Z nami zaplanujesz udane wakacje!Blisko 240 000 zadowolonych klientów od 2004 roku!

  • Jesteśmy Członkiem Polskiego Związku Touroperatorów
  • money
  • PIT

Infolinia i rezerwacja pon.-pt. 8:30-20:00; sob.-nd. 10:00-16:00;

Lato 2018 - First minute
  • Wycieczka objazdowa Smaki Czech, Czechy
  • Wycieczka objazdowa Smaki Czech, Czechy
  • Wycieczka objazdowa Smaki Czech, Czechy
  • Wycieczka objazdowa Smaki Czech, Czechy
1 / 4

Wycieczka objazdowa Smaki Czech
star 3

Czechy
Ocena wycieczki objazdowej Smaki Czech:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Ocena hotelu:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Najbliższy termin
  • Termin:
  • 06 września 2018
Najtańszy termin
  • Termin:
  • 06 września 2018

Wycieczka objazdowa Smaki Czech w ofercie Biura podróży:

Almatur

Szukasz wakacji do Czech?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Opis

Ołomuniec - Lotice - Kromieryż - Mikulov - Znojmo - Valtice - Lednice - Zlin - Becherovka, Absynt, Slivovica - Olomoucke tvar?ky - "Vepro knedlo zelo" - esnakova polevka i svickov na smetan - Utopenec a medove pivo

Program

1 dzień Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd do Ołomuńca - według rankingu prestiżowego przewodnika turystycznego Lonely Planet - najpiękniejszego miasta Europy. Rynek w Ołomuńcu należy do najładniejszych na świecie. Znajdziemy tu zabytkowe kamienice, fontanny i kolumnę Najświętszej Trójcy, upamiętniającą epidemię moru, wpisaną na Listę UNESCO. Spacer po starym mieście. Czas wolny na kawę i jeden ze słodkich deserów horke maliny czy rakvicky z bitą śmietaną w kawiarni w centrum Ołomuńca (ok. 120 CZK). Przejazd do miejscowości Lotice, znanej z produkcji serków ołomunieckich. Olomoucke tvar?ky to nie tylko produkt regionalny (z certyfikatem), ale przede wszystkim jeden z największych symboli kulinarnych Czech. Wizyta w muzeum - nowoczesne ekspozycje przedstawiają przekrój historii serków od najstarszych źródeł po czasy współczesne. Zwiedzanie rozpoczyna się w dawnych stajniach, gdzie zgłębimy długą i arcyciekawą historię serków ołomunieckich i rodu Wesselsów - ich producentów. Na kanwie losów konkretnych osób poznamy początki produkcji serków. Zwiedzanie zakończymy zakupami w sklepie firmowym. Serki są wyrobem o niezwykle silnym aromacie, który posiada tylu zwolenników, co przeciwników. Po lunchu w pobliskiej restauracji serwującej dania z ołomunieckimi serkami na pewno zaliczymy się do ich gorących zwolenników i smakoszy (ok. 250 CZK). Przejazd do Kromieryża, gdzie arcybiskupi oraz biskupi ołomunieccy wybudowali swoją letnią rezydencję. Barokowy pałac razem z ogrodem kwiatowym jest wpisany na listę UNESCO. Zwiedzanie pałacowych piwnic winnych z przewodnikiem, połączone z degustacją win mszalnych. Możliwość zakupu win. Tradycja produkcji win mszalnych sięga 735 lat. W piwnicach zachowały się najstarsze fragmenty murów gotyckiego zamku z XIII wieku. Wino dojrzewa w zabytkowych beczkach różnej wielkości. Największa z nich ma pojemność 19 100 litrów, najstarsza pochodzi z roku 1805. Kolacja w restauracji nieopodal browaru, na którą szef kuchni zaserwuje potrawy tradycyjnej czeskiej kuchni przygotowywane na bazie piwa. Przejazd do hotelu, nocleg. 2 dzień Po śniadaniu przejazd do Mikulova - piękne okolice usiane winnicami i białymi skałami, a w cieniu barokowego zamku bajkowe miasto Mikulov. Zwiedzimy barokowy zamek, stojący na wysokiej skale. Szczególnie godna uwagi jest piwnica zamkowa, w której zorganizowano ekspozycję prezentującą różne ciekawostki na temat uprawy winorośli w tym regionie. Spacer po tym uroczym mieście, gdzie na głównym placu znajdują się bogato zdobione domy i mauzoleum książęcej rodziny Dietrichsteinów. Dla chętnych wycieczka na pobliskie Święte Wzgórze. Nagrodą będzie nie tylko uroczy spacer wśród winnic, ale przede wszystkim wspaniały widok na ten harmonijny region między Mikulovem, a Wiedniem. Na wzgórzu znajduje się zespół czterech kapliczek, stanowiących regionalne centrum pielgrzymkowe. Czas wolny na lunch, podczas którego poznamy typowe czeskie danie "Vepro knedlo zelo" (ok. 300 CZK). Przejazd do Znojma, pięknego historycznego miasta, leżącego malowniczo nad rzeką Dyją. Zabytkowe centrum z licznymi kościołami, otoczone średniowiecznymi murami obronnymi, zachowało swój renesansowy styl. Pełno tu krętych uliczek, romantycznych widoków i malowniczych zakątków. Na terenie znojemskiego zamku, o chwalebnej przeszłości miasta przypomina najstarszy miejski zabytek - romańska rotunda Marii Panny i św. Katarzyny z połowy XI w. Miasto, jak z lotu ptaka, można podziwiać z galerii widokowej na szczycie wieży ratusza. Kolejnym punktem charakterystycznym miasta jest katedra św. Mikołaja z oryginalną barokową amboną w kształcie kuli ziemskiej. Zaledwie kilkaset lat młodsze są rozległe podziemia, których 30-kilometrowe korytarze ciągną się pod większością kamienic, ulic i placów w zabytkowym centrum miasta. Znojemskie podziemia znajdują się na kilku poziomach i stanowią jedną z najbardziej gęstych i najrozleglejszych sieci labiryntów podziemnych w Europie Środkowej. Podczas zwiedzania poznamy historię miasta, w tajemniczej podziemnej ekspozycji zobaczymy bajkowe postacie, pracownię alchemika, ożywione skały i przykładowe cele więzienne. Atmosferę tajemniczości wzmacniają dodatkowo efekty świetlne. Ciekawa jest sala sądowa, prezentująca sądownictwo średniowieczne, w której obecnie urządzono winotekę. Degustacja znakomitego znojemskiego wina oraz "morawskie świniobicie - raut" Przejazd do hotelu na nocleg. 3 dzień Po śniadaniu wizyta w zespole parkowo-pałacowym Lednice- Valtice, miejscu, gdzie w XII wieku stał zamek graniczny. Obecnie znajduje się tutaj romantyczny zamek, malownicze miasteczko, a przede wszystkim niebywałych rozmiarów park - perła architektury krajobrazu. Punkt zwrotny rozpoczynający długą drogę rozwoju całego regionu przypada na koniec XIV wieku, kiedy to współwłaścicielami tutejszego majątku została rodzina Lichtensteinów, która od XVII do XX w. zamieniła swoje włości w jeden ogromny park, gdzie barokowa i neogotycka architektura pałaców spotyka się z obiektami architektonicznymi w stylu romantycznym i krainą przeobrażoną zgodnie z zasadami angielskiego tworzenia pejzaży. Zespół parkowo- pałacowy Lednice-Valtice, jako jeden ze skarbów światowego dziedzictwa kultury, został wpisany na listę UNESCO w 1996 roku. Czas wolny na lunch - miejscowe restauracje zapraszają na lokalne przysmaki - gulasz na winie (ok. 200 CZK) czy aromatyczną zupę czosnkową (ok. 80 CZK). Największą tutejszą atrakcją turystyczną, oprócz zespołu Lednice-Valtice, są słynne Podziemia Valtickie - unikatowy labirynt podziemnych korytarzy łączących piwnice winne, pochodzący z XIII wieku. Całkowita długość dostępnych dla zwiedzających korytarzy i piwnic wynosi 760 metrów. Większość korytarzy znajduje się na głębokości 6-12 metrów. Valtickie podziemia skrywają ponad 1,2 miliona zabytkowych cegieł pochodzących sprzed 100 - 700 lat. Bardzo znane jest viove vino z lednicko-valtickiego regionu. Zwiedzanie, kolacja - kolejna porcja typowo czeskich potraw. Przejazd do hotelu na nocleg. 4 dzień Po śniadaniu przejazd do Zlinu (od 1949 do 1989 Gottvaldov). To tutaj Tomasz Bata stworzył w okresie międzywojennym światowej sławy koncern obuwniczy. Bata znany jest z wprowadzenia amerykańskich metod motywowania pracowników oraz znaczącej automatyzacji produkcji obuwia. Stworzył dla swych podwładnych niezwykły, jak na ówczesne czasy, program socjalny, kulturalny i edukacyjny. Ekspozycję "Idea Baty - Dziś fantazja, jutro rzeczywistość" obejrzymy w budynku nr 14 na terenie miasteczka Baty. Zgromadzonych jest tu ponad tysiąc eksponatów, prezentujących dzieje zlinskich zakładów oraz historię rzemiosła obuwniczego. Biuro dyrektora Baty znajdowało się w. windzie. Na najwyższym piętrze budynku znajduje się dostępny przez cały rok taras, z którego rozpościera się panoramiczny widok na kolonię batowskich domków. Zobaczymy także willę założyciela obuwniczego imperium, zbudowaną w latach 1909-1911. Obecnie w budynku mieści się Fundacja Tomasza Baty. Dziś firma Bata zatrudnia niemal 60 tysięcy pracowników w 60 krajach świata i sprzedaje milion par obuwia dziennie. Lunch, czas wolny. Przejazd na Kanał Baty - widokowy rejs statkiem wycieczkowym. Podczas rejsu zobaczymy malownicze krajobrazy, rezerwaty ptaków oraz czeka nas degustacja lokalnych produktów. W godzinach popołudniowych wyjazd w drogę powrotną. Powrót do Polski w godzinach wieczornych.

Świadczenia

Zakwaterowanie: 3 noclegi w hotelu*** na Morawach. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami. Wyżywienie: 3 śniadania w formie bufetu, 3 kolacje - regionalna kuchnia czeska. Transport: Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem. Ubezpieczenie: Signal Iduna S.A. Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.

Informacje praktyczne

Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu. Przejazd Katowice - Ołomuniec (200 km) - ok. 4 godz. Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 1100 km.

Uwagi

Cena podstawowa nie zawiera - kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, przewodnicy lokalni, system Alma Tour Guide) - orientacyjny koszt ok. 1200 CZK, - pozostałych posiłków wymienionych w programie ok. 1000 CZK, - dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy. Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Bielska-Białej i Cieszyna. Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu. Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych. Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.


Opis hotelu Smaki Czech według Traveligo.pl

Prezentowany poniżej opis nie jest integralną częścią oferty Touroperatora i nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Jest to jedynie dodatkowa, pomocnicza informacja dla klientów Traveligo.pl

Kraj

CZECHY

Opis

Ołomuniec - Litovec - Loštice - Kroměříž - Mikulov - Znojmo - Valtice - Lednice - Zlin - Becherovka, Absynt, Slivovice - Olomoucké tvarůžky - "Vepřo knedlo zelo" - Česneková polévka a svíčková na smetaně - Utopenec a medové pivo

Program

1 dzień: Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd do Ołomuńca, historycznej stolicy Moraw. Miasto zachwyca zabytkami architektury i regionalnymi specjałami. Od jego nazwy pochodzi określenie charakterystycznych serów ołoumieckich, których słony smak sprawia, że są doskonałą zakąską do piwa. Po zwiedzaniu Ołomuńca, aby przyjrzeć się produkcji serków przejedziemy do oddalonej o 30 km miejscowości Loštice, gdzie znajduje się Muzeum Oryginalnych Serów Ołomunieckich. Zwiedzanie zakończymy zakupami w sklepie firmowym. Następnie udamy się na lunch do restauracji serwującej serki na rożne sposoby. Pamiętajmy, że były one przysmakiem na dworze króla Niemiec i Czech – Rudolfa II Habsburga. Przejazd do Litovela – miejscowości, która od XII wieku związana jest z warzeniem piwa. Zwiedzanie browaru połączone będzie z degustacją piwa Litovel, które cechuje dobra kompozycja ekstraktu słodowego i aromatycznych odmian chmielu pochodzenia czeskiego. Następnie przejazd do Kromieryża – kolejnego pięknego miasta naszych południowych sąsiadów. Zobaczymy wpisany na listę UNESCO gotycko – renesansowy Pałac Arcybiskupi i Ogród Kwiatowy – unikatowy przykład ogrodu barokowego na terenie Czech. Kolację zjemy w jednej z restauracji na rynku. Szef kuchni zaserwuje tradycyjne czeskie potrawy: zupę cebulową (cibulova polevka) i gulasz z houskowymi (bułczanymi) lub bramborowymi (ziemniaczanymi) knedlami. Będzie też czas na degustację wysokoprocentowych alkoholi czeskich jak śliwowica, absynt czy becherowka. Absynt nazywany jest „zieloną wróżką” z racji barwy (naturalnie jest zielony), a i ziołowy likier becherowka, przez wielu uznawany jest za „przyjemną rozkosz, tak o 10 rano jak i późno wieczorem”. Przejazd do hotelu, nocleg. 2 dzień: Po śniadaniu przejazd do Mikulova, nierozłącznie związanego z produkcją wina morawskiego. To królewskie miasto, nad którym góruje barokowy zamek usiane jest winnicami. Zwiedzimy zamek i rozległe piwnice, w których zorganizowano ekspozycję prezentującą różne ciekawostki na temat uprawy winorośli w tym regionie. Czas wolny na lunch, podczas którego poznamy najbardziej typowe czeskie danie: „Vepřo knedlo zelo“ – pieczeń wieprzową z bułczanymi knedlikami i gotowaną kapustą. Przejazd do przygranicznego miasteczka Znojmo - centrum słynnego regionu winiarskiego. Zajrzymy do podziemi, których 30-kilometrowe korytarze ciągną się pod zabytkowym centrum miasta. Podczas zwiedzania poznamy historię Znojma, w tajemniczej podziemnej ekspozycji zobaczymy pracownię alchemika i przykładowe cele więzienne. Trafimy także do dawnej sali sądowej, w której urządzono winotekę. Po zwiedzaniu czas na obiadokolację. Tym razem obfitować będzie ona w produkty ze świniobicia. Tradycyjna „morawska zabijaczka - raut” serwowana jest w formie szwedzkiego bufetu. Przejazd do hotelu na nocleg. 3 dzień: Po śniadaniu przejazd do wpisanego na listę UNESCO zespołu pałacowo – parkowego Lednice-Valtice. Znajdują się tu otoczone ogrodami dostojne zamki, należące do rodu Lichtensteinów, jednego z najbogatszych arystokratycznych rodów Moraw. Zamek Valtice znany jest z tradycji winiarskiej - w tutejszym Salonie win Republiki Czeskiej można skosztować tego wspaniałego morawskiego trunku. Zamek Lednice pełnił funkcję letnich spotkań szlachty europejskiej. Po zwiedzaniu czas na lunch. Miejscowe restauracje zapraszają na aromatyczną zupę czosnkową (cesnekova polevka) i „svickovou na smetane” (polędwica na śmietanie). Będzie także czas na kawę i jeden ze słodkich deserów: horké maliny czy rakvičky z bitą śmietaną. Następnie kontynuacja zwiedzania. Udamy się do Valtickich podziemi – unikatowego labiryntu podziemnych korytarzy łączących piwnice winne. Przejazd do hotelu na obiadokolację – zupa - bramborova polevka i smażeny syr s hranolkami i tatarskou omacku (panierowany, smażony ser żółty z frytkami i sosem tatarskim). Nocleg. 4 dzień: Po śniadaniu przejazd do Zlinu, miasta o wyjątkowej architekturze. Tu urodził się Tomasz Bata, założyciel fabryki produkującej obuwie. Nad miastem góruje tzw. Wieżowiec Baty, który w momencie swego powstania był drugim pod względem wysokości budynkiem w Europie. Wjedziemy na jego najwyższe piętro, aby podziwiać widok na kolonię batowskich domków. Po zwiedzaniu czas na lunch i degustację kolejnych czeskich specjałów, wybornych dodatków do czeskich piw. Proponujemy utopenca – rodzaj kiełbasy z kawałkami słoniny marynowanej w zalewie octowej czy nakládaný hermelin – marynowany w oleju ser typu camembert. Następnie przejazd nad Kanał Baty i widokowy rejs statkiem wycieczkowym. Podczas wycieczki czekają na nas malownicze krajobrazy i degustacja morawskiej śliwowicy, której smak jest wyjątkowo harmonijny. Czas wolny. W godzinach popołudniowych wyjazd w drogę powrotną. Powrót do Polski w godzinach wieczornych.

Zakwaterowanie

3 noclegi w hotelu*** na Morawach. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.

Wyżywienie

3 śniadania w formie bufetu, 3 kolacje - regionalna kuchnia czeska.

Transport

Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.

Ubezpieczenie

Signal Iduna S.A. Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.

Uwagi praktyczne

Cena podstawowa nie zawiera: - kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, przewodnicy lokalni, system Alma Tour Guide) - orientacyjny koszt: ok. 1.500 CZK, - pozostałych posiłków wymienionych w programie: ok. 1.000 CZK, - dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy. Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Bielska-Białej i Cieszyna. Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu. Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych. Kolejność realizacji programu może ulec zmianie. Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu. Przejazd: Katowice – Ołomuniec (200 km) - ok. 4 godz. Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 1100 km. Filmy: