cellphone

Z nami zaplanujesz udane wakacje!Blisko 240 000 zadowolonych klientów od 2004 roku!

  • Jesteśmy Członkiem Polskiego Związku Touroperatorów
  • money
  • PIT

Infolinia i rezerwacja pon.-pt. 8:30-20:00; sob. 10:00-16:00; nd. 10-18

Wakacje Last Minute
  • Wycieczka objazdowa Smaki Chorwacji, Chorwacja
  • Wycieczka objazdowa Smaki Chorwacji, Chorwacja
  • Wycieczka objazdowa Smaki Chorwacji, Chorwacja
  • Wycieczka objazdowa Smaki Chorwacji, Chorwacja
1 / 4
Ocena
hotelu:
0.0 / 5
Najbliższy termin
15.06 - 21.06
już od 1249 zł / os
Sprawdź
Najtańszy termin
15.06 - 21.06
już od 1249 zł / os
Sprawdź

Wycieczka objazdowa Smaki Chorwacji
star 2

Chorwacja
Ocena wycieczki objazdowej Smaki Chorwacji:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Najbliższy termin
  • Termin:
  • 15 czerwca 2019
Najtańszy termin
  • Termin:
  • 15 czerwca 2019

Wycieczka objazdowa Smaki Chorwacji w ofercie Biura podróży:

Almatur

Szukasz wakacji do Chorwacji?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Opis

Plitwickie Jeziora - Archipelag Wysp Kornati - Zadar - Biograd - Wyspy Murter i Vrgada - Rakija, proek i maraschino - Cevapcici - chorwacki specjał - Burek - z mięsem, serem lub na słodko - Kalmary, małże i ośmiornice - Ryby i mięsa z grilla - Fritule - miejscowe ciasteczka

Program

1 dzień Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Czechy, Austrię i Słowenię. W trakcie przejazdu planowane są krótkie postoje i przerwa na posiłek. 2 dzień W godzinach porannych przyjazd do Parku Narodowego w Plitwicach, wpisanego na listę światowego dziedzictwa naturalnego, chronionego przez UNESCO. W parku, na długości ponad 8 km znajduje się 16 turkusowych jezior położonych tarasowo i połączonych ze sobą niezliczoną ilością wodospadów. Spacer malowniczymi ścieżkami i rejs statkiem po największym jeziorze Kozjak. Po zwiedzeniu parku degustacja lokalnych produktów rakija, sery, miody pochodzące z ekologicznego regionu Lika - zwanego Zielonymi Płucami Chorwacji. Przejazd do pensjonatu w nadmorskiej miejscowości Drage, zakwaterowanie, kolacja, nocleg. 3 dzień Po śniadaniu zachwycający całodzienny rejs na wyspy Kornati. Archipelag Kornati to największe skupisko wysp na Adriatyku liczące 147 niezwykle urzekających wysp i wysepek. Statek wypływa z miejscowości Drage, płyniemy do zatoki Telascica w Parku Narodowym, gdzie będzie czas na plażowanie. Po odpoczynku, w porze lunchu zapraszamy na posiłek rozpoczniemy degustacją lokalnej rakiji, a następnie kucharz pokładowy zaserwuje rybę i mięso z grilla, sałatkę, chleb i lokalne domowe wino, na deser ciasteczka. Powrót na kolację i nocleg. 4 dzień Po śniadaniu przejazd do Zadaru - wizyta na miejscowym bazarze, możliwość degustacji i zakupu sezonowych owoców i warzyw oraz lokalnych specjałów. Zadar to miasto, uznawane za stolicę północnej Dalmacji, słynie m.in. z likieru Maraschino, którego nie omieszkamy spróbować. Likier ten produkowany jest z miejscowych wiśni maraska. Spacer z przewodnikiem katedra św. Anastazji, rotunda św. Donata - symbol miasta. Przy sprzyjającej pogodzie (wiejącym wietrze) niezwykły koncert na morskich organach - gra na nich tylko morze i wiatr. Czas wolny. Na lunch polecamy burek - rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka. Jest to najbardziej popularne, szybkie i pożywne danie w krajach śródziemnomorskich. Przygotowuje się go poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta, które następnie jest nadziewane mięsem, warzywami (szpinak), serem lub owocami. Przejazd do miejscowości Biograd na Moru - niegdyś to właśnie tutaj koronowano chorwackie głowy. Miejscowość słynie z krystalicznie czystej wody i przepięknych plaż, a także ze znakomitych tawern i restauracji serwujących lokalne przysmaki i specjały kulinarne. Polecamy wizytę w lokalnej kafejce - warto spróbować "kavu sa lagom i sladoled". Czas wolny. Powrót do pensjonatu. Wieczorem zapraszamy na upojny Dalmatyński Wieczór, podczas którego rozsmakujemy się w miejscowej kuchni. Oprócz rakiji, kalmarów i frituli będzie możliwość skosztowania świeżo złowionych ryb, małż, ośmiornic, prszutu, serów, białego i czerwonego wina, a do tego przygrywać będą dalmatyńscy muzycy. Nocleg. 5 dzień Po śniadaniu niezapomniany całodzienny rejs na wyspy Murter i Vrgada. Malownicza wyspa Murter jest jedną z wysp archipelagu północno-dalmatyńskiego, najbardziej zagęszczonego skupiska wysp na Adriatyku i całym Morzu Śródziemnym, w którym znajduje się ok. 40 procent wszystkich wysp chorwackich. Murter to wyspa rybaków, gajów oliwnych i stoczniowców, dlatego też zwiedzimy stocznię, gdzie remontowane są drewniane statki. Następnie popłyniemy na wyspę Vrgada - to niewielka, ale przeurocza wyspa, obrośnięta iglastymi drzewami, bogata w piaszczyste plaże - odpoczynek nad morzem. A na obiad kolejne chorwackie specjały cevapcici, sałatka z ośmiornicy, kunkje (lokalne małże) z grilla. Powrót na kolację i nocleg. 6 dzień Po śniadaniu wykwaterowanie, czas wolny - odpoczynek na plaży w jednej z pobliskich urokliwych zatoczek. Lunch, po południu czas wolny. Kolacja w konobie (typowej chorwackiej restauracji) Dalmatyńska peka - znak rozpoznawczy regionu, pozwalający na poznanie prawdziwych smaków Dalmacji. Sposób jej przygotowania ma ponad 300-letnią tradycję. Samo danie jest proste, ale dość czasochłonne w przygotowaniu - przyrządzane jest w tradycyjnym garnku do peki (takie garnki można nabyć w różnych wymiarach na chorwackich targach i straganach). W godzinach wieczornych wyjazd w drogę powrotną. 7 dzień Kontynuacja przejazdu przez Słowenię, Austrię, Czechy. Powrót do Polski w godzinach południowych.

Świadczenia

Zakwaterowanie: 4 noclegi w pensjonatach (apartamentach) o standardzie*** w miejscowości Drage, ok. 500 m od plaży. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami. Wyżywienie: 4 śniadania w formie bufetu, 3 kolacje serwowane, 1 kolacja regionalna z muzyką. Transport: Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem. Ubezpieczenie: Signal Iduna S.A. Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.

Informacje praktyczne

Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu. Przejazd Katowice - Plitwice (900 km) - ok. 15 godz. Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 2200 km.

Uwagi

Cena podstawowa nie zawiera - kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, przewodnicy lokalni, rejs na Kornati z obiadem, rejs na Muter i Vrgadę z obiadem) - orientacyjny koszt ok. 110 EUR, - kosztów opłaty klimatycznej - ok. 4 EUR, - dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy. Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Bielska-Białej i Cieszyna. Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu. Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych. Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.


Opis hotelu Smaki Chorwacji według Traveligo.pl

Prezentowany poniżej opis nie jest integralną częścią oferty Touroperatora i nie stanowi oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego. Jest to jedynie dodatkowa, pomocnicza informacja dla klientów Traveligo.pl

Kraj

CHORWACJA

Opis

Plitwickie Jeziora - Archipelag Wysp Kornati - Zadar - Biograd - Wyspy: Murter i Vrgada - Rakija, prošek i maraschino - Cevapcici - chorwacki specjał - Burek - z mięsem, serem lub na słodko - Kalmary, małże i ośmiornice - Ryby i mięsa z grilla - Fritule - miejscowe ciasteczka

Program

1 dzień: Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Czechy, Austrię i Słowenię. W trakcie przejazdu planowane są krótkie postoje i przerwa na posiłek. 2 dzień: W godzinach porannych przyjazd do Parku Narodowego w Plitwicach, wpisanego na listę światowego dziedzictwa naturalnego, chronionego przez UNESCO. W parku, na długości ponad 8 km znajduje się 16 turkusowych jezior położonych tarasowo i połączonych ze sobą niezliczoną ilością wodospadów. Spacer malowniczymi ścieżkami i rejs statkiem po największym jeziorze Kozjak. Po zwiedzeniu parku degustacja lokalnych produktów: rakija, sery, miody pochodzące z ekologicznego regionu Lika – zwanego Zielonymi Płucami Chorwacji. Przejazd do pensjonatu w nadmorskiej miejscowości Drage, zakwaterowanie, kolacja, nocleg. 3 dzień: Po śniadaniu zachwycający całodzienny rejs na wyspy Kornati. Archipelag Kornati to największe skupisko wysp na Adriatyku liczące 147 niezwykle urzekających wysp i wysepek. Statek wypływa z miejscowości Drage, płyniemy do zatoki Telascica w Parku Narodowym, gdzie będzie czas na plażowanie. Po odpoczynku, w porze lunchu zapraszamy na posiłek: rozpoczniemy degustacją lokalnej rakiji, a następnie kucharz pokładowy zaserwuje rybę i mięso z grilla, sałatkę, chleb i lokalne domowe wino, na deser ciasteczka. Powrót na kolację i nocleg. 4 dzień: Po śniadaniu przejazd do Zadaru - wizyta na miejscowym bazarze, możliwość degustacji i zakupu sezonowych owoców i warzyw oraz lokalnych specjałów. Zadar to miasto, uznawane za stolicę północnej Dalmacji, słynie m.in. z likieru Maraschino, którego nie omieszkamy spróbować. Likier ten produkowany jest z miejscowych wiśni maraska. Spacer z przewodnikiem: katedra św. Anastazji, rotunda św. Donata - symbol miasta. Przy sprzyjającej pogodzie (wiejącym wietrze) niezwykły koncert na morskich organach - gra na nich tylko morze i wiatr… Czas wolny. Na lunch polecamy burek - rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka. Jest to najbardziej popularne, szybkie i pożywne danie w krajach śródziemnomorskich. Przygotowuje się go poprzez długie wyrabianie bardzo cienkiego ciasta, które następnie jest nadziewane mięsem, warzywami (szpinak), serem lub owocami. Przejazd do miejscowości Biograd na Moru – niegdyś to właśnie tutaj koronowano chorwackie głowy. Miejscowość słynie z krystalicznie czystej wody i przepięknych plaż, a także ze znakomitych tawern i restauracji serwujących lokalne przysmaki i specjały kulinarne. Polecamy wizytę w lokalnej kafejce - warto spróbować „kavu sa šlagom i sladoled”. Czas wolny. Powrót do pensjonatu. Wieczorem zapraszamy na upojny Dalmatyński Wieczór, podczas którego rozsmakujemy się w miejscowej kuchni. Oprócz rakiji, kalmarów i frituli będzie możliwość skosztowania świeżo złowionych ryb, małż, ośmiornic, prszutu, serów, białego i czerwonego wina, a do tego przygrywać będą dalmatyńscy muzycy. Nocleg. 5 dzień: Po śniadaniu niezapomniany całodzienny rejs na wyspy Murter i Vrgada. Malownicza wyspa Murter jest jedną z wysp archipelagu północno-dalmatyńskiego, najbardziej zagęszczonego skupiska wysp na Adriatyku i całym Morzu Śródziemnym, w którym znajduje się ok. 40 procent wszystkich wysp chorwackich. Murter to wyspa rybaków, gajów oliwnych i stoczniowców, dlatego też zwiedzimy stocznię, gdzie remontowane są drewniane statki. Następnie popłyniemy na wyspę Vrgada - to niewielka, ale przeurocza wyspa, obrośnięta iglastymi drzewami, bogata w piaszczyste plaże - odpoczynek nad morzem. A na obiad kolejne chorwackie specjały: cevapcici, sałatka z ośmiornicy, kunkje (lokalne małże) z grilla… Powrót na kolację i nocleg. 6 dzień: Po śniadaniu wykwaterowanie, czas wolny - odpoczynek na plaży w jednej z pobliskich urokliwych zatoczek. Lunch, po południu czas wolny. Kolacja w konobie (typowej chorwackiej restauracji): dalmatyńska peka – znak rozpoznawczy regionu, pozwalający na poznanie prawdziwych smaków Dalmacji. Sposób jej przygotowania ma ponad 300-letnią tradycję. Samo danie jest proste, ale dość czasochłonne w przygotowaniu - przyrządzane jest w tradycyjnym garnku do peki (takie garnki można nabyć w różnych wymiarach na chorwackich targach i straganach). W godzinach wieczornych wyjazd w drogę powrotną. 7 dzień: Kontynuacja przejazdu przez Słowenię, Austrię, Czechy. Powrót do Polski w godzinach południowych.

Zakwaterowanie

4 noclegi w pensjonatach (apartamentach) o standardzie** w miejscowości Drage, ok. 500 m od plaży. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.

Wyżywienie

4 śniadania w formie bufetu, 3 kolacje serwowane, 1 kolacja regionalna z muzyką.

Transport

Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.

Ubezpieczenie

Signal Iduna S.A. Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.

Uwagi praktyczne

Cena podstawowa nie zawiera: - kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, przewodnicy lokalni, rejs na Kornati z obiadem, rejs na Muter i Vrgadę z obiadem) - orientacyjny koszt: ok. 115 EUR, - kosztów opłaty klimatycznej - ok. 4 EUR, - dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy. Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Bielska-Białej i Cieszyna. Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu. Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych. Kolejność realizacji programu może ulec zmianie. Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu. Przejazd: Katowice - Plitwice (900 km) - ok. 15 godz. Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 2200 km. Filmy: