cellphone

Z nami zaplanujesz udane wakacje!Blisko 240 000 zadowolonych klientów od 2004 roku!

  • Jesteśmy Członkiem Polskiego Związku Touroperatorów
  • money
  • PIT

Infolinia i rezerwacja pon.-pt. 8:30-20:00; sob. 10:00-16:00; nd. 10-18

Wakacje Last Minute
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
  • Wycieczka objazdowa Indie - Nepal, Indie
1 / 68

Wycieczka objazdowa Indie - Nepal

Indie
Ocena wycieczki objazdowej Indie - Nepal:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Ocena hotelu:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Najbliższy termin
  • Termin:
  • 03 października 2018
Najtańszy termin
  • Termin:
  • 06 marca 2019

Wycieczka objazdowa Indie - Nepal w ofercie Biura podróży:

Rainbow

Szukasz wakacji do Indii?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Kategoria

***

Opis oferty

  Zakwaterowanie w hotelach *** wg kategorii lokalnej i lodgach. 13 rozpoczętych dób hotelowych: Katmandu (3), Dhulikhel (1), Varanasi (1), Agra (1), Jaipur (2), lodga w P.N. Chitwan (2), w pociągu (1), New Delhi (2). Pokoje: brak możliwości dostawek, klimatyzacja i/ lub wiatrak przysufitowy. Wyżywienie: śniadania, obiadokolacje, 4 lunche.


Program

Dzień 1
Zbiórka przy stanowisku odpraw Rainbow na lotnisku im. F. Chopina w Warszawie na 2,5 godz. przed wylotem samolotu. Przelot samolotem rejsowym na trasie Warszawa - New Delhi z przesiadką. Wylot z Warszawy, przesiadka w jednym z portów międzynarodowych. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na .

Dzień 2
Przylot do New Delhi. Transfer do hotelu, zakwaterowanie i śniadanie. Następnie zwiedzanie starej części Delhi: z zewnątrz zobaczymy monumentalny Czerwony Fort zbudowany przez Shahjahana (przez lata służący jako koszary), zwiedzimy największy w Indiach Północnych meczet Jama Masjid, a z zewnątrz zobaczymy budynki rządowe: Sansad Bhawan (Parlament Indyjski) oraz Rashtrapati Bhawan (Dom Prezydencki). Udamy się też pod India Gate (słynną bramę Indii) oraz Raj Ghat - miejsce kremacji Mahatmy Gandhiego. Po południu odwiedzimy świątynię Iskcon, czyli towarzystwa Krishny, która wyróżnia się ciekawą formą architektoniczna oraz niezwykłą atmosferą wnętrza. Powrót na obiadokolację do hotelu. (Trasa ok. 40 km).

Dzień 3
Po śniadaniu wykwaterowanie i przejazd do grobowca Humayuna (pierwowzór słynnego Taj Mahal). Następnie przejedziemy do największej gurudwary w mieście - świątyni Bangla Sahib. Ta wspaniała zwieńczona złotą kopułą świątynia jest najważniejszym w stolicy miejscem sikhijskiego kultu, tętni życiem od wschodu do zachodu słońca. Następnie udamy się na Connaught Place - miejsce rozpoznawane na mapie Delhi jako centrum finansowe a także restauracyjne i handlowe. Lunch. Przejazd na dworzec kolejowy i całonocny przejazd pociągiem do Varanasi (w tym dniu nie ma obiadokolacji trasa ok. 40 km).

Dzień 4
Przyjazd we wczesnych godzinach porannych do Varanasi - świętego miasta hinduizmu, którego historia sięga 3 tys. lat wstecz. Transfer do hotelu, zakwaterowanie i śniadanie. Następnie zobaczymy zabytkowe świątynie buddyjskie i ruiny miasta Sarnath (miejsca wygłoszenia przez Buddę pierwszego kazania) oraz przejedziemy do Dasaśwamedg Ghat na rejs łodziami po świętej rzece Ganges by z tej perspektywy obserwować wieczorną ceremonię Aarti organizowaną na zakończenie każdego dnia polegającą na ułożeniu boginki Ganga do snu. Powrót na obiadokolację do hotelu. (Trasa ok. 50 km).

Dzień 5
Wczesne śniadanie (możliwe w formie pakietów), wykwaterowanie i transfer na lotnisko w Varanasi. Przelot do stolicy Rajasthanu - Jaipuru, zwanego "różowym miastem". Następnie przejazd do fortu Amber (wjazd do fortu na słoniach), zwiedzanie części pałacowej kompleksu z XVI w. Wizyta w emporium dywanów, tekstyliów i kamieni szlachetnych. Po południu zwiedzanie Pałacu Miejskiego - siedziby Maharadży oraz wizyta w unikalnym, zaskakującym futurystyczną architekturą Obserwatorium Astronomicznym Jantar Mantar, zbudowanym w połowie XVIII w. Zobaczymy również przepiękną fasadę Hawa Mahal, tzw. Pałacu Wiatrów - wizytówki miasta. Przejazd do hotelu w Jaipurze, zakwaterowanie i obiadokolacja. (Trasa ok. 880 km).

Dzień 6
Śniadanie, wykwaterowanie i przejazd do Agry. Po drodze zobaczymy wioskę Abhaneri, a w niej zaskakujący swoimi rozmiarami i kształtem zbiornik na wodę deszczową. Zobaczymy też Fatehpur Sikri, opuszczone miasto Wielkich Mogołów, wielki meczet oraz Bulund Darwaza - Bramę Wolności, zbudowane przez cesarza Akbara. Po południu zwiedzanie Taj Mahal, jednego z siedmiu współczesnych cudów świata, mauzoleum ufundowanego przez cesarza Shahjahana ku czci swojej żony Mumtaz Mahal, budowanego z białego marmuru przez 22 lata i 22 tys. rzemieślników. Wieczorem możliwość uczestniczenia w wycieczce lokalnej do teatru w Agrze (płatna dodatkowo). Przejazd do hotelu w Agrze, zakwaterowanie i obiadokolacja. (Trasa ok. 260 km).

Dzień 7
Śniadanie, wykwaterowanie i zwiedzanie monumentalnego Fortu w Agrze - największego i najlepiej zachowanego mogolskiego pałacu. A następnie przejazd w kierunku Delhi. Po drodze zatrzymamy się w mitologicznym mieście Mathura by podziwiać świątynię boga Kryszny oraz w Vrindavan - mieście wdów. Przyjazd do hotelu w Delhi, zakwaterowanie i obiadokolacja. (Trasa ok. 250 km).

Dzień 8
Śniadanie w formie pakietów podróżnych, wczesne wykwaterowanie, przejazd na lotnisko w New Delhi i przelot do Katmandu. Zwiedzanie stolicy Nepalu rozpoczniemy od przepięknie położonej na wzgórzu stupy Swayambhunath, z której rozciąga się wspaniały widok na całą Dolinę Katmandu. Jest to miejsce odwiedzane przez setki rozmodlonych pielgrzymów palących kadzidła, wypowiadających mantry i składających dary, które są natychmiast porywane przez licznie żyjące tu małpy. Przyjazd do hotelu w Katmandu, zakwaterowanie i obiadokolacja. (Trasa ok. 30 km).

Dzień 9
Śniadanie, wykwaterowanie i przejazd do Parku Narodowego Chitwan (najlepsze miejsce na safari w Nepalu). W miarę możliwości czasowych spacer do punktu widokowego nad rzekę, skąd podziwiać będziemy zachód słońca. Lunch i kolacja (tradycyjne dania nepalskie) oraz nocleg w lodgy. (Trasa ok. 160 km).

Dzień 10
Wczesne śniadanie i wizyta na farmie słoni. Dzień spędzony na aktywnym wypoczynku wśród zieleni Parku Narodowego Chitwan. Aktywności wliczone w cenę: jeep safari: spływ tradycyjnymi łodziami wydrążonymi z jednego pnia drzewa kapokowego po rzece Rapti (w zależności od poziomu wody w rzece), zamiennie spacer po dżungli połączony z obserwacją zwierząt. Za dodatkową opłatą i w miarę możliwości czasowych ok. godzinna przejażdżka na słoniu. W Chitwan na powierzchni ok. 1 tys. km2 żyją gatunki tj.: tygrysy bengalskie, krokodyle, małpy, nosorożce, a także ponad 450 gatunków ptaków. Lunch, kolacja (z pokazem tańca Tharu) i nocleg w lodgy. (Trasa ok. 50 km).

Dzień 11
Po śniadaniu przejazd malowniczą trasą w kierunku stolicy Nepalu - Katmandu. Wieczorem kolacja w newarskiej restauracji, urozmaicona pokazem lokalnych tańców i muzyką na żywo. (Trasa ok. 160 km).

Dzień 12
Po śniadaniu przejazd do Bhaktapur, najstarszego miasta Doliny, gdzie zobaczymy Durbar Square (Plac Królewski), Złotą Bramę w Pałacu Królewskim i Plac Nyatapola. Następnie przejazd do Dhulikhel - miejscowości malowniczo położonej wśród gór. To typowo newarskiego miasto, które jest jednym najciekawszych punktów widokowych na Himalaje. Zakwaterowanie, obiadokolacja i nocleg w ok. Dhulikhel (trasa ok. 30km). Możliwość realizacji wycieczki lokalnej - lot nad Himalajami (płatna dodatkowo).

Dzień 13
Po śniadaniu przejazd do jednego ze znanych miejsc pielgrzymkowych w Nepalu - stupy Namobuddha i klasztoru Thrangu Tashi - centrum buddyzmu tybetańskiego w Nepalu. Następnie 8,5 km lekkiego trekkingu. Zejdziemy pieszo do XII-wiecznej wioski Panauti (jednej z najstarszych w Nepalu), gdzie będzie można obserwować życie jej mieszkańców. W tym dniu zobaczymy również newarskie miasto Patan, zwane także Lalitpur, czyli Miasto Piękna. Za dodatkową opłatą możliwość realizacji wycieczki lokalnej na Chandragiri Hills - wjazd kolejką linową na wysokość ok. 2500 m n.p.m., gdzie przy dobrej widoczności można cieszyć się panoramą himalajskich szczytów. Powrót do hotelu. Obiadokolacja i nocleg w hotelu. (Trasa ok. 30 km).

Dzień 14
Po śniadaniu, wykwaterowanie i zwiedzanie Doliny Katmandu: największy kompleks świątyń hinduistycznych Paśupatinath nad świętą rzeką Bagmati, stupa Bouddhnath - jedno z najważniejszych centrów buddyzmu tybetańskiego. Następnie zwiedzanie Durbar Square w Katmandu, na którym podziwiać będziemy niezliczoną ilość świątyń w różnych stylach architektonicznych oraz bogato zdobiony pałac Żywej Boginki Kumari - sprawującej opiekę nad całym miastem. Lunch. W tym dniu nie ma obiadokolacji. Następnie transfer na lotnisko w Katmandu i przelot samolotem rejsowym do Warszawy, z przesiadką.

Dzień 15
Przylot do Warszawy.

Uwagi do programu
Kolejność realizacji punktów programu może ulec zmianie lub odwróceniu. W dniach 24-27.01. część atrakcji w Indiach może być nieczynna ze względu na Święto Republiki. Wycieczka może być dla niektórych uciążliwa ze względu na nocny przejazd pociągiem. Należy pamiętać, iż drogi w Indiach nie są najlepszej jakości, podobnie ma się rzecz z autobusami i pociągami. Pociągi różnią się znacznie od tych europejskich, dlatego należy być przygotowanym na pewne niewygody i nie zawsze najczystsze warunki podróżowania. Wagony składają się z łóżek piętrowych umieszczonych w tzw. boxach, nie ma klasycznych przedziałów. Wagony sypialne klimatyzowane 2 klasy (6 miejsc sypialnych). Obsługa rozdaje poduszki, koce i czasami prześcieradła, ale niekoniecznie będą one śnieżnobiałe. Jednak podróż pociągiem to ciekawe przeżycie i okazja do poznania lokalnego kolorytu Indii. W przypadku braku możliwości realizacji przejazdu pociągiem (z powodu np. znaczących opóźnień, anulacji połączenia lub innych) w/w świadczenie zastąpione będzie przejazdem autokarem. Uwaga do dni 7 i 8 imprezy: przelot z New Delhi do Katmandu możliwy w dniu 7 imprezy w godzinach wieczornych/nocnych. Wówczas nocleg z 7 na 8 dzień imprezy w Katmandu.

Wizy
Wiza.
Do przekroczenia granicy indyjskiej przez obywateli Polski konieczny jest paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty powrotu oraz wiza. Pośredniczymy w uzyskaniu wizy. Usługa kosztuje399 zł/ os. Konieczne jest wypełnienie i potwierdzenie wniosku wizowego najpóźniej na 7 dni roboczych przed rozpoczęciem imprezy oraz dostarczenie skanów paszportu i zdjęć opisanych w instrukcji wizowania na adres wizy.indie@R.pl. Uzyskana e-wiza wydawana jest na okres 30 dni i uprawnia do jednokrotnego przekroczenia granicy.
O szczegóły związane z wizowaniem zapytaj swojego opiekuna wycieczki lub agenta, u którego dokonywałeś rezerwację.
Powyższe warunki wizowe obowiązują obywateli Polski. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z opiekunem rezerwacji lub agentem, u którego dokonywałeś zakupu wycieczki.

Wiza nepalska.
Do wizy nepalskiej (wyrabiana na lotnisku w Katmandu) potrzebne jest 1 kolorowe zdjęcie, cena ok. 25 USD/os. Powyższe warunki wizowe obowiązują obywateli Polski. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z opiekunem rezerwacji lub agentem, u którego dokonywałeś zakupu wycieczki.

Wizy - informacje dla sprzedawców
Wiza indyjska.
Do przekroczenia granicy indyjskiej przez obywateli Polski konieczny jest paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty powrotu oraz wiza. Pośredniczymy w uzyskaniu wizy. Usługa dostępna jest w systemie rezerwacyjnym Travella i kosztuje399 zł/os. Konieczne jest wypełnienie i potwierdzenie wniosku wizowego w systemie rezerwacyjnym Travella najpóźniej na 7 dni roboczych przed rozpoczęciem imprezy oraz dostarczenie skanów paszportu i zdjęć opisanych w instrukcji wizowania na adres wizy.indie@R.pl. Uzyskana e-wiza wydawana jest na okres 30 dni i uprawnia do jednokrotnego przekroczenia granicy. Możliwe jest wizowanie we własnym zakresie, wtedy cena imprezy, będzie pomniejszona o koszty wizowania.

Wiza nepalska.
Do wizy nepalskiej (wyrabiana na lotnisku w Katmandu) potrzebne jest 1 kolorowe zdjęcie, cena ok. 25 USD/os. Powyższe warunki wizowe obowiązują obywateli Polski. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z Działem Wiz Rainbow w celu weryfikacji.

Świadczenia
Świadczenia


Cena podstawowa obejmuje:
przelot samolotem rejsowym Warszawa - New Delhi, Katmandu - Warszawa z przesiadką, przeloty wewnętrzne: Varanasi - Jaipur i New Delhi - Katmandu (limit bagażu 15 kg + 5 kg), opłaty lotniskowe, 13 rozpoczętych dób hotelowych, przejazdy klimatyzowanym autokarem lub minibusem, śniadania, obiadokolacje i lunche wg programu, opiekę polskiego pilota, program turystyczny j.w., 1 butelka wody/ os./ dzień oraz ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP, Assistance i bagaż).

Cena podstawowa nie obejmuje:
biletów wstępu oraz napiwków dla lokalnych przewodników, bagażowych, kelnerów, obsługi grupy w systemie TGS (ok. 310 USD/os. płatne obowiązkowo pilotowi jako pakiet). Nie obejmuje: wydatków własnych, dodatkowych posiłków i napoi, wizy do Indii, wizy do Nepalu (25 USD/os. lub 20 EUR/os.), opłat za fotografowanie i filmowanie (ok. 40 USD/os.) oraz wycieczek lokalnych i kolacji sylwestrowej.

Uwaga!
Powyższe ceny wiz oraz wysokość opłat za pakiet uczestnictwa w programie podane zostały na dzień 01.04.2018 r. i mogą ulec zmianie.

Inne
Od dnia 09.11.2016 r. banknoty o wartości nominalnej 500 (stare" 500 rupii) i 1000 rupii przestały być prawnym środkiem płatniczym w Indiach. Wprowadzono do obiegu "nowe" banknoty 500 rupii i 2000 rupii.

Jeśli Klienci zabierają ze sobą dolary amerykańskie należy pamiętać, że w Indiach nie są akceptowane banknoty wydane przed 1996 r. i /lub zniszczone, naddarte, itp.W Nepalu nie są akceptowane banknoty wydane przed2002 r. i /lub zniszczone, naddarte, itp.

W dniach 24-27.01. część atrakcji w Indiach może być nieczynna ze względu na Święto Republiki.

Na miejscu oraz wmiarę dostępności i za dodatkową opłatą istnieje możliwość zmiany przejazdu pociągiem na przelot samolotem. Informacja o dostępności i cenie wyłącznie u pilota na miejscu.

Wycieczki lokalne
Lot nad Himalajami
(ok. 250 USD/os.).

Teatr w Agrze
(ok. 45 USD/os.).

Kolejka linowa na Chandragiri Hills
(ok. 65 USD/os.).

Przejażdżka na słoniu w P.N. Chitwan
(ok. 35 USD/os.).

"

Świadczenia

Świadczenia


Cena podstawowa obejmuje:
przelot samolotem rejsowym Warszawa - New Delhi, Katmandu - Warszawa z przesiadką, przeloty wewnętrzne: Varanasi - Jaipur i New Delhi - Katmandu (limit bagażu 15 kg + 5 kg), opłaty lotniskowe, 13 rozpoczętych dób hotelowych, przejazdy klimatyzowanym autokarem lub minibusem, śniadania, obiadokolacje i lunche wg programu, opiekę polskiego pilota, program turystyczny j.w., 1 butelka wody/ os./ dzień oraz ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP, Assistance i bagaż).

Cena podstawowa nie obejmuje:
biletów wstępu oraz napiwków dla lokalnych przewodników, bagażowych, kelnerów, obsługi grupy w systemie TGS (ok. 310 USD/os. płatne obowiązkowo pilotowi jako pakiet). Nie obejmuje: wydatków własnych, dodatkowych posiłków i napoi, wizy do Indii, wizy do Nepalu (25 USD/os. lub 20 EUR/os.), opłat za fotografowanie i filmowanie (ok. 40 USD/os.) oraz wycieczek lokalnych i kolacji sylwestrowej.

Uwaga!
Powyższe ceny wiz oraz wysokość opłat za pakiet uczestnictwa w programie podane zostały na dzień 01.04.2018 r. i mogą ulec zmianie.

Wycieczki lokalne

Lot nad Himalajami
(ok. 250 USD/os.).

Teatr w Agrze
(ok. 45 USD/os.).

Kolejka linowa na Chandragiri Hills
(ok. 65 USD/os.).

Przejażdżka na słoniu w P.N. Chitwan
(ok. 35 USD/os.).

Inne

Od dnia 09.11.2016 r. banknoty o wartości nominalnej 500 (stare" 500 rupii) i 1000 rupii przestały być prawnym środkiem płatniczym w Indiach. Wprowadzono do obiegu "nowe" banknoty 500 rupii i 2000 rupii.

Jeśli Klienci zabierają ze sobą dolary amerykańskie należy pamiętać, że w Indiach nie są akceptowane banknoty wydane przed 1996 r. i /lub zniszczone, naddarte, itp.W Nepalu nie są akceptowane banknoty wydane przed2002 r. i /lub zniszczone, naddarte, itp.

W dniach 24-27.01. część atrakcji w Indiach może być nieczynna ze względu na Święto Republiki.

Na miejscu oraz wmiarę dostępności i za dodatkową opłatą istnieje możliwość zmiany przejazdu pociągiem na przelot samolotem. Informacja o dostępności i cenie wyłącznie u pilota na miejscu.

"

Wizy - informacje dla sprzedawców

Wiza indyjska.
Do przekroczenia granicy indyjskiej przez obywateli Polski konieczny jest paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty powrotu oraz wiza. Pośredniczymy w uzyskaniu wizy. Usługa dostępna jest w systemie rezerwacyjnym Travella i kosztuje399 zł/os. Konieczne jest wypełnienie i potwierdzenie wniosku wizowego w systemie rezerwacyjnym Travella najpóźniej na 7 dni roboczych przed rozpoczęciem imprezy oraz dostarczenie skanów paszportu i zdjęć opisanych w instrukcji wizowania na adres wizy.indie@R.pl. Uzyskana e-wiza wydawana jest na okres 30 dni i uprawnia do jednokrotnego przekroczenia granicy. Możliwe jest wizowanie we własnym zakresie, wtedy cena imprezy, będzie pomniejszona o koszty wizowania.

Wiza nepalska.
Do wizy nepalskiej (wyrabiana na lotnisku w Katmandu) potrzebne jest 1 kolorowe zdjęcie, cena ok. 25 USD/os. Powyższe warunki wizowe obowiązują obywateli Polski. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z Działem Wiz Rainbow w celu weryfikacji.

Wizy

Wiza.
Do przekroczenia granicy indyjskiej przez obywateli Polski konieczny jest paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty powrotu oraz wiza. Pośredniczymy w uzyskaniu wizy. Usługa kosztuje399 zł/ os. Konieczne jest wypełnienie i potwierdzenie wniosku wizowego najpóźniej na 7 dni roboczych przed rozpoczęciem imprezy oraz dostarczenie skanów paszportu i zdjęć opisanych w instrukcji wizowania na adres wizy.indie@R.pl. Uzyskana e-wiza wydawana jest na okres 30 dni i uprawnia do jednokrotnego przekroczenia granicy.
O szczegóły związane z wizowaniem zapytaj swojego opiekuna wycieczki lub agenta, u którego dokonywałeś rezerwację.
Powyższe warunki wizowe obowiązują obywateli Polski. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z opiekunem rezerwacji lub agentem, u którego dokonywałeś zakupu wycieczki.

Wiza nepalska.
Do wizy nepalskiej (wyrabiana na lotnisku w Katmandu) potrzebne jest 1 kolorowe zdjęcie, cena ok. 25 USD/os. Powyższe warunki wizowe obowiązują obywateli Polski. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z opiekunem rezerwacji lub agentem, u którego dokonywałeś zakupu wycieczki.

Opinie klientów

Klienci oceniają tę wycieczkę na 5.0/6. Sprawdź opinie:

META Description

Kosmopolityczne New Delhi • Varanasi i święta rzeka Ganges • Jaipur - różowe miasto i wjazd do Fortu Amber na słoniach • Mathura i świątynia boga Kryszny • Taj Mahal - niesamowite mauzoleum • Katmandu i Dach Świata • panorama Himalajów w Dhulikhel • jeep safari w Parku Narodowym Chitwan


Opis hotelu Indie - Nepal według Traveligo.pl

Prezentowany poniżej opis nie jest integralną częścią oferty Touroperatora i nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Jest to jedynie dodatkowa, pomocnicza informacja dla klientów Traveligo.pl

KRAJ

INDIE-NEPAL

INDIE - NEPAL (16 dni) 2017Dzień 1Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, stanowisko odpraw LogosTour. Wylot do Indii.DELHIDzień 2Przylot do Delhi. Transfer do hotelu. Zakwaterowanie. Po krótkim odpoczynku i śniadaniu zwiedzanie stolicy Indii. Wizyta w Jama Masjid - największym meczecie w Indiach oraz w Czerwonym Forcie, wzniesionym na początku XVII w., po przeniesieniu stolicy Indii z Agry do Delhi oraz w świątyni Sikhów z piękną złotą kopułą. Przejazd pod Bramę Indii, monumentalny pomnik, wystawiony ku czci żołnierzy armii indyjskiej poległych na wszystkich frontach. Oglądanie (z zewnątrz) kompleksu budynków rządowych – parlamentu i sekretariatów Nocleg w Delhi.DELHI - AMBER - JAIPURDzień 3Zwiedzanie XII-wiecznego kompleksu Qutab Minar z 72-metrową Wieżą Zwycięstwa, która jest najwyższym w Indiach minaretem zbudowanym z cegieł i kamienia. Wyjazd z Delhi w kierunku miasta Jaipur, leżącego w prowincji Rajasthan. Po drodze postój w Amber i wjazd do zabytkowego fortu na słoniach (lub jeepami ). Fort to dawna siedziba maharadży Jaipuru. Zwiedzanie jednego z najpiękniejszych pałaców Indii, zbudowanego w stylu romantycznym. Ściany pokryte są wieloma barwnymi miniaturami z dominacją motywów roślinnych; przedstawiają także sceny myśliwskie i bitewne. W wielu miejscach widać kunsztownie wprawione cenne kamienie i lustra. W drodze do hotelu wizyta w szlifierni kamieni szlachetnych i półszlachetnych. Wieczorem dla chętnych udział w projekcji bollywoodzkiego filmu w słynnym kinie Raj Mandir. Nocleg w Jaipur.JAIPUR - JAIGARHDzień 4Zwiedzanie Jaipur, zwanego różowym miastem. Na trasie – Pałac Wiatrów (Hawa Mahal) z piękną fasadą (z zewnątrz). Wizyta w Pałacu Miejskim - muzeum utworzonym w byłym pałacu maharadży, w którym podziwiać można m.in. cenne okazy broni, zbiory tkanin i dywanów. Przejście do Jantar Mantar, niezwykle ciekawego zbioru 17 kamiennych konstrukcji pełniących funkcję obserwatorium astronomicznego. Wizyta w Gaitor – nekropolii władców Jaipuru , a następnie w forcie Jaigarh, który pełnił funkcję skarbca Man Singha, panującego w Jaipurze w II poł XVI w. Wizyta w wytwórni dywanów. Wieczorem pokaz tańców charakterystycznych dla tego rejonu Indii. Nocleg w Jaipur.JAIPUR - FATEHPUR SIKRI - AGRADzień 5Przejazd do Agry. Po drodze wizyta w Fatehpur Sikri, mieście zbudowanym w XVI wieku przez władcę Akbara. Zwiedzanie meczetu Jama Masjid, grobowca szejka Salima, pałacu Panch Mahal oraz innych budowli świadczących o potędze imperium Mogołów. Po przyjeździe do Agry zwiedzanie słynnego mauzoleum Taj Mahal, wzniesionego w 1630 r. przez Shah Jahan ku czci jego zmarłej małżonki, królowej Mumtaz Mahal. Ta perła architektury z białego marmuru, o wspaniałych proporcjach, była budowana 22 lata przez 20 tysięcy rzemieślników sprowadzonych z Persji, Turcji, Francji i Włoch. Nocleg w Agrze.ORCHHA - KHAJURAHODzień 6Rano transfer na dworzec kolejowy. Wyjazd pociągiem z Agry do Jhansi. Następnie przejazd do miasteczka Orccha. Ze względu na walory obronne (wyspa na rzece i gęsta dżungla wokół) miasto wybrane zostało na siedzibę dynastii Bundela, której początki sięgają XI w. Na trasie zwiedzania - pałac Jahangira, z którego roztacza się malowniczy widok na okolicę, pałac. książęcy Raja Mahal z pięknymi freskami przedstawiającymi sceny z polowań oraz świątynia Lakshmi NarayanCzas wolny na uliczkach ze sklepami pamiątkarskimi i atmosferą przyciągającą młodych duchem turystów z całego świata. Przyjazd na nocleg do Khajuraho.PARK NARODOWY PANNA - KHAJURAHODzień 7*Dla chętnych poranne safari w parku Narodowym Panna. Występują tu m.in. wargacze, sambary indyjskie (nazywane również jeleniami końskimi), a spośród licznych gatunków ptactwa m.in. gęsi tybetańskie. Jeśli szczęście dopisze można zobaczyć tygrysa. W wyniku działań w ramach rządowego Projektu Tygrys zdołano odbudować populację tygrysa i obecnie żyje tu ok. 15 osobników (cena ok. 35 USD).Powrót do hotelu na śniadanie. Zwiedzanie zachodniego i wschodniego kompleksu świątyń hinduistycznych i dżinijskich, których mury pokryte są setkami doskonale zachowanych, kamiennych płaskorzeźb intrygujących dużym ładunkiem erotyki i zadziwiających artyzmem. Wzniesione w X i XI w świątynie, zostały na długie wieki zapomniane, a ponownie odkryli je dla świata Brytyjczycy w 1838 roku. Świątynie znajdują się na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Nocleg w Khajuraho.KHAJURAHO - VARANASIDzień 8Przejazd autokarem do Varanasi – duchowego serca hinduistycznych Indii, jednego z najstarszych miast świata (założone w XII w. p.n.e.), celu pielgrzymek hinduistów i buddystów z różnych zakątków kraju i świata. Przyjazd na nocleg do Varanasi.* Dla chętnych możliwość zorganizowania przelotu na tej trasie za dodatkową opłatą (ok. 750 PLN, płatne w biurze).VARANASIDzień 9O wschodzie słońca rejs po rzece Ganges. Na zachodnim brzegu rzeki stoi rząd ghatów; ich kamienne schody prowadzą do samej rzeki. Stoją przy nich pawilony, pałacyki i tarasy, w których zatrzymują się pielgrzymi przybywający z całych Indii do świętego miasta Varanasi. Wcześnie rano na ghatach pojawiają się ludzie odbywający rytualne ablucje w wodach świętej rzeki. Obserwacja obrzędów religijnych, mających na celu duchowe oczyszczenie.Powrót do hotelu na śniadanie. Następnie wycieczka do pobliskiego Sarnath, gdzie Budda wygłosił pierwsze kazanie do uczniów, w którym przedstawił główne zasady swojej nauki. Na miejscu można podziwiać pamiątkowe stupy, klasztor i stojący w miejscowym muzeum archeologicznym, kapitel kolumny ufundowanej w III w. p.n.e. przez cesarza Asiokę, znany z godła Indii. Wieczorem dla chętnych udział w rytualnym nabożeństwie Arti, odbywającym się na koniec każdego dnia na ghatach. Nocleg w Varanasi.VARANASI - GORAKHPUR - LUMBINI (Nepal)Dzień 10Rano transfer na dworzec kolejowy. Przejazd pociągiem ekspresowym do Gorakhpur i stamtąd dalej autokarem w kierunku granicy z Nepalem – fascynującym królestwem położonym u stóp najpotężniejszych gór świata . 8 spośród 10 najwyższych gór świata leży w Himalajach. Przyjazd na nocleg do Lumbini.LUMBINI - POKHARADzień 11Zwiedzanie Lumbini, miejsca narodzin Buddy wpisanego na listę światowego dziedzictwa UNESCO, a następnie przejazd górską trasą na spotkanie z monumentalnymi Himalajami. Przyjazd do położonego w centralnym Nepalu, niemal u stóp Annapurny, miasta Pohkara. Popularna wśród turystów z całego świata Pokhara, z dziesiątkami sklepów, księgarń, restauracji położonych nad brzegiem jeziora Phewa Tal to idealne miejsce na relaks wśród przepięknych himalajskich krajobrazów Z miasteczka, w bezchmurne dni widać masyw Annapurny. Nocleg w Pokhara.POKHARADzień 12Bardzo wcześnie rano (tylko przy dobrej pogodzie!) wyjazd pod wzgórze Sarangkot. Podejście na unikalny spektakl zapalania szczytów - wschód słońca nad Himalajami. Powrót do hotelu na śniadanie. Czas wolny w Pokharze, okazja do zakupu pięknych wyrobów nepalskiego i tybetańskiego rękodzieła. Dla chętnych program fakultatywny – rejs łódką po jeziorze Phewa (ok. 15 USD) oraz podejście do stojącej na wzgórzu Stupy Pokoju, skąd roztacza się widok na szczyty Himalajów. Nocleg w Pokhara.KATHMANDUDzień 13Przejazd do Kathmandu wzdłuż rzeki Seti, a potem Trisuli; malownicze widoki na góry, postoje w punktach widokowych. Po drodze dla chętnych rafting na rzece Trisuli. Po przyjeździe do stolicy Nepalu wieczorny spacer po dzielnicy turystycznej Thamel .Nocleg w Kathmandu.KATHMANDU - BHAKTAPURDzień 14Zwiedzanie Kathmandu, stolicy Nepalu, jednego z najstarszych miast świata. Stare miasto – plac Durbar z labiryntem wąskich uliczek, sklepami oferującymi kunsztowne wyroby rzemiosła artystycznego. Przejazd do Swayambhunath, gdzie na szczycie wzgórza wznosi się okazała stupa buddyjska Wycieczka do Bhaktapur, miasta założonego w IX wieku, niegdyś stolicy Nepalu. Spacer po starej części miasta. Następnie przejazd do dzielnicy zamieszkanej przez Tybetańczyków, gdzie na głównym placu stoi stupa buddyjska Boudhanath, święte miejsce dla buddyjskich pielgrzymów, centrum życia religijnego uchodźców tybetańskich. Nocleg w Kathmandu.KATHMANDU - DELHIDzień 15Wylot z Kathmandu do Europy (przez Delhi).Dzień 16Przylot do Warszawy.I RATA1000 PLN - płatna przy zapisieII RATApłatna na 35 dni przed wyjazdemCena obejmuje* przeloty międzynarodowe, * przejazdy mikrobusem/autokarem z klimatyzacją, * przejazdy pociągiem dziennym w klimatyzowanym wagonie z miejscami siedzącymi * zakwaterowanie w hotelach 3*/4* pokoje 2-osob.; dopłata do pok. 1-osob. 1150 PLN, * śniadania, kolacje, * wizę do Indii, * opiekę pilota, * usługi lokalnych przewodników, * ubezpieczenie Signal Iduna (KL, NW, bagaż).UWAGA !* Cena nie obejmuje biletów wstępu oraz opłaty za wizę nepalską – ok. 190 USD.* Na zwyczajowe napiwki należy przeznaczyć ok. 50 USD.* Przy wpłacie II raty należy złożyć pełną dokumentację wizową, tj. 2 kolorowe zdjęcia, paszport ważny co najmniej 1 rok od daty zakończenia wycieczki z 2 stronami wolnymi, 1 wniosek wizowy do Indii.Terminy

01.03 - 16.03.2017, 8440.00 PLN24.09 - 09.10.2017, 7990.00 PLN08.10 - 23.10.2017, 8240.00 PLN06.11 - 21.11.2017, 8240.00 PLN19.11 - 04.12.2017, 7990.00 PLN



Hotel pochodzi z oferty Biura Podróży Rainbow, które obecne jest na polskim rynku turystycznym od 1990 roku. To jeden z czołowych polskich touroperatorów oraz nasz bardzo ważny kontrahent, z którym prowadzimy wieloletnią współpracę. Jest członkiem Polskiej Izby Turystyki oraz uczestnikiem programu Rzetelna Firma.

Najmocniejszą stroną Biura Podróży Rainbow są jedni z najlepszych na rynku piloci i rezydenci – wyróżniający się nie tylko wiedzą i doświadczeniem płynącym z wieloletniej praktyki ale również pasją do podróżowania i chęcią pokazywania najpiękniejszych zakątków świata. Biuro Podróży Rainbow oferuje swoim klientom ogromną bazę atrakcyjnych wycieczek objazdowych w każdy zakątek świata, jak również posiada bogatą bazę wakacji pobytowych all inclusive w Europie i nie tylko. Aby zagwarantować najwyższą jakość świadczonych usług, Biuro Podróży Rainbow stale monitoruje i sprawdza swoją ofertę pod kątem zadowolenia klientów. Nowością na sezon 2017 są Polskie Strefy - przygotowane zarówno dla dzieci jak i dorosłych centra animacyjne, prężnie działające w popularnych miejscowościach turystycznych.

Starania biura zostały dostrzeżone przez wiele poważanych instytucji, a sukces poparty licznymi nagrodami, takimi jak: Brązowe Effie w kategorii Usługi w konkursie Effie Awards 2015, Diament Forbesa, czy Róża Kolumba 2014.


Ecco Travel

Szukasz wakacji do Indii?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Kategoria

***

Region

Indie

Opis

DELHI - JAIPUR - FATEHPUR SIKRI - AGRA - DELHI - KATMANDU - POKHARA - KATMANDU

Dzień 1

Warszawa - Delhi. Wylot z lotniska Chopina do Delhi.

Dzień 2

Delhi (trasa około 45 km). Przylot do Delhi na międzynarodowe lotnisko im. Indiry Gandhi. Transfer do hotelu, śniadanie i czas wolny na odpoczynek. Po południu, dla chętnych wycieczka do Kompleksu Świątyń Akshardham (dodatkowo płatne na miejscu u pilota). Nowoczesny i zarazem tradycyjny, olbrzymich rozmiarów kompleks został oddany do użytku w listopadzie 2005 roku. Jest to zapierający dech w piersiach kompleks finezyjnie zdobionych budowli, które tradycją i architekturą nawiązują do ponad trzydziestowiecznej tradycji hinduizmu. Przy budowie zastosowano tradycyjny, w północnych Indiach, marmur i czerwony piaskowiec, obrabiane w pięciu różnych stylach architektonicznych - z Radżastanu, Orrisy, Gudżaratu oraz z elementami mogolskimi i dżinijskimi. Wszystko postawione i dopracowane w rekordowo krótkim okresie 5 lat. Obiadokolacja i nocleg w hotelu.

Dzień 3

Delhi (trasa około 35 km). Po śniadaniu zwiedzanie stolicy Indii, olbrzymiego miasta historycznie podzielonego na starą i nową cześć. Zwiedzanie zaczniemy od Starego Delhi, wybudowanego w czasach mogolskich, zwanego też Szahdżahanabadem. Dzisiaj stanowi ono centrum delijskich muzułmanów, dlatego pierwszym punktem programu będzie Jama Masjid (Meczet Piątkowy), największy meczet w Indiach. Później przejażdżka rikszami po wąskich i nadal klimatycznych uliczkach Starego Delhi. Zobaczymy także sąsiadujący z meczetem Czerwony Fort (tylko z zewnątrz) i udamy się do Raj Gath - miejsca kremacji Mahatmy Gandhiego. Następnie przemieścimy się do tzw. Nowego Delhi, wybudowanego na początku XX w. przez Brytyjczyków, jako centrum administracyjne kolonialnych Indii. Zobaczymy między innymi okazały Rashtrapati Bhavan (Pałac Wicekróla), przyległe, bliźniacze budynki Sekretariatów, Sansad Bhawan (Parlament Indyjski) oraz Bramę Indii, stanowiącą okazały łuk triumfalny wzniesiony ku czci Hindusów poległych na wszystkich frontach I Wojny Światowej i podczas Wojen Afgańskich. W dalszej części dnia odwiedzimy grobowiec Humayuna uznawany za architektoniczny pierwowzór słynnego Taj Mahal. Na koniec dnia zwiedzimy Gurdwarę Bangla Sahib - największą i najważniejszą w Delhi świątynię sikhijską. Obiadokolacja i nocleg w hotelu.

Dzień 4

Delhi - Jaipur (trasa około 260 km, przejazd około 6 godzin). Śniadanie i wykwaterowanie z hotelu. Przedpołudniem odwiedzimy Kutb Minar - najwyższy ceglany minaret w Indiach, który wraz z okolicznymi zabytkami wpisany został na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Z Delhi udamy się w kierunku Radżastanu, do miejscowości Jaipur. W miarę możliwości czasowych, przed zakwaterowaniem w hotelu w Jaipurze, złożymy wizytę w miejscowej "drukarni tekstyliów". Zakwaterowanie w hotelu, obiadokolacja.

Dzień 5

Jaipur (trasa około 30 km). Rankiem, po śniadaniu, udamy się do Fortu Amber, którego pierwszy dziedziniec zdobędziemy na słoniach. XI-wieczny fort jest doskonale umiejscowioną, mocno obwarowaną Radżpucką fortyfikacją, a jednocześnie przez długi czas był główną siedzibą bogatego rodu spod znaku słońca. Niewątpliwe najpiękniejsze budowle to Brama Ganesi oraz Shish Mahal - zdobiony tysiącami kawałków luster. W dalszej części dnia wrócimy w obręb murów XVIII-wiecznego miasta Jaipur, zwanego też Różowym Miastem. Zwiedzimy obecną siedzibę Radży Jaipuru - Pałac Miejski oraz sprawdzimy aktualny czas słoneczny na olbrzymich kamiennych przyrządach astronomicznych w Jantar Mantar. Kolejna nazwa Jaipuru to Miasto Klejnotów, z bogactwa których i ich doskonałej obróbki miasto słynie, więc będąc tam nie można pominąć krótkiego pokazu ręcznej obróbki kamieni szlachetnych. Zwiedzając Jaipur na pewno też zrobimy sobie zdjęcia przy Hava Mahal (Pałacu Wiatrów) oraz Jal Mahal (Pałacu na Wodzie). Po południu czas wolny. Chętni będą mogli (za dodatkową opłatą) odwiedzić urokliwie położoną, pomiędzy okolicznymi wzgórzami Galta Ji. Wielowiekowy kompleks świątyń nawiązuje do żyjącego tu około 2500 lat wcześniej Pana Galta - mistyka, mędrca, cudotwórcy. Oprócz wielu funkcjonujących świątyń, poświęconych różnym hinduskim bogom oraz świętych basenów ablucyjnych, wielką atrakcją Galty są stada małp zamieszkujące na stałe te tereny. Obiadokolacja i nocleg w hotelu.

Dzień 6

Jaipur - Fathepur Sikri - Agra (trasa około 260 km, około 6 godzin). Śniadanie w hotelu, wykwaterowanie i przejazd w kierunku Agry. Po drodze zwiedzanie pozostałości miasta Fatehpur Sikri. Miasto wybudowane w 1569 roku, przez najwspanialszego mogolskiego cesarza Akbara, tak jak szybko powstało, tak samo szybko zniknęło, przez co określane jest mianem wymarłego, opuszczonego miasta. Dzięki kaprysowi Wielkiego Cesarza, który chciał mieszkać blisko Salima Chisti, lokalnego mędrca, możemy dzisiaj spacerować po olbrzymim, świetnie zachowanym kompleksie pałacowym z czasów świetności imperium mogolskiego w Indiach. Przejdziemy przez kolejne dziedzińce pałacowe odwiedzając między innymi Diwan-i-Am (dziedziniec audiencji publicznych), Diwan-i-Khas z monumentalnym tronem (pawilon audiencji prywatnych), pięknie zdobiony Pawilon Tureckiej Sułtanki oraz okazały Pałac Jodhabai. Nocleg i obiadokolacja w Agrze. Dla chętnych (za dodatkową opłatą) możliwość uczestnictwa w wieczornym spektaklu teatralnym Taj Show opowiadającym niezwykle wzruszającą historię powstania słynnego Taj Mahal, które odwiedzimy w kolejnym dniu.

Dzień 7

Agra - Delhi (trasa około 220 km, 4-5 godzin). Wczesnym ranem, przed śniadaniem udamy się do jednego z Siedmiu Cudów Świata - słynnego Taj Mahal. Bajeczny, olbrzymi grobowiec zbudowany z białego marmuru, inkrustowanego mnóstwem kamieni szlachetnych i półszlachetnych, uznawany jest za świadectwo wielkiej miłości cesarza Shahjahana do najukochańszej żony Mumtaz Mahal. Jego budowa trwała 22 lata, od 1631 do 1653 r. i pochłonęła znaczną cześć cesarskiego skarbca. Obejrzymy go w pełnym majestacie i otoczeniu mogolskich ogrodów. Po wizycie w Taj Mahal powrót do hotelu na śniadanie. W dalszej części dnia odwiedzimy Czerwony Fort - zespół budowli fortecznych i pałacowych pochodzący z czasów cesarza Akbara. Fortyfikację ukończono w 1565 roku, jednak jako główna siedziba władców mogolskich była wielokrotnie przebudowywana wewnątrz. Dzięki temu do dziś zachował się cały kompleks pałacowy, którego poszczególne części reprezentują różne style i nazwane są od imienia mogolskiego władcy, który je przebudowywał. W środku dnia, w miarę dostępności czasowej, będziemy mieli okazje zapoznać się z kontynuowanymi od czasów budowy Taj Mahal tradycyjnymi metodami inkrustacji marmurów. Popołudniu powrót do Delhi. Po przyjeździe do Delhi zakwaterowanie w hotelu, czas wolny. Obiadokolacja w hotelu.

Dzień 8

Delhi - Katmandu. Po wczesnym śniadaniu transfer na lotnisko i przelot do Nepalu. Po wylądowaniu przejazd do hotelu, a następnie rozpoczniemy zwiedzanie. Tego dnia zwiedzanie zaczniemy od Pashupatinath - najważniejszego kompleksu świątyń hinduskich w Nepalu. Obecna, główna świątynia poświęcona bogu Śiwa pod postacią władcy zwierząt (Pashupati), pochodzi z XVIII w. i ma formę trzykondygnacyjnej pagody. Wraz z przylegającymi do niej Ghatami Królewskimi usytuowana jest nad brzegiem rzeki Bagmati, na nabrzeżu której rozciągają się także ghaty kremacyjne. Następnie udamy się do największej stupy Nepalu - Boudhanath, stanowiącej kolejne ważne centrum pielgrzymkowe buddyzmu. Otoczone buddyjskimi klasztorami stanowi centralne miejsce dla olbrzymiej społeczności tybetańskich emigrantów, trudniących się tradycyjnym rzemiosłem, rękodziełem i handlem. W drugiej połowie dnia odwiedzimy Bhaktapur, jednej z czterech stolic historycznego Królestwa Malla. Oprócz Pałacu Królewskiego z piękną Złotą Brama i świątynią Taledżu, zobaczymy, także Plac Taumadi oraz najstarszy Plac Dattatreya. Na pierwszym z nich jest najwyższa w całej dolinie, pięciodachowa świątynia Lakszmi - Nyatapola, a na drugim najstarsza, pochodząca z XV w. Świątynia Dattatreya poświęcona trzem najważniejszym bogom - Brahmie, Wisznu i Śiwie. Powrót do hotelu, obiadokolacja i nocleg.

Dzień 9

Katmandu - Pokhara. (trasa około 200 km, ok. 6 godzin). Wczesnym rankiem możliwość lotu nad Himalajami (dodatkowo płatne). Po śniadaniu opuścimy Katmandu i udamy się w drogę do Pokhary, drugiego co do wielkości miasta Nepalu. Pięknie ulokowana w zielonej i żyznej dolinie nad jeziorem Phewa znacznie różni się od Katmandu, pomimo równie dużej popularności wśród turystów. Pokhara uważana jest dzisiaj jako centrum wypadowe w region Annapurny, ale również mekkę sportów ekstremalnych. Oprócz upajania się widokiem naprawdę bliskich Himalajów oraz tradycyjnego zwiedzania, w Pokhara można pójść na trekking po górskich szlakach, a nawet potrenować latanie małymi samolotami, czy też popłynąć na rafting o różnym stopniu trudności. Po drodze możliwość (dodatkowo płatne) wjechanie kolejką linową do położonej około 2000 m n.p.m., górskiej miejscowości i centrum pielgrzymkowego Manakamana. Zakwaterowanie i obiadokolacja w hotelu.

Dzień 10

Pokhara. Wczesnym rankiem, jeszcze przed śniadaniem, dla chętnych (dodatkowo płatne) wyjazd do położonego wyżej w górach Sarangkot, na tzw. zapalanie szczytów, czyli niezwykle zjawiskowy wschód słońca w wysokich górach. Po śniadaniu spędzimy cały dzień na zwiedzaniu Pokhary i najbliższej okolicy. Zobaczymy między innymi Świątynię Bindjabasini, poświęconą bogini Bhagwati, lokalnej odmianie potężnej i złej Durgii, do której okoliczni mieszkańcy przynoszą ofiary w postaci kozłów i kogutów. Wejdziemy do jaskini Mahendra Gupha, ze wspaniałymi formami krasowymi kojarzonymi przez lokalną ludność z hinduskim bóstwem. Zobaczymy, także częściowo naziemny, a częściowo podziemny Wodospad Dewi w ponad trzydziestometrowym jarze. Wszystko na tle środkowych Himalajów. Obiadokolacja i nocleg.

Dzień 11

Pokhara - Katmandu. Po śniadaniu wykwaterowanie i wyjazd do Katmandu. Po dojechaniu do Katmandu udamy się na Katmandu Durbar, czyli do centrum starego miasta, gdzie w bezpośrednim sąsiedztwie do dziś tętniącego życiem placu znajdują się wszystkie najważniejsze budowle. Zwiedzanie zaczniemy od odwiedzin w pałacu i audiencji u żywej bogini Kumari. Późnym popołudniem, wczesnym wieczorem wylot do kraju. Tego dnia obiadokolacja we własnym zakresie.

Dzień 12

Przylot do Polski na lotnisko Chopina w Warszawie.

Wyposażenie

Brak udogodnień dla osób o ograniczonej sprawności ruchowej.

Cena zawiera

przelot Warszawa - Delhi - Katmandu - Warszawa liniami rejsowymi z przesiadkami, przelot wewnętrzny na trasie Delhi - Katmandu, opłaty lotniskowe, ubezpieczenie KL, NNW, zakwaterowanie w hotelach 3-4* w pokojach dwuosobowych z łazienkami i klimatyzacją i/lub wentylatorami przysufitowymi,, wczesne zakwaterowanie w hotelu drugiego dnia programu, w zależności od godziny przylotu do Delhi, wyżywienie - śniadania i obiadokolacje, transport - klimatyzowanym autokarem na trasie wycieczki,, zwiedzanie wg programu (bez biletów wstępu), serwis wykwalifikowanego polskiego pilota,

Cena nie zawiera

dopłata do zakwaterowania w pokoju pojedynczym, albo do tańszej opcji "podróżujący samotnie" (uczestnik może być dokwaterowany do innej osoby tej samej płci) - w przypadku realizacji dokwaterowania w ramach opcji "podróżujący samotnie", dopłata zostanie anulowana, obowiązkowa opłata za wstępy do zwiedzanych obiektów, obsługa lokalnych przewodników, serwis miejscowego agenta, zwyczajowe napiwki i inne opłaty lokalne w wysokości ok. 210 USD na osobę jako pakiet płatny lokalnemu kontrahentowi (pilotowi) na miejscu wycieczki,, opłaty za fotografowanie i filmowanie, koszty wizy indyjskiej, koszty wizy nepalskiej - ok. 30 USD/os., płatne przy wjeździe do Nepalu,, koszty wycieczek fakultatywnychKompleks Świątyń Akshardham - ok. 25 USD/os., Galta Ji - ok. 15 USD/os., Taj Show - od 30 USD/os., Lot nad Himalajami - ok. 220 USD/os., Kolej linowa na Manakamana - ok. 25 USD/os., ,

Obsługa na miejscu

Opieka wykwalifikowanego przewodnika lokalnego oraz polskiego pilota,

Informacje wizowe

Wizy 1. Za pośrednictwem Ecco Travel. Ecco Travel pośredniczy w uzyskaniu wizy w cenie 100 PLN/os + koszt wizy 300 PLN/os. W przypadku zgłoszenia pośrednictwa wizowego w rezerwacji konieczne jest wypełnienie wniosku wizowego online oraz załączenie w nim skanu wymaganych dokumentów - paszportu (pdf, min. 10KB, max. 300 KB) oraz zdjęcia w kolorze (jpg, min. 10 KB, max. 1 MB). Obowiązkowo, przed wysłaniem dokumentów do działu wizowego należy zgłosić do rezerwacji usługę pośrednictwa. WAŻNE - W przypadku zakupu ofert Last Minute, istnieje konieczność skonsultowania możliwości pośrednictwa z Ecco Travel. Wniosek wizowy - https.//ssl.eccoholiday.com/reservation_et/wiza_indie.php Uprzejmie prosimy - - Otworzyć paszport na stronie ze zdjęciem oraz zeskanować OBYDWIE STRONY - Nie skanować dokumentów do góry nogami oraz bokiem - Jako oryginał do scanu zdjęcia używać zdjęcia kolorowego zrobionego u fotografa (z twarzą na wprost, na jasnym tle), a nie zdjęcia z paszportu - Podawać w nagłówku wniosku prawdziwą datę wyjazdu oraz wpisywać rzeczywistą ważność paszportu (paszporty dzieci ważne są max. 5 lat) Wniosek można wypełnić i przesłać najpóźniej na 14 dni roboczych przed wylotem. Uzyskana w drodze pośrednictwa wiza wydawana jest na okres 60 dni i uprawnia do dwukrotnego przekroczenia granicy. UWAGA - Do przekroczenia granicy indyjskiej przez obywateli Polski konieczny jest paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty powrotu z wyjazdu oraz wiza. 2. Samodzielnie za pomocą systemu e-wiza. Do 96h przed wylotem istnieje możliwość otrzymania e-wizy w cenie 80 USD + opłata za transakcję kartą ok. 2 USD*, bez konieczności wysyłania dokumentów do Warszawy. W celu otrzymania e-visy należy wypełnić wniosek wizowy na stronie https.//indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html oraz dołączyć podczas wypełniania wniosku - zdjęcie w kolorze w formacie jpg i skan paszportu (strona ze zdjęciem) w formacie pdf oraz opłacić e-wizę przy pomocy karty kredytowej lub debetowej. UWAGA! O ten rodzaj wizy można się ubiegać na 120 dni przed wylotem. Jest to wiza dwukrotnego wjazdu, ważna przez 60 dni od dnia przekroczenia granicy z Indiami. * wysokość opłaty może ulec zmianie w zależności od banku, który wydał kartę Wiza Nepal. Nepal - wizę nepalską można uzyskać na lotnisku w Katmandu w cenie ok. 30 USD (wiza turystyczna jednorazowa, ważna na 15 dni). Wymagany jest paszport ważny co najmniej przez okres ważności wizy, wypełniona aplikacja wizowa oraz 1 kolorowe zdjęcie paszportowe.


Opis hotelu Indie - Nepal według Traveligo.pl

Prezentowany poniżej opis nie jest integralną częścią oferty Touroperatora i nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Jest to jedynie dodatkowa, pomocnicza informacja dla klientów Traveligo.pl

KRAJ

INDIE-NEPAL

INDIE - NEPAL (16 dni) 2017Dzień 1Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, stanowisko odpraw LogosTour. Wylot do Indii.DELHIDzień 2Przylot do Delhi. Transfer do hotelu. Zakwaterowanie. Po krótkim odpoczynku i śniadaniu zwiedzanie stolicy Indii. Wizyta w Jama Masjid - największym meczecie w Indiach oraz w Czerwonym Forcie, wzniesionym na początku XVII w., po przeniesieniu stolicy Indii z Agry do Delhi oraz w świątyni Sikhów z piękną złotą kopułą. Przejazd pod Bramę Indii, monumentalny pomnik, wystawiony ku czci żołnierzy armii indyjskiej poległych na wszystkich frontach. Oglądanie (z zewnątrz) kompleksu budynków rządowych – parlamentu i sekretariatów Nocleg w Delhi.DELHI - AMBER - JAIPURDzień 3Zwiedzanie XII-wiecznego kompleksu Qutab Minar z 72-metrową Wieżą Zwycięstwa, która jest najwyższym w Indiach minaretem zbudowanym z cegieł i kamienia. Wyjazd z Delhi w kierunku miasta Jaipur, leżącego w prowincji Rajasthan. Po drodze postój w Amber i wjazd do zabytkowego fortu na słoniach (lub jeepami ). Fort to dawna siedziba maharadży Jaipuru. Zwiedzanie jednego z najpiękniejszych pałaców Indii, zbudowanego w stylu romantycznym. Ściany pokryte są wieloma barwnymi miniaturami z dominacją motywów roślinnych; przedstawiają także sceny myśliwskie i bitewne. W wielu miejscach widać kunsztownie wprawione cenne kamienie i lustra. W drodze do hotelu wizyta w szlifierni kamieni szlachetnych i półszlachetnych. Wieczorem dla chętnych udział w projekcji bollywoodzkiego filmu w słynnym kinie Raj Mandir. Nocleg w Jaipur.JAIPUR - JAIGARHDzień 4Zwiedzanie Jaipur, zwanego różowym miastem. Na trasie – Pałac Wiatrów (Hawa Mahal) z piękną fasadą (z zewnątrz). Wizyta w Pałacu Miejskim - muzeum utworzonym w byłym pałacu maharadży, w którym podziwiać można m.in. cenne okazy broni, zbiory tkanin i dywanów. Przejście do Jantar Mantar, niezwykle ciekawego zbioru 17 kamiennych konstrukcji pełniących funkcję obserwatorium astronomicznego. Wizyta w Gaitor – nekropolii władców Jaipuru , a następnie w forcie Jaigarh, który pełnił funkcję skarbca Man Singha, panującego w Jaipurze w II poł XVI w. Wizyta w wytwórni dywanów. Wieczorem pokaz tańców charakterystycznych dla tego rejonu Indii. Nocleg w Jaipur.JAIPUR - FATEHPUR SIKRI - AGRADzień 5Przejazd do Agry. Po drodze wizyta w Fatehpur Sikri, mieście zbudowanym w XVI wieku przez władcę Akbara. Zwiedzanie meczetu Jama Masjid, grobowca szejka Salima, pałacu Panch Mahal oraz innych budowli świadczących o potędze imperium Mogołów. Po przyjeździe do Agry zwiedzanie słynnego mauzoleum Taj Mahal, wzniesionego w 1630 r. przez Shah Jahan ku czci jego zmarłej małżonki, królowej Mumtaz Mahal. Ta perła architektury z białego marmuru, o wspaniałych proporcjach, była budowana 22 lata przez 20 tysięcy rzemieślników sprowadzonych z Persji, Turcji, Francji i Włoch. Nocleg w Agrze.ORCHHA - KHAJURAHODzień 6Rano transfer na dworzec kolejowy. Wyjazd pociągiem z Agry do Jhansi. Następnie przejazd do miasteczka Orccha. Ze względu na walory obronne (wyspa na rzece i gęsta dżungla wokół) miasto wybrane zostało na siedzibę dynastii Bundela, której początki sięgają XI w. Na trasie zwiedzania - pałac Jahangira, z którego roztacza się malowniczy widok na okolicę, pałac. książęcy Raja Mahal z pięknymi freskami przedstawiającymi sceny z polowań oraz świątynia Lakshmi NarayanCzas wolny na uliczkach ze sklepami pamiątkarskimi i atmosferą przyciągającą młodych duchem turystów z całego świata. Przyjazd na nocleg do Khajuraho.PARK NARODOWY PANNA - KHAJURAHODzień 7*Dla chętnych poranne safari w parku Narodowym Panna. Występują tu m.in. wargacze, sambary indyjskie (nazywane również jeleniami końskimi), a spośród licznych gatunków ptactwa m.in. gęsi tybetańskie. Jeśli szczęście dopisze można zobaczyć tygrysa. W wyniku działań w ramach rządowego Projektu Tygrys zdołano odbudować populację tygrysa i obecnie żyje tu ok. 15 osobników (cena ok. 35 USD).Powrót do hotelu na śniadanie. Zwiedzanie zachodniego i wschodniego kompleksu świątyń hinduistycznych i dżinijskich, których mury pokryte są setkami doskonale zachowanych, kamiennych płaskorzeźb intrygujących dużym ładunkiem erotyki i zadziwiających artyzmem. Wzniesione w X i XI w świątynie, zostały na długie wieki zapomniane, a ponownie odkryli je dla świata Brytyjczycy w 1838 roku. Świątynie znajdują się na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Nocleg w Khajuraho.KHAJURAHO - VARANASIDzień 8Przejazd autokarem do Varanasi – duchowego serca hinduistycznych Indii, jednego z najstarszych miast świata (założone w XII w. p.n.e.), celu pielgrzymek hinduistów i buddystów z różnych zakątków kraju i świata. Przyjazd na nocleg do Varanasi.* Dla chętnych możliwość zorganizowania przelotu na tej trasie za dodatkową opłatą (ok. 750 PLN, płatne w biurze).VARANASIDzień 9O wschodzie słońca rejs po rzece Ganges. Na zachodnim brzegu rzeki stoi rząd ghatów; ich kamienne schody prowadzą do samej rzeki. Stoją przy nich pawilony, pałacyki i tarasy, w których zatrzymują się pielgrzymi przybywający z całych Indii do świętego miasta Varanasi. Wcześnie rano na ghatach pojawiają się ludzie odbywający rytualne ablucje w wodach świętej rzeki. Obserwacja obrzędów religijnych, mających na celu duchowe oczyszczenie.Powrót do hotelu na śniadanie. Następnie wycieczka do pobliskiego Sarnath, gdzie Budda wygłosił pierwsze kazanie do uczniów, w którym przedstawił główne zasady swojej nauki. Na miejscu można podziwiać pamiątkowe stupy, klasztor i stojący w miejscowym muzeum archeologicznym, kapitel kolumny ufundowanej w III w. p.n.e. przez cesarza Asiokę, znany z godła Indii. Wieczorem dla chętnych udział w rytualnym nabożeństwie Arti, odbywającym się na koniec każdego dnia na ghatach. Nocleg w Varanasi.VARANASI - GORAKHPUR - LUMBINI (Nepal)Dzień 10Rano transfer na dworzec kolejowy. Przejazd pociągiem ekspresowym do Gorakhpur i stamtąd dalej autokarem w kierunku granicy z Nepalem – fascynującym królestwem położonym u stóp najpotężniejszych gór świata . 8 spośród 10 najwyższych gór świata leży w Himalajach. Przyjazd na nocleg do Lumbini.LUMBINI - POKHARADzień 11Zwiedzanie Lumbini, miejsca narodzin Buddy wpisanego na listę światowego dziedzictwa UNESCO, a następnie przejazd górską trasą na spotkanie z monumentalnymi Himalajami. Przyjazd do położonego w centralnym Nepalu, niemal u stóp Annapurny, miasta Pohkara. Popularna wśród turystów z całego świata Pokhara, z dziesiątkami sklepów, księgarń, restauracji położonych nad brzegiem jeziora Phewa Tal to idealne miejsce na relaks wśród przepięknych himalajskich krajobrazów Z miasteczka, w bezchmurne dni widać masyw Annapurny. Nocleg w Pokhara.POKHARADzień 12Bardzo wcześnie rano (tylko przy dobrej pogodzie!) wyjazd pod wzgórze Sarangkot. Podejście na unikalny spektakl zapalania szczytów - wschód słońca nad Himalajami. Powrót do hotelu na śniadanie. Czas wolny w Pokharze, okazja do zakupu pięknych wyrobów nepalskiego i tybetańskiego rękodzieła. Dla chętnych program fakultatywny – rejs łódką po jeziorze Phewa (ok. 15 USD) oraz podejście do stojącej na wzgórzu Stupy Pokoju, skąd roztacza się widok na szczyty Himalajów. Nocleg w Pokhara.KATHMANDUDzień 13Przejazd do Kathmandu wzdłuż rzeki Seti, a potem Trisuli; malownicze widoki na góry, postoje w punktach widokowych. Po drodze dla chętnych rafting na rzece Trisuli. Po przyjeździe do stolicy Nepalu wieczorny spacer po dzielnicy turystycznej Thamel .Nocleg w Kathmandu.KATHMANDU - BHAKTAPURDzień 14Zwiedzanie Kathmandu, stolicy Nepalu, jednego z najstarszych miast świata. Stare miasto – plac Durbar z labiryntem wąskich uliczek, sklepami oferującymi kunsztowne wyroby rzemiosła artystycznego. Przejazd do Swayambhunath, gdzie na szczycie wzgórza wznosi się okazała stupa buddyjska Wycieczka do Bhaktapur, miasta założonego w IX wieku, niegdyś stolicy Nepalu. Spacer po starej części miasta. Następnie przejazd do dzielnicy zamieszkanej przez Tybetańczyków, gdzie na głównym placu stoi stupa buddyjska Boudhanath, święte miejsce dla buddyjskich pielgrzymów, centrum życia religijnego uchodźców tybetańskich. Nocleg w Kathmandu.KATHMANDU - DELHIDzień 15Wylot z Kathmandu do Europy (przez Delhi).Dzień 16Przylot do Warszawy.I RATA1000 PLN - płatna przy zapisieII RATApłatna na 35 dni przed wyjazdemCena obejmuje* przeloty międzynarodowe, * przejazdy mikrobusem/autokarem z klimatyzacją, * przejazdy pociągiem dziennym w klimatyzowanym wagonie z miejscami siedzącymi * zakwaterowanie w hotelach 3*/4* pokoje 2-osob.; dopłata do pok. 1-osob. 1150 PLN, * śniadania, kolacje, * wizę do Indii, * opiekę pilota, * usługi lokalnych przewodników, * ubezpieczenie Signal Iduna (KL, NW, bagaż).UWAGA !* Cena nie obejmuje biletów wstępu oraz opłaty za wizę nepalską – ok. 190 USD.* Na zwyczajowe napiwki należy przeznaczyć ok. 50 USD.* Przy wpłacie II raty należy złożyć pełną dokumentację wizową, tj. 2 kolorowe zdjęcia, paszport ważny co najmniej 1 rok od daty zakończenia wycieczki z 2 stronami wolnymi, 1 wniosek wizowy do Indii.Terminy

01.03 - 16.03.2017, 8440.00 PLN24.09 - 09.10.2017, 7990.00 PLN08.10 - 23.10.2017, 8240.00 PLN06.11 - 21.11.2017, 8240.00 PLN19.11 - 04.12.2017, 7990.00 PLN



Wycieczka pochodzi z oferty Biura Podróży Ecco Travel, które jest jednym z największych w Polsce organizatorów egzotycznych wakacji. Wraz z Biurem Podróży Ecco Holiday od kilku lat spełnia turystyczne marzenia swoich klientów.

Biuro Podróży Ecco Travel specjalizuje się w szczególności w organizacji wycieczek objazdowych do Chin, Japonii, Tajlandii, Indonezji, Emiratów Arabskich, Meksyku i na Kubę. Ich programy zawsze cieszą się ogromną popularnością wśród klientów. Profesjonalni piloci, doskonała obsługa klienta zarówno przed wylotem jak i w trakcie wyjazdu, a także doskonale skonstruowane wycieczki objazdowe sprawiły, że dziś biuro ma mnóstwo świetnych opinii. Wszystkie oferty oparte są wyłacznie na przelotach rejsowych by zapewnić komfort transportu i doskonałe wspomnienia z podróży.

Możliwe jest także przygotowanie wyjazdu wypoczynkowego w popularnej formule all inclusive. Biuro Podrózy Ecco Travel jest w stanie spełnić wszystkie marzenia klientów, nawet w zakresie organizacji malowniczych ślubów i innych nietypowych imprez.


Logos Travel

Szukasz wakacji do Indii?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

INDIE - NEPAL Delhi - Dżajpur - Puszkar - Agra - Orcza - Khadżuraho - Waranasi - Chitwan Park - Pokhara - Katmandu - Dolina Katmandu Indie to "globtroterskie abc". Każdy szanujący się krajoznawca powinien odbyć tam podróż choćby raz w życiu. Indie to podróż nie tylko w wymiarze czasu i przestrzeni ale też wędrówka w głąb samego siebie, na dno duszy, to próba zrozumienia życia przez pryzmat kalejdoskopu indyjskiej rzeczywistości. Zrozumieć Indie, to trochę tak, jakby zrozumieć nagle cały świat. Dochodzi do głosu nowa koncepcja czasu. Stajesz w szeregu niebieskawych bogów. Dusza śpiewa, rozpływa się w niebycie, odkrywasz w sobie śmiejące się dziecko i czujesz jak z oddechem rodzą ci się ptaki wyrywające się z piersi…

DZIEŃ 1

Zbiórka uczestników wyprawy na lotnisku w Warszawie. Wylot do Delhi przez jeden z tranzytowych portów lotniczych.

DZIEŃ 2

Przylot do Delhi. Wymiana pieniędzy, przejazd do hotelu. Po śniadaniu zwiedzanie kompleksu Qutab Minar, następnie Old Delhi - meczet Dżama Masdżid (największy w Indiach), z którego zobaczymy Czerwony Fort (Lal Qila) i Lahore Gate, gdzie ogłoszono niepodległość Indii. Dalej, Radż Ghat z miejscem pamięci Mahatmy Gandhiego. Przejazd przez New Delhi - widok na rezydencję Prezydenta Indii (Rasztrapati Bhavan), Drogę Królewską (Radżpath), Parlament (Sansad Bhavan) oraz Bramę Indii. Wieczorem wizyta w świątyni Lakszmi Narajan z ołtarzami hinduskich bogów oraz świątynia Sikhów ze złotą kopułą i basenem do rytuału chrztu (amrita). Powrót do hotelu na nocleg.

DZIEŃ 3

Po śniadaniu wyjazd do stolicy Radżastanu, Dżajpuru, zwanego "Różowym miastem". Zwiedzanie - pałac maharadżów (City Palace) i Dżantar Mantar, obserwatorium astronomiczne. Szlifiernia diamentów ze sklepem jubilerskim. Nocleg w Dżajpurze, w tradycyjnym hotelu sieci Heritage Hotels.

DZIEŃ 4

Po śniadaniu przejazd do Fortu Amber, stolicy klanu radżputańskiego, a później państwa Dżajpur od 966 do 1727 r. Po drodze Pałac Wiatrów (Hawa Mahal). Następnie nekropolia maharadżów w Gajtor. Emporium dywanów, makatek i jedwabi. Powrót do hotelu i czas wolny na odpoczynek. Nocleg w Dżajpurze.

DZIEŃ 5

Całodzienna wycieczka na skraj pustyni Thar do świętego miasta Puszkar, gdzie jest 400 świątyń, a wśród nich - świątynia poświęcona bogu Brahmie (jedyna na świecie). Dla chętnych - podejście do świątyni Sawitri, skąd rozpościera się niepowtarzalny widok na miasteczko, na Wężową Górę i na pustynię Thar. Powrót do hotelu w Dżajpurze. Nocleg w Dżajpurze.

DZIEŃ 6

Wyjazd z hotelu wcześnie rano do ogrodów Sisodia Rani, podpatrywanie pielgrzymów w zespole świątyń w Galta i karmienie świętych małp. Następnie Fatehpur Sikri, Umarłe Miasto Mogołów (na liście UNESCO) i wspaniały meczet Akbara ze słynną Bramą Zwycięstwa oraz ażurowy grobowiec świętego męża Salima Cziszti na dziedzińcu meczetu. Przyjazd do Agry i zakwaterowanie w hotelu. Nocleg w Agrze.

DZIEŃ 7

Po śniadaniu zwiedzanie. Tadż Mahal - wyraz bólu Szahdżahana po stracie żony rzeźbiony w marmurze tak pięknie, że stał się jednym z siedmiu cudów świata. Przez wieki grobowiec cesarskiej małżonki inspiruje muzyków, malarzy, poetów, którzy w słowie, pieśni i kolorze próbują uchwycić jego magię. Monumentalny Fort Agra, gdzie więziony był Szahdżahan. Emporium ze sztuką wzorowaną na pietra dura. Po południu, dla chętnych, fakultatywnie wyjazd do Mathury, mitycznego miejsca narodzin Kriszny i do Vrindaban, gdzie młodziutki Kriszna pląsał z pastereczkami gopi, a gdzie dziś znajduje się amerykański ośrodek Hare Kriszna (można wziąć udział w pudży), po drodze spojrzenie na grobowiec Akbara w Sikandrze. Nocleg w Agrze.

DZIEŃ 8

Wyjazd do Orczy. Po drodze, zwiedzanie imponującej XVI-wiecznej fortecy Man Singha w Gwalior oraz Jai Vilas, pałacu maharadżów Scindia, jednego z najstarszych i najbardziej szacownych rodów arystokratycznych. Przejazd na nocleg do wioski Orcza. Wieczorem dla chętnych spacer w wyjątkowej scenerii. Nocleg w Orczy.

DZIEŃ 9

Wcześnie rano powitanie słońca nad rzeką Betwa. Zwiedzanie uroczej wioski Orcza - Pałacu Dżahangira, pałacu maharadżów oraz świątyni Lakszmi Narajan. Po południu - przejazd do Khadżuraho. Nocleg w Khadżuraho.

DZIEŃ 10

Khadżuraho - zwiedzanie tysiącletnich świątyń (na liście UNESCO), które intrygują, szokują, bawią i uczą, a wciąż nie wiadomo dlaczego zostały zbudowane… Przejazd do świątyń dżinijskich. Emporium aryjskiej sztuki użytkowej. Po południu, dla chętnych, fakultatywnie - rezerwat przyrody. Wieczorem, dla chętnych, fakultatywnie spektakl światło i dźwięk w zespole świątyń lub fakultatywnie pokaz regionalnych tańców indyjskich w emporium Kandariya. Nocleg w Khadżuraho.

DZIEŃ 11

Całodzienny przejazd autokarem Khadżuraho - Waranasi (Benares). Możliwość przelotu samolotem Khadżuraho-Waranasi około 180-200 USD, decyzja i rezerwacja przed wyjazdem. Nocleg w Waranasi.

DZIEŃ 12

Waranasi - o wschodzie słońca przejażdżka łodziami po świętej rzece Ganges, spacer po ghatach i Starym Mieście. Powrót do hotelu na śniadanie. Przejazd do Sarnath, gdzie Budda po doznaniu Przebudzenia wygłosił pierwszą naukę do pięciu ukochanych uczniów zebranych w Parku Łani, znaną jako "pierwszy obrót koła praw". Muzeum Archeologiczne z kolumną Aśioki i słynnymi lwami, godłem Indii. Emporium tak zwanych "brokatów z Waranasi". Po południu czas wolny. Wieczorem, dla chętnych, fakultatywnie pudża na Dasaswamedh ghat. Nocleg w Waranasi.

DZIEŃ 13

Całodzienny przejazd do granicy z Nepalem. Po wypełnieniu formalności, dojazd do hotelu w Bhairawa na nocleg.

DZIEŃ 14

Wyjazd z hotelu bardzo wcześnie rano - zwiedzanie Lumbini, miejsca narodzin Buddy. Przejazd przez Teraj do Chitwan Parku. Zakwaterowanie w hotelu i czas wolny. Po południu spacer na słoniach w głąb parku i bezkrwawe safari fotograficzne. Dla chętnych możliwość spożycia kolacji o zachodzie słońca w jednej z tubylczych restauracyjek nad rzeką Rapti. Wieczorem, dla chętnych, fakultatywnie pokaz tańców ludowych plemienia Tharu. Nocleg na obrzeżu parku.

DZIEŃ 15

Chitwan Park - przejażdżka drewnianymi dłubankami po rzece Rapti. Spacer po dżungli. Po południu przejazd jedną z najpiękniejszych tras widokowych Nepalu - przez Nizinę Teraj, pasmo Sziwalik i Małe Himalaje do Pokhary. Nocleg w Pokharze.

DZIEŃ 16

Bardzo wcześnie rano (tylko przy dobrej pogodzie) wyjazd pod wzgórze Sarangot, podejście na spektakl zapalania szczytów przez wschodzące słońce. Powrót do hotelu na śniadanie. Cała Pokhara nasza - dzień wolny, ze stałym widokiem (tylko przy dobrej pogodzie) na świętą górę Maćia Pućre (Rybi Ogon). Program fakultatywny - wodospad Dawida, przejażdżka łódką po jeziorze Fewa, podejście do budowanej przez Japończyków Stupy Pokoju na podziwianie Maćia Pućre, Annapurny i Dhaulagiri, zakupy u Tybetanek. Nocleg w Pokharze.

DZIEŃ 17

Przejazd z Pokhary do Katmandu przez centralną część Nepalu, jedną z najpiękniejszych tras górskich. Po drodze, dla chętnych - rafting na rzece Trisuli (ok. 40 USD). Wieczorem - spacer po Thamelu. Nocleg w Katmandu.

DZIEŃ 18

Dla chętnych - lot wzdłuż Himalajów - ok. 200 USD. Zwiedzanie Doliny Katmandu - oficjalna królewska świątynia w Pasiupatinath i miasteczko Deopatan nad rzeką Bagmati. Następnie stupa Boudinath, jedno z najważniejszych centrów buddyzmu tybetańskiego. Powrót do centrum Katmandu - Durbar Square ze świątyniami fundatorów, Hanuman Doka i Pałac Królewski, Dom Żywej Bogini Kumari. Nocleg w Katmandu.

DZIEŃ 19

Dalsze zwiedzanie Doliny - stupa Swajambunath, wspięcie się po 365 stopniach na szczyt świątyni buddyjskiej, kręcenie młynkami modlitewnymi na rzecz pokoju na świecie. Przejazd do Lalitpuru (Patanu) - zwiedzanie klasztorów buddyjskich, w tym Złotej Świątyni, Durbar Square. Przejazd do Bhaktapur, najstarszego miasta Doliny - Durbar Square, Złota Brama w Pałacu Królewskim, Plac Njatapola i Dzielnica Tacapal ze świątynią Dattatraja. Nocleg w Katmandu.

DZIEŃ 20

Czas wolny na zakupy, spacery lub egzystencjalne przemyślenia u podnóża najwyższych gór świata. Transfer na lotnisko. Wylot z Katmandu do Delhi. Przerwa tranzytowa.

DZIEŃ 21

Odlot z Delhi do Warszawy przez jeden z tranzytowych portów lotniczych.

TERMINY

26.01 - 15.02.2018 04.02 - 24.02.2018 09.03 - 29.03.2018 15.04 - 05.05.2018 30.09 - 20.10.2018 21.10 - 10.11.2018 16.11 - 06.12.2018 21.12 - 10.01.2019* * sezon świąteczno-sylwestrowy - dopłata 750 PLN + 120 USD

CENA

5 980 PLN + 990 USD

1 rata

800 PLN płatne przy zapisie

2 rata

5 980 PLN na 35 dni przed imprezą (minus 1 rata)

3 rata

890 USD uczestnik zabiera ze sobą

CENA ZAWIERA

- bilet lotniczy na trasie Warszawa - Delhi; Katmandu - Delhi - Warszawa - opiekę pilota - przewodnika na całej trasie - lokalnych przewodników - zakwaterowanie - hotele 3* w pokojach 2-os. z łazienkami (standard lokalny), 1 nocleg w hotelu tranzytowym 2* - śniadania, kolacja powitalna i pożegnalna - opłaty za wizę indyjską - przejazdy wewnętrzne po Indiach i Nepalu - mikrobus - ubezpieczenie EUROPA (KL 30 000 EUR i NNW 3 000 EUR)

W CENIE NIE SĄ ZAWARTE

- bilety wstępu 180 USD, - opłata lotniskowa 25 USD, - opłata za wizę nepalską 25 USD, - pozostałe kolacje (aranżuje pilot), - dopłata do pokoju 1-osobowego 470 USD - napiwki 70 USD - dopłata do klimatyzacji w busie na terenie Indii (w miesiącach - marzec, kwiecień, wrzesień, październik) 40 USD - pozostałe wycieczki fakultatywne ok. 60 USD


Opis hotelu Indie - Nepal według Traveligo.pl

Prezentowany poniżej opis nie jest integralną częścią oferty Touroperatora i nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Jest to jedynie dodatkowa, pomocnicza informacja dla klientów Traveligo.pl

KRAJ

INDIE-NEPAL

INDIE - NEPAL (16 dni) 2017Dzień 1Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, stanowisko odpraw LogosTour. Wylot do Indii.DELHIDzień 2Przylot do Delhi. Transfer do hotelu. Zakwaterowanie. Po krótkim odpoczynku i śniadaniu zwiedzanie stolicy Indii. Wizyta w Jama Masjid - największym meczecie w Indiach oraz w Czerwonym Forcie, wzniesionym na początku XVII w., po przeniesieniu stolicy Indii z Agry do Delhi oraz w świątyni Sikhów z piękną złotą kopułą. Przejazd pod Bramę Indii, monumentalny pomnik, wystawiony ku czci żołnierzy armii indyjskiej poległych na wszystkich frontach. Oglądanie (z zewnątrz) kompleksu budynków rządowych – parlamentu i sekretariatów Nocleg w Delhi.DELHI - AMBER - JAIPURDzień 3Zwiedzanie XII-wiecznego kompleksu Qutab Minar z 72-metrową Wieżą Zwycięstwa, która jest najwyższym w Indiach minaretem zbudowanym z cegieł i kamienia. Wyjazd z Delhi w kierunku miasta Jaipur, leżącego w prowincji Rajasthan. Po drodze postój w Amber i wjazd do zabytkowego fortu na słoniach (lub jeepami ). Fort to dawna siedziba maharadży Jaipuru. Zwiedzanie jednego z najpiękniejszych pałaców Indii, zbudowanego w stylu romantycznym. Ściany pokryte są wieloma barwnymi miniaturami z dominacją motywów roślinnych; przedstawiają także sceny myśliwskie i bitewne. W wielu miejscach widać kunsztownie wprawione cenne kamienie i lustra. W drodze do hotelu wizyta w szlifierni kamieni szlachetnych i półszlachetnych. Wieczorem dla chętnych udział w projekcji bollywoodzkiego filmu w słynnym kinie Raj Mandir. Nocleg w Jaipur.JAIPUR - JAIGARHDzień 4Zwiedzanie Jaipur, zwanego różowym miastem. Na trasie – Pałac Wiatrów (Hawa Mahal) z piękną fasadą (z zewnątrz). Wizyta w Pałacu Miejskim - muzeum utworzonym w byłym pałacu maharadży, w którym podziwiać można m.in. cenne okazy broni, zbiory tkanin i dywanów. Przejście do Jantar Mantar, niezwykle ciekawego zbioru 17 kamiennych konstrukcji pełniących funkcję obserwatorium astronomicznego. Wizyta w Gaitor – nekropolii władców Jaipuru , a następnie w forcie Jaigarh, który pełnił funkcję skarbca Man Singha, panującego w Jaipurze w II poł XVI w. Wizyta w wytwórni dywanów. Wieczorem pokaz tańców charakterystycznych dla tego rejonu Indii. Nocleg w Jaipur.JAIPUR - FATEHPUR SIKRI - AGRADzień 5Przejazd do Agry. Po drodze wizyta w Fatehpur Sikri, mieście zbudowanym w XVI wieku przez władcę Akbara. Zwiedzanie meczetu Jama Masjid, grobowca szejka Salima, pałacu Panch Mahal oraz innych budowli świadczących o potędze imperium Mogołów. Po przyjeździe do Agry zwiedzanie słynnego mauzoleum Taj Mahal, wzniesionego w 1630 r. przez Shah Jahan ku czci jego zmarłej małżonki, królowej Mumtaz Mahal. Ta perła architektury z białego marmuru, o wspaniałych proporcjach, była budowana 22 lata przez 20 tysięcy rzemieślników sprowadzonych z Persji, Turcji, Francji i Włoch. Nocleg w Agrze.ORCHHA - KHAJURAHODzień 6Rano transfer na dworzec kolejowy. Wyjazd pociągiem z Agry do Jhansi. Następnie przejazd do miasteczka Orccha. Ze względu na walory obronne (wyspa na rzece i gęsta dżungla wokół) miasto wybrane zostało na siedzibę dynastii Bundela, której początki sięgają XI w. Na trasie zwiedzania - pałac Jahangira, z którego roztacza się malowniczy widok na okolicę, pałac. książęcy Raja Mahal z pięknymi freskami przedstawiającymi sceny z polowań oraz świątynia Lakshmi NarayanCzas wolny na uliczkach ze sklepami pamiątkarskimi i atmosferą przyciągającą młodych duchem turystów z całego świata. Przyjazd na nocleg do Khajuraho.PARK NARODOWY PANNA - KHAJURAHODzień 7*Dla chętnych poranne safari w parku Narodowym Panna. Występują tu m.in. wargacze, sambary indyjskie (nazywane również jeleniami końskimi), a spośród licznych gatunków ptactwa m.in. gęsi tybetańskie. Jeśli szczęście dopisze można zobaczyć tygrysa. W wyniku działań w ramach rządowego Projektu Tygrys zdołano odbudować populację tygrysa i obecnie żyje tu ok. 15 osobników (cena ok. 35 USD).Powrót do hotelu na śniadanie. Zwiedzanie zachodniego i wschodniego kompleksu świątyń hinduistycznych i dżinijskich, których mury pokryte są setkami doskonale zachowanych, kamiennych płaskorzeźb intrygujących dużym ładunkiem erotyki i zadziwiających artyzmem. Wzniesione w X i XI w świątynie, zostały na długie wieki zapomniane, a ponownie odkryli je dla świata Brytyjczycy w 1838 roku. Świątynie znajdują się na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Nocleg w Khajuraho.KHAJURAHO - VARANASIDzień 8Przejazd autokarem do Varanasi – duchowego serca hinduistycznych Indii, jednego z najstarszych miast świata (założone w XII w. p.n.e.), celu pielgrzymek hinduistów i buddystów z różnych zakątków kraju i świata. Przyjazd na nocleg do Varanasi.* Dla chętnych możliwość zorganizowania przelotu na tej trasie za dodatkową opłatą (ok. 750 PLN, płatne w biurze).VARANASIDzień 9O wschodzie słońca rejs po rzece Ganges. Na zachodnim brzegu rzeki stoi rząd ghatów; ich kamienne schody prowadzą do samej rzeki. Stoją przy nich pawilony, pałacyki i tarasy, w których zatrzymują się pielgrzymi przybywający z całych Indii do świętego miasta Varanasi. Wcześnie rano na ghatach pojawiają się ludzie odbywający rytualne ablucje w wodach świętej rzeki. Obserwacja obrzędów religijnych, mających na celu duchowe oczyszczenie.Powrót do hotelu na śniadanie. Następnie wycieczka do pobliskiego Sarnath, gdzie Budda wygłosił pierwsze kazanie do uczniów, w którym przedstawił główne zasady swojej nauki. Na miejscu można podziwiać pamiątkowe stupy, klasztor i stojący w miejscowym muzeum archeologicznym, kapitel kolumny ufundowanej w III w. p.n.e. przez cesarza Asiokę, znany z godła Indii. Wieczorem dla chętnych udział w rytualnym nabożeństwie Arti, odbywającym się na koniec każdego dnia na ghatach. Nocleg w Varanasi.VARANASI - GORAKHPUR - LUMBINI (Nepal)Dzień 10Rano transfer na dworzec kolejowy. Przejazd pociągiem ekspresowym do Gorakhpur i stamtąd dalej autokarem w kierunku granicy z Nepalem – fascynującym królestwem położonym u stóp najpotężniejszych gór świata . 8 spośród 10 najwyższych gór świata leży w Himalajach. Przyjazd na nocleg do Lumbini.LUMBINI - POKHARADzień 11Zwiedzanie Lumbini, miejsca narodzin Buddy wpisanego na listę światowego dziedzictwa UNESCO, a następnie przejazd górską trasą na spotkanie z monumentalnymi Himalajami. Przyjazd do położonego w centralnym Nepalu, niemal u stóp Annapurny, miasta Pohkara. Popularna wśród turystów z całego świata Pokhara, z dziesiątkami sklepów, księgarń, restauracji położonych nad brzegiem jeziora Phewa Tal to idealne miejsce na relaks wśród przepięknych himalajskich krajobrazów Z miasteczka, w bezchmurne dni widać masyw Annapurny. Nocleg w Pokhara.POKHARADzień 12Bardzo wcześnie rano (tylko przy dobrej pogodzie!) wyjazd pod wzgórze Sarangkot. Podejście na unikalny spektakl zapalania szczytów - wschód słońca nad Himalajami. Powrót do hotelu na śniadanie. Czas wolny w Pokharze, okazja do zakupu pięknych wyrobów nepalskiego i tybetańskiego rękodzieła. Dla chętnych program fakultatywny – rejs łódką po jeziorze Phewa (ok. 15 USD) oraz podejście do stojącej na wzgórzu Stupy Pokoju, skąd roztacza się widok na szczyty Himalajów. Nocleg w Pokhara.KATHMANDUDzień 13Przejazd do Kathmandu wzdłuż rzeki Seti, a potem Trisuli; malownicze widoki na góry, postoje w punktach widokowych. Po drodze dla chętnych rafting na rzece Trisuli. Po przyjeździe do stolicy Nepalu wieczorny spacer po dzielnicy turystycznej Thamel .Nocleg w Kathmandu.KATHMANDU - BHAKTAPURDzień 14Zwiedzanie Kathmandu, stolicy Nepalu, jednego z najstarszych miast świata. Stare miasto – plac Durbar z labiryntem wąskich uliczek, sklepami oferującymi kunsztowne wyroby rzemiosła artystycznego. Przejazd do Swayambhunath, gdzie na szczycie wzgórza wznosi się okazała stupa buddyjska Wycieczka do Bhaktapur, miasta założonego w IX wieku, niegdyś stolicy Nepalu. Spacer po starej części miasta. Następnie przejazd do dzielnicy zamieszkanej przez Tybetańczyków, gdzie na głównym placu stoi stupa buddyjska Boudhanath, święte miejsce dla buddyjskich pielgrzymów, centrum życia religijnego uchodźców tybetańskich. Nocleg w Kathmandu.KATHMANDU - DELHIDzień 15Wylot z Kathmandu do Europy (przez Delhi).Dzień 16Przylot do Warszawy.I RATA1000 PLN - płatna przy zapisieII RATApłatna na 35 dni przed wyjazdemCena obejmuje* przeloty międzynarodowe, * przejazdy mikrobusem/autokarem z klimatyzacją, * przejazdy pociągiem dziennym w klimatyzowanym wagonie z miejscami siedzącymi * zakwaterowanie w hotelach 3*/4* pokoje 2-osob.; dopłata do pok. 1-osob. 1150 PLN, * śniadania, kolacje, * wizę do Indii, * opiekę pilota, * usługi lokalnych przewodników, * ubezpieczenie Signal Iduna (KL, NW, bagaż).UWAGA !* Cena nie obejmuje biletów wstępu oraz opłaty za wizę nepalską – ok. 190 USD.* Na zwyczajowe napiwki należy przeznaczyć ok. 50 USD.* Przy wpłacie II raty należy złożyć pełną dokumentację wizową, tj. 2 kolorowe zdjęcia, paszport ważny co najmniej 1 rok od daty zakończenia wycieczki z 2 stronami wolnymi, 1 wniosek wizowy do Indii.Terminy

01.03 - 16.03.2017, 8440.00 PLN24.09 - 09.10.2017, 7990.00 PLN08.10 - 23.10.2017, 8240.00 PLN06.11 - 21.11.2017, 8240.00 PLN19.11 - 04.12.2017, 7990.00 PLN



Opinie o wycieczce objazdowej Indie - Nepal

Indie - Nepal - możliwości zakwaterowania:

1 os. pokoj standardowy
2 os. pokoj standardowy
Pokój jednoosobowy
Pokój 2 osobowy
Pokój 2 osobowy - na zapytanie
Miejsce w pokoju dwuosobowym

Masz pytania o Wycieczkę objazdową Indie - Nepal? Zadzwoń lub napisz!

Pn-pt 8:30-20:00 sob 10:00-16:00 nd 10:00-18:00