cellphone

Z nami zaplanujesz udane wakacje!Blisko 240 000 zadowolonych klientów od 2004 roku!

  • Jesteśmy Członkiem Polskiego Związku Touroperatorów
  • money
  • PIT

Infolinia i rezerwacja pon.-pt. 8:30-20:00; sob. 10:00-16:00; nd. 10-18

Wakacje Last Minute
  • Hotel Alfa, Rodos
  • Hotel Alfa, Rodos
  • Hotel Alfa, Rodos
  • Hotel Alfa, Rodos
  • Hotel Alfa, Rodos
  • Hotel Alfa, Rodos
  • Hotel Alfa, Rodos
  • Hotel Alfa, Rodos
  • Hotel Alfa, Rodos
  • Hotel Alfa, Rodos
  • Hotel Alfa, Rodos
  • Hotel Alfa, Rodos
  • Hotel Alfa, Rodos
  • Hotel Alfa, Rodos
  • Hotel Alfa, Rodos
1 / 15
Ocena
hotelu:
3.4 / 5
Najbliższy termin
31.05 - 07.06
już od 2129 zł / os
Sprawdź
Najtańszy termin
31.05 - 07.06
już od 2129 zł / os
Sprawdź
Udogodnienia hotelu Alfa
  • Fitness/Siłownia
  • Tenis
  • Basen odkryty
  • Polska animacja
  • Klimatyzacja
  • Dla rodzin z dziećmi
  • Bez paszportu

Hotel Alfa
star 3

Grecja: Rodos
Ocena hotelu Alfa:
3.4 / 5
Średnia z 5 opinii
Szczegóły oceny hotelu Alfa:
  • Lokalizacja
    3.7
  • Hotel
    4.0
  • Pokoje
    4.0
  • Wyżywienie
    3.7
  • Atrakcje
    i sport
    2.0
  • Jakość
    do ceny
    3.7
Najbliższy termin
  • Termin:
  • 31 maja 2019
Najtańszy termin
  • Termin:
  • 31 maja 2019
ok
SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

NASZYM ZDANIEM:

Alfa to kameralny hotel usytuowany niedaleko plaży, w połowie drogi między Rodos a Lindos, w miejscowości Kolymbia. Polecamy osobom ceniącym wypoczynek w spokojnym miejscu oraz rodzinom z dziećmi ze względu na dogodne zakwaterowanie, atrakcje oraz wyżywienie w formule All Inclusive. Jest to także idealna baza wypadowa do zwiedzania przepięknej wyspy Rodos.

GŁÓWNE ATUTY:

  • lokalizacja w zadbanym ogrodzie, blisko plaży, w spacerowej odległości od centrum miejscowości Kolymbia
  • basen, brodzik, infrastruktura (kort tenisowy, siatkówka) i program animacyjny na terenie sąsiedniego hotelu Alfa Beach
  • wyżywienie w opcji All Inclusive

Hotel Alfa w ofercie Biura podróży:

Net Holiday

ok
SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

NASZYM ZDANIEM:

Alfa to kameralny hotel usytuowany niedaleko plaży, w połowie drogi między Rodos a Lindos, w miejscowości Kolymbia. Polecamy osobom ceniącym wypoczynek w spokojnym miejscu oraz rodzinom z dziećmi ze względu na dogodne zakwaterowanie, atrakcje oraz wyżywienie w formule All Inclusive. Jest to także idealna baza wypadowa do zwiedzania przepięknej wyspy Rodos.

GŁÓWNE ATUTY:

  • lokalizacja w zadbanym ogrodzie, blisko plaży, w spacerowej odległości od centrum miejscowości Kolymbia
  • basen, brodzik, infrastruktura (kort tenisowy, siatkówka) i program animacyjny na terenie sąsiedniego hotelu Alfa Beach
  • wyżywienie w opcji All Inclusive

Szukasz wakacji do Grecji?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

*** Grecja/Rodos

OPIS OFERTY

Alfa to niewielki rodzinny hotel. Miła i przyjazna obsługa zawsze chętna do pomocy oraz bardzo dobra grecka kuchnia tworzą wspaniałą atmosferę tego miejsca. Niezaprzeczalną zaletą tego hotelu jest jego lokalizacja- znajduje się w cichej i spokojnej części wyspy, w miejscowości Kolymbia. Dogodne połączenie autobusowe z najważniejszymi atrakcjami wyspy.

ATUTY

- polskie animacje w hotelu w terminie 15.06-15.09 - NetClub - 2 dzieci do 13 lat pobyt gratis - dodatkowa możliwość korzystania z animacji i basenu w hotelu Alfa Beach - kameralny, rodzinny hotel w spokojnej okolicy - doskonały na odpoczynek z dala od codzienności

NetClub

Hotele NetClub to hotele klubowe All Inclusive, które wyróżniają się jakością zakwaterowania i usług, a głównym atutem jest wspaniały zespół animatorów wśród których znajdują się polscy animatorzy Net Holiday. To czeka Cię w naszym klubowym hotelu pod znakiem NetClub: - polscy animatorzy w hotelu od 15 czerwca do 15 września - wyjątkowa zabawa pod okiem profesjonalnych i pełnych pasji animatorów Net Holiday - bogaty program animacji i atrakcje dla dorosłych - bo najlepsze wakacje spędza się radośnie i w idealnych proporcjach aktywności do wypoczynku - bogaty program animacji i mini klub dla dzieci - wakacje to najpiękniejsze chwile w roku, urozmaicone zabawy i atrakcje, które pobudzają kreatywności Twojego dziecka, a to wszystko w radosnej atmosferze i pod czujnym okiem animatorów - profesjonalna opieka - wypoczywaj w hotelu pod okiem i opieką naszych animatorów oraz rezydentów, którzy zawsze służą pomocą - tutaj tworzą się przyjaźnie - gry sportowe i zabawy zarówno na lądzie, jak i w wodzie - zajęcia pozasportowe, konkursy z nagrodami, dni tematyczne i programy kulturalne - wieczorna rozrywka dla dzieci i rodziców - 6-dniowy, urozmaicony program animacyjny - zwiedzaj wraz z animatorem! - możliwość zakupu wycieczki fakultatywnej w której dodatkowo bierze udział animator

DZIECI POBYT GRATIS

- 1 dziecko do 13 lat opłata tylko za przelot - 2 dziecko do 13 lat opłata tylko za przelot Dotyczy dzieci przy dwóch osobach pełnopłatnych

LOKALIZACJA

- Kolymbia - spokojna rodzinna miejscowość turystyczna bez hałaśliwych dyskotek i barów - centrum - ok. 600 m w pobliżu dużo restauracji, barów, sklepów - miasto Rodos - ok. 25 km wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO - miasto Lindos - ok. 26 km urokliwa miejscowość z zabytkowym Akropolem - lotnisko - ok. 30 km

HOTEL

kameralny hotel położony w ładnym ogrodzie, blisko plaży. Hotel składa się z budynku głównego i bungalowów, do dyspozycji na miejscu jest basen, a także duży brodzik dla dzieci oraz plac zabaw. Goście mogą korzystać z animacji i udogodnień sportowych siostrzanego hotelu Alfa Beach

POKOJE

2-osobowe w budynku głównym lub w bungalowie (możliwość 1 lub 2 dostawek w formie sofy lub łóżka piętrowego), łazienka z prysznicem, telefon, TV-SAT, mała lodówka (bezpłatna), sejf (dodatkowo płatny ok. 14 EUR/tydzień), klimatyzacja (indywidualnie sterowana, bezpłatna w okresie od 15.06 do 15.09, przed i po tym okresie płatna dodatkowo ok. 7 EUR/dzień), suszarka do włosów, balkon lub taras (meble ogrodowe). Uwaga - w hotelu brak łóżek typu twin. Na życzenie hotel zapewnia bezpłatnie łóżeczko dla dziecka do 2 lat 2-osobowe typu basic z gwarancją najniższej ceny za 1 grosz (opcjonalnie patrz regulamin promocji), znajdujące się na najniższej kondygnacji, bez możliwości zmiany na wyższe piętro w budynku głównym (możliwość 1 dostawki), łazienka z prysznicem, telefon, TV-SAT, mała lodówka (bezpłatna), sejf (dodatkowo płatny ok. 14 EUR/tydzień), klimatyzacja (indywidualnie sterowana, bezpłatna w okresie od 15.06 do 15.09, przed i po tym okresie płatna dodatkowo ok. 7 EUR/dzień), suszarka do włosów, taras. Uwaga - w hotelu brak łóżek typu twin

PLAŻA

publiczna, piaszczysto-żwirkowa, łagodne zejście do morza ok. 250 m od hotelu, dojście przez niezbyt ruchliwą ulicę, a następnie przez hotel Alfa Beach, parasole i leżaki płatne ok. 8 EUR/zestaw - 2 leżaki i parasol

UDOGODNIENIA

całodobowa recepcja, klimatyzowana restauracja główna (dostępne bezpłatne krzesełka dla dzieci), mini-market w hotelu Alfa Beach znajdującym się po drugiej stronie ulicy

ROZRYWKA

basen (leżaki i parasole bezpłatne, ręczniki plażowe za depozytem), możliwość korzystania z obiektów sportowych siostrzanego hotelu Alfa Beach - kryty basen, korty tenisowe, tenis stołowy, siatkówka

DLA DZIECI

wydzielony brodzik, mini klub 4-12 lat z animatorami, plac zabaw, możliwość wypożyczenia łóżeczka dla dzieci do 2 lat

RESTAURACJE I BARY

- restauracja główna - dania kuchni międzynarodowej - bar główny / lobby bar - bar przy basenie / pool bar

TYP WYŻYWIENIA

All Inclusive

PRZYKŁADOWY PROGRAM ALL INCLUSIVE

07.00-10.00 śniadanie w formie bufetu w restauracji głównej, lokalne napoje bezalkoholowe typu kawa, herbata, woda, soki owocowe (za wyjątkiem świeżo wyciskanych i butelkowanych) 12.30-14.30 obiad w ogrodzie w formie bufetu, dania kuchni greckiej i międzynarodowej, wybór deserów i owoców, lokalne napoje bezalkoholowe, soki owocowe (za wyjątkiem świeżo wyciskanych i butelkowanych), woda oraz lokalne wino białe i czerwone, piwo 19.00-21.00 kolacja w restauracji głównej w formie bufetu, wybór przystawek, deserów i owoców, lokalne napoje bezalkoholowe, soki owocowe (za wyjątkiem świeżo wyciskanych i butelkowanych), woda oraz lokalne wino białe i czerwone, piwo 11.00-24.00 lokalne napoje bezalkoholowe typu cola, fanta, sprite, soki owocowe (za wyjątkiem świeżo wyciskanych i butelkowanych), woda, kawa, herbata; od godz 11:00 piwo, wino białe i czerwone, od godz. 12:30 lokalne napoje alkoholowe i drinki na ich bazie dostępne w barach w godzinach funkcjonowania. Szczegółowe informacje dot. programu All Inclusive Klienci otrzymują w hotelu i może on się różnić od przedstawionego powyżej przykładu.

INTERNET

Wi-Fi na terenie całego hotelu - dodatkowo płatne (ok. 2 EUR/dzień)

PŁATNE

Wi-Fi i kącik internetowy w recepcji, bilard, wypożyczalnia rowerów, sauna, masaże

NASZA OCENA

Pokój ***+ Położenie **** Wyżywienie ***+ Sport \ rozrywka ***

STRONA WWW HOTELU

www.alfabeach.gr

CENA OBEJMUJE

opiekę polskiego rezydenta ,przelot samolotem z opłatą lotniskową, bagaż główny oraz podręczny, transfery lotnisko - hotel - lotnisko, 3,4,7,10,11 lub 14 rozpoczętych dób hotelowych, wyżywienie wg opisu, pakiet ubezpieczeniowy  Europaische Reiseversicherung AG (NNW, KL i bagaż) oraz składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny

CENA NIE OBEJMUJE

wycieczek lokalnych, posiłków innych niż wymienione w opisie wyżywienia, napojów do posiłków jeśli w opisie hotelu nie podano inaczej oraz lokalnych opłat klimatycznych i podatków turystycznych płatnych na miejscu przy zakwaterowaniu, a także innych wydatków osobistych

OBOWIĄZKOWE OPŁATY

podatek turystyczny, płatny podczas zakwaterowania. Dla obiektów 1- i 2-gwiazdkowych - ok. 0,50 EUR za pokój/noc, 3-gwiazdkowych - ok. 1,50 EUR za pokój/noc, 4-gwiazdkowych - ok. 3 EUR za pokój/noc, 5-gwiazdkowych - ok. 4 EUR za pokój/noc

Opis kraju

Grecja posiada długą historię i bogate dziedzictwo kulturowe. Stanowi kolebkę całej cywilizacji zachodniej, miejsce narodzin demokracji, filozofii, Igrzysk Olimpijskich, wielu podstawowych twierdzeń matematycznych, zachodniej literatury, politologii oraz teatru co potwierdza wiele wspaniałych zabytkw i muzew. Dzięki wpływowi Morza Egejskiego temperatura na wyspach oraz wschodnim wybrzeżu jest stosunkowo wysoka i stwarza idealne warunki do wakacyjnego wypoczynku. Poza zwiedzaniem zabytkw warto rwnież poświecić czas na skosztowanie przepysznej kuchni oraz rozkoszowanie się pięknymi widokami podczas spacerw.

Informacje wjazdowe

Kraj należy do Unii Europejskiej - podrżni (zarwno dorośli jak i dzieci) aby przekroczyć granicę muszą posiadać przy sobie dowd osobisty lub paszport (ważny do dnia powrotu do Polski).


Hotel pochodzi z oferty Biura Podróży Net Holiday, pierwszego internetowego touroperatora na rynku polskim, który przez kilka lat swojej działalności wypracował świetną jakość świadcoznych usług wciąż docenianą przez klientów.

Pracownicy Biura Podrózy Net Holiday to zespół profesjonalistów z dużym doświadczeniem zawodowym, dla których najważniejszym priorytetem jest zadowolenie klientów i jakość oferowanych usług. Pragnąc zagwarantować wysoki standard wypoczynku, pracownicy Net Holiday osobiście odwiedzają wszystkie miejsca stanowiące cel podróży, monitorują hotele i prowadzone przez nie usługi. Nad komfrotowym wypoczynkiem turystów czuwa wyszkolony sztab rezydentów i pilotów. Szeroka oferta wczasów all inclusive i nie tylko obejmuje wypoczynek w 20 najpopularniejszych destynacjach turystycznych wśród polskich klientów.

Biuro Podróży Net Holiday posiada gwarancję ubezpieczeniową wystawioną przez Europäische Reiseversicherung AG (ERV AG), który specjalizuje się w ubezpieczeniach podróży. Firma zarejestrowana jest również w Centralnej Ewidencji Organizatorów Turystyki i Pośredników Turystycznych, należy do Polskiego Związku Organizatorów Turystyki oraz uczestniczy w Programie Firma Wiarygodna Finansowo.


Atlas Tours

ok
SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

NASZYM ZDANIEM:

Alfa to kameralny hotel usytuowany niedaleko plaży, w połowie drogi między Rodos a Lindos, w miejscowości Kolymbia. Polecamy osobom ceniącym wypoczynek w spokojnym miejscu oraz rodzinom z dziećmi ze względu na dogodne zakwaterowanie, atrakcje oraz wyżywienie w formule All Inclusive. Jest to także idealna baza wypadowa do zwiedzania przepięknej wyspy Rodos.

GŁÓWNE ATUTY:

  • lokalizacja w zadbanym ogrodzie, blisko plaży, w spacerowej odległości od centrum miejscowości Kolymbia
  • basen, brodzik, infrastruktura (kort tenisowy, siatkówka) i program animacyjny na terenie sąsiedniego hotelu Alfa Beach
  • wyżywienie w opcji All Inclusive

Szukasz wakacji do Grecji?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Położenie

We wschodniej części wyspy, w miejscowości Kolymbia, ok. 100 m od piaszczystej plaży (leżaki i parasole odpłatnie ok. 6-8 euro/komplet/dzień), do centrum ze sklepami, tawernami, nocnymi klubami ok. 500 m.

 

Hotel

Kompleks Hotelowy Alfa. Do dyspozycji gości sejf (płatny dodatkowo), sala TV sat, restauracja basen, brodzik dla dzieci, restauracja w ogrodzie, bar, duży ogród z leżakami, bar przy basenie. Kącik internetowy (dodatkowo płatny).

 

Pokoje

2 os. przestrzenne (możliwość 1 lub 2 dostawek), łazienka (prysznic lub wanna, WC), telefon, balkon lub taras. Klimatyzacja w sezonie dodatkowo płatna (7 euro/dzień/pokój). Sejf, lodówka oraz TV (na zamówienie - dodatkowo płatne).

 

Wyżywienie

All inclusive śniadanie, lunch w formie bufetu, obiadokolacje i bufet sałatkowy, napoje do posiłków, herbata, kawa, ciastka, lody dla dzieci, napoje bezalkoholowe i alkohole lokalne serwowane w barze przy basenie w godz. 11.00-24.00.

 

Sport i rozrywka

basen ze słodka wodą, brodzik, wypożyczalnia rowerów, bogate zaplecze sportowe, które pozwala na grę w tenisa stołowego, wodne polo i tenisa ziemnego (za dodatkową opłatą), Siatkówka plażowa, siłownia, rzutki, a także miniklub dla dzieci. Raz w tygodniu wieczór grecki (dopłata dla gości z HB). Możliwość korzystania z atrakcji sportowych i animacji przy hotelu Alfa Beach. Sporty wodne na plaży. Tawerny, bary i dyskoteki w centrum miejscowości. Możliwość wypożyczenia samochodu (ok. 30-50 euro/dzień), skutera lub roweru oraz korzystanie z wycieczek fakultatywnych.

 

Program All inclusive

Trzy posiłki w formie bufetu. 07.00-10.30 bufet śniadaniowy 12.45-14.30 lunch w formie bufetu 18.45-21.00 kolacja w formie bufetu. Raz w tygodniu kolacja przysmaki krajów 10.30-24.00 lokalne i międzynarodowe napoje alkoholowe oraz bezalkoholowe na terenie hotelu w wyznaczonych barach. Napoje alkoholowe wydawane tylko osobom dorosłym. Na godzinę przed lunchem i do godziny po - lody dla dzieci do 14 lat.

 

Cena zawiera

  • przelot,
  • transfer lotnisko - hotel - lotnisko,
  • zakwaterowanie,
  • wyżywienie wg oferty,
  • ubezpieczenie,
  • opiekę rezydenta.

Rainbow

ok
SPRAWDZONY PRZEZ TRAVELIGO

NASZYM ZDANIEM:

Alfa to kameralny hotel usytuowany niedaleko plaży, w połowie drogi między Rodos a Lindos, w miejscowości Kolymbia. Polecamy osobom ceniącym wypoczynek w spokojnym miejscu oraz rodzinom z dziećmi ze względu na dogodne zakwaterowanie, atrakcje oraz wyżywienie w formule All Inclusive. Jest to także idealna baza wypadowa do zwiedzania przepięknej wyspy Rodos.

GŁÓWNE ATUTY:

  • lokalizacja w zadbanym ogrodzie, blisko plaży, w spacerowej odległości od centrum miejscowości Kolymbia
  • basen, brodzik, infrastruktura (kort tenisowy, siatkówka) i program animacyjny na terenie sąsiedniego hotelu Alfa Beach
  • wyżywienie w opcji All Inclusive

Szukasz wakacji do Grecji?

zostaw numer, oddzwonimy do Ciebie.

Kategoria

***

Opis oferty

 

Położenie:

Kameralny hotel położony tylko ok. 1 km od centrum Kolymbii z barami, tawernami i sklepami, w połowie drogi między Rodos a Lindos. Przy hotelu przystanek autobusowy (dogodne połączenia do Rodos i Lindos). UWAGA! Cena nie obejmuje lokalnego podatku turystycznego w wysokości 1,50 EUR/pokój/dzień. Podatek jest obligatoryjny i płatny bezpośrednio w recepcji, przed zakwaterowaniem Klientów w hotelu.
Plaża:

Ładna, piaszczysto-żwirkowa plaża w odległości ok. 200 m od hotelu, przejście przez niezbyt ruchliwą ulicę, a następnie przez teren siostrzanego hotelu Alfa Beach. Leżaki i parasole na plaży - dodatkowo płatne (ok. 8 EUR/komplet: 2 leżaki + parasol).
Do dyspozycji gości:

Recepcja 24 - godz. z lobby, klimatyzowana restauracja główna (dostępne bezpłatne krzesełka dla dzieci), bar przy basenie, basen ze słodką wodą, brodzik dla dzieci, leżaki i parasole przy basenie - bezpłatne, ręczniki kąpielowe - za opłatą (ok. 7,50 EUR/tydzień), zadbany ogród, plac zabaw dla dzieci, mini-market w hotelu Alfa Beach znajdującym się po drugiej stronie ulicy.
Pokoje:

65 funkcjonalnych pokoi 2-osobowych (możliwość 1 lub 2 dostawek w formie sofy dla dzieci lub dorosłych), z łazienkami i balkonami lub tarasami (meble ogrodowe). Uwaga - w hotelu brak łóżek typu twin. W pokojach znajduje się: telefon, TV-sat (również polski kanał), mała lodówka (bezpłatna), sejf (dodatkowo płatny ok. 12 EUR/tydzień), klimatyzacja (indywidualnie sterowana, bezpłatna w okresie od 15.07 do 30.08, przed i po tym okresie płatna dodatkowo ok. 7 EUR/dzień).
Na życzenie hotel zapewnia bezpłatnie łóżeczko dla dziecka do 2 lat.
Wyżywienie:

All Inclusive: śniadania (07:00-10:00) w formie bufetu, późne śniadania (10:00-11:00), lunch (12:30-14:30 - dostępne na terenie ogrodu sałatki oraz wybór kilku dań gorących), kolacje (19:00-21:00) w formie bufetu, lody (dla dzieci poniżej 12 lat na godzinę przed lunchem i na godzinę po), napoje bezalkoholowe oraz lokalne alkoholowe w barze (11:00-24:00).
Program sportowy i animacyjny:

Program animacyjny dla dzieci i dorosłych prowadzony głównie w siostrzanym hotelu Alfa Beach w szczycie sezonu, obejmujący gry i zabawy sportowe w ciągu dnia oraz wieczorne show. Infrastruktura sportowa dostępna na terenie hotelu Alfa Beach - bezpłatnie: 1 kort tenisowy, tenis stołowy, siatkówka plażowa dodatkowo płatne: wypożyczalnia rowerów, sauna i jacuzzi (ok. 20 EUR/godz.), centrum sportów wodnych. 5 km od hotelu znajduje się 18-dołkowe pole golfowe w Afandou.
Internet:

Na terenie całego hotelu internet Wi-Fi - dodatkowo płatny (ok. 2 EUR/dzień).
Kategoria lokalna:

***
Naszym zdaniem:

Hotel z doskonałą lokalizacją dla wszystkich chcących zwiedzać wyspę, polecamy również klientom ceniącym bardziej kameralne obiekty. Ze względu na wyżywienie All Inclusive oraz dostępność pokoi typu 2+2 stanowi również dobry wybór dla rodzin z dziećmi.
Opinie klientów:

Klienci oceniają ten hotel na 4.9/6. Sprawdź opinie:
Program

Dzień pierwszy
Wyloty z Polski. Zbiórka na 2 godz. przed planowanym wylotem przy stanowisku Rainbow na lotnisku. Aktualne rozkłady lotówprosimy sprawdzać na: r.pl/rozklady.
Dni od drugiego do przedostatniego
Czas na wypoczynek, kąpiele morskie i słoneczne, udział w wycieczkach lokalnych itp.
Dzień ostatni
Wykwaterowanie z hotelu, transfer na lotnisko, powrót do Polski.
Świadczenia
Cena podstawowa obejmuje:
przelot samolotem, opłaty lotniskowe, transfery lotnisko - hotel - lotnisko, 7, 10, 11 lub 14 rozpoczętych dób hotelowych (w przypadku imprezy 11 - dniowej 10 rozpoczętych dób hotelowych w przypadku imprezy 12 - dniowej 11 rozpoczętych dób hotelowych), wyżywienie wg opisu zakwaterowania, opiekę polskiego rezydenta, pakiet ubezpieczeniowy TU Europa (NNW, KL, CP, Assistance i bagaż).


Cena podstawowanie nie obejmuje:
wycieczek fakultatywnych, posiłków innych niż wymienione w opisie wyżywienia przy każdym z hoteli, napojów do posiłków jeśli w opisie hoteli nie podano inaczej oraz innych wydatków osobistych.
UWAGA!
Cena nie obejmuje lokalnego podatku turystycznego w wysokości od 0,5 EUR do 4 EUR/pokój/dzień. Podatek jest obligatoryjny i płatny bezpośrednio w recepcji, przed zakwaterowaniem Klientów w hotelu.
Inne
RODOS informacje ogólne
Waluta
EUR - Euro. Można płacić kartami kredytowymi i korzystać z bankomatów. W miejscowościach turystycznych istnieje wiele miejsc w których można wymienić dolary USA.
Napiwki
Przyjęte jest zostawianie drobnych sum jako napiwków. Szczególnie dotyczy to kierowców na wycieczkach lokalnych i kelnerów w restauracjach. Zdaża się, że napiwek zostaje doliczony do rachunku.
Wiza
Obywatele polscy mogą podróżować do Grecji na podstawie dowodu osobistego.
Czas
+ 1 godzinę w stosunku do czasu polskiego.
Orientacyjne ceny
Obiad w tawernie od 8 EUR woda 1l - 1.5 EUR piwo w barze od 1.5 EUR kawa w kawiarni od 1 EUR.
Poczta
Znaczek na kartkę pocztową kosztuje 0.50 EUR. W wielu miejscach stoją skrzynki pocztowe, często również w hotelach.
Elektryczność
Napięcie 220 V, 50 Hz. Urządzenia z polskimi wtyczkami działają bez problemów.
Telefony
Karty telefoniczne można kupić w sklepach i kioskach w pobliżu publicznych aparatów telefonicznych. Karty telefoniczne kosztują6 EUR (100 jednostek). Telefony komórkowe działają w całej Grecji.
W regionie

Rodos
Wyspa słońca jest największa wśród 12 wysp Dodekanezu. Ze względu na swoje położenie jej historia jest niezwykle burzliwa, co widać w zabytkach, kulturze i kuchni. Znajdziemy tu zabytki związane z Grekami, Joanitami i Turkami, którzy przez wieki walczyli o ten skrawek ziemi. Obecnie wyspa jest turystycznym rajem z 300 słonecznymi dniami w roku i wieloma zabytkami, których nie można pominąć, będąc tu na wakacjach.
Miasto Rodos
Największe miasto wyspy, a zarazem jej stolica, co roku przyciąga rzesze turystów. Największą atrakcją miasta Rodos jest średniowieczne Stare Miasto otoczone rozległymi murami obronnymi, z najważniejszym zabytkiem - wybudowanym przez joannitów Pałacem Wielkich Mistrzów. Jednakże Stare Miasto to nie tylko zabytki i muzea. Na wąskich uliczkach starówki znaleźć można wiele klimatycznych sklepików, galerii, barów. Ponadto warto skosztować miejscowych specjałów w jednej z licznych restauracji lub tawern - wiele z nich zachęca panoramicznymi tarasami, z których rozciąga się wspaniały widok na brukowane uliczki oraz port. Miasto Rodos to również wspaniałe życie nocne. Każdy turysta doceni atmosferę stolicy wyspy - nowoczesność miesza się tu z bogatą historią wyspy, a spacerując po Starym Mieście ma się wrażenie, iż czas stanął w miejscu!
Lindos
Drugie, obok miasta Rodos, najważniejsze miejsce na wyspie. Miasteczko to jest prawdziwą wizytówką Rodos. Jest ono położone na wzgórzu, nad którym króluje Akropol z ruinami świątyni Ateny, z którego rozciąga się bajeczny widok na turkusowe wody zatoki Św. Pawła. Lindos, to prawdziwy labirynt wąskich, brukowanych uliczek i małych, białych domków. To również wiele klimatycznych galerii z lokalną ceramiką czy biżuterią. Warto usiąść w jednej z lokalnych tawern, aby poczuć atmosferę miasteczka, które niegdyś było mekką artystów. Lindos, to również wspaniałe plaże, między innymi w zatoce Vlycha.
Falliraki
Położone 12 km od miasta Rodos, skupia rozrywkowe życie mieszkańców wyspy i turystów. Piękna wielkokilometrowa, zagospodarowana plaża i niezliczone bary, sklepy, tawerny i dyskoteki - ma się wrażenie, że kurort nigdy nie zasypia. Na obrzeżach Faliraki znajduje się jeden z największych w Europie aquaparków. Doskonałe miejsce dla młodych ludzi lubiących być w centrum wakacyjnych wydarzeń.
Ialyssos
Niewielka miejscowość wypoczynkowa położona na północnym wybrzeżu w odległości ok. 8 km od stolicy wyspy - miasta Rodos. Jest to niezwykle przytulne miejsce, idealne dla poszukujących dobrej zabawy i bogatej oferty sportów wodnych - ze względu na panujący klimat i doskonałe wiatry, w Ialyssos panują znakomite warunki do uprawiania windsurfingu. Ponadto wzdłuż nadmorskiej promendady znajduje się wiele kawiarni, tawern i restauracji, które są miejscem spotkań nie tylko turystów, ale także mieszkańców.
Ixia
Nowoczesny kurort turystyczny - doskonałe miejsce zwłaszcza dla tych, którzy wakacje chcą spędzić w ciszy i spokoju, ale jednocześnie w zasięgu wszelkiego rodzaju atrakcji i rozrywek, z których słynie miasto Rodos (do stolicy wyspy ok. 4 km). Żwirowo-piaszczyste plaże, błękitne morze oraz szeroka oferta sportów wodnych sprawiają, że jest to świetne miejsce dla ludzi w każdym wieku.
Wyloty z:
Warszawy, Katowic, Krakowa, Gdańska, Poznania i Wrocławia. Zbiórka na 2 godz. przed planowanym wylotem przy stanowisku Rainbow na lotnisku. Aktualne rozkłady lotów prosimy sprawdzać na: r.pl/rozklady.
Wycieczki lokalne
BŁĘKITNY REJS Wspaniała wycieczka dla tych, którzy lubią słońce, morze i element przygody! Wyruszamy z portu Mandraki i odwiedzamy najpiękniejsze zatoki na wybrzeżu wschodnim. Zrobimy 3 półgodzinne przystanki na kąpiele morskie w okolicy Kalithea, w Tsampice oraz w słynnej Zatoce Anthony'ego Quinna. W zatoce obok Afandou będziemy mieli nieco więcej czasu na relaksujący odpoczynek, a w trakcie tej przerwy na pokładzie serwowany będzie lunch w formie greckiego bufetu (w cenie). Będzie mnóstwo czasu na pływanie, opalanie się i podziwianie podwodnego świata! Cena: 54 Euro/ 27 Euro dzieci (lunch wliczony w cenę wycieczki)
REJS NA WYSPĘ SYMI Wyspa Symi słynie z niesamowitej architektury. Kiedy wpływamy do portu wydawać by się mogło, że w zatoce nic nie zobaczymy, natomiast naszym oczom ukaże się niesamowity krajobraz - swojego rodzaju mozaika domów ułożonych kaskadowo na skałach wybudowanych w nieprzypadkowym stylu i o nieprzypadkowych kolorach. Symi jest również znana jako wyspa poławiaczy gąbek. Podczas wycieczki w naszym programie jest wizyta i prezentacja gąbek u lokalnego poławiacza! Wyspa słynie również z aromatycznych ziół. Najwytrwalsi mogą udać się na Chorio - górną część osady, skąd rozpościera się urokliwy widok na port i zatokę. Po krótkim rejsie kolejny przystanek to klasztor poświęcony Archaniołowi Michałowi w Panormitis - najważniejsze miejsce prawosławnego kultu w Archipelagu Dodekanezu. Cena: 49 Euro dorośli / 28 Euro dzieci
OBJAZD WYSPY - ISLAND TOUR Zupełnie nowy program! Poznawanie wyspy zaczniemy od Lindos - najpiękniejszego miasta na wyspie z bogatą i niesamowitą historią. Podczas 2 godzin czasu wolnego będzie można samodzielne odkrywać tajemnicze zakamarki miasta lub zwiedzić Akropol z przewodnikiem (bilety wstępu na Akropol płatne dodatkowo). Następnie udamy się do Embony- najwyżej położonej wioski na wyspie u stóp najwyższej góry Attaviros, gdzie zapraszamy Państwa na grecką ucztę: przepyszny grecki tradycyjny obiad (lunch wliczony w cenę wycieczki możliwość wyboru między kilkoma daniami lokalne wino i woda mineralna bez ograniczeń). W tej samej miejscowości będziemy zapoznawać się z innymi lokalnymi przysmakami: zapraszamy na degustację oliwy, ziół, miodu oraz miejscowych trunków i win. Wycieczkę zakończymy w Petaloudes - Dolinie Motyli. Tam przez bliski kontakt z naturą, w dolinie z mikroklimatem będziemy podziwiać słynne rodyjskie motyle o wdzięcznej nazwie: niedźwiedziówki strojnisie. Cena: 55 Euro dorosły / 28 Euro dzieci (lunch wliczony w cenę wycieczki Akropol i Dolina Motyli płatne dodatkowo)
PERŁA ŚREDNIOWIECZA - STOLICA WYSPY Idealna okazja to poznania miasta po zachodzie słońca! Po popołudniu wyruszamy do miasta Rodos - stolicy wyspy. Jest to doskonała okazja, aby poczuć magię historii miasta - zarówno tej starożytnej, jak i średniowiecznej. Pierwszym punktem zwiedzania miasta jest wzgórze Monte Smith, na którym zobaczymy ruiny akropolu rodyjskiego, starożytny stadion olimpijski, a także odeon-amfiteatr. W dolnej części miasta zobaczymy port Mandraki, w którym według legendy miał stać słynny Kolos Rodyjski. Udamy się na spacer po średniowiecznej starówce. Miniemy Pałac Wielkich Mistrzów Zakonu Joannitów, przejdziemy jedną z najlepiej zachowanych średniowiecznych ulic w Europie - Ulicą Rycerską, aż do głównej ulicy Sokratesa oraz Placu Hipokratesa. Po zakończeniu zwiedzania prawie 2 godziny czasu wolnego na własne odkrywanie miasta i zakupy. Cena: 34 Euro dorosły / 17 Euro dzieci
OBJAZD WYSPY VIP (tylko dla gości z hoteli: Mitsis Rodos Village oraz Zenith Sea Side) Autorski program naszej pilotki! Zupełna nowość! Zwiedzanie zaczniemy od wizyty w najlepszej oliwiarni na wyspie. Poznamy tajniki wyrabiania oliwy, skosztujemy oliwek, miodu i lokalnych przysmaków. Następnie udamy się do najważniejszego religijnego miejsca dla rodyjczyków- Klasztoru Matki Bożej Tsampiki, gdzie znajduje się cudotwórcza ikona i wyjaśnimy tajemnicę, dlaczego co druga osoba na wyspie ma na imię właśnie Tsampika. Przejedziemy przez środkową, zalesioną część wyspy aż do Petaloudes - Doliny Motyli. Tam przez bliski kontakt z naturą, w dolinie z mikroklimatem będziemy podziwiać słynne rodyjskie motyle o wdzięcznej nazwie: niedźwiedziówki strojnisie. Wycieczkę zakończymy w stolicy wyspy. Wspólnie zwiedzimy Akropol Rodyjski wraz z antycznym stadionem a w dolnej części miasta zobaczymy port Mandraki, w którym według legendy miał stać słynny Kolos Rodyjski. Udamy się na spacer średniowieczną Ulicą Rycerską, aż do głównej ulicy Sokratesa oraz Placu Hipokratesa. Po zakończeniu zwiedzania prawie 2 godziny czasu wolnego na własne odkrywanie miasta i zakupy. Cena : 50Euro dorośli/ 25 Euro dzieci (Dolina Motyli płatna dodatkowo)
Uwaga!
Wycieczki prowadzone są w języku polskim (Miasto Rodos i Dolina Motyli, Perełki Rodos i Symi, przy min. 21 osobach) bądź angielskim (pozostałe). Ich organizatorem nie jest Rainbow, a lokalne biuro, które odpowiada za jakość serwisu. Ustala też ich program, ceny i terminy wyjazdów. Podane w katalogu opisy i ceny są jedynie orientacyjne, szczegółowe informacje otrzymają Państwo u naszego przedstawiciela na Rodos. Podane ceny zazwyczaj nie zawierają biletów wstępu. Rezydent jest jedynie pośrednikiem w zapisie na imprezy lokalne. Przed i po sezonie niektóre wycieczki nie są organizowane.
"
Świadczenia

Cena podstawowa obejmuje:
przelot samolotem, opłaty lotniskowe, transfery lotnisko - hotel - lotnisko, 7, 10, 11 lub 14 rozpoczętych dób hotelowych (w przypadku imprezy 11 - dniowej 10 rozpoczętych dób hotelowych w przypadku imprezy 12 - dniowej 11 rozpoczętych dób hotelowych), wyżywienie wg opisu zakwaterowania, opiekę polskiego rezydenta, pakiet ubezpieczeniowy TU Europa (NNW, KL, CP, Assistance i bagaż).


Cena podstawowanie nie obejmuje:
wycieczek fakultatywnych, posiłków innych niż wymienione w opisie wyżywienia przy każdym z hoteli, napojów do posiłków jeśli w opisie hoteli nie podano inaczej oraz innych wydatków osobistych.
UWAGA!
Cena nie obejmuje lokalnego podatku turystycznego w wysokości od 0,5 EUR do 4 EUR/pokój/dzień. Podatek jest obligatoryjny i płatny bezpośrednio w recepcji, przed zakwaterowaniem Klientów w hotelu.
Wycieczki lokalne

BŁĘKITNY REJS Wspaniała wycieczka dla tych, którzy lubią słońce, morze i element przygody! Wyruszamy z portu Mandraki i odwiedzamy najpiękniejsze zatoki na wybrzeżu wschodnim. Zrobimy 3 półgodzinne przystanki na kąpiele morskie w okolicy Kalithea, w Tsampice oraz w słynnej Zatoce Anthony'ego Quinna. W zatoce obok Afandou będziemy mieli nieco więcej czasu na relaksujący odpoczynek, a w trakcie tej przerwy na pokładzie serwowany będzie lunch w formie greckiego bufetu (w cenie). Będzie mnóstwo czasu na pływanie, opalanie się i podziwianie podwodnego świata! Cena: 54 Euro/ 27 Euro dzieci (lunch wliczony w cenę wycieczki)
REJS NA WYSPĘ SYMI Wyspa Symi słynie z niesamowitej architektury. Kiedy wpływamy do portu wydawać by się mogło, że w zatoce nic nie zobaczymy, natomiast naszym oczom ukaże się niesamowity krajobraz - swojego rodzaju mozaika domów ułożonych kaskadowo na skałach wybudowanych w nieprzypadkowym stylu i o nieprzypadkowych kolorach. Symi jest również znana jako wyspa poławiaczy gąbek. Podczas wycieczki w naszym programie jest wizyta i prezentacja gąbek u lokalnego poławiacza! Wyspa słynie również z aromatycznych ziół. Najwytrwalsi mogą udać się na Chorio - górną część osady, skąd rozpościera się urokliwy widok na port i zatokę. Po krótkim rejsie kolejny przystanek to klasztor poświęcony Archaniołowi Michałowi w Panormitis - najważniejsze miejsce prawosławnego kultu w Archipelagu Dodekanezu. Cena: 49 Euro dorośli / 28 Euro dzieci
OBJAZD WYSPY - ISLAND TOUR Zupełnie nowy program! Poznawanie wyspy zaczniemy od Lindos - najpiękniejszego miasta na wyspie z bogatą i niesamowitą historią. Podczas 2 godzin czasu wolnego będzie można samodzielne odkrywać tajemnicze zakamarki miasta lub zwiedzić Akropol z przewodnikiem (bilety wstępu na Akropol płatne dodatkowo). Następnie udamy się do Embony- najwyżej położonej wioski na wyspie u stóp najwyższej góry Attaviros, gdzie zapraszamy Państwa na grecką ucztę: przepyszny grecki tradycyjny obiad (lunch wliczony w cenę wycieczki możliwość wyboru między kilkoma daniami lokalne wino i woda mineralna bez ograniczeń). W tej samej miejscowości będziemy zapoznawać się z innymi lokalnymi przysmakami: zapraszamy na degustację oliwy, ziół, miodu oraz miejscowych trunków i win. Wycieczkę zakończymy w Petaloudes - Dolinie Motyli. Tam przez bliski kontakt z naturą, w dolinie z mikroklimatem będziemy podziwiać słynne rodyjskie motyle o wdzięcznej nazwie: niedźwiedziówki strojnisie. Cena: 55 Euro dorosły / 28 Euro dzieci (lunch wliczony w cenę wycieczki Akropol i Dolina Motyli płatne dodatkowo)
PERŁA ŚREDNIOWIECZA - STOLICA WYSPY Idealna okazja to poznania miasta po zachodzie słońca! Po popołudniu wyruszamy do miasta Rodos - stolicy wyspy. Jest to doskonała okazja, aby poczuć magię historii miasta - zarówno tej starożytnej, jak i średniowiecznej. Pierwszym punktem zwiedzania miasta jest wzgórze Monte Smith, na którym zobaczymy ruiny akropolu rodyjskiego, starożytny stadion olimpijski, a także odeon-amfiteatr. W dolnej części miasta zobaczymy port Mandraki, w którym według legendy miał stać słynny Kolos Rodyjski. Udamy się na spacer po średniowiecznej starówce. Miniemy Pałac Wielkich Mistrzów Zakonu Joannitów, przejdziemy jedną z najlepiej zachowanych średniowiecznych ulic w Europie - Ulicą Rycerską, aż do głównej ulicy Sokratesa oraz Placu Hipokratesa. Po zakończeniu zwiedzania prawie 2 godziny czasu wolnego na własne odkrywanie miasta i zakupy. Cena: 34 Euro dorosły / 17 Euro dzieci
OBJAZD WYSPY VIP (tylko dla gości z hoteli: Mitsis Rodos Village oraz Zenith Sea Side) Autorski program naszej pilotki! Zupełna nowość! Zwiedzanie zaczniemy od wizyty w najlepszej oliwiarni na wyspie. Poznamy tajniki wyrabiania oliwy, skosztujemy oliwek, miodu i lokalnych przysmaków. Następnie udamy się do najważniejszego religijnego miejsca dla rodyjczyków- Klasztoru Matki Bożej Tsampiki, gdzie znajduje się cudotwórcza ikona i wyjaśnimy tajemnicę, dlaczego co druga osoba na wyspie ma na imię właśnie Tsampika. Przejedziemy przez środkową, zalesioną część wyspy aż do Petaloudes - Doliny Motyli. Tam przez bliski kontakt z naturą, w dolinie z mikroklimatem będziemy podziwiać słynne rodyjskie motyle o wdzięcznej nazwie: niedźwiedziówki strojnisie. Wycieczkę zakończymy w stolicy wyspy. Wspólnie zwiedzimy Akropol Rodyjski wraz z antycznym stadionem a w dolnej części miasta zobaczymy port Mandraki, w którym według legendy miał stać słynny Kolos Rodyjski. Udamy się na spacer średniowieczną Ulicą Rycerską, aż do głównej ulicy Sokratesa oraz Placu Hipokratesa. Po zakończeniu zwiedzania prawie 2 godziny czasu wolnego na własne odkrywanie miasta i zakupy. Cena : 50Euro dorośli/ 25 Euro dzieci (Dolina Motyli płatna dodatkowo)
Uwaga!
Wycieczki prowadzone są w języku polskim (Miasto Rodos i Dolina Motyli, Perełki Rodos i Symi, przy min. 21 osobach) bądź angielskim (pozostałe). Ich organizatorem nie jest Rainbow, a lokalne biuro, które odpowiada za jakość serwisu. Ustala też ich program, ceny i terminy wyjazdów. Podane w katalogu opisy i ceny są jedynie orientacyjne, szczegółowe informacje otrzymają Państwo u naszego przedstawiciela na Rodos. Podane ceny zazwyczaj nie zawierają biletów wstępu. Rezydent jest jedynie pośrednikiem w zapisie na imprezy lokalne. Przed i po sezonie niektóre wycieczki nie są organizowane.
Inne

RODOS informacje ogólne
Waluta
EUR - Euro. Można płacić kartami kredytowymi i korzystać z bankomatów. W miejscowościach turystycznych istnieje wiele miejsc w których można wymienić dolary USA.
Napiwki
Przyjęte jest zostawianie drobnych sum jako napiwków. Szczególnie dotyczy to kierowców na wycieczkach lokalnych i kelnerów w restauracjach. Zdaża się, że napiwek zostaje doliczony do rachunku.
Wiza
Obywatele polscy mogą podróżować do Grecji na podstawie dowodu osobistego.
Czas
+ 1 godzinę w stosunku do czasu polskiego.
Orientacyjne ceny
Obiad w tawernie od 8 EUR woda 1l - 1.5 EUR piwo w barze od 1.5 EUR kawa w kawiarni od 1 EUR.
Poczta
Znaczek na kartkę pocztową kosztuje 0.50 EUR. W wielu miejscach stoją skrzynki pocztowe, często również w hotelach.
Elektryczność
Napięcie 220 V, 50 Hz. Urządzenia z polskimi wtyczkami działają bez problemów.
Telefony
Karty telefoniczne można kupić w sklepach i kioskach w pobliżu publicznych aparatów telefonicznych. Karty telefoniczne kosztują6 EUR (100 jednostek). Telefony komórkowe działają w całej Grecji.
W regionie

Rodos
Wyspa słońca jest największa wśród 12 wysp Dodekanezu. Ze względu na swoje położenie jej historia jest niezwykle burzliwa, co widać w zabytkach, kulturze i kuchni. Znajdziemy tu zabytki związane z Grekami, Joanitami i Turkami, którzy przez wieki walczyli o ten skrawek ziemi. Obecnie wyspa jest turystycznym rajem z 300 słonecznymi dniami w roku i wieloma zabytkami, których nie można pominąć, będąc tu na wakacjach.
Miasto Rodos
Największe miasto wyspy, a zarazem jej stolica, co roku przyciąga rzesze turystów. Największą atrakcją miasta Rodos jest średniowieczne Stare Miasto otoczone rozległymi murami obronnymi, z najważniejszym zabytkiem - wybudowanym przez joannitów Pałacem Wielkich Mistrzów. Jednakże Stare Miasto to nie tylko zabytki i muzea. Na wąskich uliczkach starówki znaleźć można wiele klimatycznych sklepików, galerii, barów. Ponadto warto skosztować miejscowych specjałów w jednej z licznych restauracji lub tawern - wiele z nich zachęca panoramicznymi tarasami, z których rozciąga się wspaniały widok na brukowane uliczki oraz port. Miasto Rodos to również wspaniałe życie nocne. Każdy turysta doceni atmosferę stolicy wyspy - nowoczesność miesza się tu z bogatą historią wyspy, a spacerując po Starym Mieście ma się wrażenie, iż czas stanął w miejscu!
Lindos
Drugie, obok miasta Rodos, najważniejsze miejsce na wyspie. Miasteczko to jest prawdziwą wizytówką Rodos. Jest ono położone na wzgórzu, nad którym króluje Akropol z ruinami świątyni Ateny, z którego rozciąga się bajeczny widok na turkusowe wody zatoki Św. Pawła. Lindos, to prawdziwy labirynt wąskich, brukowanych uliczek i małych, białych domków. To również wiele klimatycznych galerii z lokalną ceramiką czy biżuterią. Warto usiąść w jednej z lokalnych tawern, aby poczuć atmosferę miasteczka, które niegdyś było mekką artystów. Lindos, to również wspaniałe plaże, między innymi w zatoce Vlycha.
Falliraki
Położone 12 km od miasta Rodos, skupia rozrywkowe życie mieszkańców wyspy i turystów. Piękna wielkokilometrowa, zagospodarowana plaża i niezliczone bary, sklepy, tawerny i dyskoteki - ma się wrażenie, że kurort nigdy nie zasypia. Na obrzeżach Faliraki znajduje się jeden z największych w Europie aquaparków. Doskonałe miejsce dla młodych ludzi lubiących być w centrum wakacyjnych wydarzeń.
Ialyssos
Niewielka miejscowość wypoczynkowa położona na północnym wybrzeżu w odległości ok. 8 km od stolicy wyspy - miasta Rodos. Jest to niezwykle przytulne miejsce, idealne dla poszukujących dobrej zabawy i bogatej oferty sportów wodnych - ze względu na panujący klimat i doskonałe wiatry, w Ialyssos panują znakomite warunki do uprawiania windsurfingu. Ponadto wzdłuż nadmorskiej promendady znajduje się wiele kawiarni, tawern i restauracji, które są miejscem spotkań nie tylko turystów, ale także mieszkańców.
Ixia
Nowoczesny kurort turystyczny - doskonałe miejsce zwłaszcza dla tych, którzy wakacje chcą spędzić w ciszy i spokoju, ale jednocześnie w zasięgu wszelkiego rodzaju atrakcji i rozrywek, z których słynie miasto Rodos (do stolicy wyspy ok. 4 km). Żwirowo-piaszczyste plaże, błękitne morze oraz szeroka oferta sportów wodnych sprawiają, że jest to świetne miejsce dla ludzi w każdym wieku.
Wyloty z:
Warszawy, Katowic, Krakowa, Gdańska, Poznania i Wrocławia. Zbiórka na 2 godz. przed planowanym wylotem przy stanowisku Rainbow na lotnisku. Aktualne rozkłady lotów prosimy sprawdzać na: r.pl/rozklady.
"


Hotel pochodzi z oferty Biura Podróży Rainbow, które obecne jest na polskim rynku turystycznym od 1990 roku. To jeden z czołowych polskich touroperatorów oraz nasz bardzo ważny kontrahent, z którym prowadzimy wieloletnią współpracę. Jest członkiem Polskiej Izby Turystyki oraz uczestnikiem programu Rzetelna Firma.

Najmocniejszą stroną Biura Podróży Rainbow są jedni z najlepszych na rynku piloci i rezydenci – wyróżniający się nie tylko wiedzą i doświadczeniem płynącym z wieloletniej praktyki ale również pasją do podróżowania i chęcią pokazywania najpiękniejszych zakątków świata. Biuro Podróży Rainbow oferuje swoim klientom ogromną bazę atrakcyjnych wycieczek objazdowych w każdy zakątek świata, jak również posiada bogatą bazę wakacji pobytowych all inclusive w Europie i nie tylko. Aby zagwarantować najwyższą jakość świadczonych usług, Biuro Podróży Rainbow stale monitoruje i sprawdza swoją ofertę pod kątem zadowolenia klientów. Nowością na sezon 2017 są Polskie Strefy - przygotowane zarówno dla dzieci jak i dorosłych centra animacyjne, prężnie działające w popularnych miejscowościach turystycznych.

Starania biura zostały dostrzeżone przez wiele poważanych instytucji, a sukces poparty licznymi nagrodami, takimi jak: Brązowe Effie w kategorii Usługi w konkursie Effie Awards 2015, Diament Forbesa, czy Róża Kolumba 2014.


Mapa Hotelu Alfa
Zdjęcia lokalizacji (Grecja / Rodos)
Zabudowania kawalerów rodyjskich w Lindos na wyspie Rodos
Petaloudes - Dolina Motyli to jedno z najczęsciej odwiedzanych miejsc na Rodos
Monolithos to dawna twierdza Joannitów na Rodos w Grecji
Prasonissi to jedna z najpopularniejszych plaży na wyspie Rodos
Miasto Rodos z portem Mandraki
Rodos, Rejs na Symi a po drodze podziwianie wysp Chalki, Thilos, i Sesklia w Grecji
Tsambika beach, malownicza plaża na wyspie Rodos - Grecja
Tętniące wieczorową porą Stare Miasto Rodos, Grecja

Opinie o Hotelu Alfa

4.3
zdecydowanie polecam

opinie są stare, my wypoczywaliśmy w tym hotelu na początku sierpnia i bylismy naprawdę zadowoleni, hotel na poziomie dobrych trzech gw. niewielki, niski i kameralny. bardzo sympatyczna obługa przy barze i w recepcji. jedzenie mało urozmaicone ale bardzo bardzo smaczne. gdyby hotel był przy samej plaży to byłby idealny,ale tak to się chodzi do niej 5 - 10 minut wolnym krokiem. do centrum miasteczka kolymbia też ok 15 minut, kilka sklepów i barów, nic do zwiedzania. byliśmy na plaży tsampika, bardzo ładna, pojechaliśmy też na prassonisi i tam już cudne widoki, niezapomniane. pierwszy raz na rodos bardzo udany :) pozdrawiamy

POLECAM:
osobom ceniącym spokój, dla aktywnych wczasowiczów
Podsumowanie: zdecydowanie polecam
4.3
2.4
odradzam

Hotel poniżej oczekiwań, pobyt we wrześniu 2011r, klimatyzacja już dodatkowo płatna 7 euro/doba. Czystość w pokoju i łazience średnia, jedzenie w miarę smaczne, niestety nie urozmaicone. Obsługa w restauracji miła. Przed wyjazdem należy obowiązkowo zaopatrzyć się w spraye na komary oraz przedłużacze do kontaktów! W łazience nie ma ani jednego gniazdka, w pokoju 2 pojedyncze (na ładowanie komórek, baterii do aparatu foto, maszynki do golenia - trochę mało). Polecam zabrać także buty do pływania - plaża żwirowa, do której z hotelu Alfa jest ok 200m, na plaży za 1 leżak liczą 6euro.Będąc w Alfie można korzystać z basenu w Alfa Beach, jednak napoje można brać tylko z hotelu Alfa. Do sklepów ok. 600m. Hotel dla osób starszych, muzyki tam brak!

POLECAM:
osobom ceniącym spokój, ekonomicznym klientom
Podsumowanie: odradzam
2.4
4.1
polecam

Przytulnie, czysto, miło, jedzenie spoko, bardzo miła plaża. Nam się udał pobyt :)

POLECAM:
dla aktywnych wczasowiczów
Podsumowanie: polecam
4.1
3.9
polecam

Fajne miejsce, wyjazd też udany

POLECAM:
na romantyczne wakacje, ekonomicznym klientom
Podsumowanie: polecam
3.9
2.3
odradzam

Byłam roczarowana - przedewszyskim oprócz trzech bardzo przeciętnych posiłków (podgrzewanie resztek z dania porzedniego, makaron z keczupem, mielonka zamiast wędliny, z owoców codziennie arbuz, czasmi pomarańcz, a w słatce grekiej trudno było znaleźć kawełk fety) nie ma podwieczorka, a lody po za godzinami obiadu, tylko dla dzieci. Za to pyszne desery i duży wybór drinków.

POLECAM:
osobom ceniącym spokój
Podsumowanie: odradzam
2.3

Alfa - możliwości zakwaterowania:

Pokój 2 os. Standard bez balkonu
Pokój 2 os. BASIC
Pokój 2 os. Standard
Bungalow 2 os.

Alfa - Możliwości wyżywienia:


Alfa - możliwa długość wypoczynku:


Masz pytania o Hotel Alfa? Zadzwoń lub napisz!

Pn-pt 8:30-20:00 sob 10:00-16:00 nd 10:00-18:00