w paszporcie.

Świadczenia
Cena podstawowa obejmuje:
przelot samolotem czarterowym z międzylądowaniem technicznym na Wyspach Kanaryjskich lub w Afryce Płn. (na trasie WAW/BJL/WAW od 02.11.2018-30.11.2018, KTW/BJL/KTW od 02.11.2018 - 28.12.2018), bezpośredni przelot samolotem czarterowym (na trasie WAW/BJL/WAW od 07.12.2018-30.03.2019, KTW/BJL/KTW od 04.01.2019 - 30.03.2019), opłaty lotniskowe, zakwaterowanie wg opisu w pokojach 2 - osobowych, 7 lub 14 rozpoczętych dób hotelowych, wyżywienie: śniadania i obiadokolacje oraz obiad w dniach 3, 4,program turystyczny, przeprawy promowe, wodne safari w PN Makasutu, rejs z Banjul do Albredy oraz na wyspę James, transfery lotnisko - hotel - lotnisko, przejazdy 18-20 os. busem (bagażnik na dachu) z klimatyzacją, obsługę polskiego przedstawiciela podczas odprawy na lotnisku w Polsce, pilota - opiekuna grupy podczas zwiedzania Gambii, miejscowego pilota - opiekuna grupy, przewodników lokalnych, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL,CP i bagaż).

Cena podstawowa nie obejmuje:
koszt uczestnictwa w programie w terminach wyjeżdzających wynosi (obligatoryjne lokalne opłaty, w tym bilety wstępu, płatne pilotowi jako pakiet) ok.100 EUR od osoby (w zależności od zakresu uczestnictwa w safari w parku Fathala). Napiwki, tragarze ok. 40 EUR/os.

Świadczenia

Cena podstawowa obejmuje:
przelot samolotem czarterowym z międzylądowaniem technicznym na Wyspach Kanaryjskich lub w Afryce Płn. (na trasie WAW/BJL/WAW od 02.11.2018-30.11.2018, KTW/BJL/KTW od 02.11.2018 - 28.12.2018), bezpośredni przelot samolotem czarterowym (na trasie WAW/BJL/WAW od 07.12.2018-30.03.2019, KTW/BJL/KTW od 04.01.2019 - 30.03.2019), opłaty lotniskowe, zakwaterowanie wg opisu w pokojach 2 - osobowych, 7 lub 14 rozpoczętych dób hotelowych, wyżywienie: śniadania i obiadokolacje oraz obiad w dniach 3, 4,program turystyczny, przeprawy promowe, wodne safari w PN Makasutu, rejs z Banjul do Albredy oraz na wyspę James, transfery lotnisko - hotel - lotnisko, przejazdy 18-20 os. busem (bagażnik na dachu) z klimatyzacją, obsługę polskiego przedstawiciela podczas odprawy na lotnisku w Polsce, pilota - opiekuna grupy podczas zwiedzania Gambii, miejscowego pilota - opiekuna grupy, przewodników lokalnych, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL,CP i bagaż).

Cena podstawowa nie obejmuje:
koszt uczestnictwa w programie w terminach wyjeżdzających wynosi (obligatoryjne lokalne opłaty, w tym bilety wstępu, płatne pilotowi jako pakiet) ok.100 EUR od osoby (w zależności od zakresu uczestnictwa w safari w parku Fathala). Napiwki, tragarze ok. 40 EUR/os.

Inne

Szczepienia Żadne szczepienia nie są wymagane. Miejsca, które odwiedzamy praktycznie nie są zagrożone przez takie choroby jak żółta febra. WHO informuje jednak o profilaktycznych szczepieniach przeciwko żółtej febrze (jeden zastrzyk na 10 lat). Wyjątek stanowią klienci, którzy przybywają z krajów zagrożonych tą chorobą, wtedy wymagane jest szczepienie. W rejonie Senegalu, Gambii i Gwinei Bissau zalecana jest profilaktyka antymalaryczna (leki doustne, dodatkowo polecamy zabranie repelentów ze środkiem DEET, ubrań zakrywających ciało, szczególnie wieczorami i w nocy).

Opinie klientów

Klienci oceniają tę wycieczkę na 5.3/6. Sprawdź opinie:

Wizy - informacje dla sprzedawców

W roku 2013 został zniesiony obowiązek wyrabiania wiz gambijskich dla obywateli Polski. Od połowy roku 2015 obywatele polscy podróżujący do Senegalu na okres nie dłuższy niż 90 dni nie potrzebują wizy. Dokumentem uprawniającym do przekroczenia granicy jest polski paszport. Mimo zniesienia obowiązku wizowego konieczne jest uzupełniene danych paszportowych w rezerwacji(numer i data ważności paszportu), ponieważ jest to niezbędne do przygotowania list granicznych. Wymagana ważność paszportu min. 6 miesięcy od daty powrotu. Potrzebna 1 wolna strona w paszporcie.

META Description

Lądowe i wodne safari wzdłuż rzeki Gambia i rzeki Saloum - mangrowce, lasy galeriowe, lwy, żyrafy, zebry, małpy, ptasi raj • ślady kolonializmu i historia niewolnictwa - wioska Kunta Kinteh - Juffureh • Mistyczny afrykański animizm i fetyszyzm • rajskie plaże Atlantyku w Cap Skirring

Wizy

W roku 2013 został zniesiony obowiązek wyrabiania wiz gambijskich dla obywateli Polski. Od połowy roku 2015 obywatele polscy podróżujący do Senegalu na okres nie dłuższy niż 90 dni nie potrzebują wizy. Dokumentem uprawniającym do przekroczenia granicy jest polski paszport. Mimo zniesienia obowiązku wizowego konieczne jest uzupełniene danych paszportowych w rezerwacji(numer i data ważności paszportu), ponieważ jest to niezbędne do przygotowania list granicznych.

Wymagana ważność paszportu min. 6 miesięcy od daty powrotu. Potrzebna 1 wolna strona w paszporcie.


Opis hotelu Senegambia - spacer z lwami według Traveligo.pl

Prezentowany poniżej opis nie jest integralną częścią oferty Touroperatora i nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Jest to jedynie dodatkowa, pomocnicza informacja dla klientów Traveligo.pl

Kategoria

***

Opis oferty

  Zakwaterowanie: Hotele *** (w tym 2 noclegi w Sindola Lodge, eleganckim ośrodku z basenem). Pokoje: wygodnie urządzone, 2 - osobowe z łazienką (prysznic lub wanna, wc, ręczniki). Wyżywienie: w restauracjach hotelowych serwowane są śniadania i obiadokolacje podobne do europejskich, oczywiście można też zamówić regionalne potrawy

Program

Dzień 1 Zbiórka na lotnisku, stanowisko odpraw Rainbow, przelot samolotem charterowym do Banjul (międzylądowanie techniczne na Wyspach Kanaryjskich lub w Afryce Północnej). Przylot, transfer do hotelu, obiadokolacja, nocleg w Banjul. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na: r.pl/rozklady. Dzień 2 Po śniadaniu czas na odpoczynek i aklimatyzację. Plażowanie, kąpiele wodne i słoneczne oraz poznawanie okolicy. Kolacja i nocleg w jednej z turystycznych miejscowości leżącej nad oceanem. Dzień 3 Po śniadaniu przejazd do Rezerwatu przyrody- świętego lasu - Makasutu. Wycieczka łodzią po namorzynowych zaroślach odkryje przed nami niesamowite bogactwo tego ekosystemu. Dopłyniemy do wsi rybaków żyjących z pozyskiwania ostryg. Spacer po lesie będzie okazją do poznania drzew i krzewów oraz ich przydatności do celów leczniczych. Poznamy również sposób pozyskiwania soku palmowego, z którego produkowane jest wino. Każdy będzie miał okazję skosztować tego specjału podczas degustacji, a odważni będą również mogłi spróbować swoich sił we wspinaczce na palmę. Odwiedzimy miejscowego czarownika Marabouta, który za niewielką opłatą znajdzie rozwiązanie dla wszystkich naszych trosk i problemów. Podczas lunchu składającego się z lokalnych potraw odbędzie się pokaz afrykańskich tańców. Po południu zwiedzanie stolicy Banjul. Przejazd przez miasto, kościół św. Marii, następnie postój przy Łuku Triumfalnym, skąd rozpościera się wspaniały widok na miasto. Wizyta na pełnym życia, kolorowym, afrykańskim targu - Albert Market. Handel i wymiana towarów trwa tu praktycznie przez cały czas, ciągle pojawiają się świeże produkty: owoce, ryby, skóry, meble i wszystkie artykuły codziennego użytku. Kolacja, nocleg. (Trasa ok. 130 km). Dzień 4 Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu, przejazd do portu, skąd popłyniemy do Albredy, która była kiedyś francuskim punktem handlowym na rzece Gambia. Zwiedzimy muzeum niewolnictwa, kościół (jeden z pierwszych w Gambii), zobaczymy flagę wolności. W dalszej części rejsu udamy się do Juffureh, wsi, w której znajduje się dom słynnego niewolnika Kunta Kinteh. Następnie rejs łodzią na wyspę James będącej w XVII w. Kolonią Kurlandzką. Znajduję się tu fort James, który wraz z całą wyspą został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Wody Gambii to ważne miejsce transportu (export orzeszków ziemnych), a także dom wielu zwierząt. W wodach Gambii żyją hipopotamy, krokodyle, delfiny. W trakcie wycieczki klienci otrzymaja lunch na statku. Po zakończeniu rejsu przejazd w kierunku Senegalu, zakwaterowanie w hotelu w Toubacoucie w dorzeczu rzeki Saloum, kolacja, nocleg. (Trasa ok. 70 km). Dzień 5 Po śniadaniu rejs łódką motorową po rzece Saloum, wśród lasów namorzynowych. Popłyniemy oglądać skupiska mangrowców, które żyją w środowisku słonym filtrując wodę systemem korzeni, na których z kolei żyją kolonie ostryg. Wpłyniemy do jednej z odnóg rzeki Saloum, żeby przyjrzeć się mangrowcom z bliska. Następnie udamy się na słynącą z wiekowych drzew Wyspę Baobabów, skąd roztacza się piękna panorama rzeki Saloum. Na koniec popłyniewy się na wyspę ptaków, odizolowaną od reszty lasu, gdzie na nocleg zlatują się czaple białe, czaple refowe, kormorany, zimorodki. Po południu zwiedzanie Parku Fathala, który oferuje safari (dostępne sezonowo), podczas którego będziemy mogli zobaczyć zwierzęta w ich naturalnym środowisku. Przy odrobinie szczęscia spotkamy zebry, żyrafę, góźca, antylopę, nosorożca, gerezy rude, koczkodany zielone oraz wiele gatunków ptaków zamieszkujących duże drzewa mahoniowe. Największą atrakcją parku jest ekscytujący spacer z lwami. Senegal to jedno z pięciu miejsc na świecie, które oferuje taką możliwość. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg. (Trasa ok. 60 km). Dzień 6 Śniadanie, wykwaterowanie z hotelu. Przejazd w kierunku miejscowości Farafenii w Gambii, przeprawa promowa do miasteczka Soma, przejazd do Kanilai, zakwaterowanie w Sindola Lodge, kolacja, nocleg (bardzo ładnie zagospodarowany, ekologiczny ośrodek rządowy z basenem, bardzo dobry serwis i wyżywienie, ale pokoje bez ciepłej wody). W drodze do lodge wizyta w wiosce żyjącego tu plemienia Mandinka lub Diola. Wieczorem po kolacji energetyczne występy, z udziałem bębnów plemienia Diola. Mieszkańcy wsi bardzo chętnie występują dla naszych gości, zapraszają do zabawy, uczą swoich tańców. Najczęściej przychodzą do lodge całą wioską, nawet do 100 osób, również z udziałem Kempo. Wódz wioski zastrzega jedynie, że mieszkańcy nie pojawią sie w przypadku pogrzebu. (Trasa ok. 260 km). Dzień 7 Po śniadaniu przejazd do Tendaba camp. Zwiedzanie Parku Wodnego Kiang West National Park, najbardziej dzikiego terenu dorzecza Gambii. Park zamieszkuje kilkaset gatunków bajecznie kolorowych ptaków (między innymi kilka gatunków zimorodków, bocian zółtodzioby, ciekawie pływający tuż pod powierzchnią wody snake bird, czyli wężowiec, a także czaple, astrydy). Przeprawa łodziami po kanałach parku, obserwacja wiecznie zielonych lasów namorzynowych. Żyjące tu ryby, małże, kraby czy ostrygi stanowią pożywienie dla wielu gatunków ptaków i co równie ważne, są po prostu spiżarnią miejscowej ludności. W trakcie zwiedzania lunch a nastepnie powrót do Sindola lodge, czas na odpoczynek, kolacja, nocleg. (Trasa ok. 120 km). Dzień 8 Śniadanie, transfer na lotnisko, wylot do Polski. Dla klientów, którzy wybrali dodatkowy tydzień pobytu w Gambii transfer do wybranego hotelu. Dzień 9 Przylot do Polski. Uwagi do programu Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu. Wizy W roku 2013 został zniesiony obowiązek wyrabiania wiz gambijskich dla obywateli Polski. Od połowy roku 2015 obywatele polscy podróżujący do Senegalu na okres nie dłuższy niż 90 dni nie potrzebują wizy. Dokumentem uprawniającym do przekroczenia granicy jest polski paszport. Mimo zniesienia obowiązku wizowego potrzebujemy dane paszportowe (numer i datę ważności paszportu), ponieważ jest to niezbędne do przygotowania list granicznych. Wymagana ważność paszportu min. 6 miesięcy od daty powrotu. Potrzebna 1 wolna strona w paszporcie. Świadczenia Cena podstawowa obejmuje: przelot samolotem charterowym (międzylądowanie techniczne na Wyspach Kanaryjskich lub w Afryce Płn.), opłaty lotniskowe, zakwaterowanie wg opisu w pokojach 2 - osobowych, 7 rozpoczętych dób hotelowych, wyżywienie: śniadania i obiadokolacjen oraz obiady w dn. 3, 4, 7, program turystyczny, przeprawy promowe, wodne safari w PN Makasutu oraz PN Kiang West, safari w Parku Fathala, rejs z Banjul do Albredy oraz na wyspę James, transfery lotnisko - hotel - lotnisko, przejazdy 18-20 os. busem (bagażnik na dachu) z klimatyzacją, obsługę polskiego przedstawiciela podczas odprawy na lotnisku w Polsce, pilota - opiekuna grupy podczas zwiedzania Gambii, miejscowego pilota - opiekuna grupy, przewodników lokalnych, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL,CP i bagaż). Cena podstawowa nie obejmuje: biletów wstępu i napiwków. Koszt uczestnictwa w programie (obligatoryjne lokalne opłaty, w tym bilety wstępu, płatne pilotowi jako pakiet) ok. 100 EUR od osoby (w zależności od zakresu uczestnictwa w safari w parku Fathala). Napiwki, tragarze ok. 45 USD. Inne Szczepienia Żadne szczepienia nie są wymagane. Miejsca, które odwiedzamy praktycznie nie są zagrożone przez takie choroby jak żółta febra. WHO informuje jednak o profilaktycznych szczepieniach przeciwko żółtej febrze (jeden zastrzyk na 10 lat). Wyjątek stanowią klienci, którzy przybywają z krajów zagrożonych tą chorobą, wtedy wymagane jest szczepienie. W rejonie Senegalu, Gambii i Gwinei Bissau zalecana jest profilaktyka antymalaryczna (leki doustne, dodatkowo polecamy zabranie repelentów ze środkiem DEET, ubrań zakrywających ciało, szczególnie wieczorami i w nocy).

Świadczenia

Cena podstawowa obejmuje: przelot samolotem charterowym (międzylądowanie techniczne na Wyspach Kanaryjskich lub w Afryce Płn.), opłaty lotniskowe, zakwaterowanie wg opisu w pokojach 2 - osobowych, 7 rozpoczętych dób hotelowych, wyżywienie: śniadania i obiadokolacjen oraz obiady w dn. 3, 4, 7, program turystyczny, przeprawy promowe, wodne safari w PN Makasutu oraz PN Kiang West, safari w Parku Fathala, rejs z Banjul do Albredy oraz na wyspę James, transfery lotnisko - hotel - lotnisko, przejazdy 18-20 os. busem (bagażnik na dachu) z klimatyzacją, obsługę polskiego przedstawiciela podczas odprawy na lotnisku w Polsce, pilota - opiekuna grupy podczas zwiedzania Gambii, miejscowego pilota - opiekuna grupy, przewodników lokalnych, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL,CP i bagaż). Cena podstawowa nie obejmuje: biletów wstępu i napiwków. Koszt uczestnictwa w programie (obligatoryjne lokalne opłaty, w tym bilety wstępu, płatne pilotowi jako pakiet) ok. 100 EUR od osoby (w zależności od zakresu uczestnictwa w safari w parku Fathala). Napiwki, tragarze ok. 45 USD.

Inne

Szczepienia Żadne szczepienia nie są wymagane. Miejsca, które odwiedzamy praktycznie nie są zagrożone przez takie choroby jak żółta febra. WHO informuje jednak o profilaktycznych szczepieniach przeciwko żółtej febrze (jeden zastrzyk na 10 lat). Wyjątek stanowią klienci, którzy przybywają z krajów zagrożonych tą chorobą, wtedy wymagane jest szczepienie. W rejonie Senegalu, Gambii i Gwinei Bissau zalecana jest profilaktyka antymalaryczna (leki doustne, dodatkowo polecamy zabranie repelentów ze środkiem DEET, ubrań zakrywających ciało, szczególnie wieczorami i w nocy).

Opinie klientów

Klienci oceniają tę wycieczkę na 5.5/6. Sprawdź opinie: http://r.pl/senegambia-spacer-z-lwami/zakwaterowanie-gal

Wizy

W roku 2013 został zniesiony obowiązek wyrabiania wiz gambijskich dla obywateli Polski. Od połowy roku 2015 obywatele polscy podróżujący do Senegalu na okres nie dłuższy niż 90 dni nie potrzebują wizy. Dokumentem uprawniającym do przekroczenia granicy jest polski paszport. Mimo zniesienia obowiązku wizowego potrzebujemy dane paszportowe (numer i datę ważności paszportu), ponieważ jest to niezbędne do przygotowania list granicznych. Wymagana ważność paszportu min. 6 miesięcy od daty powrotu. Potrzebna 1 wolna strona w paszporcie.



Hotel pochodzi z oferty Biura Podróży Rainbow, które obecne jest na polskim rynku turystycznym od 1990 roku. To jeden z czołowych polskich touroperatorów oraz nasz bardzo ważny kontrahent, z którym prowadzimy wieloletnią współpracę. Jest członkiem Polskiej Izby Turystyki oraz uczestnikiem programu Rzetelna Firma.

Najmocniejszą stroną Biura Podróży Rainbow są jedni z najlepszych na rynku piloci i rezydenci – wyróżniający się nie tylko wiedzą i doświadczeniem płynącym z wieloletniej praktyki ale również pasją do podróżowania i chęcią pokazywania najpiękniejszych zakątków świata. Biuro Podróży Rainbow oferuje swoim klientom ogromną bazę atrakcyjnych wycieczek objazdowych w każdy zakątek świata, jak również posiada bogatą bazę wakacji pobytowych all inclusive w Europie i nie tylko. Aby zagwarantować najwyższą jakość świadczonych usług, Biuro Podróży Rainbow stale monitoruje i sprawdza swoją ofertę pod kątem zadowolenia klientów. Nowością na sezon 2017 są Polskie Strefy - przygotowane zarówno dla dzieci jak i dorosłych centra animacyjne, prężnie działające w popularnych miejscowościach turystycznych.

Starania biura zostały dostrzeżone przez wiele poważanych instytucji, a sukces poparty licznymi nagrodami, takimi jak: Brązowe Effie w kategorii Usługi w konkursie Effie Awards 2015, Diament Forbesa, czy Róża Kolumba 2014.