Z nami zaplanujesz udane wakacje!Blisko 240 000 zadowolonych klientów od 2004 roku!

  • Jesteśmy Członkiem Polskiego Związku Touroperatorów
  • money
  • PIT

Infolinia i rezerwacja pon.-pt. 8:30-20:00; sob.-nd. 10:00-16:00;

Lato 2018 - First minute
  • Wycieczka objazdowa Gruzja - Armenia, Gruzja
  • Wycieczka objazdowa Gruzja - Armenia, Gruzja
  • Wycieczka objazdowa Gruzja - Armenia, Gruzja
  • Wycieczka objazdowa Gruzja - Armenia, Gruzja
  • Wycieczka objazdowa Gruzja - Armenia, Gruzja
  • Wycieczka objazdowa Gruzja - Armenia, Gruzja
  • Wycieczka objazdowa Gruzja - Armenia, Gruzja
  • Wycieczka objazdowa Gruzja - Armenia, Gruzja
  • Wycieczka objazdowa Gruzja - Armenia, Gruzja
  • Wycieczka objazdowa Gruzja - Armenia, Gruzja
1 / 10

Wycieczka objazdowa Gruzja - Armenia

Gruzja
Ocena wycieczki objazdowej Gruzja - Armenia:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Ocena hotelu:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Najbliższy termin
  • Termin:
  • 16 sierpnia 2018
Najtańszy termin
  • Termin:
  • 16 sierpnia 2018

Wycieczka objazdowa Gruzja - Armenia w ofercie Biura podróży:

Patron Travel

Szukasz wakacji do Gruzji?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Kraj

Gruzja

Kategoria

Wyc. Objazdowe

Region

Wyc. Objazdowe

PIELGRZYMKA

Gruzja - Armenia

1 dzień

Warszawa - Tbilisi Spotkanie na lotnisku Warszawa Okęcie przy stanowisku Patron Travel. Odprawa bagażowo - paszportowa. Wylot do Tbilisi.

2 dzień

Tbilisi Przelot do Tbilisi. Transfer do hotelu. Zakwaterowanie . Odpoczynek. Śniadanie . Zwiedzanie Tbilisi - Świątynia Metechi (XIII w.), następnie zwiedzimy Narikala (IV w.) - jedną z najstarszych fortyfikacji w Tbilisi, pomnik Matki Gruzji. Następnie zwiedzimy bazylikę Anczyschati (VI w.), Świątynię Sioni (XII w.), Synagogę oraz Abanotubani - łaźnie siarkowe. Obiadokolacja. Nocleg.

3 dzień

Tbilisi - Mtskheta - Gergeti - Gudauri Śniadanie. Wyjazd do Mcchety - pierwszej stolicy i religijnego centrum Gruzji, wpisanej na listę UNESCO - klasztor Dżwari (VI w.), katedra Sweti Cchoweli, gdzie złożona została Szata Chrystusa. Przejazd w kierunku Kazbegi. Wjazd samochodami terenowymi do kościoła Gergetis Sameba - Zwiedzanie Kościoła Świętej Trójcy Gergeti, położonego na wysokości 2170 m n.p.m. (jeśli pozwoli pogoda). Przejazd w okolice Gudauri. Obiadokolacja. Nocleg.

4 dzień

Gudauri - Ananuri - Gori - Uplistsikhe - Kutaisi Śniadanie. Zwiedzanie kompleks Ananuri. Następnie przejazd do Gori, gdzie urodził się Stalin. Zdjęcie przy Muzeum Stalina. W Gori zobaczymy miasto skalne Upliscyche, które przez wiele stuleci było ważnym ośrodkiem handlowym na Jedwabnym Szlaku. Przejazd do Kutaisi. Obiadokolacja. Nocleg.

5 dzień

Kutaisi - Bagrati - Gelati - Batumi Śniadanie. Zwiedzanie katedry Bagrati (XI w.) oraz klasztoru Gelati - wybudowanego przez króla Dawida IV Budowniczego. Następnie przejazd do Batumi - perły Morza Czarnego. Obiadokolacja. Nocleg.

6 dzień

Batumi Śniadanie w hotelu. Czas wolny. Możliwość zwiedzenia ogrodu botanicznego Batumi (fakultatywnie). Obiadokolacja. Nocleg.

7 dzień

Batumi - Ubisa - Rabati - Akhaltsikhe Śniadanie. Przejazd do regionu Meschetia. Zwiedzanie świątyni Ubisa. Następnie przejazd do Achalcyche, gdzie zwiedzimy Fortecę Rabati. Przejazd w okolice Achalcyche. Obiadokolacja. Nocleg.

8 dzień

Akhaltsikhe - Wardzia - Erywań Śniadanie Przejazd do miasta skalnego Wardzia - kompleks wykuty jest w zboczu górskim. Jego centrum stanowi kościół Wniebowzięcia z freskami pochodzącymi XII wieku. Po drodze zwiedzimy twierdzę Chertwisi. Dalej udamy się w kierunku granicy gruzińsko-ormiańskiej, odprawa celno-paszportowa. Przejazd do Erywania. Obiadokolacja. Nocleg.

9 dzień

Erywań - Khor Virap - Garni - Geghard - Erywań Śniadanie. Zwiedzanie klasztoru Khor-Virap, gdzie Armenia została ochrzczona na początku IV wieku jako pierwszy kraj na świecie. Przejazd do Garni, pogańskiej świątyni boga Mitry. Następnie zwiedzimy kompleks klasztorny Geghard. Powrót do Erywania. Obiadokolacja. Nocleg.

10 dzień

Erywań Śniadanie . Wyjazd do duchowej stolicy Armenii i siedziby jej patriarchów - katedry Eczmiadzyn, zwiedzanie świątyń pod wezwaniem św. Hripsime i Gayane. Pomnik Ludobójstwa Ormian - Cicernakaberd. Wizyta w wytwórni koniaku Ararat - poznamy etapy jego produkcji, degustacja brandy. Obiadokolacja. Nocleg.

11 dzień

Erywań - Jezioro Sevan Śniadanie. Zwiedzanie Muzeum Matenadaran w Erywaniu. Przejazd do klasztoru Sevanavank, z którego otwiera się widok na jezioro Sewan. Powrót do hotelu. Obiadokolacja. Nocleg

12 dzień

Erywań - Warszawa Transfer na lotnisko. Odprawa paszportowo - bagażowa. Wylot do Warszawy.

Info

PROGRAM RAMOWY. KOLEJNOŚĆ ZWIEDZANIA I GODZINY LOTÓW MOGĄ ULEC ZMIANIE. Przy zapisie należy posiadać paszport ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu z pielgrzymki.

CENA ZAWIERA

przelot samolotem (możliwa przesiadka); transfery autokarem; zakwaterowanie w hotelach 3* (miejscowa kategoryzacja); 10 śniadań i obiadokolacji; opiekę pilota/przewodnika; opiekę księdza; ubezpieczenie KL, NNW i chorób przewlekłych.

CENA NIE ZAWIERA

biletów wstępu i przewodników lokalnych - ok. 60 USD/os. (płatne na miejscu); posiłków i napojów na pokładzie samolotu; napojów do kolacji; dopłaty do pokoju jednoosobowego (950PLN); ubezpieczenie kosztów rezygnacji (2,5% lub 7,5% ceny); wydatków osobistych;

Aktualizacja

Program obowiązuje od dnia 28.09.2016 r.


Opis hotelu Gruzja - Armenia według Traveligo.pl

Prezentowany poniżej opis nie jest integralną częścią oferty Touroperatora i nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Jest to jedynie dodatkowa, pomocnicza informacja dla klientów Traveligo.pl

KRAJ

GRUZJA - ARMENIA

OPIS

GRUZJA - ARMENIA 2017Dzień 1Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, stanowisko odpraw LogosTour. Wylot do Gruzji.

TBILISI (Gruzja)Dzień 2Przylot do Tbilisi. Zakwaterowanie w hotelu, odpoczynek. Śniadanie. Zwiedzanie stolicy Gruzji. Na trasie spaceru po starym mieście – świątynia Metechi z XIII w., gruzińsko-prawosławna katedra Sioni z VI wieku, gdzie przechowuje się krzyż świętej Nino, dzięki której Gruzja stała się chrześcijańska. Następnie przejście do zabytkowej synagogi i najstarszej w Tbilisi bazyliki – Anchiskhati z VI wieku. Wejście na mury obronne Narikala z IV wieku, z których rozciąga się widok na miasto i rzekę Kurę (Mtkvari). Przejście w okolice Abanotubani – tradycyjnych łaźni siarkowych, mieszczących się w piwnicach o orientalnej architekturze. Zwiedzanie Muzeum Narodowego, w którym eksponowane jest Złoto Kolchidy. Spacer reprezentacyjną aleją Rustawelego; po drodze były budynek parlamentu, opera, filharmonia oraz liczne sklepy. Wieczorem kolacja połączona z występami folklorystycznymi.MCCHETA - STEPANCMINDA - GUDAURIDzień 3Przejazd do Mcchety, jednego z najstarszych miast kraju, które przez osiemset lat (III w. p.n.e.-V w. n.e.) było stolicą królestwa gruzińskiego. Mccheta jest religijnym ośrodkiem Gruzji – tutaj Gruzini przyjęli chrześcijaństwo (w IV w.). Zwiedzanie monastyru Jvari z VI wieku oraz katedry Sweti Cchoweli z XI wieku. Spacer odrestaurowanymi uliczkami miasta. Po południu przejazd słynną Gruzińską Drogą Wojenną przez malownicze tereny położone nad rzeką Terek (Tergi). Przyjazd do Stepancmindy (daw. Kazbegi), otoczonej skalistymi szczytami Wielkiego Kaukazu. Zmiana pojazdu i wjazd samochodami terenowymi na szczyt góry, do zabytkowego kościoła Gergeti z XIV wieku, który stoi na wysokości 2170 m n.p.m. Przy dobrej pogodzie rozciąga się stamtąd widok na Kazbek, jeden z najwyższych szczytów Kaukazu (5047 m n.p.m.). Okazja do podziwiania majestatycznych gór. Przejazd na nocleg do Gudauri położonego na wysokości 2200 m n.p.m. Zakwaterowanie w hotelu w słynnym kurorcie i ośrodku narciarskim. Kolacja.ANANURI - GORI - UPLISTSIKHE - KUTAISIDzień 4Wyjazd z Gudauri. Po drodze postój przy twierdzy Ananuri. Krótka przerwa w Gori, gdzie urodził się Stalin i do tej pory stoi jego rodzinny dom. Dla chętnych zwiedzanie Muzeum Stalina. Następnie przejazd pod wysokie wzgórze i zwiedzanie pozostałości starożytnego miasta skalnego z VII w. p.n.e. – Uplistsikhe. Tu zatrzymywały się karawany podążające Jedwabnym Szlakiem. Następnie przejazd z Gori do Kutaisi, drugiego co do wielkości miasta w Gruzji. Zakwaterowanie (na 2 noce). Kolacja.KUTAISIDzień 5Zwiedzanie miasta Kutaisi – katedra Bagrati z XI wieku. Przejazd za miasto i postój przy klasztorze Gelati z akademią założoną przez jednego z najwybitniejszych królów Gruzji, Dawida Budowniczego (1089–1125). Podziwianie unikalnych fresków przedstawiających świętych i gruzińskich władców. Tuż za głównym wejściem do katedry Świętej Dziewicy znajduje się grób króla Dawida – zgodnie z życzeniem władcy, który także po śmierci chciał być blisko swoich poddanych, każdy wchodzący do świątyni musi przejść po płycie nagrobnej przykrywającej jego szczątki. Wejście do Groty Prometeusza; ma ona ponad kilometr długości i została udostępniona turystom kilka lat temu. Kolacja.BORJOMI - ACHALCICHEDzień 6Przejazd do Borjomi, miasta znanego z mineralnych źródeł i słynnej wody Borjomi. Spacer po parku zdrojowym. Uzdrowisko jest malowniczo położone w wąwozie rzeki, po obu stronach wznoszą się wysokie skały. Głównym deptakiem z eleganckimi pensjonatami, sklepami i restauracjami spacerują tłumy turystów i kuracjuszy. Po południu przejazd do odnowionego ostatnio kompleksu architektonicznego zamku Rabati w Achalciche. Imponująca rozmachem budowla reprezentuje różne style architektoniczne – wewnątrz murów można podziwiać meczet, synagogę i kościół chrześcijański. Zakwaterowanie w hotelu w Achalciche. Kolacja.VARDZIA - ERYWAŃ (Armenia)Dzień 7Przejazd do Vardzii, unikalnego miasta wykutego w skale w XII wieku. Rozciąga się ono na długości pół kilometra wzdłuż rzeki Kury i jest położone na 19 tarasach-kondygnacjach. Do zwiedzania udostępniono ponad 300 komnat oraz kościół ozdobiony pięknymi, XII-wiecznymi freskami. W kompleksie zachowały się pomieszczenia mieszkalne, niewielkie kaplice, piwnice na wino oraz liczne tunele. Postój przy twierdzy Khertvisi z X wieku. Następnie przekroczenie granicy Gruzji z Armenią w miejscowości Bavra. Zmiana autokaru/mikrobusa i przewodnika lokalnego. Po formalnościach granicznych przejazd do Erywania. Zakwaterowanie w hotelu (na 3 noce). Kolacja.ERYWAŃ - WAGHARSZAPAT - ZWARTNOCDzień 8Zwiedzanie Erywania. Podczas objazdu – centrum sportowe i koncertowe, most Kievyan, aleja Baghramyan, pałac prezydenta, Akademia Nauki, gmach parlamentu, budynek opery, pomnik jadącego na koniu bohatera literackiego Davida z Sassoun, katedra ormiańska św. Grzegorza (St. Gregory the Illuminator Cathedral). Postój przy Cicernakaberd – pomniku upamiętniającym ludobójstwo Ormian przez Turków w 1915 roku. Zejście pod ziemię i zwiedzanie muzeum poświęconego tym wydarzeniom. Następnie wizyta w fabryce brandy Ararat połączona z degustacją. Po południu przejazd do Wagharszapatu (hist. Eczmiadzyn) i zwiedzanie – rezydencji Katolikosa – najwyższego patriarchy Armenii, katedry z III w. oraz kościoła św. Hripsime. Przejazd do świątyni Zwartnoc z VII w. Powrót do Erywania. Kolacja. Wieczorem spacer od budynku opery na plac Republiki, gdzie w sezonie włączane są grające fontanny.ERYWAŃ - GARNI - GEGHARDDzień 9Spacer po bazarze Gum, na którym można kupić m.in. kandyzowane owoce i lokalne przyprawy. Wejście na twierdzę Erebuni z VII w p.n.e. i wizyta w muzeum przechowującym zabytkowe przedmioty wydobyte podczas wykopalisk archeologicznych. Zwiedzanie Muzeum Matenadaran, gdzie przechowuje się tysiące bezcennych, starych manuskryptów. Przejazd w góry, do wsi Garni, gdzie znajduje się jedyna pogańska świątynia w Armenii, zbudowana w I wieku n.e. W zabytkowej budowli odbędzie się krótki koncert na typowym dla Armenii instrumencie duduk. Przejazd do wykutego w litej skale wśród gór, pięknego monastyru chrześcijańskiego w Geghard, pochodzącego z okresu IV-XIII wieku. Powrót do Erywania. Kolacja z koncertem muzyki ludowej.ERYWAŃ - HAGCHPAT - TBILISI (Gruzja)Dzień 10Przejazd nad jezioro Sewan, nazywane „ormiańskim morzem”. Wejście na wzgórze, gdzie znajduje się malowniczo położony kompleks klasztorny Sewan (Sewanawank) z IX wieku. Następnie przejazd do średniowiecznego monastyru Hagchpat z X-XIII w., będącego cennym przykładem architektury ormiańskiej. Postój w Sadakhlo na granicy Armenii z Gruzją. Zmiana pojazdu i przewodnika lokalnego. Po formalnościach granicznych przejazd do Tbilisi. Kolacja.TBILISI - SIGHNAGHI - TSINANDALI - TBILISIDzień 11Wycieczka do regionu Kachetia, który jest kolebką uprawy winorośli i produkcji wina. Przejazd do odrestaurowanego Sighnaghi, niegdyś królewskiego miasta, wciąż otoczonego murami obronnymi z wieżami, z których widać ośnieżone szczyty Kaukazu. Spacer po centrum z licznymi sklepami i restauracjami. Wizyta w będącym celem pielgrzymek klasztorze Bodbe, w którym pochowana została święta Nino. Następnie przejazd do Tsinandali i zwiedzanie zabytkowej rezydencji księcia Czawczawadze. W parku, który go otacza, rosną egzotyczne rośliny, m.in. drzewa bambusowe. Wizyta w piwnicy, gdzie przechowuje się wino. Dla chętnych fakultatywnie obiad i degustacja wina (16 USD). Powrót do Tbilisi. Kolacja.Dzień 12Transfer na lotnisko. Wylot do Polski. Przylot do Warszawy.I RATA1000 PLN płatna przy zapisieII RATApłatna na 35 dni przed wyjazdemCena obejmuje* przeloty międzynarodowe, * przejazdy klimatyzowanym autokarem/mikrobusem, * zakwaterowanie w hotelach 3/4*, pokoje 2-osobowe, dopłata do pokoju 1-osobowego 1000 PLN, * śniadania i kolacje, * wycieczki wymienione w programie, * kolacja z pokazem folklorystycznym w Tbilisi, * kolacja z koncertem w Erywaniu, * koncert w świątyni w Garni, * opiekę pilota, * usługi lokalnych przewodników, * ubezpieczenie Signal Iduna (NW, KL, bagaż)UWAGA !* Na bilety wstępu należy zabrać ze sobą ok. 55 USD.* Na zwyczajowe napiwki sugeruje się przeznaczyć ok. 45 USD.Terminy

09.09 - 20.09.2017, 6600.00 PLN



Neckermann

Szukasz wakacji do Gruzji?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Region

Tbilisi, Gruzja

Program

DZIEŃ 1. KUTAISI. Przylot do Kutaisi, spotkanie z pilotem. Transfer do hotelu, zakwaterowanie.DZIEŃ 2. KUTAISI - UPLISCYCHE - MCCHETA - TBILISI (ok. 340 km). Po śniadaniu udamy się do Skalnego Miasta Upliscyche, uważane za jedno z najstarszych osad miejskich w Gruzji. Składa się z wielu imponujących rozmiarem systemów pomieszczeń, wiele rozlokowanych na kilku poziomach, połączonych korytarzami lub schodami. Są tu dzielnice mieszkalne, trójnawowa bazylika wykuta w skałach, a nawet antyczny teatr. Następnie przejazd do Mcchety dawnej stolicy Gruzji i ważnego ośrodka religijnego. Zwiedzimy klasztor Dżwari czyli Klasztor Krzyża z VI w. n.e. Następnie Katedrę Sweti Cchoweli z XI w. n.e. (UNESCO) która przez stulecia była miejscem koronacji i pochówku władców Gruzji - wg. legendy złożona jest szata Chrystusa. Powrót do Tbilisi. Nocleg w hotelu.DZIEŃ 3. TBILISI. Po śniadaniu zwiedzamy stolicę Gruzji - Tbilisi. Rozpoczniemy od Starego Miasta, wszystkie większe atrakcje zlokalizowane są blisko siebie. Zobaczymy m.in.: Kościół Metechi (XIII w.), synagogę, Katedrę Sioni (VI-VII w.) - jedną z najważniejszych świątyń Gruzińskiego Kościoła Prawosławnego. Wjazd kolejką linową na Narikalę (IV w.) - jedną z najstarszych fortyfikacji w mieście z przepiękną panoramą Tbilisi. Na koniec dnia spacer wzdłuż Alei Rustaweli - najdłuższą ulicą w Tbilisi, znajduje się przy niej m.in. stary parlament, Muzeum Narodowe, jak również liczne galerie, teatry i kawiarnie. Powrót do hotelu, nocleg.DZIEŃ 4. TBILISI - WINE TOUR - TBILISI (ok. 220 km). Po śniadaniu przejazd do regionu Kachetia - znanego jako kraina wina. Udamy się do urokliwego miasteczka Signagi, z zabudową w klasycystycznym stylu włoskiego południa, z punktami widokowymi, murem fortyfikacyjnym otaczającym stare miasto, z wieżami, z których rozpościerają się przepiękne widoki na dolinę Alazani i góry Kaukazu. Następnie zwiedzimy kompleks Św. Nino z klasztorem Bodbe z IV w. - jest jednym z najważniejszych klasztorów w Gruzji. Przejazd do lokalnej winnicy, degustacja wina, zapoznamy się ze starożytnymi gruzińskimi technikami produkcji wina. Lunch z lokalnymi specjałami. Przejazd do Tsinandali, znana z plantacji winogron oraz zabytkowego domu słynnego, gruzińskiego poety z XIX w., księcia Aleksandra Czawczawadze. Powrót do Tbilisi. Nocleg w hotelu.DZIEŃ 5. TBILISI - SADAKLO - AKTALA - HAGPAT - SEVAN - ERYWAŃ (ok. 300 km). Po śniadaniu przejazd do granicy Armenii w Sadaklo. Pierwszy postój w Armienii to wspaniała średniowieczna twierdza i klasztor - Achtala stanowiących nieliczne przykłady obiektów sakralnych z okresu tzw. Ormiańskiego Renesansu. Dalej przejazd do klasztoru Haghpat (UNESCO, X-XII w. n.e.) uważany za arcydzieło architektury sakralnej, będący w średniowieczu centrum nauki. Przejazd nad jezioro Sevan, jedna z głównych atrakcji Armenii, największe jezioro Kaukazu i jedno z największych wysokogórskich jezior świata, położone na wysokości ok. 1919 m. n.p.m. Zobaczymy klasztor Sewanawank. Według legendy nazwa Sew Wank oznacza Czarny Klasztor, ale w podwójnym znaczeniu tego określenia. Pierwsze to szaro-czarny kolor tufu wulkanicznego, z którego w IX - X w. wzniesiono tutejsze świątynie, a drugi jako miejsce "zesłania" mnichów za różne przewinienia. Przejazd do Erywania, zakwaterowanie w hotelu, nocleg. DZIEŃ 6. ERYWAŃ - ECZMIADZYN - ZWARTNOC (ok. 70 km). Po śniadaniu zwiedzanie Erywania- stolicy Armenii. Zobaczymy pomnik poświęcony ofiarom ludobójstwa z 1915 r. oraz muzeum znajdujące się na wzgórzu Tsitsernakaberd. Przejazd do Eczmiadzynu. Katedra w Eczmiadzynie (UNESCO) to najstarsza chrześcijańska świątynia na świecie (IV w n.e.), bywa nazywana ormiańskim Watykanem.Powrót do Erywania z przystankiem przy ruinach katedry Zwartnoc (UNESCO) - perły architektonicznej VII w. Wizyta w legendarnej ormiańskiej fabryce brandy (wejście do fabryki płatne 9 USD/os.). Powrót do hotelu, nocleg.DZIEŃ 7. CHOR WIRAP - NORAWANK - ARENI (ok. 300 km). Po śniadaniu przejazd przez prowincje Wajoc Dzor, atrakcyjna trasa widokowo do klasztoru Chor Wirap. Miejsce to jest jednym z najświętszych miejsc Apostolskiego Kościoła Ormiańskiego, celem licznych pielgrzymek oraz najbliższy punktem oddalonym od biblijnej góry Ararat (5165 m n.p.m.). Sam klasztor położy jest na wysokości ponad 1 tyś m n.p.m. Następnie przejazd do klasztoru w Norawank, po drodze przystanek w miejscowości Areni czyli ormiańskiego centrum uprawy winorośli. Zapoznamy się z historią ormiańskiego wina oraz starożytną technologią jego produkcji, degustacja. Norawank "Nowy Klasztor" to ważne centrum religijne i kulturowe z XII w., położony na skalnej półce w głębokim wąwozie rzeki Arpa, w otoczeniu niesamowitej przyrody. Powrót do Erywania, nocleg.DZIEŃ 8. ERYWAŃ - GARNI (ok. 100 km). Po wczesnym śniadaniu przejazd do miejscowości Garni. Cytadela i pogańska świątynia Garni to malowniczy zabytek z okresu hellenistycznego i imponujący kawałek starożytnej architektury ormiańskiej. Na północny wschód od Garni, powyżej wąwozu rzeki Azat, znajduje się wspaniały zabytek średniowiecznej architektury ormiańskiej - klasztor Geghard czyli klasztor Św. Włóczni (UNESCO). Przejazd do Erywania, kolacja w tradycyjnej ormiańskiej restauracji z muzyką na żywo. Powrót do hotelu, nocleg.DZIEŃ 9. ERYWAŃ - ASTARAK - GYUMRI (ok. 130 km). Po śniadaniu udamy się do Matenadaran- repozytorium dawnych rękopisów ormiańskich z siedzibą w Erywaniu. Matenadaran stanowi przedmiot dumy Ormian jako skarbnica tradycji narodowej. Następnie przejazd do Astarak - jednego z najstarszych miast Armenii, pierwszy postój mamy przy najmniejszym pan-ormiańskim kościele Karmrawour (VII w.) to jeden z najpiękniejszych zabytków Armenii. Przejazd do klasztoru Sagmosawank położonego nad przepięknym wąwozem Qasakh. W klasztorze przepisywano i zdobiono manuskrypty, stąd jego nazwa Klasztoru Psalmów. Przejazd do miasta Gyumri. Krótkie zwiedzanie miasta, zakwaterowanie i nocleg.DZIEŃ 10. GYUMRI - WARDZIA (ok. 140 km). Po śniadaniu udajemy się w kierunku granicy z Gruzją, przejście graniczne w Bawra. Przejazd malowniczą trasą z przystankiem na zdjęcia przy Twierdzy Chertwisi, przejazd do Wardzi, skalne miasto- klasztor usytuowane na zboczu góry Eruszeti. Do dziś zachowało się ponad 250 komnat na 13 poziomach. Lunch w lokalnej restauracji. Przejazd do Achalciche, zakwaterowanie, nocleg.DZIEŃ 11. BORDŻOMI - KUTAISI (ok. 180 km). Po śniadaniu przejazd do Bordżomi, znanego gruzińskiego uzdrowiska, spacer po parku, możliwość spróbowania wód mineralnych. Następnie przejazd do Kutaisi, zwiedzimy m.in.: katedrę Bagrati czyli Katedra Zaśnięcia Bogurodzicy (XI w.), kompleks Gelati (XII w.) obie wpisane na listę UNESCO. Przejazd na lotnisko i lot powrotny do Polski.Zastrzegamy sobie zmiany czasowe i programowe poszczególnych punktów wycieczki.

W programie

Kutaisi • Upliscyche • Mccheta • Tbilisi • wine tour • Sadaklo • Aktala • Hagpat • Sevan • Erywań • Eczmiadzyn - Zwartnoc • Chor Wirap • Areni • Norawank • Garni • Geghard • Vardzia • Bordżomi

Ciekawe

W grocie nieopodal armeńskiej wsi Areni znaleziono dobrze zachowane pozostałości pojemników na wino i prasy do wyciskania winogron sprzed ponad 6 tyś lat. Żadne inne miejsce na świecie nie może poszczycić się tak wczesnymi świadectwami uprawy winorośli.

Minimalna liczba uczestników

10 osób.

Terminy i ceny od

21.05.16: 4499, -04.06.16: 4499, -18.06.16: 4699, -09.07.16: 4899, -23.07.16: 4899, -13.08.16: 4799, -27.08.16: 4599, -10.09.16: 4499, - 

W cenie wycieczki

przelot w dwie strony do/z Kutaisi (Gruzja), przejazd klimatyzowanym autokarem lub minibusem, zakwaterowanie w hotelach 3*, wyżywienie zgodnie z programem, obsługa polskojęzycznego pilota, podstawowe ubezpieczenie.

Cena nie zawiera

pakietu wycieczkowego płatnego obligatoryjnie na miejscu (bilety wstępu do zwiedzanych obiektów, przewodników lokalnych, napiwków) ok. 110 USD, wydatków własnych, wycieczek fakultatywnych, napojów do lunchu/kolacji.


Opis hotelu Gruzja - Armenia według Traveligo.pl

Prezentowany poniżej opis nie jest integralną częścią oferty Touroperatora i nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Jest to jedynie dodatkowa, pomocnicza informacja dla klientów Traveligo.pl

KRAJ

GRUZJA - ARMENIA

OPIS

GRUZJA - ARMENIA 2017Dzień 1Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, stanowisko odpraw LogosTour. Wylot do Gruzji.

TBILISI (Gruzja)Dzień 2Przylot do Tbilisi. Zakwaterowanie w hotelu, odpoczynek. Śniadanie. Zwiedzanie stolicy Gruzji. Na trasie spaceru po starym mieście – świątynia Metechi z XIII w., gruzińsko-prawosławna katedra Sioni z VI wieku, gdzie przechowuje się krzyż świętej Nino, dzięki której Gruzja stała się chrześcijańska. Następnie przejście do zabytkowej synagogi i najstarszej w Tbilisi bazyliki – Anchiskhati z VI wieku. Wejście na mury obronne Narikala z IV wieku, z których rozciąga się widok na miasto i rzekę Kurę (Mtkvari). Przejście w okolice Abanotubani – tradycyjnych łaźni siarkowych, mieszczących się w piwnicach o orientalnej architekturze. Zwiedzanie Muzeum Narodowego, w którym eksponowane jest Złoto Kolchidy. Spacer reprezentacyjną aleją Rustawelego; po drodze były budynek parlamentu, opera, filharmonia oraz liczne sklepy. Wieczorem kolacja połączona z występami folklorystycznymi.MCCHETA - STEPANCMINDA - GUDAURIDzień 3Przejazd do Mcchety, jednego z najstarszych miast kraju, które przez osiemset lat (III w. p.n.e.-V w. n.e.) było stolicą królestwa gruzińskiego. Mccheta jest religijnym ośrodkiem Gruzji – tutaj Gruzini przyjęli chrześcijaństwo (w IV w.). Zwiedzanie monastyru Jvari z VI wieku oraz katedry Sweti Cchoweli z XI wieku. Spacer odrestaurowanymi uliczkami miasta. Po południu przejazd słynną Gruzińską Drogą Wojenną przez malownicze tereny położone nad rzeką Terek (Tergi). Przyjazd do Stepancmindy (daw. Kazbegi), otoczonej skalistymi szczytami Wielkiego Kaukazu. Zmiana pojazdu i wjazd samochodami terenowymi na szczyt góry, do zabytkowego kościoła Gergeti z XIV wieku, który stoi na wysokości 2170 m n.p.m. Przy dobrej pogodzie rozciąga się stamtąd widok na Kazbek, jeden z najwyższych szczytów Kaukazu (5047 m n.p.m.). Okazja do podziwiania majestatycznych gór. Przejazd na nocleg do Gudauri położonego na wysokości 2200 m n.p.m. Zakwaterowanie w hotelu w słynnym kurorcie i ośrodku narciarskim. Kolacja.ANANURI - GORI - UPLISTSIKHE - KUTAISIDzień 4Wyjazd z Gudauri. Po drodze postój przy twierdzy Ananuri. Krótka przerwa w Gori, gdzie urodził się Stalin i do tej pory stoi jego rodzinny dom. Dla chętnych zwiedzanie Muzeum Stalina. Następnie przejazd pod wysokie wzgórze i zwiedzanie pozostałości starożytnego miasta skalnego z VII w. p.n.e. – Uplistsikhe. Tu zatrzymywały się karawany podążające Jedwabnym Szlakiem. Następnie przejazd z Gori do Kutaisi, drugiego co do wielkości miasta w Gruzji. Zakwaterowanie (na 2 noce). Kolacja.KUTAISIDzień 5Zwiedzanie miasta Kutaisi – katedra Bagrati z XI wieku. Przejazd za miasto i postój przy klasztorze Gelati z akademią założoną przez jednego z najwybitniejszych królów Gruzji, Dawida Budowniczego (1089–1125). Podziwianie unikalnych fresków przedstawiających świętych i gruzińskich władców. Tuż za głównym wejściem do katedry Świętej Dziewicy znajduje się grób króla Dawida – zgodnie z życzeniem władcy, który także po śmierci chciał być blisko swoich poddanych, każdy wchodzący do świątyni musi przejść po płycie nagrobnej przykrywającej jego szczątki. Wejście do Groty Prometeusza; ma ona ponad kilometr długości i została udostępniona turystom kilka lat temu. Kolacja.BORJOMI - ACHALCICHEDzień 6Przejazd do Borjomi, miasta znanego z mineralnych źródeł i słynnej wody Borjomi. Spacer po parku zdrojowym. Uzdrowisko jest malowniczo położone w wąwozie rzeki, po obu stronach wznoszą się wysokie skały. Głównym deptakiem z eleganckimi pensjonatami, sklepami i restauracjami spacerują tłumy turystów i kuracjuszy. Po południu przejazd do odnowionego ostatnio kompleksu architektonicznego zamku Rabati w Achalciche. Imponująca rozmachem budowla reprezentuje różne style architektoniczne – wewnątrz murów można podziwiać meczet, synagogę i kościół chrześcijański. Zakwaterowanie w hotelu w Achalciche. Kolacja.VARDZIA - ERYWAŃ (Armenia)Dzień 7Przejazd do Vardzii, unikalnego miasta wykutego w skale w XII wieku. Rozciąga się ono na długości pół kilometra wzdłuż rzeki Kury i jest położone na 19 tarasach-kondygnacjach. Do zwiedzania udostępniono ponad 300 komnat oraz kościół ozdobiony pięknymi, XII-wiecznymi freskami. W kompleksie zachowały się pomieszczenia mieszkalne, niewielkie kaplice, piwnice na wino oraz liczne tunele. Postój przy twierdzy Khertvisi z X wieku. Następnie przekroczenie granicy Gruzji z Armenią w miejscowości Bavra. Zmiana autokaru/mikrobusa i przewodnika lokalnego. Po formalnościach granicznych przejazd do Erywania. Zakwaterowanie w hotelu (na 3 noce). Kolacja.ERYWAŃ - WAGHARSZAPAT - ZWARTNOCDzień 8Zwiedzanie Erywania. Podczas objazdu – centrum sportowe i koncertowe, most Kievyan, aleja Baghramyan, pałac prezydenta, Akademia Nauki, gmach parlamentu, budynek opery, pomnik jadącego na koniu bohatera literackiego Davida z Sassoun, katedra ormiańska św. Grzegorza (St. Gregory the Illuminator Cathedral). Postój przy Cicernakaberd – pomniku upamiętniającym ludobójstwo Ormian przez Turków w 1915 roku. Zejście pod ziemię i zwiedzanie muzeum poświęconego tym wydarzeniom. Następnie wizyta w fabryce brandy Ararat połączona z degustacją. Po południu przejazd do Wagharszapatu (hist. Eczmiadzyn) i zwiedzanie – rezydencji Katolikosa – najwyższego patriarchy Armenii, katedry z III w. oraz kościoła św. Hripsime. Przejazd do świątyni Zwartnoc z VII w. Powrót do Erywania. Kolacja. Wieczorem spacer od budynku opery na plac Republiki, gdzie w sezonie włączane są grające fontanny.ERYWAŃ - GARNI - GEGHARDDzień 9Spacer po bazarze Gum, na którym można kupić m.in. kandyzowane owoce i lokalne przyprawy. Wejście na twierdzę Erebuni z VII w p.n.e. i wizyta w muzeum przechowującym zabytkowe przedmioty wydobyte podczas wykopalisk archeologicznych. Zwiedzanie Muzeum Matenadaran, gdzie przechowuje się tysiące bezcennych, starych manuskryptów. Przejazd w góry, do wsi Garni, gdzie znajduje się jedyna pogańska świątynia w Armenii, zbudowana w I wieku n.e. W zabytkowej budowli odbędzie się krótki koncert na typowym dla Armenii instrumencie duduk. Przejazd do wykutego w litej skale wśród gór, pięknego monastyru chrześcijańskiego w Geghard, pochodzącego z okresu IV-XIII wieku. Powrót do Erywania. Kolacja z koncertem muzyki ludowej.ERYWAŃ - HAGCHPAT - TBILISI (Gruzja)Dzień 10Przejazd nad jezioro Sewan, nazywane „ormiańskim morzem”. Wejście na wzgórze, gdzie znajduje się malowniczo położony kompleks klasztorny Sewan (Sewanawank) z IX wieku. Następnie przejazd do średniowiecznego monastyru Hagchpat z X-XIII w., będącego cennym przykładem architektury ormiańskiej. Postój w Sadakhlo na granicy Armenii z Gruzją. Zmiana pojazdu i przewodnika lokalnego. Po formalnościach granicznych przejazd do Tbilisi. Kolacja.TBILISI - SIGHNAGHI - TSINANDALI - TBILISIDzień 11Wycieczka do regionu Kachetia, który jest kolebką uprawy winorośli i produkcji wina. Przejazd do odrestaurowanego Sighnaghi, niegdyś królewskiego miasta, wciąż otoczonego murami obronnymi z wieżami, z których widać ośnieżone szczyty Kaukazu. Spacer po centrum z licznymi sklepami i restauracjami. Wizyta w będącym celem pielgrzymek klasztorze Bodbe, w którym pochowana została święta Nino. Następnie przejazd do Tsinandali i zwiedzanie zabytkowej rezydencji księcia Czawczawadze. W parku, który go otacza, rosną egzotyczne rośliny, m.in. drzewa bambusowe. Wizyta w piwnicy, gdzie przechowuje się wino. Dla chętnych fakultatywnie obiad i degustacja wina (16 USD). Powrót do Tbilisi. Kolacja.Dzień 12Transfer na lotnisko. Wylot do Polski. Przylot do Warszawy.I RATA1000 PLN płatna przy zapisieII RATApłatna na 35 dni przed wyjazdemCena obejmuje* przeloty międzynarodowe, * przejazdy klimatyzowanym autokarem/mikrobusem, * zakwaterowanie w hotelach 3/4*, pokoje 2-osobowe, dopłata do pokoju 1-osobowego 1000 PLN, * śniadania i kolacje, * wycieczki wymienione w programie, * kolacja z pokazem folklorystycznym w Tbilisi, * kolacja z koncertem w Erywaniu, * koncert w świątyni w Garni, * opiekę pilota, * usługi lokalnych przewodników, * ubezpieczenie Signal Iduna (NW, KL, bagaż)UWAGA !* Na bilety wstępu należy zabrać ze sobą ok. 55 USD.* Na zwyczajowe napiwki sugeruje się przeznaczyć ok. 45 USD.Terminy

09.09 - 20.09.2017, 6600.00 PLN



Hotel pochodzi z oferty Biura Podróży Neckermann, należącego do najstarszego i jednego z największych koncernów turystycznych w Europie – Thomas Cook Group, szczycącego się ponad 172-letnią tradycją. Na rynku polskim Neckermann zadebiutował 20 lat temu i od samego początku zajmuje stanowisko jednego z liderów wśród organizatorów zagranicznej turystyki wyjazdowej.

Głównymi założeniami biura przy tworzeniu ofert jest innowacyjność i oferowanie usług wysokiej jakości, spełniających oczekiwania najbardziej wymagających klientów na polskim rynku. Letnia oferta Biura Podróży Neckermann obejmuje głównie kraje z regionu Basenu Morza Śródziemnego: Grecję, Hiszpanię, Turcję, Bułgarię, Włochy i Chorwację. Dostępna jest także bardzo bogata baza hoteli i apartamentów na dojazd własny praktycznie w każdym zakątku świata, także w Polsce. Zimowa oferta jest równie bogata - klienci mają do wyboru wiele atrakcyjnych alpejskich regionów narciarskich z dojazdem własnym, a oprócz tego mogą udać się na wakacje samolotem w najbardziej egzotyczne miejsca świata - Kuba, DOminikana, Meksyk, Jamajka, karaiby i wiele, wiele innych.

Wśród zróżnicowanej oferty biura warto zwrócić uwagę na aquamanię (grupę hoteli z parkami wodnymi), hotele z polskimi animacjami dla dzieci, parki rozrywki, rejsy statkami oraz ofertę fly & drive.


PrestigeTours

Szukasz wakacji do Gruzji?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

KATEGORIA

wycieczka objazdowa

REGION

GRUZJA

Szlak

GRUZJA ARMENIA - 11 dni

Główne atrakcje

Tradycyjna gruzińska supra Piękne krajobrazy Kaukazu Kachetia - kraina win Skalne miasta Upliscyche i Wardzia Pradawne świątynie chrześcijańskie Armenii Górskie jezioro - Sewan

O wycieczce

Gruzja i Armenia to kraje, gdzie powstawały pierwsze świątynie chrześcijańskie, które przetrwały do naszych czasów. Oba narody cechuje gościnność, którą w dzisiejszych czasach trudno już spotkać. Kuchnia gruzińska zwykle zachwyca Polaków, na potwierdzenie tego będziemy uczestniczyć w suprze - gruzińskiej biesiadzie stanowiącej jej element kultury. Nie pominiemy możliwości skosztowania wspaniałego wina. Krajobrazy górskie w północnej części Gruzji, do której udamy się, urzekają swoją niepowtarzalnością. Skalne miasta w tym kraju to tajemnicze miejsca, w których żyły tysiące ludzi. W drugiej części wycieczki będziemy w Armenii, która posiada równie fascynujące co Gruzja krajobrazy. Podczas naszej wyprawy nie tylko będziemy podziwiali zabytki, ale również walory przyrodnicze zwiedzanych krajów. Podróżujemy wygodnymi, wynajętymi busami i nocujemy w dobrych, starannie dobranych hotelach.

Dzień 1

Zbiórka na lotnisku w Warszawie i spotkanie z polskim pilotem. Szczegółowa informacja o zbiórce i godzinie odlotu jest podana w Informatorze Przedwyjazdowym, który otrzymuje każdy uczestnik wycieczki. Przelot do Tbilisi.

Dzień 2

Przylot do Tbilisi. Przejazd do hotelu i zakwaterowanie. Po odpoczynku w pokoju zwiedzanie stolicy Gruzji - aleja Rustaveli, Stare Miasto, świątynia Metechi, Sioni. Po około czterech godzinach zwiedzania nastąpi relaks w Abanotubani - siarkowych łaźniach, z których znane jest Tbilisi (ewentualny masaż płatny dodatkowo ok. 7 EUR). Wieczorem kolacja. Nocleg w hotelu w Tbilisi.

Dzień 3

Wyjazd do Kachetii - regionu, który znany jest z uprawy winorośli. Zwiedzanie monastyru Bodbe, gdzie pochowana została św. Nino. Na naszej trasie znajduje się też urokliwie położonego miasteczko Sighnaghi. W Kachetii poznamy czym jest prawdziwa Gruzja, przejedziemy na obiadokolację, na tradycyjną suprę gruzińską ze słynnymi gruzińskimi toastami i śpiewem. Po tej biesiadzie przejazd do Telavi na nocleg.

Dzień 4

Rano wyruszymy na lokalny targ, by popatrzeć na życie mieszkańców. Udamy się w stronę Gruzińskiej Drogi Wojennej, by zatrzymać się przy twierdzy Ananuri i dotrzeć do rzeki Aragwy. Chętni mogą spróbować swoich sił podczas raftingu (dodatkowo - ok. 25 EUR). Nasza droga poprowadzi na północ do Gudauri - jednego z dwóch kurortów narciarskich w Gruzji. Tu będziemy mieli kolację, a w naszym hotelu w Gudauri spędzimy dwie najbliższe noce.

Dzień 5

W tym dniu udamy się do centrum Wysokiego Kaukazu. Przyjedziemy samochodami półterenowymi do pięknie położonej miejscowości Dżuta. Kolejnym naszym celem jest klasztor św. Trójcy, położony na wysokości 2170 m. n.p.m. Dzień zakończymy przy wodospadzie Gweleti. Wrócimy do Guaduri do hotelu na kolację i nocleg.

Dzień 6

Powrót w doliny i dojazd do miejscowości Mccheta. To jedno z najstarszych miast Gruzji jest pięknie położone u zlewu rzek Aragwi i Kury. Mccheta jest wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Przez kilka wieków była stolicą Iberii, państwa istniejącego w czasach antycznych i wczesnym średniowieczu we wschodniej Gruzji. Oglądamy m.in. Wielki Sobór Katedralny z XI w., który przez stulecia był siedzibą gruzińskich katolikosów. Kolejnym przystankiem na naszej trasie będzie Gori, gdzie można (ale nie trzeba) zwiedzić dom Stalina, o dziwo otoczonego wciąż kultem zbrodniarza wszechczasów. Następnie oglądamy piękne skalne miasto Upliscyche. Wieczorem dotrzemy do Bordżomi. To najsłynniejsze gruzińskie uzdrowisko było już znane za czasów carskich. Woda mineralna "Borżomi" uchodzi za najlepszą na świecie. Piękne tereny wokół uzdrowiska zostały objęte ochroną w utworzonym tu parku narodowym. Kolacja i nocleg.

Dzień 7

Rano wyjazd w stronę Armenii. Przed przyjazdem do tego kraju zwiedzimy drugie w Gruzji wykute w skale miasto - Wardzię, w którym mieszkało nawet kilkadziesiąt tysięcy osób. Niegdyś dostęp do tego wyjątkowego miasta był możliwy tylko ukrytymi tunelami. Ryszard Kapuściński pisał o nim "Jest to jeden z tych niepojętych dziwów, których współczesny człowiek nie może sobie wytłumaczyć." Po formalnościach granicznych i zmianie naszego środka transportu na ormiański późnym popołudniem przyjedziemy nad Jezioro Sewan. Błękit jeziora harmonizuje z otaczającymi je górami i starym, kamiennym kościółkiem. Nocleg i kolacja w okolicy jeziora.

Dzień 8

Rano opuszczamy lazurowe jezioro. Droga wiedzie w coraz wyższe góry. Przed przełęczą Selim (2410 m n.p.m.) zatrzymujemy się przy mającym siedemset lat, świetnie zachowanym karawanseraju. To właśnie tutaj chronili się kupcy wraz z wielbłądami podczas przepraw przez góry. Zjazd z przełęczy w doliny. Dojazd boczną drogą do Norawank, położonego w pięknej, skalistej dolinie klasztoru. Przed dojazdem do stolicy Armenii, Erewania, postój w Kor Wirap. Jest to ważne miejsce pielgrzymkowe, często można zaobserwować tu ceremonie chrztu lub tradycyjnego poświęcania zwierzęcia po ślubie. Kolacja i nocleg w Erewaniu.

Dzień 9

Wyjazd za miasto do pochodzącej z czasów starożytnych świątyni Garni poświęconej kultowi słońca. Jest to najważniejszy zabytek kraju pochodzących z czasów antycznych. Postój na wsi, gdzie odwiedziny miejscowych, gościnnych gospodarzy. Następnie zwiedzanie położonego u podnóża skał monastyru Geghard. Monastyr został założony w IV wieku, to właśnie Armenia była pierwszym chrześcijańskim krajem na świecie. Niegdyś przechowywano tu włócznię, która przebiła ukrzyżowanego Chrystusa. Wrócimy do Erewania na kolację i nocleg.

Dzień 10

Rano udajemy się do Eczmiadzynu, pobliskiego miasteczka zwanego ormiańskim Watykanem, duchową stolicą Armenii. Tutaj ma siedzibę Katolikos, zwierzchnik kościoła ormiańskiego. Powrót do stolicy. Wyjazd na punkt widokowy, z monumentalnego, socjalistycznego gmachu na wzgórzu będziemy obserwować pobliski majestatyczny Ararat, symbol Armenii, wulkan leżący dziś po stronie tureckiej. Swoje kroki skierujemy też do wytwórni koniaku Ararat, dumy Ormian i narodowego trunku. Poznamy, jak produkuje się ten szlachetny napój, nie obędzie się bez degustacji. Kolacja i powrót do hotelu

Dzień 11

W nocy przejazd na lotnisko i wylot do Warszawy. Przylot do Warszawy.

ZNIŻKI

4% ceny - dodatkowa zniżka dla Przyjaciół Biura (definicja Przyjaciela Biura jest zawarta w Uwagach o Podróżowaniu). Single bez dopłaty - w przypadku braku możliwości dokwaterowania i przy zapisie minimum 3 miesiące przed wycieczką. Bezkosztowa anulacja lub zamiana nazwiska - najpóźniej 6 miesięcy przed rozpoczęciem wycieczki. Zniżki naliczane są od ceny podstawowej (poza pakietem dewizowym).

Płatność

W USD (na konto USD) lub w PLN (na konto PLN) według średniego kursu NBP z dnia wpłaty. I rata - 10% ceny wycieczki płatne do 2 dni od zapisu II rata - 30% ceny wycieczki płatne 95 dni przed datą wyjazdu III rata - płatność do 100% - 45 dni przed datą wyjazdu

Świadczenia

Bilety lotnicze, opłaty lotniskowe, minimum 20kg nadawanego bagażu, przejazdy wynajętymi mikrobusami, noclegi w pokojach 2-os. - hotele 4* lub 3*, śniadania w hotelach, kolacje wg programu (łącznie 9 posiłków), ubezpieczenie KL, NNW, bagaż; lokalni przewodnicy w wybranych miejscach, opieka polskiego pilota od Warszawy.

Cena nie obejmuje

Obowiązkowego pakietu dewizowego 350 USD płatnego w krajach docelowych zawierającego część świadczeń (m.in. transport, bilety wstępu), ubezpieczenia od kosztów rezygnacji, ubezpieczenia od chorób przewlekłych, pozostałego wyżywienia, napojów do posiłków wymienionych w programie, raftingu, masażu w łaźniach Abanotubani, zwyczajowych napiwków, dopłaty do pok. 1-osobowego 239 USD.

Uwagi

Maksymalna liczebności grupy około 16 osób. Uwagi praktyczne każdy uczestnik otrzymuje ok. 2 tyg. przed wyjazdem. Należy posiadać paszport ważny minimum sześć miesięcy od daty powrotu. Kolejność zwiedzania może ulec zmianie.

Szczegóły

Dostępne na naszej stronie www.


Opis hotelu Gruzja - Armenia według Traveligo.pl

Prezentowany poniżej opis nie jest integralną częścią oferty Touroperatora i nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Jest to jedynie dodatkowa, pomocnicza informacja dla klientów Traveligo.pl

KRAJ

GRUZJA - ARMENIA

OPIS

GRUZJA - ARMENIA 2017Dzień 1Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, stanowisko odpraw LogosTour. Wylot do Gruzji.

TBILISI (Gruzja)Dzień 2Przylot do Tbilisi. Zakwaterowanie w hotelu, odpoczynek. Śniadanie. Zwiedzanie stolicy Gruzji. Na trasie spaceru po starym mieście – świątynia Metechi z XIII w., gruzińsko-prawosławna katedra Sioni z VI wieku, gdzie przechowuje się krzyż świętej Nino, dzięki której Gruzja stała się chrześcijańska. Następnie przejście do zabytkowej synagogi i najstarszej w Tbilisi bazyliki – Anchiskhati z VI wieku. Wejście na mury obronne Narikala z IV wieku, z których rozciąga się widok na miasto i rzekę Kurę (Mtkvari). Przejście w okolice Abanotubani – tradycyjnych łaźni siarkowych, mieszczących się w piwnicach o orientalnej architekturze. Zwiedzanie Muzeum Narodowego, w którym eksponowane jest Złoto Kolchidy. Spacer reprezentacyjną aleją Rustawelego; po drodze były budynek parlamentu, opera, filharmonia oraz liczne sklepy. Wieczorem kolacja połączona z występami folklorystycznymi.MCCHETA - STEPANCMINDA - GUDAURIDzień 3Przejazd do Mcchety, jednego z najstarszych miast kraju, które przez osiemset lat (III w. p.n.e.-V w. n.e.) było stolicą królestwa gruzińskiego. Mccheta jest religijnym ośrodkiem Gruzji – tutaj Gruzini przyjęli chrześcijaństwo (w IV w.). Zwiedzanie monastyru Jvari z VI wieku oraz katedry Sweti Cchoweli z XI wieku. Spacer odrestaurowanymi uliczkami miasta. Po południu przejazd słynną Gruzińską Drogą Wojenną przez malownicze tereny położone nad rzeką Terek (Tergi). Przyjazd do Stepancmindy (daw. Kazbegi), otoczonej skalistymi szczytami Wielkiego Kaukazu. Zmiana pojazdu i wjazd samochodami terenowymi na szczyt góry, do zabytkowego kościoła Gergeti z XIV wieku, który stoi na wysokości 2170 m n.p.m. Przy dobrej pogodzie rozciąga się stamtąd widok na Kazbek, jeden z najwyższych szczytów Kaukazu (5047 m n.p.m.). Okazja do podziwiania majestatycznych gór. Przejazd na nocleg do Gudauri położonego na wysokości 2200 m n.p.m. Zakwaterowanie w hotelu w słynnym kurorcie i ośrodku narciarskim. Kolacja.ANANURI - GORI - UPLISTSIKHE - KUTAISIDzień 4Wyjazd z Gudauri. Po drodze postój przy twierdzy Ananuri. Krótka przerwa w Gori, gdzie urodził się Stalin i do tej pory stoi jego rodzinny dom. Dla chętnych zwiedzanie Muzeum Stalina. Następnie przejazd pod wysokie wzgórze i zwiedzanie pozostałości starożytnego miasta skalnego z VII w. p.n.e. – Uplistsikhe. Tu zatrzymywały się karawany podążające Jedwabnym Szlakiem. Następnie przejazd z Gori do Kutaisi, drugiego co do wielkości miasta w Gruzji. Zakwaterowanie (na 2 noce). Kolacja.KUTAISIDzień 5Zwiedzanie miasta Kutaisi – katedra Bagrati z XI wieku. Przejazd za miasto i postój przy klasztorze Gelati z akademią założoną przez jednego z najwybitniejszych królów Gruzji, Dawida Budowniczego (1089–1125). Podziwianie unikalnych fresków przedstawiających świętych i gruzińskich władców. Tuż za głównym wejściem do katedry Świętej Dziewicy znajduje się grób króla Dawida – zgodnie z życzeniem władcy, który także po śmierci chciał być blisko swoich poddanych, każdy wchodzący do świątyni musi przejść po płycie nagrobnej przykrywającej jego szczątki. Wejście do Groty Prometeusza; ma ona ponad kilometr długości i została udostępniona turystom kilka lat temu. Kolacja.BORJOMI - ACHALCICHEDzień 6Przejazd do Borjomi, miasta znanego z mineralnych źródeł i słynnej wody Borjomi. Spacer po parku zdrojowym. Uzdrowisko jest malowniczo położone w wąwozie rzeki, po obu stronach wznoszą się wysokie skały. Głównym deptakiem z eleganckimi pensjonatami, sklepami i restauracjami spacerują tłumy turystów i kuracjuszy. Po południu przejazd do odnowionego ostatnio kompleksu architektonicznego zamku Rabati w Achalciche. Imponująca rozmachem budowla reprezentuje różne style architektoniczne – wewnątrz murów można podziwiać meczet, synagogę i kościół chrześcijański. Zakwaterowanie w hotelu w Achalciche. Kolacja.VARDZIA - ERYWAŃ (Armenia)Dzień 7Przejazd do Vardzii, unikalnego miasta wykutego w skale w XII wieku. Rozciąga się ono na długości pół kilometra wzdłuż rzeki Kury i jest położone na 19 tarasach-kondygnacjach. Do zwiedzania udostępniono ponad 300 komnat oraz kościół ozdobiony pięknymi, XII-wiecznymi freskami. W kompleksie zachowały się pomieszczenia mieszkalne, niewielkie kaplice, piwnice na wino oraz liczne tunele. Postój przy twierdzy Khertvisi z X wieku. Następnie przekroczenie granicy Gruzji z Armenią w miejscowości Bavra. Zmiana autokaru/mikrobusa i przewodnika lokalnego. Po formalnościach granicznych przejazd do Erywania. Zakwaterowanie w hotelu (na 3 noce). Kolacja.ERYWAŃ - WAGHARSZAPAT - ZWARTNOCDzień 8Zwiedzanie Erywania. Podczas objazdu – centrum sportowe i koncertowe, most Kievyan, aleja Baghramyan, pałac prezydenta, Akademia Nauki, gmach parlamentu, budynek opery, pomnik jadącego na koniu bohatera literackiego Davida z Sassoun, katedra ormiańska św. Grzegorza (St. Gregory the Illuminator Cathedral). Postój przy Cicernakaberd – pomniku upamiętniającym ludobójstwo Ormian przez Turków w 1915 roku. Zejście pod ziemię i zwiedzanie muzeum poświęconego tym wydarzeniom. Następnie wizyta w fabryce brandy Ararat połączona z degustacją. Po południu przejazd do Wagharszapatu (hist. Eczmiadzyn) i zwiedzanie – rezydencji Katolikosa – najwyższego patriarchy Armenii, katedry z III w. oraz kościoła św. Hripsime. Przejazd do świątyni Zwartnoc z VII w. Powrót do Erywania. Kolacja. Wieczorem spacer od budynku opery na plac Republiki, gdzie w sezonie włączane są grające fontanny.ERYWAŃ - GARNI - GEGHARDDzień 9Spacer po bazarze Gum, na którym można kupić m.in. kandyzowane owoce i lokalne przyprawy. Wejście na twierdzę Erebuni z VII w p.n.e. i wizyta w muzeum przechowującym zabytkowe przedmioty wydobyte podczas wykopalisk archeologicznych. Zwiedzanie Muzeum Matenadaran, gdzie przechowuje się tysiące bezcennych, starych manuskryptów. Przejazd w góry, do wsi Garni, gdzie znajduje się jedyna pogańska świątynia w Armenii, zbudowana w I wieku n.e. W zabytkowej budowli odbędzie się krótki koncert na typowym dla Armenii instrumencie duduk. Przejazd do wykutego w litej skale wśród gór, pięknego monastyru chrześcijańskiego w Geghard, pochodzącego z okresu IV-XIII wieku. Powrót do Erywania. Kolacja z koncertem muzyki ludowej.ERYWAŃ - HAGCHPAT - TBILISI (Gruzja)Dzień 10Przejazd nad jezioro Sewan, nazywane „ormiańskim morzem”. Wejście na wzgórze, gdzie znajduje się malowniczo położony kompleks klasztorny Sewan (Sewanawank) z IX wieku. Następnie przejazd do średniowiecznego monastyru Hagchpat z X-XIII w., będącego cennym przykładem architektury ormiańskiej. Postój w Sadakhlo na granicy Armenii z Gruzją. Zmiana pojazdu i przewodnika lokalnego. Po formalnościach granicznych przejazd do Tbilisi. Kolacja.TBILISI - SIGHNAGHI - TSINANDALI - TBILISIDzień 11Wycieczka do regionu Kachetia, który jest kolebką uprawy winorośli i produkcji wina. Przejazd do odrestaurowanego Sighnaghi, niegdyś królewskiego miasta, wciąż otoczonego murami obronnymi z wieżami, z których widać ośnieżone szczyty Kaukazu. Spacer po centrum z licznymi sklepami i restauracjami. Wizyta w będącym celem pielgrzymek klasztorze Bodbe, w którym pochowana została święta Nino. Następnie przejazd do Tsinandali i zwiedzanie zabytkowej rezydencji księcia Czawczawadze. W parku, który go otacza, rosną egzotyczne rośliny, m.in. drzewa bambusowe. Wizyta w piwnicy, gdzie przechowuje się wino. Dla chętnych fakultatywnie obiad i degustacja wina (16 USD). Powrót do Tbilisi. Kolacja.Dzień 12Transfer na lotnisko. Wylot do Polski. Przylot do Warszawy.I RATA1000 PLN płatna przy zapisieII RATApłatna na 35 dni przed wyjazdemCena obejmuje* przeloty międzynarodowe, * przejazdy klimatyzowanym autokarem/mikrobusem, * zakwaterowanie w hotelach 3/4*, pokoje 2-osobowe, dopłata do pokoju 1-osobowego 1000 PLN, * śniadania i kolacje, * wycieczki wymienione w programie, * kolacja z pokazem folklorystycznym w Tbilisi, * kolacja z koncertem w Erywaniu, * koncert w świątyni w Garni, * opiekę pilota, * usługi lokalnych przewodników, * ubezpieczenie Signal Iduna (NW, KL, bagaż)UWAGA !* Na bilety wstępu należy zabrać ze sobą ok. 55 USD.* Na zwyczajowe napiwki sugeruje się przeznaczyć ok. 45 USD.Terminy

09.09 - 20.09.2017, 6600.00 PLN



Opinie o wycieczce objazdowej Gruzja - Armenia

Gruzja - Armenia - możliwości zakwaterowania:

Pokoj dwuosobowy + 1x dostawka
pokoj 2 osobowy
Pokój 2 osobowy - na zapytanie
Miejsce w pokoju 2 osobowym
pokoj jednoosobowy

Masz pytania o Wycieczkę objazdową Gruzja - Armenia? Zadzwoń lub napisz!

Pn-pt 8:30-20:00 sob 10:00-16:00 nd 10:00-18:00