Z nami zaplanujesz udane wakacje!Blisko 240 000 zadowolonych klientów od 2004 roku!

  • Jesteśmy Członkiem Polskiego Związku Touroperatorów
  • money
  • PIT

Infolinia i rezerwacja pon.-pt. 8:30-20:00; sob.-nd. 10:00-16:00;

Lato 2018 - First minute
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
  • Hotel Sands At Chale Island, Mombasa
1 / 17
Udogodnienia hotelu Sands At Chale Island
  • Windsurfing
  • Fitness/Siłownia
  • Nurkowanie
  • Basen odkryty
  • Klimatyzacja
  • Dostęp do Internetu
  • Przy plaży

Hotel Sands At Chale Island
star 4

Kenia: Mombasa
Ocena hotelu Sands At Chale Island:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Szczegóły oceny hotelu Sands At Chale Island:
  • Lokalizacja
    0
  • Hotel
    0
  • Pokoje
    0
  • Wyżywienie
    0
  • Atrakcje
    i sport
    0
  • Jakość
    do ceny
    0
Ocena hotelu:
0.0 / 5
Średnia z 0 opinii
Najbliższy termin
  • Termin:
  • 23 kwietnia 2018
Najtańszy termin
  • Termin:
  • 13 lipca 2018

Hotel Sands At Chale Island w ofercie Biura podróży:

Rainbow

Szukasz wakacji do Kenii?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Kategoria

****

Opis oferty

 

Położenie:
Hotel położony na małej wyspie o pow. ok. 10 tys. m2 (długości ok. 1,2 km, szerokości ok. 0,8 km). Wyspa podzielona jest na część hotelową i część z rezerwatem przyrody - lasem namorzynowym i unikalnym słonym jeziorem. Bezpłatny transfer do hotelu odbywa się łodzią z przystani lub podczas odpływu przystosowanym pojazdem, odległość od lądu to ok. 600 m. Do słynnej plaży Diani ok. 10 km, do lotniska w Mombasie ok. 60 km.
Plaża:
Bezpośrednio przy prywatnej, szerokiej plaży z drobnym, białym piaskiem. W niedalekiej odległości od brzegu znajduje się rafa koralowa (zalecane obuwie ochronne). Leżaki, parasole i ręczniki kąpielowe dostępne bezpłatnie.
Do dyspozycji gości:
Recepcja 24 h, przestronne lobby. Na terenie hotelu znajdują się: restauracja główna przy plaży, restauracja a'la carte Katika Ziwa, serwująca głównie owoce morza (dodatkowo płatna), 2 bary: główny przy recepcji (09:00-24:00), Galana przy basenie (09:00-18:00) i kafeteria (kawa i herbata w godzinach 16:30-17:30). Na terenie hotelu znajdują się 3 baseny: jeden ze słodką wodą, połączony z jacuzzi, drugi ze słoną wodą przy centrum SPA i trzeci z leżakami położony przy domkach z pokojami. Ponadto sklepy z pamiątkami i biżuterią.
Pokoje:
Hotel oferuje 61 pokoi o różnym standardzie. Gustownie urządzone pokoje standardowe zlokalizowane w dwóch kilkupiętrowych budynkach, wyposażone są w: łazienkę z prysznicem, indywidualnie sterowaną klimatyzację, moskitierę, sejf, umeblowany balkon. Hotel posiada także pokoje w stylu swahili tzw. Banda, położone w domkach ze strzechą z widokiem na ocean lub lagunę i z prywatnym tarasem, część pokoi dodatkowo posiada wejście od strony ogrodu oraz prysznic pod gołym niebem. Na potwierdzenie pokoje typu Penthouse o wyższym standardzie z jacuzzi, położone na dwóch najwyższych piętrach z panoramicznym widokiem na wyspę i ocean oraz ekskluzywny pokój typu Suite, położone w domkach na klifie lub na palach z prywatną werandą i jacuzzi. Ze względu na położenie hotelu prąd dostępny jest w godzinach 18:00-11:00.
Wyżywienie:
Śniadania i obiadokolacje w formie bufetu. Napoje do posiłków płatne dodatkowo. Za dopłatą Full Board (dodatkowo lunche) lub All Inclusive dodatkowo: lunche, lokalne napoje bezalkoholowe i alkoholowe dostępne w godzinach 09:00-22:00.
Program sportowy i animacyjny:
Hotel nie prowadzi programu animacyjnego. Okazjonalnie organizowane są pokazy węży, spacery po okolicznych lasach tropikalnych. W cenie: siłownia. Za dodatkową opłatą: centrum odnowy biologicznej z bogatą ofertą zabiegów, wyprawy na ryby, centrum sportów wodnych (m.in.: snorkeling, nurkowanie, kajaki, żeglarstwo).
Internet:
Bezpłatny Internet Wi-Fi w częściach wspólnych oraz w pokojach.
Kategoria lokalna:
****
Naszym zdaniem:
Bajkowy hotel położony na wyspie. Bardzo elegancki, o wysokim standardzie usług, łączy magiczną afrykańską egzotykę z arabską sztuką oraz włoską gościnnością. Idealne miejsce dla osób szukających spokojnego odpoczynku, prywatności oraz ceniących sobie bliskość z naturą. Polecamy także Klientom nastawionym na odkrywanie głębi oceanu ze względu na bliskość rafy koralowej.

Program

Dzień 1
Zbiórka przy stanowiskach odpraw Rainbow na 2 godz. przed wylotem samolotu na poszczególnych lotniskach. Aktualne rozkłady prosimy sprawdzać na r.pl/rozklady. Po przylocie spotkanie z rezydentem i transfer do hotelu.
Uwaga!
Dla Gości przylatujących do Mombasy późnym wieczoremobiadokolacja w tym dniu serwowana jest najczęściej w formiezimnej płyty.
Dzień 2 - 7 (lub 14)
Czas na wypoczynek, kąpiele słoneczne i morskie oraz wycieczki lokalne.
Dzień 8 (lub 15)
Wykwaterowanie z hotelu wraz z końcem ostatniej doby hotelowej, transfer na lotnisko, powrót do Polski.
Dzien 9 (lub 16)
Przylot do Polski.
Uwagi do programu
Z dniem 28.08.2017 zmieniły się przepisy dotyczące ochrony środowiska naturalnego w Kenii. W związku z nowo obowiązującym prawem używanie, produkowanie i importowanie toreb foliowych w Kenii jest nielegalne i karane wysoką grzywną (nawet do 38 tys. USD) lub karą pozbawienia wolności do 4 lat. Podróżni przyjeżdżający do Kenii z foliowymi torbami w bagażu (dot. reklamówek, foliówek, jednorazówek, również tych z zakupami ze sklepów w strefie bezcłowej), zobligowani są do pozostawienia ich na lotnisku. Zalecamy by zamiast foliowych toreb używać toreb materiałowych lub papierowych. Kenia jest jednym z krajów z najbardziej rygorystycznym prawem dotyczącym plastikowych toreb.
Wizy
Wiza do Kenii:
Do przekroczenia granicy kenijskiej przez obywateli Polski konieczny jest paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty powrotu z Kenii oraz wiza. Oferujemy możliwość wizowania za pośrednictwem Rainbow. O szczegóły zapytaj swojego opiekuna wycieczki lub agenta, u którego zakładałeś rezerwację. Możliwe jest wizowanie we własnym zakresie, wtedy do ceny imprezy nie zostanie dodany koszty wizowania. Powyższe warunki wizowe obowiązują obywateli Polski. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym.
Wizy - informacje dla sprzedawców
Wiza
- Do przekroczenia granicy kenijskiej przez obywateli Polski konieczny jest paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty powrotu z Kenii oraz wiza. - Oferujemy możliwość wizowania za pośrednictwem Rainbow. Usługa dostępna jest w systemie Travella (konieczność wypełnienia i potwierdzenia wniosku wizowego w systemie rezerwacyjnym Travella maksymalnie na 5 dni przed rozpoczęciem imprezy). - Do wizy należy przesłać skanem: • 1 aktualne kolorowe zdjęcie paszportowe w formacie .jpg (5,5x5,5 cm, enface, jasne tło, bez okularów, zamknięte usta), • wysokiej jakości kolorowy skan paszportu (pierwsze 2 strony) w formacie .jpg. Komplet dokumentów (skan zdjęcia i paszportu) należy wysłać na adres wizy.afryka@R.pl najpóźniej na 5 dni roboczych przed wylotem. - Możliwe jest wizowanie we własnym zakresie, wtedy cena imprezy będzie pomniejszona o koszty wizowania. Powyższe warunki wizowe obowiązują obywateli Polski. - Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z Działem Wiz Rainbow w celu weryfikacji.
Świadczenia
Cena podstawowa obejmuje:
przelot samolotem czarterowym z międzylądowaniem, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 lub 14 rozpoczętych dób hotelowych) w hotelach lub logdach, transfery lotnisko-hotel-lotnisko, wyżywienie zgodne z opisem wybranego hotelu, opiekę polskiego rezydenta, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP, Assistance i bagaż).
Cena podstawowa nie obejmuje:
wizy kenijskiej (ok. 50 USD/os.), wycieczek lokalnych, zwyczajowych napiwków, dodatkowych posiłków i napoi oraz innych wydatków własnych.
Inne
Ważne informacje
Waluta
W Kenii obowiązuje szyling kenijski (KSH) dzielący się na 100 centów. Wwożenie i wywożenie miejscowej waluty jest zabronione. 1 USD = ok. 95 KSH. Uwaga! Należy zabierać tylko dolary wydane po 2006 roku. Starsze roczniki nie są przyjmowane.
Czas
+ 2 godziny w stosunku do czasu polskiego.
Orientacyjne ceny
Woda mineralna 1,5 l. - ok. 100 KSH Piwo w barze - ok. 250-300 KSH
Elektryczność
Napięcie 220 - 240 V. Wtyczki typu angielskiego, wymagane są konwektory do gniazdek, które można wypożyczyć lub kupić niemal we wszystkich hotelach i lodgach. Zazwyczaj występują gniazdka typu A, z trzema dziurkami usytuowanymi na wierzchołkach trójkąta. Pasują do nich polskie cienkie wtyczki (jak od ładowarki do telefonu). Natomiast nie pasują okrągłe grube wtyczki (jak od suszarki do włosów czy zasilacza do laptopa). W takich przypadkach konieczne jest używanie adaptera (przejściówki). Czasami dostępne są one w hotelowych recepcjach (za kaucją zwrotną), można także zakupić je w Polsce w supermarketach budowlanych (ok. 20 zł).
Fotografowanie
Nie należy fotografować budynków urzędowych, militarnych, policji mundurowej, itd. Zwyczajowo za fotografowanie tamtejszej ludności daje się napiwki przed zrobieniem zdjęcia. Przydatne są teleobiektywy, zwłaszcza na safari. W parkach narodowych nie wolno używać dronów.
Zdrowie
Od turystów przyjeżdżających z Europy nie są wymagane żadne obowiązkowe szczepienia, jednak WHO zaleca szczepienia przeciw żółtej febrze, żółtaczce zakaźnej typu A i B, błonicy, tężcowi oraz polio. Na wybrzeżu Kenii, w okolicach Mombasy występuje niewielkie zagrożenie zarażenia malarią, warto profilaktycznie zabrać środki antymalaryczne (prosimy skontaktować się z lekarzem specjalistą, który takie środki może przepisać). Ponadto należy zachować podstawowe zasady higieny jak mycie rąk, owoców, picie wody butelkowanej, używanie wody butelkowanej do mycia zębów itd. Przy programach KTJ, KTS i KTZ obowiązkowe jest szczepienie przeciwko żółtej febrze (ze względu na przekroczenie granicy kenijsko-tanzańskiej).
Telefony:
Za granicę najtaniej jest dzwonić po zakupie i doładowaniu lokalnych kart (koszt karty SIM ok. 100 KSH, wymagany paszport). Do Polski + 48 numer kierunkowy miasta (bez zera) + numer abonenta Z Polski + 254 numer kierunkowy miasta (bez zera) + numer abonenta Uwaga! Polskie telefony komórkowe działają w Kenii, ale na terenach parków zwykle nie ma zasięgu. Może być także problem z otrzymywaniem i wysyłaniem wiadomości tekstowych.
Safari
Nasze wyobrażenia o parkach jest zwykle różne od tego, co zastajemy na miejscu. Park w wydaniu kenijskim to nie mały, ogrodzony teren z alejkami i zwierzętami w niewoli, ale ogromne połacie lądu (największe parki mają pow. od 10 do 15 tys. km2), gdzie zwierzęta żyją na wolności w swoim naturalnym środowisku. Na terenie parków nie ma żadnej aktywności ludzkiej, nie ma dróg i elektryczności (z wyjątkiem lodgy), a poruszać się można tylko minibusem lub jeepem po wyznaczonych szlakach. Pod żadnym pozorem nie wolno wychodzić z pojazdu. Minibusy to 6 lub 7-mio osobowe vany z otwieranym dachem. Kierowca jest jednocześnie przewodnikiem, zna doskonale tereny parków, jak i posiada wiedzę na temat zwierząt, które potrafi wytropić i nazwać. Minibusy nie są klimatyzowane. Stan dróg w Kenii jest bardzo zły. Duża część to drogi gruntowe, a te wyasfaltowane mają tyle dziur, że czasami prędkość podróżowania spada do 20 km/h. Zatem przejazdy mogą być męczące i uciążliwe, a minibusem będzie trzęsło i kołysało. Safari odbywają się zwykle dwa razy dziennie, w godzinach 06:00-08:00 i 16:00-18:00 (każde ok. 30 km). Jest to najlepsza pora dnia do obserwacji zwierząt gdyż w tym czasie, chcąc uniknąć upału, wychodzą one polować lub do wodopoju.
WYLOT:
Wylot do Mombasy liniami czarterowymi z międzylądowaniem technicznym w Egipcie lub na Cyprze (ok. 45 min., bez wysiadania z samolotu). Zbiórka przy stanowisku odpraw Rainbow na poszczególnych lotniskach przed wylotem samolotu. Aktualne rozkłady lotów prosimy sprawdzać na r.pl/rozklady.
Wycieczki lokalne
Ceny i realizacja wycieczek jest uzależniona od położenia hotelu. W przypadku hoteli w Malindi cena może być wyższa o koszt dodatkowego transportu (ok. 15 USD/os.). Dopłata do pokoju 1-os. ok. 30 USD.
WYSPA WASINI - WYCIECZKA CAŁODNIOWA (wtorki)
Nurkowanie powierzchniowe na południowym wybrzeżu i relaksujący dzień na tropikalnej wyspie. Po śniadaniu zostaną Państwo przewiezieni na nabrzeże Shimoni "miejsce jaskiń" (zwiedzanie jednej z nich, gdzie niegdyś przetrzymywano niewolników) i z tego punktu za pomocą łodzi Dhow transport do Parku Kisite Mpunguti Marine, który oferuje jedno z najpiękniejszych miejsc widokowych w Kenii. W drodze do tego punktu poszukamy delfinów, które upodobały sobie to piękne miejsce. Proszę pamiętać o zabraniu kostiumów kąpielowych i kremów z filtrem przeciwsłonecznym! Na wyspie Wasini zwiedzanie typowej muzułmańskiej wioski - opcjonalnie (należy nałożyć odzież na kostium kąpielowy) lub czas wolny na odpoczynek. Na łodzi obowiązuje formuła All Inclusive (sprzęt do snorkelingu, napoje bezalkoholowe, lunch - w cenie). Za dodatkową opłatą możliwość nurkowania głębinowego z instruktorem - 1 zejście na ok. 40 min. ok. 50 USD/os. Wczesnym wieczorem powrót łodzią Dhow do nabrzeża Shimoni i z tego miejsca dalszy transport do hotelu.
Cena ok. 98 USD/os. z hoteli na południu Mombasy, ok. 108 USD/os. z hoteli na północy Mombasy.
MOMBASA - WYCIECZKA PÓŁDNIOWA (poniedziałki)
Zwiedzanie rozpoczniemy od zwiedzania Fortu Jezus, zabytku wpisanego na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, którego historia nierozerwalnie wiąże się z historią całego miasta. Potem udajemy się na spacer ulicami starego miasta, podczas którego możemy podziwiać budynki z czasów kolonialnych nawiązujące do architektury arabskiej z pięknie rzeźbionymi drewnianymi drzwiami. Podczas spaceru mamy okazję zobaczyć plac Rządowy, znajdujący się tuż obok starego portu oraz jeden z najstarszych meczetów w Mombasie. Następnie jedziemy na Aleję Baobabów, gdzie możemy zrobić sobie zdjęcie z jednym z największych baobabów na wyspie. Udajemy się również pod kły - symbol Mombasy i na koniec do manufaktury plemienia Akamba, które od pokoleń zajmuje się rzeźbieniem figur z drewna egzotycznego, a także dokonać zakupów tych produktów w atrakcyjnych cenach.
Cena ok. 50 USD/os. z hoteli na południu Mombasy, ok. 45 USD/os. z hoteli na północy Mombasy.
TSAVO EAST SAFARI 2 DNI (1 noc) (środa-czwartek)
Dzień 1
Po wczesnym śniadaniu transfer minibusem do Parku Narodowego Tsavo (ok. 150 km). Lunch, a następnie zwiedzanie jednego z największych Parków Narodowych Afryki: ponad 13 tys. km2 sawanny i niesamowitych lasów akacjowych i tysiące dzikich zwierząt: słonie, lwy, bawoły, antylopy kudu i żyrafy. Lunch, kolacja i zakwaterowanie w lodgy, z której można obserwować zwierzęta podchodzące do wodopoju.
Dzień 2
Po śniadaniu kolejne safari w poszukiwaniu dzikich zwierząt w Parku Narodowym Tsavo. Dla chętnych wizyta w wiosce Masajskiej (płatna dodatkowo ok. 25 USD/os.). Po południu powrót do hotelu pobytowego, kolacja i nocleg.
Cena ok. 280 USD/os. z hoteli na południu, ok. 265 USD/os. z hoteli na północy.
MASAI MARA SAFARI 2 DNI (1 noc) (dowolny dzień)
Masai Mara to położony na płaskowyżu (ok. 1600 m.n.p.m.) najsłynniejszy rezerwatu dzikich zwierząt w Afryce, który wraz z przyległym Serengeti (w Tanzanii) uważany jest za najpiękniejszy park na świecie. Masai Mara to głównie płaska sawanna z rzadkimi drzewami i stadami antylop, gazeli, zebr, słoni, żyraf oraz polującymi na nie drapieżnikami takimi jak lwy, lamparty, gepardy, hieny, szakale itd.
Dzień 1
Wcześnie rano wyjazd na lotnisko, przelot samolotem do Masai Mara (możliwe międzylądowania). Po wylądowaniu krótkie safari i dojazd do lodgy, zakwaterowanie i lunch. Po południu wyjazd na kolejne safari na terenie Masai Mara. Powrót na kolacje i nocleg w luksusowej lodgy na terenie rezerwatu.
Dzień 2
Rano śniadanie i safari. Po lunchu wylot samolotu do Mombasy. Transfer z lotniska do hotelu. Istnieje możliwość przedłużenia o dodatkowy nocleg (3 dni, 2 noclegi).
Cena ok. 990 USD/ok. Dodatkowo płatna wizyta w wiosce masajskiej ok. 25 USD/os.
Dni realizacji wycieczek fakultatywnych mogą ulec zmianie. Nasi rezydenci pomogą także w zorganizowaniu wyjazdu na wędkowanie, które będzie okazją do złowienia egzotycznych gatunków ryb, np.: merlinów. Cena ok. 500 USD za wynajem całego kutra, wyjazd realizowany przy 7 - 8 osobach.

Świadczenia

Cena podstawowa obejmuje:
przelot samolotem czarterowym z międzylądowaniem, opłaty lotniskowe, zakwaterowanie (7 lub 14 rozpoczętych dób hotelowych) w hotelach lub logdach, transfery lotnisko-hotel-lotnisko, wyżywienie zgodne z opisem wybranego hotelu, opiekę polskiego rezydenta, ubezpieczenie TU Europa (NNW, KL, CP, Assistance i bagaż).
Cena podstawowa nie obejmuje:
wizy kenijskiej (ok. 50 USD/os.), wycieczek lokalnych, zwyczajowych napiwków, dodatkowych posiłków i napoi oraz innych wydatków własnych.

Inne

Ważne informacje
Waluta
W Kenii obowiązuje szyling kenijski (KSH) dzielący się na 100 centów. Wwożenie i wywożenie miejscowej waluty jest zabronione. 1 USD = ok. 95 KSH. Uwaga! Należy zabierać tylko dolary wydane po 2006 roku. Starsze roczniki nie są przyjmowane.
Czas
+ 2 godziny w stosunku do czasu polskiego.
Orientacyjne ceny
Woda mineralna 1,5 l. - ok. 100 KSH Piwo w barze - ok. 250-300 KSH
Elektryczność
Napięcie 220 - 240 V. Wtyczki typu angielskiego, wymagane są konwektory do gniazdek, które można wypożyczyć lub kupić niemal we wszystkich hotelach i lodgach. Zazwyczaj występują gniazdka typu A, z trzema dziurkami usytuowanymi na wierzchołkach trójkąta. Pasują do nich polskie cienkie wtyczki (jak od ładowarki do telefonu). Natomiast nie pasują okrągłe grube wtyczki (jak od suszarki do włosów czy zasilacza do laptopa). W takich przypadkach konieczne jest używanie adaptera (przejściówki). Czasami dostępne są one w hotelowych recepcjach (za kaucją zwrotną), można także zakupić je w Polsce w supermarketach budowlanych (ok. 20 zł).
Fotografowanie
Nie należy fotografować budynków urzędowych, militarnych, policji mundurowej, itd. Zwyczajowo za fotografowanie tamtejszej ludności daje się napiwki przed zrobieniem zdjęcia. Przydatne są teleobiektywy, zwłaszcza na safari. W parkach narodowych nie wolno używać dronów.
Zdrowie
Od turystów przyjeżdżających z Europy nie są wymagane żadne obowiązkowe szczepienia, jednak WHO zaleca szczepienia przeciw żółtej febrze, żółtaczce zakaźnej typu A i B, błonicy, tężcowi oraz polio. Na wybrzeżu Kenii, w okolicach Mombasy występuje niewielkie zagrożenie zarażenia malarią, warto profilaktycznie zabrać środki antymalaryczne (prosimy skontaktować się z lekarzem specjalistą, który takie środki może przepisać). Ponadto należy zachować podstawowe zasady higieny jak mycie rąk, owoców, picie wody butelkowanej, używanie wody butelkowanej do mycia zębów itd. Przy programach KTJ, KTS i KTZ obowiązkowe jest szczepienie przeciwko żółtej febrze (ze względu na przekroczenie granicy kenijsko-tanzańskiej).
Telefony:
Za granicę najtaniej jest dzwonić po zakupie i doładowaniu lokalnych kart (koszt karty SIM ok. 100 KSH, wymagany paszport). Do Polski + 48 numer kierunkowy miasta (bez zera) + numer abonenta Z Polski + 254 numer kierunkowy miasta (bez zera) + numer abonenta Uwaga! Polskie telefony komórkowe działają w Kenii, ale na terenach parków zwykle nie ma zasięgu. Może być także problem z otrzymywaniem i wysyłaniem wiadomości tekstowych.
Safari
Nasze wyobrażenia o parkach jest zwykle różne od tego, co zastajemy na miejscu. Park w wydaniu kenijskim to nie mały, ogrodzony teren z alejkami i zwierzętami w niewoli, ale ogromne połacie lądu (największe parki mają pow. od 10 do 15 tys. km2), gdzie zwierzęta żyją na wolności w swoim naturalnym środowisku. Na terenie parków nie ma żadnej aktywności ludzkiej, nie ma dróg i elektryczności (z wyjątkiem lodgy), a poruszać się można tylko minibusem lub jeepem po wyznaczonych szlakach. Pod żadnym pozorem nie wolno wychodzić z pojazdu. Minibusy to 6 lub 7-mio osobowe vany z otwieranym dachem. Kierowca jest jednocześnie przewodnikiem, zna doskonale tereny parków, jak i posiada wiedzę na temat zwierząt, które potrafi wytropić i nazwać. Minibusy nie są klimatyzowane. Stan dróg w Kenii jest bardzo zły. Duża część to drogi gruntowe, a te wyasfaltowane mają tyle dziur, że czasami prędkość podróżowania spada do 20 km/h. Zatem przejazdy mogą być męczące i uciążliwe, a minibusem będzie trzęsło i kołysało. Safari odbywają się zwykle dwa razy dziennie, w godzinach 06:00-08:00 i 16:00-18:00 (każde ok. 30 km). Jest to najlepsza pora dnia do obserwacji zwierząt gdyż w tym czasie, chcąc uniknąć upału, wychodzą one polować lub do wodopoju.
WYLOT:
Wylot do Mombasy liniami czarterowymi z międzylądowaniem technicznym w Egipcie lub na Cyprze (ok. 45 min., bez wysiadania z samolotu). Zbiórka przy stanowisku odpraw Rainbow na poszczególnych lotniskach przed wylotem samolotu. Aktualne rozkłady lotów prosimy sprawdzać na r.pl/rozklady.

Wizy

Wiza do Kenii:
Do przekroczenia granicy kenijskiej przez obywateli Polski konieczny jest paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty powrotu z Kenii oraz wiza. Oferujemy możliwość wizowania za pośrednictwem Rainbow. O szczegóły zapytaj swojego opiekuna wycieczki lub agenta, u którego zakładałeś rezerwację. Możliwe jest wizowanie we własnym zakresie, wtedy do ceny imprezy nie zostanie dodany koszty wizowania. Powyższe warunki wizowe obowiązują obywateli Polski. Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym.

Wycieczki lokalne

Ceny i realizacja wycieczek jest uzależniona od położenia hotelu. W przypadku hoteli w Malindi cena może być wyższa o koszt dodatkowego transportu (ok. 15 USD/os.). Dopłata do pokoju 1-os. ok. 30 USD.
WYSPA WASINI - WYCIECZKA CAŁODNIOWA (wtorki)
Nurkowanie powierzchniowe na południowym wybrzeżu i relaksujący dzień na tropikalnej wyspie. Po śniadaniu zostaną Państwo przewiezieni na nabrzeże Shimoni "miejsce jaskiń" (zwiedzanie jednej z nich, gdzie niegdyś przetrzymywano niewolników) i z tego punktu za pomocą łodzi Dhow transport do Parku Kisite Mpunguti Marine, który oferuje jedno z najpiękniejszych miejsc widokowych w Kenii. W drodze do tego punktu poszukamy delfinów, które upodobały sobie to piękne miejsce. Proszę pamiętać o zabraniu kostiumów kąpielowych i kremów z filtrem przeciwsłonecznym! Na wyspie Wasini zwiedzanie typowej muzułmańskiej wioski - opcjonalnie (należy nałożyć odzież na kostium kąpielowy) lub czas wolny na odpoczynek. Na łodzi obowiązuje formuła All Inclusive (sprzęt do snorkelingu, napoje bezalkoholowe, lunch - w cenie). Za dodatkową opłatą możliwość nurkowania głębinowego z instruktorem - 1 zejście na ok. 40 min. ok. 50 USD/os. Wczesnym wieczorem powrót łodzią Dhow do nabrzeża Shimoni i z tego miejsca dalszy transport do hotelu.
Cena ok. 98 USD/os. z hoteli na południu Mombasy, ok. 108 USD/os. z hoteli na północy Mombasy.
MOMBASA - WYCIECZKA PÓŁDNIOWA (poniedziałki)
Zwiedzanie rozpoczniemy od zwiedzania Fortu Jezus, zabytku wpisanego na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, którego historia nierozerwalnie wiąże się z historią całego miasta. Potem udajemy się na spacer ulicami starego miasta, podczas którego możemy podziwiać budynki z czasów kolonialnych nawiązujące do architektury arabskiej z pięknie rzeźbionymi drewnianymi drzwiami. Podczas spaceru mamy okazję zobaczyć plac Rządowy, znajdujący się tuż obok starego portu oraz jeden z najstarszych meczetów w Mombasie. Następnie jedziemy na Aleję Baobabów, gdzie możemy zrobić sobie zdjęcie z jednym z największych baobabów na wyspie. Udajemy się również pod kły - symbol Mombasy i na koniec do manufaktury plemienia Akamba, które od pokoleń zajmuje się rzeźbieniem figur z drewna egzotycznego, a także dokonać zakupów tych produktów w atrakcyjnych cenach.
Cena ok. 50 USD/os. z hoteli na południu Mombasy, ok. 45 USD/os. z hoteli na północy Mombasy.
TSAVO EAST SAFARI 2 DNI (1 noc) (środa-czwartek)
Dzień 1
Po wczesnym śniadaniu transfer minibusem do Parku Narodowego Tsavo (ok. 150 km). Lunch, a następnie zwiedzanie jednego z największych Parków Narodowych Afryki: ponad 13 tys. km2 sawanny i niesamowitych lasów akacjowych i tysiące dzikich zwierząt: słonie, lwy, bawoły, antylopy kudu i żyrafy. Lunch, kolacja i zakwaterowanie w lodgy, z której można obserwować zwierzęta podchodzące do wodopoju.
Dzień 2
Po śniadaniu kolejne safari w poszukiwaniu dzikich zwierząt w Parku Narodowym Tsavo. Dla chętnych wizyta w wiosce Masajskiej (płatna dodatkowo ok. 25 USD/os.). Po południu powrót do hotelu pobytowego, kolacja i nocleg.
Cena ok. 280 USD/os. z hoteli na południu, ok. 265 USD/os. z hoteli na północy.
MASAI MARA SAFARI 2 DNI (1 noc) (dowolny dzień)
Masai Mara to położony na płaskowyżu (ok. 1600 m.n.p.m.) najsłynniejszy rezerwatu dzikich zwierząt w Afryce, który wraz z przyległym Serengeti (w Tanzanii) uważany jest za najpiękniejszy park na świecie. Masai Mara to głównie płaska sawanna z rzadkimi drzewami i stadami antylop, gazeli, zebr, słoni, żyraf oraz polującymi na nie drapieżnikami takimi jak lwy, lamparty, gepardy, hieny, szakale itd.
Dzień 1
Wcześnie rano wyjazd na lotnisko, przelot samolotem do Masai Mara (możliwe międzylądowania). Po wylądowaniu krótkie safari i dojazd do lodgy, zakwaterowanie i lunch. Po południu wyjazd na kolejne safari na terenie Masai Mara. Powrót na kolacje i nocleg w luksusowej lodgy na terenie rezerwatu.
Dzień 2
Rano śniadanie i safari. Po lunchu wylot samolotu do Mombasy. Transfer z lotniska do hotelu. Istnieje możliwość przedłużenia o dodatkowy nocleg (3 dni, 2 noclegi).
Cena ok. 990 USD/ok. Dodatkowo płatna wizyta w wiosce masajskiej ok. 25 USD/os.
Dni realizacji wycieczek fakultatywnych mogą ulec zmianie. Nasi rezydenci pomogą także w zorganizowaniu wyjazdu na wędkowanie, które będzie okazją do złowienia egzotycznych gatunków ryb, np.: merlinów. Cena ok. 500 USD za wynajem całego kutra, wyjazd realizowany przy 7 - 8 osobach.

Uwagi do programu

Z dniem 28.08.2017 zmieniły się przepisy dotyczące ochrony środowiska naturalnego w Kenii. W związku z nowo obowiązującym prawem używanie, produkowanie i importowanie toreb foliowych w Kenii jest nielegalne i karane wysoką grzywną (nawet do 38 tys. USD) lub karą pozbawienia wolności do 4 lat. Podróżni przyjeżdżający do Kenii z foliowymi torbami w bagażu (dot. reklamówek, foliówek, jednorazówek, również tych z zakupami ze sklepów w strefie bezcłowej), zobligowani są do pozostawienia ich na lotnisku. Zalecamy by zamiast foliowych toreb używać toreb materiałowych lub papierowych. Kenia jest jednym z krajów z najbardziej rygorystycznym prawem dotyczącym plastikowych toreb.

Wizy - informacje dla sprzedawców

Wiza
- Do przekroczenia granicy kenijskiej przez obywateli Polski konieczny jest paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty powrotu z Kenii oraz wiza. - Oferujemy możliwość wizowania za pośrednictwem Rainbow. Usługa dostępna jest w systemie Travella (konieczność wypełnienia i potwierdzenia wniosku wizowego w systemie rezerwacyjnym Travella maksymalnie na 5 dni przed rozpoczęciem imprezy). - Do wizy należy przesłać skanem: • 1 aktualne kolorowe zdjęcie paszportowe w formacie .jpg (5,5x5,5 cm, enface, jasne tło, bez okularów, zamknięte usta), • wysokiej jakości kolorowy skan paszportu (pierwsze 2 strony) w formacie .jpg. Komplet dokumentów (skan zdjęcia i paszportu) należy wysłać na adres wizy.afryka@R.pl najpóźniej na 5 dni roboczych przed wylotem. - Możliwe jest wizowanie we własnym zakresie, wtedy cena imprezy będzie pomniejszona o koszty wizowania. Powyższe warunki wizowe obowiązują obywateli Polski. - Osoby posiadające inne obywatelstwo niż polskie mogą podlegać innym warunkom wizowym, w związku z tym prosimy o kontakt z Działem Wiz Rainbow w celu weryfikacji.


Hotel pochodzi z oferty Biura Podróży Rainbow, które obecne jest na polskim rynku turystycznym od 1990 roku. To jeden z czołowych polskich touroperatorów oraz nasz bardzo ważny kontrahent, z którym prowadzimy wieloletnią współpracę. Jest członkiem Polskiej Izby Turystyki oraz uczestnikiem programu Rzetelna Firma.

Najmocniejszą stroną Biura Podróży Rainbow są jedni z najlepszych na rynku piloci i rezydenci – wyróżniający się nie tylko wiedzą i doświadczeniem płynącym z wieloletniej praktyki ale również pasją do podróżowania i chęcią pokazywania najpiękniejszych zakątków świata. Biuro Podróży Rainbow oferuje swoim klientom ogromną bazę atrakcyjnych wycieczek objazdowych w każdy zakątek świata, jak również posiada bogatą bazę wakacji pobytowych all inclusive w Europie i nie tylko. Aby zagwarantować najwyższą jakość świadczonych usług, Biuro Podróży Rainbow stale monitoruje i sprawdza swoją ofertę pod kątem zadowolenia klientów. Nowością na sezon 2017 są Polskie Strefy - przygotowane zarówno dla dzieci jak i dorosłych centra animacyjne, prężnie działające w popularnych miejscowościach turystycznych.

Starania biura zostały dostrzeżone przez wiele poważanych instytucji, a sukces poparty licznymi nagrodami, takimi jak: Brązowe Effie w kategorii Usługi w konkursie Effie Awards 2015, Diament Forbesa, czy Róża Kolumba 2014.


Neckermann

Szukasz wakacji do Kenii?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Kategoria

****

Region

Kenia, Kenia

Położenie

spokojne, na prywatnej wyspie Chale, leżącej na południe od Mombasy, ok. 600 m od wybrzeża. Transfer z lotniska w Mombasie trwa ok. 2 godz.

Plaża

rozległa, piaszczysta plaża.

Wyposażenie

obiekt składa się z 60 pokoi otoczonych lasem mangrowym, restauracja główna, snack bar, 2 bary. 2 baseny ze słodką wodą, 1 basen z wodą morską, whirlpool, taras słoneczny oraz bar przy basenie. Leżaki i ręczniki kąpielowe przy basenie bez opłaty. Uwaga: prąd w hotelu pochodzi z generatorów i jest dostępny w pokojach codziennie ok. godz.19:00-09:00.

Dostęp do internetu

kawiarnia internetowa, WLAN bez opłaty.

Kategoria lokalna

5 gwiazdek.

Karty kredytowe

Mastercard, VISA.

Zakwaterowanie

Pokoje standardowe (A1-3A): klimatyzacja, moskitiera, łazienka z prysznicem, WC, balkon. Bungalowy Chale (A1-3B): dodatkowo płaszcze kąpielowe oraz taras z widokiem na morze. Penthouse (A2E): pomieszczenie mieszkalno-sypialne, na balkonie whirlpool, wspaniały widok na Shimba Hills i na morze. Suity na wodzie (A2-3F): położone na palach, powyżej morza, z whirlpoolem na werandzie, widokiem na morze i bezpośrednim zejściem po drabince do morza. Mastersuity (A2-3G): położone na oddzielnej skalistej wysepce na morzu, połączonej mostkiem z główną wyspą. Pokój dzienno-sypialny w stylu loftu, lounge, weranda z tarasem słonecznym i widokiem na morze, whirlpool.

Wyżywienie

2 posiłki, pełne wyżywienie lub All Inclusive: posiłki w formie bufetu.

Sport

siłownia, snorkling, płytkie nurkowanie w basenie, wycieczki po wysepce z przewodnikiem. Za opłatą kajaki, szkoła nurkowania Diving the Crab (PADI/SSI).

Wellness

za opłatą masaże oraz zabiegi w niewielkim Spa.

All Inclusive

3 posiłki w formie bufetu. Lokalne napoje alkoholowe i bezalkoholowe, woda, napoje orzeźwiające, kawa, herbata.


Hotel pochodzi z oferty Biura Podróży Neckermann, należącego do najstarszego i jednego z największych koncernów turystycznych w Europie – Thomas Cook Group, szczycącego się ponad 172-letnią tradycją. Na rynku polskim Neckermann zadebiutował 20 lat temu i od samego początku zajmuje stanowisko jednego z liderów wśród organizatorów zagranicznej turystyki wyjazdowej.

Głównymi założeniami biura przy tworzeniu ofert jest innowacyjność i oferowanie usług wysokiej jakości, spełniających oczekiwania najbardziej wymagających klientów na polskim rynku. Letnia oferta Biura Podróży Neckermann obejmuje głównie kraje z regionu Basenu Morza Śródziemnego: Grecję, Hiszpanię, Turcję, Bułgarię, Włochy i Chorwację. Dostępna jest także bardzo bogata baza hoteli i apartamentów na dojazd własny praktycznie w każdym zakątku świata, także w Polsce. Zimowa oferta jest równie bogata - klienci mają do wyboru wiele atrakcyjnych alpejskich regionów narciarskich z dojazdem własnym, a oprócz tego mogą udać się na wakacje samolotem w najbardziej egzotyczne miejsca świata - Kuba, DOminikana, Meksyk, Jamajka, karaiby i wiele, wiele innych.

Wśród zróżnicowanej oferty biura warto zwrócić uwagę na aquamanię (grupę hoteli z parkami wodnymi), hotele z polskimi animacjami dla dzieci, parki rozrywki, rejsy statkami oraz ofertę fly & drive.


TUI

Szukasz wakacji do Kenii?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Kategoria

****

Region

/KENIA

Do dyspozycji gości

• recepcja • taras • basen (zewnętrzny) • restauracja główna Chale Island (kuchnia międzynarodowa, włoska, indyjska, lokalna, orientalna, ryby/owoce morza, dania z grilla, sushi) • restauracja a la carte Chappateria (kuchnia śródziemnomorska, lokalna, włoska, ryby/owoce morza) • 3 bary • sala telewizyjna 

Wyposażenie

• Wi-Fi (w całym hotelu, w cenie) • leżaki i parasole (przy basenie i na plaży) • ręczniki

Dodatkowe udogodnienia

• kantor • sejf (w recepcji) • sklep z pamiątkami • butik • parking • pralnia

Karty

Visa, MasterCard, American Express

Liczba pokojów

60 pokojów

Kategoria lokalna

4 gwiazdki

Dodatkowe informacje

• hotel nie akceptuje zwierząt domowych 

UWAGA: W trosce o środowisko naturalne od 28.08.2017 r. zabronione jest wwożenie do Kenii torebek plastikowych. Nieprzestrzeganie tego zakazu karane jest grzywną - aby uniknąć problemów na miejscu, zalecamy niepakowanie torebek plastikowych do żadnego z bagażów. Dotyczy to również zakupów zrobionych w strefie wolnocłowej, jeśli zostały zapakowane w torebkę foliową. Zakaz nie obejmuje małych, plastikowych torebek wielokrotnego użytku, służących do przewozu kosmetyków w bagażu podręcznym.

Transfer sportowych bagaży wielkogabarytowych (szczególnie sprzęt do kitesurfingu i windsurfingu) w Kenii z lotniska (MBA) do hoteli i z powrotem podlega dodatkowej opłacie i nie jest zawarty w cenie pakietu. Klienci mają możliwość zarezerwowania specjalnego transferu z TUI przez biuro podróży (koszt specjalnego transferu jest zależny od położenia hotelu) lub na własną rękę wynająć transfer na lotnisku w Mombasie. W przypadku rezerwacji specjalnego transferu z TUI Poland w celach organizacyjnych prosimy zawsze o poinformowanie biura podróży o zamiarze zabrania takiego bagażu i chęci jego transferu z TUI na co najmniej 7 dni przed wylotem.

Dla dzieci

• opieka nad dziećmi • łóżeczko dziecięce • wysokie krzesełko

Sport i wellness

Płatne • strefa wellness Maisha Poa Spa • siłownia • siatkówka plażowa • kajaki • rejs łodzią ze szklanym dnem • szkoła nurkowania PADI • nurkowanie powierzchniowe 

Pokoje

Bunaglow BUX2

• 1-4 os. • ok. 35 m2 • od strony morza • po częściowym remoncie w 2016 roku • balkon lub taras • pokój dzienno-sypialny • klimatyzacja (indywidualnie sterowana) • moskitiera • prysznic • szlafrok • kapcie • WC

Suita junior z widokiem na morze JSM1

• 2-3 os. • ok. 60 m2 • widok na morze • po częściowym remoncie w 2016 roku • balkon lub taras z jacuzzi • pokój dzienno-sypialny • klimatyzacja (indywidualnie sterowana) • minibar • sofa • biurko • prysznic • suszarka do włosów • szlafrok • kapcie • oddzielne WC

Bungalow BUX1

• 1-4 os. • ok. 35 m2 • od strony morza • po częściowym remoncie w 2016 roku • taras z prywatnym ogrodem • pokój dzienno-sypialny • klimatyzacja (indywidualnie sterowana) • moskitiera • prysznic • szlafrok • kapcie • WC

Pokój 2-osobowy DZX1

• 1-3 os. • ok. 20 m2 • ograniczony widok na morze • po częściowym remoncie w 2016 roku • w budynku bocznym • balkon • pokój dzienno-sypialny • klimatyzacja (indywidualnie sterowana) • prysznic • WC

Wyżywienie

All inclusive • śniadanie, obiad i kolacja (w formie bufetu) • wybrane napoje bezalkoholowe i wybrane lokalne napoje alkoholowe • kawa i herbata (po południu) • ciasta (16.00-17.00)

Pełne wyżywienie • śniadanie, obiad i kolacja (w formie bufetu) • ciasta (16.00-17.00) • kawa i herbata (po południu)

Dwa posiłki • śniadanie i kolacja (w formie bufetu) • ciasta (16.00-17.00) • kawa i herbata (po południu)


Mapa Hotelu Sands At Chale Island

Opinie o Hotelu Sands At Chale Island

Sands At Chale Island - możliwości zakwaterowania:

Pokoj dwuosobowy dla jednej osoby Standard prysznic WC klimatyzacja ster.indywid. balkon
1 os. pokoj standardowy
Bungalow prysznic WC klimatyzacja ster.indywid. taras widok na morze
2 os. Penthouse - na potwierdzenie
2 os. pokój chale banda
2 os. pokoj standardowy
Pokoj dwuosobowy Standard prysznic WC klimatyzacja ster.indywid. balkon
Bungalow prysznic WC klimatyzacja ster.indywid. taras widok na morze
2 os. pokój suite na klifie - na potwierdzenie
2 os. Suite w willi na wodzie - na potwierdzenie
Pokoj dwuosobowy dla 3 osob Standard prysznic WC klimatyzacja ster.indywid. balkon
Bungalow prysznic WC klimatyzacja ster.indywid. taras widok na morze
Bungalow
Pokój 2-osobowy
Junior suita z widokiem na morze

Sands At Chale Island - Możliwości wyżywienia:


Sands At Chale Island - miasta wylotu:


Masz pytania o Hotel Sands At Chale Island? Zadzwoń lub napisz!

Pn-pt 8:30-20:00 sob 10:00-16:00 nd 10:00-18:00