cellphone

Z nami zaplanujesz udane wakacje!Blisko 240 000 zadowolonych klientów od 2004 roku!

  • Jesteśmy Członkiem Polskiego Związku Touroperatorów
  • money
  • PIT

Infolinia i rezerwacja pon.-pt. 8:30-20:00; sob. 10:00-16:00; nd. 10-18

Wakacje Last Minute
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
  • Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA, RPA
1 / 17

Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA
star 3

RPA
Ocena wycieczki objazdowej Podwójne safari - RPA:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Ocena hotelu:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Najbliższy termin
  • Termin:
  • 26 października 2018
Najtańszy termin
  • Termin:
  • 02 listopada 2018

Wycieczka objazdowa Podwójne safari - RPA w ofercie Biura podróży:

Rainbow

Szukasz wakacji w kraju RPA?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Kategoria

***

Opis oferty

  Hotele/Logde o standardzie *** - (5 rozpoczętych dób hotelowych). Lodge położone w pobliżu Parku Narodowego Krugera (możliwe zakwaterowanie w lodgach namiotowych).



Pokoje: we wszystkich hotelach wyposażone w łazienki, często mini bar (płatny dodatkowo) i TV. Większość hoteli posiada klimatyzowane pokoje.


Program

Dzień 1
Zbiórka przy stanowisku odpraw Rainbow na lotnisku im. F. Chopina w Warszawie, na 2 godziny przed wylotem samolotu. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na . Przelot do Johannesburga liniami rejsowymi z przesiadką.

Dzień 2
Przylot do Johannesburga według rozkładu. RPA jest najdalej na południe wysuniętym państwem w Afryce, o powierzchni prawie czterokrotnie większej niż Polska. Zamieszkują je 52 miliony mieszkańców, mówiących w 11 językach urzędowych (obok Indii, największa różnorodność języków urzędowych na świecie). Wiele występujących tu roślin to endemity, czyli gatunki niezwykle rzadkie, unikatowe dla tego regionu. Po przylocie udamy się na panoramiczny przejazd przez miasto, podczas którego zobaczymy m.in. budynki pierwszej giełdy oraz Uniwersytetu Witwatersrand, na którym studiował pierwszy czarnoskóry prezydent RPA - Nelson Mandela. Następnie przejazd do Soweto, miasta sąsiadującego z Johannesburgiem, gdzie w 1955 r. podpisano Kartę Wolności, która stała się podstawą dzisiejszej konstytucji RPA. Odwiedzimy dzielnicę Orlando, gdzie na jednej ulicy mieszkało kiedyś dwóch laureatów nagrody Nobla: prezydent Nelson Mandela i biskup Desmond Tutu. Przejazd do hotelu na obiadokolację i nocleg. (Trasa ok. 100 km).

Dzień 3
Po wczesnym śniadaniu przejazd do Pretorii, stolicy administracyjnej Republiki Południowej Afryki. W Pretorii zobaczymy historyczne centrum z Teatrem Narodowym, Church Square, Pałacem Sprawiedliwości, Ratuszem oraz Budynkami Unii położonymi na wzgórzu, otoczonymi przepięknymi ogrodami. Zwiedzimy Dom Krugera, prezydenta Republiki Transwalu do 1902 r., jak również pomnik Vootrekkerów - pierwszych osadników. Następnie udamy się do małego, prywatnego rezerwatu lwów Lion Park, który znajduje się na przedmieściach Johannesburga. Podczas safari, z pojazdów 4x4, zobaczymy z niewielkiego dystansu kilka rodzin lwów, często z młodymi w różnym wieku, a także gepardy, likaony i surykatki. Dodatkową atrakcją będzie karmienie żyrafy (jedzenie można zakupić na miejscu). Po południu wjedziemy kolejką linową, zbudowaną w 1973 roku, na wzgórze Magaliesberg, z której podziwiać będziemy panoramiczne widoki na tamę Hartbeespoort oraz okolice Magaliesberg, słynące z różnorodnej fauny i flory oraz pięknych dolin. Jest ona położona w odległości ok. 1 km na wschód od miasta Hartbeespoort i jest najdłuższą mono-kolejką w Afryce. Powrót do hotelu na obiadokolację i nocleg. (Trasa ok. 200 km)

Dzień 4
Po śniadaniu wyjazd na jedną z najpiękniejszych tras krajobrazowych w Południowej Afryce - "Panorama Route" w Górach Smoczych. Obejrzymy cuda natury, które rozsławiły ten region na całym świecie: Blyde River Canyon - jeden z najgłębszych kanionów na świecie oraz słynne Three Rondavels - trzy szczyty uformowane w kształcie okrągłych tubylczych chat, jak również Bourke's Luck Potholes - spektakularne, wyrzeźbione przez wodę cylindryczne formacje koryta rzeki Blyde i Okno Boga (God's Window), które zawdzięcza swoją nazwę wspaniałym widokom na rozciągającą się poniżej (ok. 900 m) równinę tzw. Lowveld, przechodzącą przez Park Krugera aż do Mozambiku. Odwiedzimy także tropikalny las deszczowy, a następnie zatrzymamy się na sesję fotograficzną przy wodospadzie Lizbon. Zakwaterowanie na obrzeżach Parku Narodowego Krugera. Obiadokolacja i nocleg. (Trasa ok. 450 km).

Dzień 5
Po śniadaniu, we wczesnych godzinach porannych, wyjazd na całodniowe jeep safari w Parku Krugera, które będzie okazją do obserwacji dzikich zwierząt w ich naturalnym środowisku. Park Krugera jest najstarszym i największym parkiem narodowym Afryki. Rozciąga się na długości ok. 352 km, od rzeki Limpopo na północy, do Krokodylej Rzeki na południu, a jego powierzchnia przekracza 2 mln ha. Park zamieszkuje ok. 150 gatunków ssaków i 500 gatunków ptaków. Park Krugera to także dom tzw. "wielkiej piątki", czyli pięciu najniebezpieczniejszych zwierząt Afryki: słonia, lwa, nosorożca białego, lamparta i bawołu. W tym dniu proponujemy zabrać ciepłe ubrania, chustę/szalik oraz nakrycie głowy. Podczas jazdy otwartymi samochodami może być chłodno. Dodatkowo, sugerujemy nie używać perfum oraz zabrać środek przeciwko komarom z wysokim deetem. Funkcję ochronną pełnią również bransoletki antykomarowe, w które najlepiej zaopatrzyć się przed wylotem. Powrót do lodgy na obiadokolację i nocleg.

Dzień 6
Dzień przeznaczony na odpoczynek w lodgach (do dyspozycji gości basen, bar). Zaproponujemy także kilka wycieczek fakultatywnych: interakcja ze słoniami (ok. 75 USD/os.) wieczorne safari w Parku Narodowym Krugera (w zależności od ilości chętnych, cena ok. 75-105 USD/os.) wycieczka do Plemienia Shangaan (Uwaga! Tylko w języku angielskim, cena ok. 25 USD/os.). Szczegóły imprez poda Państwu pilot wycieczki. Obiadokolacja w lodgy, nocleg.

Dzień 7
Po wczesnym śniadaniu wykwaterowanie i przejazd do Nelspruit. Wizyta w Instytucie Szympansów imienia Jane Goodall, gdzie prowadzi się badania nad tymi fascynującymi zwierzętami, z którymi dzielimy 98% DNA! Wieloletnie obserwacje, wielka miłość do tych zwierząt i zaangażowanie doprowadziły do ciekawych odkryć i wniosków. Jednym z nich jest fakt, że szympansy są jednymi z nielicznych zwierząt, które potrafią posługiwać się narzędziami. W Instytucie przebywają zwierzęta odebrane poprzednim właścicielom, którzy trzymali je w nieodpowiednich warunkach, jak również osierocone czy zranione osobniki. W tym półnaturalnym środowisku pracownicy Instytutu starają się zapewnić swoim podopiecznym jak najlepsze warunki. Spacer z przewodnikiem, który opowie nam, często smutne, historie przebywających tam szympansów oraz zapozna nas z ich zachowaniami. Będziemy również świadkami karmienia stada. Wizyta w Instytucie z pewnością zostanie na długo w pamięci. Następnie wizyta w Ogrodzie Botanicznym Lowveld Garden, który znajduje się na terenie lasu deszczowego. Podczas spaceru zobaczymy różne, ciekawe gatunki drzew występujące na tym terenie. Powrót do Johannesburga, transfer na lotnisko. Wieczorny wylot do Polski z przesiadką. (Trasa ok. 450 km).

Dzień 8
Przylot do Polski według rozkładu.

Uwagi do programu
- Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu. - W RPA akceptowane są jedynie dolary amerykańskie wydane po 2001 r.

Wizy
Wizy


Obywatele RP nie potrzebują wizy do realizacji programu. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z opiekunem wycieczki, u którego zakładana była rezerwacja.

Paszport


Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu oraz musi posiadać co najmniej 2 wolne strony. Od 24 listopada 2015 r. w RPA obowiązują nowe przepisy paszportowe, zgodnie z którymi przy wjeździe do tego kraju są akceptowane wyłącznie dokumenty podróży posiadające cechy umożliwiające ich odczytanie w skanerze paszportowym (paszporty biometryczne).

Dane paszportowe
(numer paszportu, data wydania oraz data ważności) muszą zostać uzupełnione na rezerwacji maksymalnie na 14 dni roboczych przed datą wylotu. Jeżeli sprzedaż ma miejsce później prosimy o niezwłoczne uzupełnienie tych danych.

Podróże nieletnich!
Osoby nieletnie podróżujące do Republiki Południowej Afryki zobowiązane są do posiadania poniższych dokumentów:

- w przypadku małoletniego dziecka podróżującego z/do RPA z obojgiem rodziców, konieczne będzie posiadanie aktu urodzenia dziecka wraz z jego tłumaczeniem na język angielski.

- w przypadku podróży małoletniego dziecka z jednym z rodziców, konieczne będzie okazanie pisemnej zgody drugiego rodzica na podróż dziecka z/do RPA. Dokument musi być przetłumaczony na język angielski oraz mieć formę notarialną (w przypadku dokumentu wystawionego w Polsce). Wskazane jest zastosowanie treści i formy dokumentu, który udostępni Państwu opiekun rezerwacji. Zwolnienie z posiadania zgody drugiego rodzica na podróż z małoletnim dzieckiem będzie możliwe jedynie w przypadku posiadania wyłącznej władzy rodzicielskiej (do okazania konieczny będzie przetłumaczony na język angielski prawomocny wyrok Sądu Rodzinnego w tej sprawie) lub śmierci drugiego rodzica (do okazania akt zgonu przetłumaczony na język angielski). Strona południowoafrykańska zapowiedziała bezwzględne egzekwowanie posiadania w/w dokumentacji.

Wizy - informacje dla sprzedawców
Wiza


Obywatele RP nie potrzebują wizy do realizacji programu. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z Dziełm Wiz w celu weryfikacji.

Paszport


Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu oraz musi posiadać co najmniej 2 wolne strony. Od 24 listopada 2015 r. w RPA obowiązują nowe przepisy paszportowe, zgodnie z którymi przy wjeździe do tego kraju są akceptowane wyłącznie dokumenty podróży posiadające cechy umożliwiające ich odczytanie w skanerze paszportowym (paszporty biometryczne).

Dane paszportowe
(numer paszportu, data wydania oraz data ważności) muszą zostać uzupełnione na rezerwacji maksymalnie na 14 dni roboczych przed datą wylotu. Jeżeli sprzedaż ma miejsce później prosimy o niezwłoczne uzupełnienie tych danych.

Uwaga! Podróże nieletnich!
Uczestnicy imprezy RPD - Podwójne safari, podróżujący z nieletnimi zobowiązani są do posiadania:

- w przypadku małoletniego dziecka podróżującego z/do RPA z obojgiem rodziców, konieczne będzie posiadanie aktu urodzenia dziecka wraz z jego tłumaczeniem na język angielski przez tłumacza przysięgłego.

- w przypadku podróży małoletniego dziecka z jednym z rodziców, konieczne będzie okazanie wyżej wspomnianego dokumentu oraz pisemnej zgody drugiego rodzica na podróż dziecka z/do RPA przetłumaczonej na język angielski.

- jeżeli nieletni wyjeżdża pod opieką osób pełnoletnich nie będących rodzicami widniejącymi w akcie urodzenia, bardzo prosimy o kontakt z opiekunem rezerwacji w celu uzyskania informacji, w jakie dokumenty będą wymagane.

Dokument musi być przetłumaczony na język angielski oraz mieć formę notarialną (w przypadku dokumentu wystawionego w Polsce). Wskazane jest zastosowanie treści i formy dokumentu, który udostępniamy w komunikatach na Travelli. Zwolnienie z posiadania zgody drugiego rodzica na podróż z małoletnim dzieckiem będzie możliwe jedynie w przypadku posiadania wyłącznej władzy rodzicielskiej (do okazania konieczny będzie przetłumaczony na język angielski prawomocny wyrok Sądu Rodzinnego w tej sprawie) lub śmierci drugiego rodzica (do okazania akt zgonu przetłumaczony na język angielski). Strona południowoafrykańska zapowiedziała bezwzględne egzekwowanie posiadania w/w dokumentacji.

Świadczenia
Cena podstawowa obejmuje:
przelot samolotem rejsowym z przesiadką na trasie Warszawa-Johannesburg-Warszawa, opłaty lotniskowe, przejazdy klimatyzowanym autokarem lub przy mniejszych grupach minibusem, zakwaterowanie w hotelach lub lodgach o standardzie ***, 5 rozpoczętych dób hotelowych (wyżywienie: śniadania i obiadokolacje), program turystyczny j.w., opiekę polskiego pilota oraz ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP i bagaż).

Cena podstawowa nie obejmuje:
biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, obowiązkowej opłaty na napiwki dla lokalnych przewodników, kierowców, bagażowych, kelnerów etc. Orientacyjny koszt uczestnictwa w programie (obligatoryjne lokalne opłaty, w tym bilety wstępu i napiwki płatne pilotowi jako pakiet ok. 260 USD/os.), dodatkowych posiłków i napoi, wycieczek lokalnych.


Uwaga!
Powyższe ceny oraz wysokość opłat za pakiet uczestnictwa w programie podane zostały na dzień 20.03.2018 r. i mogą ulec zmianie.

Inne
Szczepienia:
brak szczepień obowiązkowych. Zaleca się szczepienie przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i typu B, durowi brzusznemu oraz błonicy i tężcowi. Należy zabrać repelenty.

Porady ogólne:
Park Krugera: - proponujemy zabrać ciepłe ubrania, chustę/szalik oraz nakrycie głowy. Podczas jazdy otwartymi samochodami może być chłodno. - w dniu safari sugerujemy nie używać perfum oraz zabrać środek przeciwko komarom z wysokim deetem. Funkcję ochronną pełnią również bransoletki antykomarowe, w które najlepiej zaopatrzyć się przed wylotem.

Świadczenia

Cena podstawowa obejmuje:
przelot samolotem rejsowym z przesiadką na trasie Warszawa-Johannesburg-Warszawa, opłaty lotniskowe, przejazdy klimatyzowanym autokarem lub przy mniejszych grupach minibusem, zakwaterowanie w hotelach lub lodgach o standardzie ***, 5 rozpoczętych dób hotelowych (wyżywienie: śniadania i obiadokolacje), program turystyczny j.w., opiekę polskiego pilota oraz ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP i bagaż).

Cena podstawowa nie obejmuje:
biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, obowiązkowej opłaty na napiwki dla lokalnych przewodników, kierowców, bagażowych, kelnerów etc. Orientacyjny koszt uczestnictwa w programie (obligatoryjne lokalne opłaty, w tym bilety wstępu i napiwki płatne pilotowi jako pakiet ok. 260 USD/os.), dodatkowych posiłków i napoi, wycieczek lokalnych.


Uwaga!
Powyższe ceny oraz wysokość opłat za pakiet uczestnictwa w programie podane zostały na dzień 20.03.2018 r. i mogą ulec zmianie.

Inne

Szczepienia:
brak szczepień obowiązkowych. Zaleca się szczepienie przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i typu B, durowi brzusznemu oraz błonicy i tężcowi. Należy zabrać repelenty.

Porady ogólne:
Park Krugera: - proponujemy zabrać ciepłe ubrania, chustę/szalik oraz nakrycie głowy. Podczas jazdy otwartymi samochodami może być chłodno. - w dniu safari sugerujemy nie używać perfum oraz zabrać środek przeciwko komarom z wysokim deetem. Funkcję ochronną pełnią również bransoletki antykomarowe, w które najlepiej zaopatrzyć się przed wylotem.

Opinie klientów

Klienci oceniają tę wycieczkę na 5.5/6. Sprawdź opinie:

META Description

Wielka Piątka Afryki - lew, bawół, lampart, słoń, nosorożec • Park Krugera - safari w największym Parku Narodowym Afryki • piękna Panorama Route w Górach Smoczych - kanion Blyde River, Okno Boga, Three Rondavels • Johannesburg • Lion Park i karmienie żyrafy • Instytut Szympansów im. Jane Goodall

Wizy - informacje dla sprzedawców

Wiza


Obywatele RP nie potrzebują wizy do realizacji programu. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z Dziełm Wiz w celu weryfikacji.

Paszport


Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu oraz musi posiadać co najmniej 2 wolne strony. Od 24 listopada 2015 r. w RPA obowiązują nowe przepisy paszportowe, zgodnie z którymi przy wjeździe do tego kraju są akceptowane wyłącznie dokumenty podróży posiadające cechy umożliwiające ich odczytanie w skanerze paszportowym (paszporty biometryczne).

Dane paszportowe
(numer paszportu, data wydania oraz data ważności) muszą zostać uzupełnione na rezerwacji maksymalnie na 14 dni roboczych przed datą wylotu. Jeżeli sprzedaż ma miejsce później prosimy o niezwłoczne uzupełnienie tych danych.

Uwaga! Podróże nieletnich!
Uczestnicy imprezy RPD - Podwójne safari, podróżujący z nieletnimi zobowiązani są do posiadania:

- w przypadku małoletniego dziecka podróżującego z/do RPA z obojgiem rodziców, konieczne będzie posiadanie aktu urodzenia dziecka wraz z jego tłumaczeniem na język angielski przez tłumacza przysięgłego.

- w przypadku podróży małoletniego dziecka z jednym z rodziców, konieczne będzie okazanie wyżej wspomnianego dokumentu oraz pisemnej zgody drugiego rodzica na podróż dziecka z/do RPA przetłumaczonej na język angielski.

- jeżeli nieletni wyjeżdża pod opieką osób pełnoletnich nie będących rodzicami widniejącymi w akcie urodzenia, bardzo prosimy o kontakt z opiekunem rezerwacji w celu uzyskania informacji, w jakie dokumenty będą wymagane.

Dokument musi być przetłumaczony na język angielski oraz mieć formę notarialną (w przypadku dokumentu wystawionego w Polsce). Wskazane jest zastosowanie treści i formy dokumentu, który udostępniamy w komunikatach na Travelli. Zwolnienie z posiadania zgody drugiego rodzica na podróż z małoletnim dzieckiem będzie możliwe jedynie w przypadku posiadania wyłącznej władzy rodzicielskiej (do okazania konieczny będzie przetłumaczony na język angielski prawomocny wyrok Sądu Rodzinnego w tej sprawie) lub śmierci drugiego rodzica (do okazania akt zgonu przetłumaczony na język angielski). Strona południowoafrykańska zapowiedziała bezwzględne egzekwowanie posiadania w/w dokumentacji.

Wizy

Wizy


Obywatele RP nie potrzebują wizy do realizacji programu. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z opiekunem wycieczki, u którego zakładana była rezerwacja.

Paszport


Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu oraz musi posiadać co najmniej 2 wolne strony. Od 24 listopada 2015 r. w RPA obowiązują nowe przepisy paszportowe, zgodnie z którymi przy wjeździe do tego kraju są akceptowane wyłącznie dokumenty podróży posiadające cechy umożliwiające ich odczytanie w skanerze paszportowym (paszporty biometryczne).

Dane paszportowe
(numer paszportu, data wydania oraz data ważności) muszą zostać uzupełnione na rezerwacji maksymalnie na 14 dni roboczych przed datą wylotu. Jeżeli sprzedaż ma miejsce później prosimy o niezwłoczne uzupełnienie tych danych.

Podróże nieletnich!
Osoby nieletnie podróżujące do Republiki Południowej Afryki zobowiązane są do posiadania poniższych dokumentów:

- w przypadku małoletniego dziecka podróżującego z/do RPA z obojgiem rodziców, konieczne będzie posiadanie aktu urodzenia dziecka wraz z jego tłumaczeniem na język angielski.

- w przypadku podróży małoletniego dziecka z jednym z rodziców, konieczne będzie okazanie pisemnej zgody drugiego rodzica na podróż dziecka z/do RPA. Dokument musi być przetłumaczony na język angielski oraz mieć formę notarialną (w przypadku dokumentu wystawionego w Polsce). Wskazane jest zastosowanie treści i formy dokumentu, który udostępni Państwu opiekun rezerwacji. Zwolnienie z posiadania zgody drugiego rodzica na podróż z małoletnim dzieckiem będzie możliwe jedynie w przypadku posiadania wyłącznej władzy rodzicielskiej (do okazania konieczny będzie przetłumaczony na język angielski prawomocny wyrok Sądu Rodzinnego w tej sprawie) lub śmierci drugiego rodzica (do okazania akt zgonu przetłumaczony na język angielski). Strona południowoafrykańska zapowiedziała bezwzględne egzekwowanie posiadania w/w dokumentacji.


Opis hotelu Podwójne safari - RPA według Traveligo.pl

Prezentowany poniżej opis nie jest integralną częścią oferty Touroperatora i nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Jest to jedynie dodatkowa, pomocnicza informacja dla klientów Traveligo.pl

Kategoria

***

Opis oferty

  Hotele/Logde o standardzie *** - (5rozpoczętych dób hotelowych). Lodge położone w pobliżu Parku Narodowego Krugera . Pokoje: we wszystkich hotelach wyposażone w łazienki, często mini bar (płatny dodatkowo) i TV. Większość hoteli posiada klimatyzowane pokoje.

Program

Dzień 1 Zbiórka na lotnisku im. F. Chopina w Warszawie przy stanowisku odpraw Rainbow na 2 godziny przed wylotem. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na: R.pl/rozklady. Dzień 2 Przylot do Johannesburga według rozkładu. RPA jest najdalej na południe wysuniętym państwem w Afryce, o powierzchni prawie czterokrotnie większej niż Polska. Zamieszkuje je 52 miliony mieszkańców, mówiących w 11 oficjalnych językach (obok Indii, najwięcej języków urzędowych na świecie). Wiele występujących tu roślin to endemity, czyli gatunki niezwykle rzadkie, unikatowe dla tego regionu. Po przylocie udamy się na zwiedzanie Johannesburga. Podczas przejazdu przez miasto, zobaczymy budynki pierwszej giełdy, Uniwersytetu Witwaterswand, którego studentem był pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, Nelson Mandela. Następnie przejazd do Soweto, miasta sąsiadującego z Johannesburgiem, gdzie w 1955 r. podpisano Kartę Wolności, która stała się podstawą dzisiejszej konstytucji RPA. Odwiedzimy dzielnicę Orlando, gdzie na jednej ulicy mieszkało kiedyś dwóch laureatów nagrody Nobla: prezydent Nelson Mandela i biskup Desmond Tutu. Zobaczymy najsłynniejsze centrum taksówkowe - Barawanagh. Zakwaterowanie w hotelu. Kolacja. (Trasa ok. 100 km). Dzień 3 Po wczesnym śniadaniu przejazd do Pretorii, stolicy administracyjnej Republiki Południowej Afryki. W Pretorii zobaczymy historyczne centrum z Teatrem Narodowym, Church Square, Pałacem Sprawiedliwości, Ratuszem oraz Budynkami Unii położonymi na wzgórzu i otoczone przepięknymi ogrodami. Zwiedzimy Dom Krugera, prezydenta Republiki Transwalu do 1902 r. jak również pomnik Vootrekkerów, czyli pierwszych osadników. Następnie udamy się do małego, prywatnego rezerwatu lwów, Lion Park, który znajduje się na przedmieściach Johannesburga. Na safari, z pojazdów 4x4 zobaczymy kilka rodzin lwów, często z młodymi w różnym wieku, a także gepardy, likaony i surykatki. Dodatkową atrakcją będzie karmienie żyrafy (jedzenie można zakupić na miejscu). Po południu wjedziemy kolejką linową, zbudowaną w 1973 roku, rozciągającą się na górze Magaliesberg i oferującą panoramiczne widoki na tamę Hartbeespoort oraz okolice Magaliesberg, które słyną z różnorodnej fauny i flory oraz pięknych dolin. Jest ona położona w odległości 1 km na wschód od miasta Hartbeespoort i jest najdłuższą mono-kolejką w Afryce. Powrót do hotelu, kolacja. (Trasa ok. 200 km) Dzień 4 Po śniadaniu wyjazd na jedną z najpiękniejszych tras krajobrazowych w Południowej Afryce - "Panorama Route" w Górach Smoczych. Obejrzymy cuda natury, które rozsławiły ten region na całym świecie: Blyde River Canyon - jeden z najgłębszych kanionów na świecie oraz słynne Three Rondavels - trzy szczyty uformowane w kształcie okrągłych tubylczych chat, jak również Bourke's Luck Pot Holes - spektakularne, wyrzeźbione przez wodę cylindryczne formacje koryta rzeki Blyde i Okno Boga (God's Window) - które zawdzięcza swoją nazwę wspaniałym widokom na rozciągającą się poniżej (ok. 900 m) równinę tzw. Lowveld, przechodzącą przez Park Krugera aż do Mozambiku. Odwiedzimy także tropikalny las deszczowy, a następnie zatrzymamy się na sesję fotograficzną przy wodospadzie Lizbon. Zakwaterowanie na obrzeżach Parku Narodowego Krugera. Obiadokolacja. (Trasa ok. 450 km). Dzień 5 We wczesnych godzinach porannych wyjazd na całodniowe jeep safari w Parku Krugera, które będzie okazją do obserwacji dzikich zwierząt w ich naturalnym środowisku. Park Krugera jest najstarszym i największym parkiem narodowym Afryki, rozciąga się na długości 352 km, od rzeki Limpopo na północy, do Krokodylej Rzeki na południu, a jego powierzchnia przekracza 2 mln ha, które zamieszkuje ok. 150 gatunków ssaków i 500 gatunków ptaków. Park Krugera to także dom tzw. "wielkiej piątki" zwierząt afrykańskich (lew, bawół, lampart, słoń i biały nosorożec). W tym dniu proponujemy zabrać ciepłe ubrania, chustę/szalik oraz nakrycie głowy. Podczas jazdy otwartymi samochodami może być chłodno. Dodatkowo, sugerujemy nie używać perfum oraz zabrać środek przeciwko komarom z wysokim deetem. Funkcję ochronną pełnią również bransoletki antykomarowe, w które najlepiej zaopatrzyć się przed wylotem. Powrót na obiadokolację do lodge, nocleg. Dzień 6 Dzień przeznaczony na odpoczynek w lodgach (do dyspozycji gości basen, bar) Zaproponujemy także kilka wycieczek fakultatywnych:Interakcja ze słoniami(ok. 75 USD)wieczorne safari w Parku Narodowym Krugera (w zależności od ilości chętnych, cena od ok. 75 do ok. 105 USD) wycieczka do Plemienia Shangaan (Uwaga! Tylko w języku angielskim, cena ok. 25 USD).Szczegóły imprez poda Państwu pilot wycieczki. Obiadokolacja, nocleg. Dzień 7 Po śniadaniu wykwaterowanie i przejazd do Nelspruit. Wizyta w Instytucie Szympansów imienia Jane Goodall, gdzie prowadzi się badania nad tymi fascynującymi zwierzętami. Wieloletnie obserwacje, wielka miłość do zwierząt i zaangażowanie doprowadziły do ciekawych odkryć w tej dziedzinie, a jednym z największych osiągnięć było odkrycie, że szympansy posługują się narzędziami. W Instytucie przebywają zwierzęta zranione i osierocone. Spacer z przewodnikiem, który zapozna nas z zachowaniami szympansów, będziemy także świadkami ich karmienia. Następnie wizyta w Ogrodzie Botanicznym Lowveld Garden, w którym można spotkać hipopotamy. Spacer po lesie deszczowym, poznawanie różnych gatunków drzew występujących na tym terenie. Powrót do Johannesburga. Transfer na lotnisko, wieczorem wylot do Polski. (Trasa ok 450 km). Dzień 8 Przylot do Polski według rozkładu. Uwagi do programu - Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu. - W RPA akceptowane są jedynie dolary amerykańskie wydane po 2001 r. - Szczepienia: nie są wymagane. Zaleca się szczepienie przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i typu B, durowi brzusznemu oraz błonicy i tężcowi. Należy zabrać repelenty. Wizy Paszport - Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu oraz musi posiadać co najmniej 2 wolne strony. - Uwaga! Dane paszportowe (numer paszportu, data wydania oraz data ważności) muszą zostać uzupełnione na rezerwacji maksymalnie na 14 dni roboczych przed datą wylotu. Jeżeli sprzedaż ma miejsce później prosimy o niezwłoczne uzupełnienie tych danych. - Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z Działem Wiz Rainbow w celu weryfikacji. Uwaga!!! Uczestnicy imprezy RPD - Podwójne Safari, podróżujący z nieletnimi zobowiązani są do posiadania: - pełnego aktu urodzenia dziecka, zawierającego dane obojga rodziców, przetłumaczonego na język angielski przez tłumacza przysięgłego. - jeżeli osoba niepełnoletnia podróżuje w towarzystwie tylko jednego z rodziców, zobowiązana jest posiadać zarówno wyżej wspomniany dokument, jak również przetłumaczone na język angielski pismo drugiego z rodziców, wyrażającego zgodę na podróż dziecka do RPA. - jeżeli nieletni wyjeżdża pod opieką osób pełnoletnich nie będących rodzicami widniejącymi w akcie urodzenia, bardzo proszę o kontakt w celu uzyskania informacji, w jakie dokumenty muszą być zaopatrzeni Świadczenia Cena podstawowa obejmuje: przelot samolotem rejsowym do Johannesburga z przesiadką, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie w hotelach lub lodgach o standardzie ***, 5 rozpoczętych dób hotelowych (wyżywienie: śniadania i obiadokolacje), transfery autokarem, opiekę polskiego pilota, program turystyczny j.w. oraz ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP i bagaż). Cena podstawowa nie obejmuje: biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, obowiązkowej opłaty na napiwki dla lokalnych przewodników, kierowców, bagażowych, kelnerów etc. (obligatoryjne lokalne opłaty, w tym bilety wstępu i napiwki płatne pilotowi jako pakiet ok. 350 USD), dodatkowych posiłków i napoi, wycieczek lokalnych. Uwaga! Powyższe ceny oraz wysokość opłat za pakiet uczestnictwa w programie podane zostały na dzień 01.03.2017 r. i mogą ulec zmianie.

Świadczenia

Cena podstawowa obejmuje: przelot samolotem rejsowym do Johannesburga z przesiadką, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie w hotelach lub lodgach o standardzie ***, 5 rozpoczętych dób hotelowych (wyżywienie: śniadania i obiadokolacje), transfery autokarem, opiekę polskiego pilota, program turystyczny j.w. oraz ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP i bagaż). Cena podstawowa nie obejmuje: biletów wstępu do zwiedzanych obiektów, obowiązkowej opłaty na napiwki dla lokalnych przewodników, kierowców, bagażowych, kelnerów etc. (obligatoryjne lokalne opłaty, w tym bilety wstępu i napiwki płatne pilotowi jako pakiet ok. 350 USD), dodatkowych posiłków i napoi, wycieczek lokalnych. Uwaga! Powyższe ceny oraz wysokość opłat za pakiet uczestnictwa w programie podane zostały na dzień 01.03.2017 r. i mogą ulec zmianie.

Opinie klientów

Klienci oceniają tę wycieczkę na 5.5/6. Sprawdź opinie: http://r.pl/podwojne-safari/zakwaterowanie-rpd

Wizy

Paszport - Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy od daty powrotu oraz musi posiadać co najmniej 2 wolne strony. - Uwaga! Dane paszportowe (numer paszportu, data wydania oraz data ważności) muszą zostać uzupełnione na rezerwacji maksymalnie na 14 dni roboczych przed datą wylotu. Jeżeli sprzedaż ma miejsce później prosimy o niezwłoczne uzupełnienie tych danych. - Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z Działem Wiz Rainbow w celu weryfikacji. Uwaga!!! Uczestnicy imprezy RPD - Podwójne Safari, podróżujący z nieletnimi zobowiązani są do posiadania: - pełnego aktu urodzenia dziecka, zawierającego dane obojga rodziców, przetłumaczonego na język angielski przez tłumacza przysięgłego. - jeżeli osoba niepełnoletnia podróżuje w towarzystwie tylko jednego z rodziców, zobowiązana jest posiadać zarówno wyżej wspomniany dokument, jak również przetłumaczone na język angielski pismo drugiego z rodziców, wyrażającego zgodę na podróż dziecka do RPA. - jeżeli nieletni wyjeżdża pod opieką osób pełnoletnich nie będących rodzicami widniejącymi w akcie urodzenia, bardzo proszę o kontakt w celu uzyskania informacji, w jakie dokumenty muszą być zaopatrzeni



Hotel pochodzi z oferty Biura Podróży Rainbow, które obecne jest na polskim rynku turystycznym od 1990 roku. To jeden z czołowych polskich touroperatorów oraz nasz bardzo ważny kontrahent, z którym prowadzimy wieloletnią współpracę. Jest członkiem Polskiej Izby Turystyki oraz uczestnikiem programu Rzetelna Firma.

Najmocniejszą stroną Biura Podróży Rainbow są jedni z najlepszych na rynku piloci i rezydenci – wyróżniający się nie tylko wiedzą i doświadczeniem płynącym z wieloletniej praktyki ale również pasją do podróżowania i chęcią pokazywania najpiękniejszych zakątków świata. Biuro Podróży Rainbow oferuje swoim klientom ogromną bazę atrakcyjnych wycieczek objazdowych w każdy zakątek świata, jak również posiada bogatą bazę wakacji pobytowych all inclusive w Europie i nie tylko. Aby zagwarantować najwyższą jakość świadczonych usług, Biuro Podróży Rainbow stale monitoruje i sprawdza swoją ofertę pod kątem zadowolenia klientów. Nowością na sezon 2017 są Polskie Strefy - przygotowane zarówno dla dzieci jak i dorosłych centra animacyjne, prężnie działające w popularnych miejscowościach turystycznych.

Starania biura zostały dostrzeżone przez wiele poważanych instytucji, a sukces poparty licznymi nagrodami, takimi jak: Brązowe Effie w kategorii Usługi w konkursie Effie Awards 2015, Diament Forbesa, czy Róża Kolumba 2014.