Z nami zaplanujesz udane wakacje!Blisko 240 000 zadowolonych klientów od 2004 roku!

  • Jesteśmy Członkiem Polskiego Związku Touroperatorów
  • money
  • PIT

Infolinia i rezerwacja pon.-pt. 8:30-20:00; sob.-nd. 10:00-16:00;

Lato 2018 - First minute
  • Wycieczka objazdowa Tam gdzie rzeka rządzi, RPA
  • Wycieczka objazdowa Tam gdzie rzeka rządzi, RPA
  • Wycieczka objazdowa Tam gdzie rzeka rządzi, RPA
  • Wycieczka objazdowa Tam gdzie rzeka rządzi, RPA
  • Wycieczka objazdowa Tam gdzie rzeka rządzi, RPA
  • Wycieczka objazdowa Tam gdzie rzeka rządzi, RPA
  • Wycieczka objazdowa Tam gdzie rzeka rządzi, RPA
  • Wycieczka objazdowa Tam gdzie rzeka rządzi, RPA
  • Wycieczka objazdowa Tam gdzie rzeka rządzi, RPA
  • Wycieczka objazdowa Tam gdzie rzeka rządzi, RPA
  • Wycieczka objazdowa Tam gdzie rzeka rządzi, RPA
1 / 11

Wycieczka objazdowa Tam gdzie rzeka rządzi
star 3

RPA
Ocena wycieczki objazdowej Tam gdzie rzeka rządzi:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Ocena hotelu:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Najbliższy termin
  • Termin:
  • 24 października 2018
Najtańszy termin
  • Termin:
  • 16 stycznia 2019

Wycieczka objazdowa Tam gdzie rzeka rządzi w ofercie Biura podróży:

Rainbow

Szukasz wakacji w kraju RPA?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Kategoria

***

Opis oferty

  Hotele/Logde o standardzie *** (10 rozpoczętych dób hotelowych) - położone na terenach lub w pobliżu parków narodowych (możliwe zakwaterowanie w lodgach namiotowych).



Pokoje: we wszystkich hotelach wyposażone w łazienki, często mini bar (płatny dodatkowo) i TV. Większość hoteli posiada klimatyzowane pokoje.


Program

Dzień 1
Zbiórka na lotnisku im. F. Chopina w Warszawie przy stanowisku odpraw Rainbow na 2 godziny przed wylotem. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na R.pl/rozklady. Przelot do Kapsztadu liniami rejsowymi z przesiadką.

Dzień 2
Przylot do Kapsztadu, następnie zwiedzanie miasta - przejazd przez historyczną część Kapsztadu: Zamek Dobrej Nadziei, Ratusz Miejski, Plac Grande Parade, spacer w Ogrodach Kampanii Indyjskiej oraz dzielnicy malajskiej Bo-Kaap. Wjazd na Górę Stołową (1086 m n.p.m), zaliczaną do 7 Przyrodniczych Cudów Świata. Do jej podnóża prowadzi kręta droga, z której roztaczają się przepiękne widoki na miasto, zatokę Table Bay i Ocean Atlantycki. Na górę wjeżdżamy kolejką linową, której wagoniki obracają się wokół własnej osi. W przypadku złej pogody możliwa zmiana tego punktu programu na wjazd na Wzgórze Sygnału (Signal Hill). Na zakończenie dnia wypłyniemy w rejs katamaranem, aby z oceanu podziwiać słynny, kapsztadzki zachód słońca. Zakwaterowanie w hotelu w Kapsztadzie, obiadokolacja i nocleg.

Dzień 3
Po śniadaniu przejazd wzdłuż najpiękniejszych plaż atlantyckich: Clifton Beach i Camps Bay do Hout Bay, skąd popłyniemy statkiem na wyspę fok - Duiker Island. Następnie przejazd wzdłuż wybrzeża Atlantyku przez jedną z najpiękniejszych tras widokowych - Chapman's Peak (10-kilometrowy odcinek trasy wykuty w stromych zboczach góry) na Przylądek Dobrej Nadziei. Przylądek jest jednym z ciekawszych odcinków wybrzeża, gdzie spotykają się dwa prądy morskie: ciepły Prąd Mozambicki i zimny Prąd Benguelski, co sprawia, że przy pełnym słońcu można zauważyć różne odcienie wód każdego z prądów oceanicznych. Wjazd kolejką zębatą na taras widokowy przy latarni morskiej (zejście schodami). Droga powrotna przebiega wzdłuż wschodniego wybrzeża przylądka wokół Zatoki Fałszywej. Odwiedzimy plażę Boulders zamieszkałą przez kilka tysięcy afrykańskich pingwinów. Wieczorem kolacja w jednej z najciekawszych restauracji Kapsztadu - Gold Restaurant. Jest to niesamowite przeżycie, nie tylko kulinarne. Na początku, podczas 30-minutowego pokazu, będziemy mieli okazję nauczyć się gry na afrykańskich bębnach. Następnie czeka nas prawdziwa uczta i wycieczka po kulinarnej mapie Afryki. Będziecie Państwo mieli okazję spróbować dań np.: z Egiptu, Tunezji, Malawi, Kamerunu, Sierra Leone, RPA i wielu innych zakątków (menu restauracji zmienia się cyklicznie co 4 miesiące - aktualne menu poda Państwu pilot na miejscu). W trakcie posiłku, czas umilać Państwu będą występy artystów prezentujących wielobarwne historie i tradycje poprzez muzykę i taniec. Powrót do hotelu na nocleg. (Trasa ok. 300 km).

Dzień 4
Po śniadaniu, transfer na lotnisko w Kapsztadzie i przelot do Victoria Falls w Zimbabwe z przesiadką w Johannesburgu. Transfer do miasteczka Victoria Falls, czas wolny na zwiedzanie miasteczka oraz lokalnego bazaru z pamiątkami. Następnie wizyta w Lookout Cafe z tarasem widokowym na zapierający dech w piersi, piękny kanion rzeki Zambezi oraz most łączący dwa afrykańskie kraje, stanowiący granicę między Zimbabwe a Zambią. Dla chętnych możliwość zjedzenia lunchu (za dodatkową opłatą). Zakwaterowanie w hotelu, obiadokolacja i nocleg.

Dzień 5
Po śniadaniu wizyta w rezerwacie Wodospadów Wiktorii od strony Zimbabwe. Wodospady, jedne z największych na świecie, zostały odkryte przez podróżnika i misjonarza Davida Livingstone'a. Wodospady Wiktorii uważane są za jeden z siedmiu naturalnych cudów świata. Po południu rejs po rozlewiskach rzeki Zambezi (drinki wliczone w cenie). Kolacja i nocleg w hotelu w okolicach Wodospadów Wiktorii. (Trasa ok. 100 km)

Dzień 6
Śniadanie. Tego dnia zapraszamy na wycieczkę do rezerwatu w Chobe (Botswana), którą rozpoczniemy od rejsu łodzią, podczas którego możemy zobaczyć krokodyle i hipopotamy. Chobe to jedyne miejsce, gdzie hipopotamy w trakcie dnia mogą przebywać poza wodą. Poza tym rzeka to siedlisko licznych gatunków ptaków, w tym bielika afrykańskiego. Po lunchu (wliczone w cenę) safari otwartymi jeepami 4x4. Będzie to okazja do obserwacji licznych stad słoni. Po południu powrót do Zimbabwe. Wizyta w centrum miasta na lokalnym rynku ze sztuką ludową. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg. (Trasa ok. 180 km)

Dzień 7
Śniadanie. Dzień wolny na odpoczynek lub skorzystanie z ciekawych wycieczek fakultatywnych: przejażdżka na słoniach (ok. 160 USD) przelot helikopterem (ok. 165 USD) spływ pontonami po rzece Zambezi (ok. 130 USD). Szczegóły wycieczek dostępne u pilota. Kolacja i nocleg w hotelu w ok. Wodospadów Wiktorii.

Dzień 8
Po śniadaniu wykwaterowanie z hotelu i transfer na lotnisko. Przelot do Johannesburga. Następnie przejazd do małego, prywatnego rezerwatu lwów, Lion Park, który znajduje się na przedmieściach Johannesburga. Z pojazdów 4x4 zobaczymy kilka rodzin lwów, często z młodymi w różnym wieku, a także gepardy, likaony i surykatki. Dodatkową atrakcją będzie karmienie żyrafy (jedzenie można zakupić na miejscu). Zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg. (Trasa ok. 100 km)

Dzień 9
Po śniadaniu wyjazd na jedną z najpiękniejszych tras krajobrazowych w Południowej Afryce - "Panorama Route" w Górach Smoczych. Obejrzymy cuda natury, które rozsławiły ten region na całym świecie: Blyde River Canyon - jeden z najgłębszych kanionów na świecie oraz słynne Three Rondavels - trzy szczyty uformowane w kształcie okrągłych tubylczych chat, jak również Bourke's Luck Pot Holes, spektakularne, wyrzeźbione przez wodę cylindryczne formacje koryta rzeki Blyde i Okno Boga, które zawdzięcza swoją nazwę wspaniałym widokom na rozciągającą się poniżej (ok. 900 m) równinę tzw. Lowveld, przechodzącą przez Park Krugera aż do Mozambiku. Odwiedzimy także tropikalny las deszczowy, a następnie zatrzymamy się na sesję fotograficzną przy wodospadzie Lisbon. Zakwaterowanie w okolicach Parku Narodowego Krugera w lodgach lub lodgach namiotowych. Obiadokolacja i nocleg. (Trasa ok. 485 km).

Dzień 10
We wczesnych godzinach porannych wyjazd na całodniowe jeep safari w Parku Krugera, które będzie okazją do obserwacji dzikich zwierząt w ich naturalnym środowisku. Park Krugera jest najstarszym i największym parkiem narodowym Afryki, rozciąga się na długości 352 km, od rzeki Limpopo na północy, do Krokodylej Rzeki na południu, a jego powierzchnia przekracza 2 mln ha. Park zamieszkuje ok. 150 gatunków ssaków i 500 gatunków ptaków. Park Krugera to także dom tzw. "wielkiej piątki" zwierząt afrykańskich (lew, bawół, lampart, słoń i biały nosorożec). Powrót ok. godz. 16:00 do lodgy. Obiadokolacja i nocleg.

Dzień 11
Po wczesnym śniadaniu wykwaterowanie i przejazd do Nelspruit. Wizyta w Instytucie Szympansów imienia Jane Goodall, gdzie prowadzi się badania nad tymi fascynującymi zwierzętami, z którymi dzielimy 98% DNA! Wieloletnie obserwacje, wielka miłość do tych zwierząt i zaangażowanie doprowadziły do ciekawych odkryć i wniosków. Jednym z nich jest fakt, że szympansy są jednymi z nielicznych zwierząt, które potrafią posługiwać się narzędziami. W Instytucie przebywają zwierzęta odebrane poprzednim właścicielom, którzy trzymali je w nieodpowiednich warunkach, jak również osierocone czy zranione osobniki. W tym półnaturalnym środowisku pracownicy Instytutu starają się zapewnić swoim podopiecznym jak najlepsze warunki. Spacer z przewodnikiem, który opowie nam, często smutne, historie przebywających tam szympansów oraz zapozna nas z ich zachowaniami. Będziemy również świadkami karmienia stada. Wizyta w Instytucie z pewnością zostanie na długo w pamięci. Następnie wizyta w Ogrodzie Botanicznym Lowveld Garden, który znajduje się na terenie lasu deszczowego. Podczas spaceru zobaczymy różne, ciekawe gatunki drzew występujące na tym terenie. Przejazd do hotelu w ok. Johannesburga, zakwaterowanie, obiadokolacja i nocleg. (Trasa ok. 450 km).

Dzień 12
Po śniadaniu czas przeznaczony na odpoczynek oraz dodatkowe atrakcje. Możliwość skorzystania z wycieczki do Pretorii (dodatkowo płatna ok. 50 USD/os.). Po południu transfer na lotnisko i wieczorny wylot do Polski.

Dzień 13
Przylot do Polski według rozkładu.

Uwagi do programu
- Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu. - W RPA akceptowane są jedynie dolary amerykańskie wydane po 2001 r. - Limit bagażu na przelocie wewnętrznym to: bagaż rejestrowany 20 kg i bagaż podręczny 5 kg.

Wizy
Wizy


Obywatele RP nie potrzebują wizy do realizacji programu. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z opiekunem wycieczki, u którego zakładana była rezerwacja.

Paszport


Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu oraz musi posiadać co najmniej 2 wolne strony. Od 24 listopada 2015 r. w RPA obowiązują nowe przepisy paszportowe, zgodnie z którymi przy wjeździe do tego kraju są akceptowane wyłącznie dokumenty podróży posiadające cechy umożliwiające ich odczytanie w skanerze paszportowym (paszporty biometryczne).

Dane paszportowe
(numer paszportu, data wydania oraz data ważności) muszą zostać uzupełnione na rezerwacji maksymalnie na 14 dni roboczych przed datą wylotu. Jeżeli sprzedaż ma miejsce później prosimy o niezwłoczne uzupełnienie tych danych.

Podróże nieletnich!
Osoby nieletnie podróżujące do Republiki Południowej Afryki zobowiązane są do posiadania poniższych dokumentów:

- w przypadku małoletniego dziecka podróżującego z/do RPA z obojgiem rodziców, konieczne będzie posiadanie aktu urodzenia dziecka wraz z jego tłumaczeniem na język angielski.

- w przypadku podróży małoletniego dziecka z jednym z rodziców, konieczne będzie okazanie pisemnej zgody drugiego rodzica na podróż dziecka z/do RPA.

Dokument musi być przetłumaczony na język angielski oraz mieć formę notarialną (w przypadku dokumentu wystawionego w Polsce). Wskazane jest zastosowanie treści i formy dokumentu, który udostępni Państwu opiekun rezerwacji. Zwolnienie z posiadania zgody drugiego rodzica na podróż z małoletnim dzieckiem będzie możliwe jedynie w przypadku posiadania wyłącznej władzy rodzicielskiej (do okazania konieczny będzie przetłumaczony na język angielski prawomocny wyrok Sądu Rodzinnego w tej sprawie) lub śmierci drugiego rodzica (do okazania akt zgonu przetłumaczony na język angielski). Strona południowoafrykańska zapowiedziała bezwzględne egzekwowanie posiadania w/w dokumentacji.

Wizy - informacje dla sprzedawców
Wiza


Obywatele RP nie potrzebują wizy do realizacji programu. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z Dziełm Wiz w celu weryfikacji.

Paszport


Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu oraz musi posiadać co najmniej 2 wolne strony. Od 24 listopada 2015 r. w RPA obowiązują nowe przepisy paszportowe, zgodnie z którymi przy wjeździe do tego kraju są akceptowane wyłącznie dokumenty podróży posiadające cechy umożliwiające ich odczytanie w skanerze paszportowym (paszporty biometryczne).

Dane paszportowe
(numer paszportu, data wydania oraz data ważności) muszą zostać uzupełnione na rezerwacji maksymalnie na 14 dni roboczych przed datą wylotu. Jeżeli sprzedaż ma miejsce później prosimy o niezwłoczne uzupełnienie tych danych.

Uwaga! Podróże nieletnich!
Uczestnicy imprezy RPG - Tam gdzie rzeka rządzi, podróżujący z nieletnimi zobowiązani są do posiadania:

- w przypadku małoletniego dziecka podróżującego z/do RPA z obojgiem rodziców, konieczne będzie posiadanie aktu urodzenia dziecka wraz z jego tłumaczeniem na język angielski przez tłumacza przysięgłego.

- w przypadku podróży małoletniego dziecka z jednym z rodziców, konieczne będzie okazanie wyżej wspomnianego dokumentu oraz pisemnej zgody drugiego rodzica na podróż dziecka z/do RPA przetłumaczonej na język angielski.

- jeżeli nieletni wyjeżdża pod opieką osób pełnoletnich nie będących rodzicami widniejącymi w akcie urodzenia, bardzo prosimy o kontakt z opiekunem rezerwacji w celu uzyskania informacji, w jakie dokumenty będą wymagane.

Dokument musi być przetłumaczony na język angielski oraz mieć formę notarialną (w przypadku dokumentu wystawionego w Polsce). Wskazane jest zastosowanie treści i formy dokumentu, który udostępniamy w komunikatach na Travelli. Zwolnienie z posiadania zgody drugiego rodzica na podróż z małoletnim dzieckiem będzie możliwe jedynie w przypadku posiadania wyłącznej władzy rodzicielskiej (do okazania konieczny będzie przetłumaczony na język angielski prawomocny wyrok Sądu Rodzinnego w tej sprawie) lub śmierci drugiego rodzica (do okazania akt zgonu przetłumaczony na język angielski). Strona południowoafrykańska zapowiedziała bezwzględne egzekwowanie posiadania w/w dokumentacji.

Świadczenia
Cena podstawowa obejmuje:
przelot samolotem rejsowym z przesiadką na trasie Warszawa-Kapsztad, Johannesburg-Warszawa, przelot wewnętrzny z Kapsztadu do Victoria Falls oraz z Victoria Falls do Johannesburga, opłaty lotniskowe, przejazdy klimatyzowanym autokarem lub przy mniejszych grupach minibusem, zakwaterowanie w hotelach lub lodgach o standardzie *** (możliwe zakwaterowanie w lodgach namiotowych) 10 rozpoczętych dób hotelowych (wyżywienie: śniadania i obiadokolacje), program turystyczny j.w., opiekę polskiego pilota oraz ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP i bagaż).

Cena podstawowa nie obejmuje:
biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, obowiązkowej opłaty na napiwki dla lokalnych przewodników, kierowców, bagażowych, kelnerów etc., opłaty za wizę do Zimbabwe oraz obowiązkowego podatku turystycznego przy wjeździe do Botswany ok. 30 USD/os. (płatne na granicy). Orientacyjny koszt uczestnictwa w programie (obligatoryjne lokalne opłaty, w tym bilety wstępu i napiwki płatne pilotowi jako pakiet ok.595 USD/os.), dodatkowych posiłków i napoi, wycieczek lokalnych.

Uwaga!
Powyższe ceny oraz wysokość opłat za pakiet uczestnictwa w programie podane zostały na dzień 20.03.2018 r. i mogą ulec zmianie.

Inne
Szczepienia:
brak szczepień obowiązkowych na terenie RPA oraz Zimbabwe. Zaleca się szczepienie przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i typu B, durowi brzusznemu oraz błonicy i tężcowi. Należy zabrać repelenty.

Ĺšwiadczenia

Cena podstawowa obejmuje:
przelot samolotem rejsowym z przesiadką na trasie Warszawa-Kapsztad, Johannesburg-Warszawa, przelot wewnętrzny z Kapsztadu do Victoria Falls oraz z Victoria Falls do Johannesburga, opłaty lotniskowe, przejazdy klimatyzowanym autokarem lub przy mniejszych grupach minibusem, zakwaterowanie w hotelach lub lodgach o standardzie *** (możliwe zakwaterowanie w lodgach namiotowych) 10 rozpoczętych dób hotelowych (wyżywienie: śniadania i obiadokolacje), program turystyczny j.w., opiekę polskiego pilota oraz ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP i bagaż).

Cena podstawowa nie obejmuje:
biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, obowiązkowej opłaty na napiwki dla lokalnych przewodników, kierowców, bagażowych, kelnerów etc., opłaty za wizę do Zimbabwe oraz obowiązkowego podatku turystycznego przy wjeździe do Botswany ok. 30 USD/os. (płatne na granicy). Orientacyjny koszt uczestnictwa w programie (obligatoryjne lokalne opłaty, w tym bilety wstępu i napiwki płatne pilotowi jako pakiet ok.595 USD/os.), dodatkowych posiłków i napoi, wycieczek lokalnych.

Uwaga!
Powyższe ceny oraz wysokość opłat za pakiet uczestnictwa w programie podane zostały na dzień 20.03.2018 r. i mogą ulec zmianie.

Inne

Szczepienia:
brak szczepień obowiązkowych na terenie RPA oraz Zimbabwe. Zaleca się szczepienie przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i typu B, durowi brzusznemu oraz błonicy i tężcowi. Należy zabrać repelenty.

Opinie klientĂłw

Klienci oceniają tę wycieczkę na 4.8/6. Sprawdź opinie:

META Description

Kapsztad i Góra Stołowa - jeden z 7 Nowych Cudów Natury • Przylądek Dobrej Nadziei i pingwiny afrykańskie • imponujące Wodospady Wiktorii • rejs po rzece Zambezi • Park Narodowy Krugera - safari w największym parku Afryki • przejazd malowniczą Panorama Route • Rezerwat Chobe - safari w Botswanie

Wizy

Wizy


Obywatele RP nie potrzebują wizy do realizacji programu. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z opiekunem wycieczki, u którego zakładana była rezerwacja.

Paszport


Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu oraz musi posiadać co najmniej 2 wolne strony. Od 24 listopada 2015 r. w RPA obowiązują nowe przepisy paszportowe, zgodnie z którymi przy wjeździe do tego kraju są akceptowane wyłącznie dokumenty podróży posiadające cechy umożliwiające ich odczytanie w skanerze paszportowym (paszporty biometryczne).

Dane paszportowe
(numer paszportu, data wydania oraz data ważności) muszą zostać uzupełnione na rezerwacji maksymalnie na 14 dni roboczych przed datą wylotu. Jeżeli sprzedaż ma miejsce później prosimy o niezwłoczne uzupełnienie tych danych.

Podróże nieletnich!
Osoby nieletnie podróżujące do Republiki Południowej Afryki zobowiązane są do posiadania poniższych dokumentów:

- w przypadku małoletniego dziecka podróżującego z/do RPA z obojgiem rodziców, konieczne będzie posiadanie aktu urodzenia dziecka wraz z jego tłumaczeniem na język angielski.

- w przypadku podróży małoletniego dziecka z jednym z rodziców, konieczne będzie okazanie pisemnej zgody drugiego rodzica na podróż dziecka z/do RPA.

Dokument musi być przetłumaczony na język angielski oraz mieć formę notarialną (w przypadku dokumentu wystawionego w Polsce). Wskazane jest zastosowanie treści i formy dokumentu, który udostępni Państwu opiekun rezerwacji. Zwolnienie z posiadania zgody drugiego rodzica na podróż z małoletnim dzieckiem będzie możliwe jedynie w przypadku posiadania wyłącznej władzy rodzicielskiej (do okazania konieczny będzie przetłumaczony na język angielski prawomocny wyrok Sądu Rodzinnego w tej sprawie) lub śmierci drugiego rodzica (do okazania akt zgonu przetłumaczony na język angielski). Strona południowoafrykańska zapowiedziała bezwzględne egzekwowanie posiadania w/w dokumentacji.

Wizy - informacje dla sprzedawcĂłw

Wiza


Obywatele RP nie potrzebują wizy do realizacji programu. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z Dziełm Wiz w celu weryfikacji.

Paszport


Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu oraz musi posiadać co najmniej 2 wolne strony. Od 24 listopada 2015 r. w RPA obowiązują nowe przepisy paszportowe, zgodnie z którymi przy wjeździe do tego kraju są akceptowane wyłącznie dokumenty podróży posiadające cechy umożliwiające ich odczytanie w skanerze paszportowym (paszporty biometryczne).

Dane paszportowe
(numer paszportu, data wydania oraz data ważności) muszą zostać uzupełnione na rezerwacji maksymalnie na 14 dni roboczych przed datą wylotu. Jeżeli sprzedaż ma miejsce później prosimy o niezwłoczne uzupełnienie tych danych.

Uwaga! Podróże nieletnich!
Uczestnicy imprezy RPG - Tam gdzie rzeka rządzi, podróżujący z nieletnimi zobowiązani są do posiadania:

- w przypadku małoletniego dziecka podróżującego z/do RPA z obojgiem rodziców, konieczne będzie posiadanie aktu urodzenia dziecka wraz z jego tłumaczeniem na język angielski przez tłumacza przysięgłego.

- w przypadku podróży małoletniego dziecka z jednym z rodziców, konieczne będzie okazanie wyżej wspomnianego dokumentu oraz pisemnej zgody drugiego rodzica na podróż dziecka z/do RPA przetłumaczonej na język angielski.

- jeżeli nieletni wyjeżdża pod opieką osób pełnoletnich nie będących rodzicami widniejącymi w akcie urodzenia, bardzo prosimy o kontakt z opiekunem rezerwacji w celu uzyskania informacji, w jakie dokumenty będą wymagane.

Dokument musi być przetłumaczony na język angielski oraz mieć formę notarialną (w przypadku dokumentu wystawionego w Polsce). Wskazane jest zastosowanie treści i formy dokumentu, który udostępniamy w komunikatach na Travelli. Zwolnienie z posiadania zgody drugiego rodzica na podróż z małoletnim dzieckiem będzie możliwe jedynie w przypadku posiadania wyłącznej władzy rodzicielskiej (do okazania konieczny będzie przetłumaczony na język angielski prawomocny wyrok Sądu Rodzinnego w tej sprawie) lub śmierci drugiego rodzica (do okazania akt zgonu przetłumaczony na język angielski). Strona południowoafrykańska zapowiedziała bezwzględne egzekwowanie posiadania w/w dokumentacji.


Opis hotelu Tam gdzie rzeka rządzi według Traveligo.pl

Prezentowany poniżej opis nie jest integralną częścią oferty Touroperatora i nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Jest to jedynie dodatkowa, pomocnicza informacja dla klientów Traveligo.pl

Kategoria

***

Opis oferty

  Hotele/Logde o standardzie *** (10 rozpoczętych dób hotelowych) - położone na terenach lub w pobliżu parków narodowych (możliwe zakwaterowanie w lodgach namiotowych). Pokoje: we wszystkich hotelach wyposażone w łazienki, często mini bar (płatny dodatkowo) i TV. Większość hoteli posiada klimatyzowane pokoje.

Program

Dzień 1 Zbiórka na lotnisku im. F. Chopina w Warszawie przy stanowisku odpraw Rainbow na 2 godziny przed wylotem. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na: R.pl/rozklady. Dzień 2 Przylot do Kapsztadu według rozkładu. Udamy się na zwiedzanie miasta - przejazd przez historyczną część Kapsztadu: Zamek Dobrej Nadziei, Ratusz Miejski, Plac Grande Parade, następnie spacer w Ogrodach Kampanii Indyjskiej oraz dzielnicy malajskiej Bo-Kaap. Wjazd na Górę Stołową (1086 m n.p.m), zaliczaną do 7 Przyrodniczych Cudów Świata. Do jej podnóża prowadzi kręta droga, z której roztaczają się przepiękne widoki na miasto, zatokę Table Bay i Ocean Atlantycki. Na górę wjeżdżamy kolejką linową, której wagoniki obracają się wokół własnej osi. W przypadku złej pogody możliwa zmiana tego punktu programu na wjazd na Wzgórze Sygnału (Signal Hill). ). Zakwaterowanie w hotelu, kolacja. Dzień 3 Po śniadaniu przejazd wzdłuż najpiękniejszych plaż atlantyckich: Clifton Beach i Camps Bay do Hout Bay, skąd popłyniemy statkiem na wyspę fok - Duiker Island. Następnie przejazd wzdłuż wybrzeża Atlantyku przez jedną z najpiękniejszych tras widokowych - Chapman's Peak (10-kilometrowy odcinek trasy wykuty w stromych zboczach góry) na Przylądek Dobrej Nadziei. Przylądek jest jednym z ciekawszych odcinków wybrzeża, gdzie spotykają się dwa prądy morskie: ciepły Mozambicki i zimny prąd Benguelski, co sprawia, że przy pełnym słońcu można zauważyć różne odcienie wód każdego z prądów oceanicznych. Wjazd kolejką zębatą na taras widokowy przy latarni morskiej (zejście schodami). Droga powrotna przebiega wzdłuż wschodniego wybrzeża przylądka wokół zatoki Fałszywej. Odwiedzimy plażę Boulders zamieszkałą przez kilka tysięcy afrykańskich pingwinów. Powrót na obiadokolację do hotelu. (Trasa ok. 300 km). Dzień 4 Po śniadaniu wykwaterowanie i transfer na lotnisko. Lot do Johannesburga. Następnie udamy się na zwiedzanie panoramiczne Johannesburga. Podczas przejazdu przez miasto, zobaczymy budynki pierwszej giełdy, Uniwersytetu Witwaterswand, którego studentem był pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, Nelson Mandela. Następnie przejazd do małego, prywatnego rezerwatu lwów, Lion Park, który znajduje się na przedmieściach Johannesburga. Z pojazdów 4x4 zobaczymy kilka rodzin lwów, często z młodymi w różnym wieku, a także gepardy, likaony i surykatki. Dodatkową atrakcją będzie karmienie żyrafy (jedzenie można zakupić na miejscu). Zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg. (Trasa ok. 100 km) Dzień 5 Po śniadaniu wyjazd na jedną z najpiękniejszych tras krajobrazowych w Południowej Afryce - "Panorama Route" w Górach Smoczych. Obejrzymy cuda natury, które rozsławiły ten region na całym świecie: Blyde River Canyon - jeden z najgłębszych kanionów na świecie oraz słynne Three Rondavels - trzy szczyty uformowane w kształcie okrągłych tubylczych chat, jak również Bourke's Luck Pot Holes, spektakularne, wyrzeźbione przez wodę cylindryczne formacje koryta rzeki Blyde i Okno Boga, które zawdzięcza swoją nazwę wspaniałym widokom na rozciągającą się poniżej (ok. 900 m) równinę tzw. Lowveld, przechodzącą przez Park Krugera aż do Mozambiku. Odwiedzimy także tropikalny las deszczowy, a następnie zatrzymamy się na sesję fotograficzną przy wodospadzie Lisbon. Zakwaterowanie w okolicach Parku Narodowego Krugera w lodge. Obiadokolacja. (Trasa ok. 450 km). Dzień 6 We wczesnych godzinach porannych wyjazd na całodniowe jeep safari w Parku Krugera, które będzie okazją do obserwacji dzikich zwierząt w ich naturalnym środowisku. Park Krugera jest najstarszym i największym parkiem narodowym Afryki, rozciąga się na długości 352 km, od rzeki Limpopo na północy, do Krokodylej Rzeki na południu, a jego powierzchnia przekracza 2 mln ha. Park zamieszkuje ok. 150 gatunków ssaków i 500 gatunków ptaków. Park Krugera to także dom tzw. "wielkiej piątki" zwierząt afrykańskich (lew, bawół, lampart, słoń i biały nosorożec). Powrót ok. godz. 16:00 do lodgy. Obiadokolacja i nocleg. Dzień 7 Po śniadaniu wykwaterowanie i przejazd do Nelspruit. Wizyta w Instytucie Szympansów imienia Jane Goodall, gdzie prowadzi się badania nad tymi fascynującymi zwierzętami. Wieloletnie badania, wielka miłość do zwierząt i zaangażowanie doprowadziły do ciekawych odkryć w tej dziedzinie, a jednym z największych osiągnięć było odkrycie, że szympansy posługują się narzędziami.. W Instytucie przebywają zwierzęta zranione i osierocone. Spacer z przewodnikiem, który zapozna nas z zachowaniami szympansów, będziemy także świadkami ich karmienia. Następnie wizyta w Ogrodzie Botanicznym Lowveld Garden, w którym można spotkać hipopotamy. Spacer po lesie deszczowym, poznawanie różnych gatunków drzew występujących na tym terenie. Powrót do Johannesburga, zakwaterowanie i kolacja w hotelu. (Trasa ok. 450 km) Dzień 8 Po śniadaniu transfer na lotnisko i przelot do Zimbabwe. Wizyta w rezerwacie Wodospadów Wiktorii od strony Zimbabwe. Wodospady, jedne z największych na świecie, zostały odkryte przez podróżnika i misjonarza Davida Livingstone'a. Wodospady Wiktorii uważane są za jeden z siedmiu naturalnych cudów świata. Po południu rejs po rozlewiskach rzeki Zambezi (drinki wliczone w cenie). Kolacja i nocleg w hotelu w okolicach Wodospadów Wiktorii. (Trasa ok. 100 km) Dzień 9 Śniadanie. Tego dnia zapraszamy na wycieczkę do rezerwatu w Chobe (Botswana), którą rozpoczniemy od rejsu łodzią, podczas którego możemy zobaczyć krokodyle i hipopotamy. Chobe to jedyne miejsce, gdzie hipopotamy w trakcie dnia mogą przebywać poza wodą. Poza tym rzeka to siedlisko licznych gatunków ptaków, w tym bielika afrykańskiego. Po lunchu (wliczone w cenę) safari otwartymi jeepami 4x4. Będzie to okazja do obserwacji licznych stad słoni. Po południu powrót do Zimbabwe. Wizyta w centrum miasta na lokalnym rynku ze sztuką ludową. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg. (Trasa ok. 180 km) Dzień 10 Śniadanie. Dzień wolny na odpoczynek lub skorzystanie z ciekawych wycieczek fakultatywnych: Przejażdżka na słoniach (ok. 160 USD) Przelot helikopterem (ok. 165 USD) Spływ pontonami po rzece Zambezi (ok. 130 USD). Szczegóły imprez poda Państwu pilot wycieczki. Kolacja i nocleg w hotelu w ok. Wodospadów Wiktorii. Dzień 11 Śniadanie. Około południa transfer na lotnisko i przelot do Johannesburga. Wieczorem kolacja w hotelu, nocleg. W zależności od godzin lotu, możliwe zwiedzanie Ogrodu Botanicznego w Johannesburgu lub jaskiń Sterkfontein. Zakwaterowanie w hotelu, kolacja. Dzień 12 Po śniadaniu do czasu wyjazdu na lotnisko, czas przeznaczony na odpoczynek oraz dodatkowe atrakcje. Możliwość skorzystania z wycieczki do Pretorii (dodatkowo płatna). Szczegóły poda Państwu pilot wycieczki. Po południu transfer na lotnisko i wieczorny lot do Polski. Dzień 13 Przylot do Polski według rozkładu. Uwagi do programu - Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu. - W RPA akceptowane są jedynie dolary amerykańskie wydane po 2001 r. - Szczepienia: nie są wymagane. Zaleca się szczepienie przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i typu B, durowi brzusznemu oraz błonicy i tężcowi. Należy zabrać repelenty. Porady ogólne: Park Krugera: - proponujemy zabrać ciepłe ubrania, chustę/szalik oraz nakrycie głowy. Podczas jazdy otwartymi samochodami może być chłodno. - w dniu safari sugerujemy nie używać perfum oraz zabrać środek przeciwko komarom z wysokim deetem. Funkcję ochronną pełnią również bransoletki antykomarowe, w które najlepiej zaopatrzyć się przed wylotem. Wizy Paszport - Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu oraz musi posiadać co najmniej 2 wolne strony. - Uwaga! Dane paszportowe (numer paszportu, data wydania oraz data ważności) muszą zostać uzupełnione na rezerwacji maksymalnie na 14 dni roboczych przed datą wylotu. Jeżeli sprzedaż ma miejsce później prosimy o niezwłoczne uzupełnienie tych danych. - Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z Działem Wiz Rainbow w celu weryfikacji. Wiza do Zimbabwe Przy wjeździe do Zimbabwe wymagana jest wiza turystyczna. Wizę wyrabia się na granicy. Można zakupić 3 rodzaje wiz: jednokrotnego 30 USD, dwukrotnego 45 USD (zalecana, jeżeli Klienci chcą skorzystać z wycieczki do rezerwatu Chobe w Botswanie) i wielokrotnego przekroczenia granicy 55 USD. Podatek turystyczny w Botswanie Od 01.06.2017 r. wchodzi obowiązek opłacenia podatku turystycznego w wysokości ok. 30 USD/os przy wjeździe do Botswany. Opłaty dokonuje się na miejscu, na przejściu granicznym. Uwaga!!! Uczestnicy imprezy RPG - Tam gdzie rzeka rządzi, podróżujący z nieletnimi zobowiązani są do posiadania: - pełnego aktu urodzenia dziecka, zawierającego dane obojga rodziców, przetłumaczonego na język angielski przez tłumacza przysięgłego. - jeżeli osoba niepełnoletnia podróżuje w towarzystwie tylko jednego z rodziców, zobowiązana jest posiadać zarówno wyżej wspomniany dokument, jak również przetłumaczone na język angielski pismo drugiego z rodziców, wyrażającego zgodę na podróż dziecka do RPA. - jeżeli nieletni wyjeżdża pod opieką osób pełnoletnich nie będących rodzicami widniejącymi w akcie urodzenia, bardzo proszę o kontakt w celu uzyskania informacji, w jakie dokumenty muszą być zaopatrzeni Świadczenia Cena podstawowa obejmuje: przelot samolotem rejsowym na trasie Warszawa - Kapsztad,Johannesburg - Warszawa, przelot wewnętrznydoJohannesburga oraz Victoria Falls(20 kg+7 kg), opłaty lotniskowe, zakwaterowanie w hotelach lub lodgach o standardzie *** (możliwe zakwaterowanie w lodgach namiotowych)10 rozpoczętych dób hotelowych (wyżywienie: śniadania i obiadokolacje), transfery autokarem, opiekę polskiego pilota, program turystyczny j.w. oraz ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP i bagaż). Cena podstawowa nie obejmuje: biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, obowiązkowej opłaty na napiwki dla lokalnych przewodników, kierowców, bagażowych, kelnerów etc. (obligatoryjne lokalne opłaty, w tym bilety wstępu i napiwki płatne pilotowi jako pakiet ok. 500 USD), dodatkowych posiłków i napoi, wycieczek lokalnych. Uwaga! Powyższe ceny oraz wysokość opłat za pakiet uczestnictwa w programie podane zostały na dzień 01.03.2017 r. i mogą ulec zmianie.

Świadczenia

Cena podstawowa obejmuje: przelot samolotem rejsowym na trasie Warszawa - Kapsztad,Johannesburg - Warszawa, przelot wewnętrznydoJohannesburga oraz Victoria Falls(20 kg+7 kg), opłaty lotniskowe, zakwaterowanie w hotelach lub lodgach o standardzie *** (możliwe zakwaterowanie w lodgach namiotowych)10 rozpoczętych dób hotelowych (wyżywienie: śniadania i obiadokolacje), transfery autokarem, opiekę polskiego pilota, program turystyczny j.w. oraz ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP i bagaż). Cena podstawowa nie obejmuje: biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, obowiązkowej opłaty na napiwki dla lokalnych przewodników, kierowców, bagażowych, kelnerów etc. (obligatoryjne lokalne opłaty, w tym bilety wstępu i napiwki płatne pilotowi jako pakiet ok. 500 USD), dodatkowych posiłków i napoi, wycieczek lokalnych. Uwaga! Powyższe ceny oraz wysokość opłat za pakiet uczestnictwa w programie podane zostały na dzień 01.03.2017 r. i mogą ulec zmianie.

Wizy

Paszport - Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu oraz musi posiadać co najmniej 2 wolne strony. - Uwaga! Dane paszportowe (numer paszportu, data wydania oraz data ważności) muszą zostać uzupełnione na rezerwacji maksymalnie na 14 dni roboczych przed datą wylotu. Jeżeli sprzedaż ma miejsce później prosimy o niezwłoczne uzupełnienie tych danych. - Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z Działem Wiz Rainbow w celu weryfikacji. Wiza do Zimbabwe Przy wjeździe do Zimbabwe wymagana jest wiza turystyczna. Wizę wyrabia się na granicy. Można zakupić 3 rodzaje wiz: jednokrotnego 30 USD, dwukrotnego 45 USD (zalecana, jeżeli Klienci chcą skorzystać z wycieczki do rezerwatu Chobe w Botswanie) i wielokrotnego przekroczenia granicy 55 USD. Podatek turystyczny w Botswanie Od 01.06.2017 r. wchodzi obowiązek opłacenia podatku turystycznego w wysokości ok. 30 USD/os przy wjeździe do Botswany. Opłaty dokonuje się na miejscu, na przejściu granicznym. Uwaga!!! Uczestnicy imprezy RPG - Tam gdzie rzeka rządzi, podróżujący z nieletnimi zobowiązani są do posiadania: - pełnego aktu urodzenia dziecka, zawierającego dane obojga rodziców, przetłumaczonego na język angielski przez tłumacza przysięgłego. - jeżeli osoba niepełnoletnia podróżuje w towarzystwie tylko jednego z rodziców, zobowiązana jest posiadać zarówno wyżej wspomniany dokument, jak również przetłumaczone na język angielski pismo drugiego z rodziców, wyrażającego zgodę na podróż dziecka do RPA. - jeżeli nieletni wyjeżdża pod opieką osób pełnoletnich nie będących rodzicami widniejącymi w akcie urodzenia, bardzo proszę o kontakt w celu uzyskania informacji, w jakie dokumenty muszą być zaopatrzeni



Hotel pochodzi z oferty Biura Podróży Rainbow, które obecne jest na polskim rynku turystycznym od 1990 roku. To jeden z czołowych polskich touroperatorów oraz nasz bardzo ważny kontrahent, z którym prowadzimy wieloletnią współpracę. Jest członkiem Polskiej Izby Turystyki oraz uczestnikiem programu Rzetelna Firma.

Najmocniejszą stroną Biura Podróży Rainbow są jedni z najlepszych na rynku piloci i rezydenci – wyróżniający się nie tylko wiedzą i doświadczeniem płynącym z wieloletniej praktyki ale również pasją do podróżowania i chęcią pokazywania najpiękniejszych zakątków świata. Biuro Podróży Rainbow oferuje swoim klientom ogromną bazę atrakcyjnych wycieczek objazdowych w każdy zakątek świata, jak również posiada bogatą bazę wakacji pobytowych all inclusive w Europie i nie tylko. Aby zagwarantować najwyższą jakość świadczonych usług, Biuro Podróży Rainbow stale monitoruje i sprawdza swoją ofertę pod kątem zadowolenia klientów. Nowością na sezon 2017 są Polskie Strefy - przygotowane zarówno dla dzieci jak i dorosłych centra animacyjne, prężnie działające w popularnych miejscowościach turystycznych.

Starania biura zostały dostrzeżone przez wiele poważanych instytucji, a sukces poparty licznymi nagrodami, takimi jak: Brązowe Effie w kategorii Usługi w konkursie Effie Awards 2015, Diament Forbesa, czy Róża Kolumba 2014.